Soğuk ve Kar Geri Dönüyor


Yeni başlık açılana kadar (ne zaman açılır bilinmez, işlerim yoğun) yorumlarınız için lütfen Atış Serbest bölümümüzü kullanınız (üst menüden ulaşılıyor). – Ozan

1 Mart güncellemesi: Sistemin kar şampiyonlarından biri olan Ankara’da iki gün boyunca karın nasıl biriktiğini aşağıdaki videodan izleyin. Onur’un harika bir çalışması, teşekkür ederiz kendisine.


—————————————

2012 kışı, Ocak ayının ortasından itibaren çok sertleşti. Özellikle son kırk gün içinde doğalgaza astronomik meblağlar ödendi, buzda kayılıp düşüldü ve sakatlanıldı. Yollar kapatan, çığa dönüşen, hatta doğuda bazı yerlerde evleri gömen kar insanlara illallah dedirtti. Tam bitti diyorduk ki… soğuk ve kar hava tahmin modellerinde bir kez daha arz-ı endam etti. Hafta başından itibaren batıdan başlayarak Türkiye’de yine ve yeniden kış koşulları hüküm sürecek, ve “eski kışlar kalmadı artık” olarak bilinen içi boş geyik birçok yöremizde umuyorum ki tarihe gömülecek.

Olacakları bu başlık altında tartışacağız, tahminlerde ayrıntıya gireceğiz, gerektiğinde güncelleyeceğiz. Şimdilik sizi, Santiago‘nun yaptığı analizle (aşağıda) baş başa bırakıyorum. Kendisine teşekkür ederim. Herkese iyi hafta sonları.

*********

ECMWF modelinin önümüzdeki günler için yer basıncı ve 500 hPa (yaklaşık 5500 metre yükseklik) sıcaklık animasyonu

Önümüzdeki hafta gelecek olan sistem sinoptik görünüm olarak çok sıradışı. Orta Avrupa’ya yerleşen yüksek basınç sayesinde birincisi Pazartesi günü Balkanlardan, ikincisi ise Çarşamba gecesi Kırımdan olmak üzere iki dalga halinde soğuk hava geliyor (ikinci dalga son model çıktılarına kadar şüpheliydi ama onun da gelme olasılığı çok arttı).

Kuzeyden inen soğuk 500 hPa’da (yaklaşık 5500 m) çok iyi, ancak 850 hPa (1500 metre) ve yer seviyesinde birikmiş soğuk bulunmaması sistemin gücünü azaltıyor, özellikle kıyılar için. Sibirya ya da Doğu Avrupa kökenli olmayan, yani yer seviyesinde güçlü soğuk barındırmayan sistemler -bildiğiniz gibi- bu özelliği daha fazla gösteriyor.

Sistem, yurt genelini göz önüne alırsak, bana göre bu senenin en etkili sistemi olacaktır. Özellikle Kütahya-Eskişehir-Bolu hattı sistemin girişinden itibaren siklonun kuzey batısında kalacağından sistemin yıldızı olmaya adaydır. Afyon-Ankara-Kastamonu hattı da çok şanslı. İç Batı Anadolu’da birçok şehir kar kalınlığı rekoruna yaklaşacak gibi görünüyor.

Kıyılar için sıcaklık sıkıntısı olsa da İstanbul’da da kar yağacağını, hatta örtü de oluşacağını düşünüyorum. İzmir’e de (tutmasa da) kar yağması yüksek ihtimal.

Siklonun konumu 17 Şubat 2012 sistemine benzese de bu sefer yağış çok daha fazla olacaktır çünkü siklon Kuzey Afrika’dan Doğu Karadeniz’e kadar uzanıyor ve doğusuna daha ılık hava alıyor.

ECMWF modelinin önümüzdeki Salı günü için ürettiği yer seviyesi basıncı (beyaz çizgiler) ve 850 mb (yer seviyesinden yaklaşık 1500 metre yükseklik) sıcaklık haritası. Mavi ok soğuk havanın, kırmızı ok ise ılık havanın hareketini gösteriyor.

Kar ve soğuk sevenler için çok güzel bir sistem, keşke Ocak sonu Şubat başı gibi gelseydi. Bu başlığın altına 4 Mart Pazar gününe kadar (o gün dahil) olacaklarla ilgili görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Reklam

Soğuk ve Kar Geri Dönüyor” üzerine 1.207 düşünce

  1. Ankaragücü Yazıyı Yazan

    Unutulmaz 2012 kışından Antalya – Kemer – Çamyuva’ya ait iki adet arşivlik enstantane.. 29 Şubat 2012.

    1
    1

    1. bahattin bakırcan

      hakikaten sıralamada yerini alabilecek bir kış yaşadık çoğu yer için..

    1. faseay

      Sevgili White fox yıllar önce sene 1998-1999 kışı,(yine bu konuyu burada paylaşmıştım).Yer ise Şırnak Gülyazı, 34 vatandaşın yanlışlıkla öldüğü tam o nokta. Orada askerdim.Bir akşam üstü karakoldan üs bölgesine,yaklaşık rakım 1100 metreden 1400metreye sırtımızda levazımla çıkıyorduk.Havanın durumuna gelince yaz günlerini aratmayan sıklıkta şimşek ve gökgürültüsü ardı arkası kesilmiyordu ve göz gözü görmeyen bir karyağışı gözlerime inanamıyordum. Yukarı çıkana kadar tüfekleri baston niyetine kullanmıştık.Yaklaşık bir saate yakın sürmüştü.Gerçekten benim için tarif edilemez bir duyguydu.

    1. tolgamemet

      Kızılcahamam’a 23:00 civarı belki de bu yıl ki en yoğun kar yağdı 15 dakikada 4 cm yaptı, azaldı ama Ankara’nın kuzeyine biraz yağabilir gibi…

    2. White Fox

      Ouuuuv süper bir DEK, tosuncuk denizden gelmiş!
      1
      1
      Deniz etkisi yağışlarının Ankara’ya kadar sokulduğuna ilişkin şahane bir örnek daha! Karayel sadece Zonguldak’a değil, Ankara’nın kuzeyine de yarıyormuş.

      Yalnız arkası yok gibi 😀

      1. SpanK

        Bu kadarı fazla biz istanbul da doğru dürüst dek alamazken denizi olmayan ankarada dek görülüyor off 😦

        1. Semih

          Doğru dürüst DEK alamazken mi? Şaka yapıyorsun sanırım SpanK, İstanbul’un çoğu yeri DEK’e boğuldu bu kış 😀

          1. SpanK

            semih ocak dışında pek tatmin edici DEK almadık en azından benim olduğum bölgede.

    3. Murat Demir

      Koyu yazılanlar bana aittir – White Fox

      Pekala:
      1- ) Ereğli , Bolu ve Kızılcahamam hatında mevcutta kar örtüsü olmasa idi söz konusu yağış Kızılcahamam’a kadar ulaşır mıydı? (Kar örtüsü hiç önemli değil, öncemli olan yukarıdaki dikey sıcaklık dağılımı, deniz suyu sıcaklığı, yoğunlaşma depresyonu, tepe enverziyonu seviyesi ve rüzgar profili, koşullar buna uygundu ve bu yağış Kızılcahamam’a kadar kuzeyden sarktı.)
      2- ) Sea Effect ( Deniz Etkisi Yağış) kar örtüsü içinde kullanılan bir terimmidir? (DEK dediğimiz öyle “deniz etkisiyle kar” ama yağmur bırakan deniz etkisi yağışları da var onlara DEK demiyoruz.)
      3- ) Kar örtüsünün buharlaşıp belirli bir yerde tekrar yoğunlaşıp yağış şeklini alması ne kadar rüzgarla ve ne kadar mesafede gerçekleşir? (Buharla nem kazanan hava yukarı doğru yükselmedikçe yağış da oluşmaz, çoğu zamanda bu yükselme karlı zeminde hiç olmuyor. Zaten deniz etkisi yağışlarının yerdeki kar ile doğrudan bir ilişkisi yok. Çünkü deniz etkisini yaratan soğuk havanın kendine göre göreceli sıcak deniz suyu üzerinden geçmesidir. Hava parseli bu su kütlesi üzerinden geçerken nem kazanır ısınır ve yukarı doğru yükselir. Temeli de budur. Yani deniz donarsa veya donup üzerine kar yağarsa bu yağışlar da oluşmaz.)

  2. oğuz

    Dün hayatımda ilk defa Eskişehir’de kar yağarken gök gürültüsü duydum.

  3. White Fox

    Tahmin ettiğimiz gibi Ankara’da belli bir oranda CAPE enerjisi varmış. Yani Zonguldak’tan sokulan deniz etkisi bantları zaten başlı başına birer konverjans alanı olduğundan bu konvektif enerji ile devamlı olarak beslenmiş olabilir.
    (Bir tık atarsanız aşağıdaki resim büyür)
    1
    Temp sonucuna göre tepe enverziyonu 676 mb seviyesinde (3.205 metrede) bu DEK’in de tepe sınırı olarak kabul edilebilir. (Bulut tepe sıcaklığı da -18,5)
    3205 metreye dikey olarak gelişebilen ve termodinamik konveksiyon ile de beslenen bulutlar çok rahat Batı Karadeniz’deki dağları geçerek Ankara’ya ulaşabilir. Temp sonucu bunu destekliyor. 🙂

    1. El NiNo

      O kadar gelişebilen Cb nasıl şimşek atmıyor ?

      Kümülonimbus yok zaten – White Fox

  4. Cumulonimbus

    Sabah diyordum ilginç koşullar oluşursa koyarım diye, sanırım oluştu 🙂 Sağ altta görülen Hüseyin Gazi Dağı’nın 1400 metre civarında olduğunu düşünürsek sabah bulutların tabanı 1350 metre civarındaydı, tepelerini bilmiyorum fotoğraftan tahmin etmek mümkün olur belki.
    1

    1. Berat

      Çok iyi tahmin etmişsin sabah bizim dibimizdeki dağın tepesi(hüseyingazi nin) gözükmüyordu 🙂

      Dağın tepesindeki stratus ! – White Fox

    2. Cumulonimbus

      Bu da 10 dakika sonra:
      1
      Açıkçası taban olarak stratüse benziyor ancak ben daha çok yağıştan sonra kalan pannuslara benzettim bu bulutları (pannus demiyorum). Şimdi koyduğum fotoğrafta da görülebildiği gibi hem yatay olarak uzun tabakalı görünüyorlar ama dikey olarak da az çok gelişmişler. Stratokümülüsün çeşitli formlarına da benziyorlardı ama beni aşıyor bu sınıflandırma işi bir şey demiyorum. Gözlemlediğime göre yaklaşık bir saat içinde artık Hüseyin Gazi’ye değemeyecek kadar yükselmişlerdi.

  5. White Fox

    Ankaralılar olarak yılın ikinci DEK yağışlarını kuzeyden alıyoruz. Bakalım güneyde ne kadar mesafe yol alacak ! 🙂 Blog takipçilerimizden Cumulonimbus‘un da beyanlarını dikkate alırsak biraz da Ankara civarlarında belli bir CAPE enerjisi var gibi (öğle tempinde durum netlik kazanacak) bu nedenle Ankara üzerindeki yerel konvektif bulutlarla besleniyor olabilir.
    Ankara ne ballı yersin ya, dün gök gürültülü aldık, bugün de DEK var.
    Bulut tepe seviyesinin deniz seviyenin 2,5 kilometre civarına kadar çıktığını kesin olarak söyleyebiliriz, çünkü Ankara radarı Bolu’nun kuzeyindeki kütleleri de görüyor bu defa, yani bu kütleler dağları çok rahat aşabiliyor.
    1

    Bu da çok iyi bir örnek oldu. Daha öncede bu konu da küçük bir tartışmamız olmuştu.
    Konuyla ilgili önceki tartışmaları buradan okuyabilirsiniz.
    http://skewtmaster.com/2012/02/11/dek/

    Bu akşam kendi sayfamda DEK’lerle ilgili iki ayrı inceleme yazısı yazıp açacağım… 🙂

    1. Berat

      Bende tam onun slaytını ve yorumunu hazırlayıp ayrıca sizin bu konu hakkında açmış olduğunuz tartışmayı ön planda göstererek yorumu yazarken… Siz yazdınız hocam. 🙂

    2. Onur

      DEK olayını sevmedim ben. Bu ne be Kızılay’da kar var ben güneş altındayım 🙂

      Siklon’u enhance ederken güzel olabilir fakat sadece DEK yağışı sinir bozucu bence.

  6. Cumulonimbus

    Dünkü gibi olmasa da, bugün de kar sağanakları olacak gibi görünüyor Ankara’da. Alçak seviyede dikey oluşumlu bulutlanma var. Bu durumda yağış radarda kısmen görünecektir. Fotoğraflarını çektim, ilerleyen saatlerde ilginç gelişmeler olursa koyarım 🙂

      1. Cumulonimbus

        Yerden ısınma azalacağı için değil mi ? Zaten eski usulle sadece bulutlara bakarak söylemiştim 🙂 yağış şu an olduğu gibi ilerleyen saatlerde de hafif olabilir.

    1. Black

      Bunun gibi mi mesela? Ama bunlar kuzeyden dağları aşıp geliyorlar gibi.
      1

      1. Cumulonimbus

        Evet dikey oluşumlu bulutlanma derken yerel olarak oluştuklarını düşünmüyordum ben de, belki güneşlenmeyle birlikte biraz güçlenirler öğleden sonra ama geldikleri asıl kaynak Karadeniz’de 🙂

  7. sefik

    dün ödemiş bozdağ’a gittim.mgm’nin sitesinde 250 cm kar var olarak gösteriliyor.bilmiyorum,belki tepede ki ölçümdür ama tepede de 250 vm kar olacağını sanmıyorum.








    bunlarda kuşadası’ndan 28/2/2012 tarihinde ve saat 08:00:



    1. anemodulion

      Saklıkent de kış başından beri 120 cm olarak gösteriliyor. Mümkün mü böyle bir şey? Tabii ki değil… Söylenecek söz yok 😉

  8. vostok

    1
    2
    Dün saat 12:45 sıralarında Beylikdüzü-Migros tarafındaki bir dersaneden kardeşim tarafından çekilmiş bulut görüntülerini paylaşıyorum. Gerçekten çok müthiş, çok muntazam. 🙂

    Bu kütle girdiğinde birkaç gökgürlemesinden sonra hafif yağmur aniden yoğun kara dönüşmüş. Çok korkmuş sınıftakiler 😀

  9. Cumulonimbus

    Şimşekler aynen devam İstanbul-Ankara hattından sonra Kahramanmaraş’a kadar.
    1
    Bugünün bir değerlendirmesini yapsak detaylıca ne güzel olur. 2003 ya da 2004 Şubatı’ydı ilk defa gökgürültülü kar gördüğüm Ankara’da. Eminim başka yağışlar da olmuştur gökgürültüsü duymadığım ama etrafta bir yerlerde şimşek çakan. Son 7-8 yıldır pek görmesek de, eskiden bugünkü gibi sistemler daha sık gelmiş olabilir.

  10. Mehmet Torun

    Bu sistemin en şanssız yeri Doğu Karadeniz bölümü galiba!

  11. White Fox

    Bugün ne kadar gök gürültülü kar bereketi vardı. Ankara, Eskişehir, İstanbul, Güney Marmara ve Batı Karadeniz’de gök gürültülü kar yağışları oldu. İlk kez böyle bir gün görüyorum. Şansıma mıdır nedir, tam da ben bu konu da özel araştırma yaparken 1 günde 4-5 farklı numune oldu. 🙂

    Bu da Batı Karadeniz’deki;
    1
    Bunu da Yunanlıların şimşek dedektörleri yakalamış.
    2
    Bu arada elin hollandalısı çok güzel analiz yapıyor.
    1

  12. SpanK

    Şuan İstanbul’un yüksek yerkerinde kar varmış. MGM de istanbula kar ikonu koymuş.

    Benim anlamadığım nokta bugün öğlen yağmur kara dönmüştü Fındıkzade’de ama şuan yağmur yağıyor hava öğlene göre ısındı mı yani,Çamlıca’da kar tutuyormuş bile ama bizde yağmur var ne kadar ısı farkı var hayret ediyorum 😦

    1. kar aşığı orçun

      Bugün akşamüstü Çamlıca tepesindeydim ve gerçekten çok güzel kar yağıyordu,en az 2 derece fark oluyordur ve sınırda olan sistemler için çok önemlidir…

    2. marttada kar yağarmıymış

      İstanbul’a kentsel ısı adası diyoruz perşembe anadolu yakası Kadıköy dahil akşama kadar kar yağdı.Cumartesi kartal a bir ara yağmurla karışık kar yağdı sonra hava açtı gece yine arada bir yağmur yağıyor.

      Gereksiz polemik yaratabilecek ilk cümleye müdahale ettim – White Fox

  13. Semih

    Tuzla’da iri taneli ve hafif kar başladı. Gittikçe artıyor 😀

    1. faseay

      Son bir oluşum Karadeniz üzerinde belirdi batı tarafında biraz daha gelişim olursa saat 02 00 gibi İstanbul’da sizi burada da bizi vuracak gibi ok işaretini kendi umduğum gibi koydum:)

      1

      1. White Fox

        Uuuuu sanki yaz mevsimindeki bir fırtına gibi, şahane görünüyor. Graupel de bırakmaya uygun aslında…

        1. faseay

          Elele tutuşalım bize gelsin 🙂

          O şey bir graupel bırakan bir kümülonimbus olmalı, nadide bir oluşum!
          O kırmızı haliyle 5 dakika onun altında olmayı Ankara’da bu kış yağan bütün kara değişirdim! Şansınıza umarım bozulmaz, şimşekte barındırıyor olabilir o – White Fox

      2. Mert

        Bakalım nasıl etkileyecek hep beraber göreceğiz. Umarım rüzgarın açısı biraz daha kuzeye meyleder de anadolu yakası ağırlıklı olarak avrupa da etkilenir. Yoksa Küçükçekmece dıpdızlak kalacak şu anki görüntüde…

        1. Uğurcan

          Erime başladı bile. 😀 Kırmızılık gitti ama bana sarıda yeterli. 😀 Mert, Küçükçekmece’ye ulaşacak gibi rüzgar yönü yıldız. Gol olsun artık hocam. 😀

          1. Cumulonimbus

            Özellikle sıcak dönem sağnak yağışlarında görülen bir durum var, radara uzakken daha kuvvetli yansımaya işaret eden renkler veriyor ancak yaklaştıkça erime olmasa bile normale döndüğü için yansıma azalıyormuş gibi görünüyor. Bilgilerinize.

            1. Uğurcan

              Teşekkürler. Bu arada Avrupa yakası gene avcunu yalayacak galiba. Rüzgar sürekli yön değiştiriyor bir kareyel,bir yıldız, bir ara güneye dönüyor ama ne yazık ki karayel de karar kılıyor.

        2. Kar Delisi

          Tamda artık yatmaya hazırlanıyordum ki, bunu görmem lazım. Bu gece uyku yok. 😀
          Vay be hem de tam 87 kışının yıl dönümünde. 25. yaşını kutlamaya geliyor sanki. 😀

          1. Kar Delisi

            Saat 02:30’da bir 15 dakika kadar çok ince sulu kar düştü.
            Ve son durum: Saat 03:30 Hava sıcaklığı 3 derece. Hava parçalı bulutlu. Rüzgar yok…
            Hayallerimiz suya düştü… 😦

      3. SpanK

        Gittikçe zayıflıyor 😦
        Avrupa yakasına turkuaz kalıcak gibi.

        1. SpanK

          Heycana gerek kalmadı arkadaşlar avrupa yakasına turkuaz bile kalmadı.
          Anadolu yakasınada yeşil,turkuaz karışımı birşey girdi güneye indikce eriyor sıradan bir yağış halini aldı.
          1

  14. Kar Delisi

    Havalar gibi mgm.gov.tr’de çok tutarsız. Aşağıdaki 2 resimde 03.03.2012 Cumartesi saat 18:00-00:00 arası Trakya ve Marmara için ön görülen tahmine bakın. 🙂
    1
    1
    Not: ben bu yorumu yaparken 2 resimde hala mgm.gov.tr’de mevcut. Bakalım düzeltmeyi ne zaman yapacaklar. Takipteyim, mgm. 😀

    1. Kar Delisi

      Marmara ait tahmin haritasını aşağıdaki şekilde değiştirdiler. Türkiye haritası hala aynı… 😀
      1

      1. bahattin bakırcan

        Marmara bölgesinden bizi sallamışlar Balıkesir’i olarak çok ağırıma gitti. Ilıkçı Ege’ye vermişler bizi, bölge kavramları değişti mi?

        Ege’de de sahiliniz var. Edremit, Altınoluk, Ayvalık falan mesela, yetmez mi ? 😛 Hahaha 😀
        Şaka bir yana coğrafi bölgeden ziyade bölge müdürlükleri ile ilgili olabilir. – White Fox

    2. White Fox

      Bunun gibi mezoölçekli sistemlerin tahminini yapmak her yerde olduğu gibi İstanbul için de zordur. Stratiform tipi bulutların yağış tahminini yapmak daha kolay olmalı …

  15. Berat

    Evet… Bugün fena şeyler oldu Altındağ da tam tamına 4 defa gök gürültüsü duydum hele ki rüzgar ayrı bir felaketti rüzgarın etkisiyle çatılardaki kar sarkıntılarının bazıları yere düştü bazıları sarkık kaldı… Bu 4 resim etkisinin ne kadar şiddetli olduğunu gösterir umarım…

    1

  16. Mamii

    Bu gün bir çok hava olayını gördük, fırtına, yağmur, ince dolu derken kar bastırdı fakat hızla erimesi biraz moralleri bozdu. Ardından güneş ve sis. Hepsini bir kaç saat içinde görmek güzeldi. ( Kocaeli – Bahçecik )

    1
    2
    http://ompldr.org/vY3gzeg

  17. engin

    Bu da Kütahya’dan bir kare 🙂 süpriz bir şekilde ana sistemden çok daha iyi bir kar yağışı ve birikmesi oldu.
    1

Yorumlar kapalı.