Sıcak Yağmurların Sonu… Soğuk Yağmurlar ve Kar


Yağışlı havalar şurda sizle iki geyik dahi yapmama fırsat vermiyor not defterimin pek muhterem takipçileri… Bugün biraz kesilir gibi yapan yağmurlar, akşamleyin, Yunanları döktüğümüz deniz üzerinden bir kez daha taarruza geçiyor. Cuma gününden itibaren Balkanlar’dan gelerek olaya iştirak edecek olan soğuk hava, yağmurları soğutup iç bölgelerde yavaş yavaş kara çevirecek ve bize Aralık ayında olduğumuzu nihayet hatırlatacak. Kıyılarda henüz kayda değer bir kar gözükmüyor… Eh, işin normali de bu, biz Akdeniz iklim kuşağında bir memleketiz, öyle her Aralık ayında İstanbul’un karlara gömülmesini bekliyorduysanız iklim bilgilerinizi biraz gözden geçiriverin. Çok aşeriyorsanız da binin bir otobüse veya arabanıza, Ankara’ya doğru gidin, süper kar yağacak yolda… Ben öğrenciliğimde yapıyordum, manyak diyorlardı ama umursamıyordum. Şimdi evlendim, karım salmaz. Daha yakın ve güvenli bir yere giderseniz, akşama dönmek üzere gelebilirim 🙂

Adet olduğu üzre, GFS modelinin önümüzdeki 7 gün için tahmin ettiği toplam yağış miktarı grafiğini aşağıya alıyorum. Özellikle batı ve güney bölgelerde meteorolojik kuraklıktan kurtulmuşa benziyoruz, barajların dolması içinse birkaç sağlam yağışlı sisteme daha ihtiyaç olacak bu kış… Şiddetli yağışları ve hayatı etkileyecek hava olaylarını sağ sütundan selektör yapan risk haritamızdan takip edebilirsiniz.

GFS modelinin haftaya Çarşamba'ya kadar olan toplam yağış tahmini

Bir de, sıcak yağmurlar deyince aklıma aşağıdaki şiir geldi. Çok severim. Üstat da bence bir hava delisiydi… Sağlıcakla kalın.

yeşil bir kuştum bir zamanlar
nasıl bir yeşil biber yeşili
şimşekli göklerde uçardım
sadece rüzgarla ilgili

anlarsa halimden kuşlar anlar
artık uçamamaktan kederli
sıcak denizlerde bıraktığım
umutsuzluktan handiyse deli

ömründe bir kere olsun uçanlar
bir daha yeryüzüne dönmemeli
ya güneş yakmalı ya yıldırım
ya sıcak yağmurlarda erimeli

kuşları boşlukta bir hiç sayanlar
hiçten fazla mıdırlar çok şüpheli
bulutlardan şöyle bir göz atarım
yer benek benek onlarla kirli

Attila İlhan

Önümüzdeki salı gününe kadar (salı dahil) olup bitecekleri bu başlık altında tartışalım. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler. Uzak tahminleri (28 Aralık Çarşamba dahil olmak üzere ondan sonrası) bu başlık altına yazmanız halinde yorumunuzun yayımlanmayacağını peşinen kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Sıcak Yağmurların Sonu… Soğuk Yağmurlar ve Kar” üzerine 302 düşünce

  1. Santiago

    Tam bir winter storm var İstanbul’da.. Yağmur çatırtılarla, fırtınayla yağıyor.. İkitelli’de sabahtan beri 20mm-25mm yağış olmuştur diye tahmin ediyorum.. Bu yağış barajlara doping etkisi yapar..

    Cevapla
    1. Commandouz

      18 kg. olmuş 17:39 itibariyle Tkm’den baktım.Bu arada Silivri’yi gün boyu kameralardan ve radardan izledim, damla yağmur düşmedi. İlginç.

      Cevapla
      1. Santiago

        18:34 itibariyle Hadımköy 27mm olmuş. Enteresan şekilde İstanbul’un orta hattındaki ilçeler en çok yağışı aldı. Güney ilçelere inemedi yağış.

        Cevapla
  2. Semih

    Tuzla’da sıcaklık şu an 5.6 derece. Rüzgar oldukça kuvvetli esiyor (50-70 km/h). Orta şiddette sürekli bir yağış var ve sıcaklık sürekli gerileme eğiliminde. Dört gözle kar yağışını bekliyoruz.

    Cevapla
    1. tankut

      Çatalca kopuyor olmalı! 80 km/s hızla esiyormuş rüzgar..sıcaklık da 1.2 derece.. havada da olsa kar görürüz bu gece diye umuyorum ben de.. 🙂

      Cevapla
      1. ALKIM

        Aslında dönecekti ama ılıkçı müdahalesi nedeniyle döner dönmez veya dönemeden kesilecek. Ah Ozan ah! Benim memleketi de kuruttun.

        Cevapla
    1. volki

      Çanakkale merkezde değilim ama yüksek ilçeleri Çan, Yenice ve köyleri kar yağışı almakta şu anda. Pazartesi günü fotoğrafları paylaşırım inşallah . Yağış devam eder mi Ozan Hoca?

      Cevapla
  3. tankut Yazıyı Yazan

    tankut:

    -İçerenköy’de rüzgar etkisiyle yağış zaman zaman kky oluyor!..hatta beyaz birkaç tane seçebildim!..:)

    -Havadelisi:

    -Böyle yağmurlu havalarda özellikle geceleyin sokak lambasına doğru ve gözler şaşı yaparak bakılınca kardan adam dahi görülebiliyor 😀

    El NiNo:

    -evet ya 🙂 insan neyi görmek isterse onu görür 😀

    Sait:

    -Küçük Çamlıca kamerasında kar taneleri seçilebiliyor….!

    Havadelisi:

    -Ohooo o ne ki, ben kardan adamın burnundaki havucu bile gördüm. Gözlerinizi iyice şaşı yapmanız lazım.

    Tankut:

    -hehe..:) algı o yöne çalışıyor doğru!..:) ama yüksek bir binanın en üst katındayım, kar onlar kar, yükselti farkı, yere yağmur olarak düşüyor!..:D

    Havadelisi:

    -500 metre var mı sizin katta rakım? 🙂

    Cevapla
    1. cihan kara

      bizim buralar lanetlendi giresun utanmazsa otuz olacak ben karı geçtim bayburt tarafında iş arıyorum ilan gören varsa seslensin

      Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bazı arkadaşlara bakılırsa zaten şu an kky yağıyor, bu demek oluyor ki gece kara gömüleceğiz… Bundan sonra bu tip soruları kesin olarak yayımlamıyorum.

      Cevapla
    1. Melik Ahmet TAŞTAN

      Hocam radarın Google Earth ve web sayfası üzerinden gösteriminde renklendirme birebir aynı değil. Google Earth biraz daha düşük dbz değerlerinde sarı renge geçiyor. Dolayısıyla daha kuvvetli yağış varmış gibi anlaşılabilir.
      Ben geçen gün ilgili birimdeki arkadaşları uyardım onlar da düzeltileceğini söylediler. Düzeltilene kadar buna dikkat etmekte fayda var.

      Cevapla
  4. Trakyalı

    Muratlı’da kar yağışı hafif de olsa başladı. Sıcaklık 3.0’a geriledi, nem yüzde 76. Çok uzun soluklu ve etkili bir yağış olmayacak gibi ama yine de izlemek keyifli.

    Cevapla
  5. Excratarius

    Fırtına ile yağan yağmur var çok yogun bir sekilde fakat radarda yağmur bırakacak bulut görünmüyor bunun nedeni nedir acaba?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Görünüyor sanki? Radar 10 ila 20 dakika öncesini gösteriyor, belki ondandır. Tam nerede olduğunuza da bağlı. Bu arada, uyarılık yağmur varsa hata yaptım…

      1

      Cevapla
      1. Excratarius

        Sabahtan beri yağmur bulutları kuzeyde olmasına rağmen ikitelli basaksehir bld tarafı yogun yağış alıyor, o zaman rüzgarın etkisi olarak gorebilir miyiz bunu?

        Cevapla
          1. SpanK

            İstanbul Avrupa yakasındayım . Saat 12 civarı şiddetli yağmur ve fırtına vardı. Yağış o kadar yoğundu ki benim bulunduğum yerde yağmur tanelerini kky gibi gördüm ama en sıcak yerde oturduğum için imkansız dedim .

            Havadelisi , size bir şey soracağım; Beylikdüzü taraflarını 3 derece gösteriyor sitedeki harita. Fatih, Kadıköy tarafları 7 derece civarı. Bu 3 derece, 2 derece olan yerlerde neden kar yağmıyor hava kar değerinde olmasına rağmen?

            Cevapla
                1. Havadelisi Yazıyı Yazan

                  rica ederim, ayrıca bir sebep de havadaki nem oranının yüksek olması. havada kuru tabakalar varsa kar taneleri aşağı düşerken buharlaşıyorlar (kütle de aynı ısı gibi çok olan yerden az olan yere akar) fakat buharlaşma ısı gerektiren bir süreç olduğu için o ısıyı etraftaki havadan alıyor ve havanın sıcaklığı düşüyor, böylece buharlaşmayan karlar erimeden kar olarak kalıyor. bugün hava nemli olduğu için bu gerçekleşmiyor (burada 5. sütun)

                  Cevapla
          2. excratarius

            Hocam mevzu bulut mevzusu değil, şu anda bile radar da neredeyse hiç yeşil bir kütle bile yokken bahçeşehir tarafında yoğun bir yağış var bunun nedenini merak ettim,

            Cevapla
  6. excratarius

    bu sabah deniz etkisi ile Karadeniz üzerinden sert rüzgar ile beraber bayağı bir yağış alıyor İstanbul’un kuzey tarafı, acaba sıcaklık uygun olsa güzel bir deniz etkisi ile kar seyreder miydik

    Cevapla
  7. Trakyalı

    Saat 10 itibariyle Tekirdağ’da hafif olmak üzere yağmur ve karla karışık yağmur; Tekirdağ-Muratlı yolunda ise biraz daha yoğun olmak üzere karla karışık yağmur ve kar görüldü. Ama sıcaklık 2.5 ile 4.5 C derece arasındaydı.

    Cevapla
  8. White Fox

    Ankara’da sabah modelleri de dün beklediğim yönde veriler sundu. Bu akşam Ankara’da yağışın kara dönmesini ya da Kızılay’da, Keçiören’de yağışın gece kar olmasını beklemiyorum. Yağışın etkili kısmı yağmur şeklinde, yarın gün içinde kara dönüşse bile Ankara’nın içinde ciddi bir örtü yok gibi… Hepinize çok geçmiş olsun…

    Teknik detaylı açıklamayı burada yaptım, bu arada DMİ tahminine katılmıyorum. 😛

    Cevapla
    1. welbane

      Öğlen güncellemesinde değiştirir dedim ama değiştirmemişler, MGM hala yarın Ankara’yı 0/2 derece ve karlı gösteriyor; halbuki merkezde yarın ogle saatlerine kadar sıcaklığın 5 derecenin altına düşmesi benim için şaşırtıcı olur, yağışın çok az kısmı soğuğa yetişebilecek gibi. White fox’a katılıyorum ben de. Bu arada son gün GFS yine ECMWF’ye boğun eğdi, -5 gradyanı baya bi daraldı..

      Cevapla
        1. Ankaragücü

          Şaka gibi… DMİ kuvvetli kar uyarısı verdi Ankara’ya.. Üstelik ilk defa “şehir merkezinde örtü oluşturması beklenen” diyerekten… Bizim görmediğimiz ne görüyorlar??

          Cevapla
      1. welbane

        Aslında Mehmet hoca oglen Ankara Bölge’yi ziyaret etmiş, haritaları modelleri falan kontrol etmiş galiba da bu kadar farklılık nerden kaynaklanıyor merak ediyorum valla. Balonda falan hava kacagı mı oldu acaba hocam? Ya da Ankara Bölge bir grup sert sistem yanlısı sogukcu tarafından ele gecirildi…

        Cevapla
      2. Mehmet ÜNLÜER

        Ben bu sabah nöbetten çıktım, bugünkü tahminlerle alakam yok. Ama Ecmwf ile şaka olmaz 🙂

        Cevapla
      3. White Fox

        Bu arada sözü edilen Mehmet hoca benim, Mehmet Ünlüer hocam ile karışmasın.! Dün kendisi ile de tanıştık 🙂

        Ben diyeceğimi dedim. 891 rakımlı bölge istasyonunun olduğu yerde ve Ankara merkez içinde kar örtüsü açısından bir cacık olmaz, gece bu bölgelerin kara dönmesi de şüpheli… Dün DMİ merkezindeyken, ECMWF skew-t log (p) çıktılarını bulamadım orada 😛 MM5 falan vardı. GFS’nin precip type haritasında da Ankara mavi yıldızlara boğulmuş, hava tahmini yaparken modelcilik yapmamamız gerek, her şeyden önce, yıldızları da sorgulamalıyız. GFS’nin skew-t log (p) çıktısına dikkatli inceleyince ciddi bir kuşkuya düştüm, o kuşku öğle modelinde daha da pekişti, Ankara merkez için şiddetli kar demenin yaş tahtaya basmak anlamına geleceğini düşünüyorum. 🙂 Kendi blogumda o konuyu açarken, yakın dostlarımdan da acele etmişsin eleştirileri aldım 😀 Fakat fikrim de o yönde, gece boyu o 891 metre rakımlı Ankara Bölge İstasyonu kar yerine son durumda hep yağmur rapor edecek (aha da burda ilan ediyorum! ) ve tahminimce sabaha kadar 2.7’nin altına kolay kolay inmez o istasyonun raporu ! Bu sayfadaki son durumu sabaha kadar takip edin bakalım. Nem %99’da cirit atıyor!

        1

        Melik Ahmet Hoca ile az evvel yine görüştüm. “850mb 2 derece” dedi, o Ankara kar uyarısının Ankara çevresindeki yerler için olabileceğini eğer Ankara’da tutması olası kar yağışı varsa da uyarı verilir çünkü ulaşımda sıkıntı olabilir” dedi. Yani elim aslında hala güçlü, moralimi bozmuyorum. Dimdik ayaktayım. Her ne kadar DMİ ile taban tabana zıt bir tahmin yazımı blogumda ilan etsem de, şimdilik fikrim değişmedi, akşam verilerinden sonra blogıumdaki başlıkta yarın ki durumu ekleyeceğim. 😛 Ben de baktım balon ölçümlerine İstanbul’da da 850 1 dereceymiş.

        Şu sıralar Bilkent’te yağmur var, işba sıcaklığı 1.8 dereceye kadar indi, şu sıralar yine toparlanıyor, 2,1’e çıktı. 3.3 derece hava sıcaklığı var. Şakır şakır yağıyor.

        Cevapla
        1. Mehmet ÜNLÜER

          Seni White Fox olarak biliyorum yaa, Mehmet deyince üstüme alındım. 24 saatlik nöbetten sonra birkaç gün toparlanamıyor insan. Ecmwf konusunda takıldım sadece, bence tutarlılığı ne olursa olsun kullanıcıların bütün modellere göz atmasında fayda var.

          Cevapla
        2. Ankaragücü

          Üstadım ayıptır söylemesi, belki de hayatımda ilk defa…. Bu kez DMİ haklı çıksın diye yapmadığım totem kalmadı.. 🙂
          Eminim siz bile yanılmak istiyorsunuz bu sefer.. 🙂 Zaten bizim bağcıyla uğraşmak gibi bir niyetimiz yok.. Üzüm yiyelim yeter.. 🙂
          Şaka bir yana Oran gibi yerler dışında pek olası görünmüyor örtü… “Yarın” öğleden sonra – akşam – gece yağış daha hafif olsa da bir ihtimal var ama..

          Cevapla
  9. sogukar

    Melik bey bu aksam icin dmi tum ic anadolu icin ve ankara icin kar ikonu koymus bunu izah edebilir misiniz acaba zira kky ikonu bile degil direk kar ikonu koymus dmi?

    Cevapla
    1. Melik Ahmet TAŞTAN

      Tahmini yapan arkadaşın ne düşündüğünü bilemiyorum ama dediğiniz gibi akşam periyodu karla karışık yağmur girilse sanki daha doğru olurmuş.

      Cevapla
  10. Havadelisi Yazıyı Yazan

    Uyuyamadım kalktım, İstanbul’da sert bir kuzey rüzgarı var şu an; bulutlar, yıldızların parladığı gökyüzünü parça parça beyaza boyayarak alçaktan ve çok hızlı bir geçiş yapıyorlar Marmara’ya doğru, harikulade bir gece merasimi bu…

    Cevapla
  11. Ankaragücü

    Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü’nün bugün yaptığı açıklamaya göre 6 saat içinde ilçeye 79 kg yağış düşmüş…..

    Son iki gündür yağışlar nedeniyle kent merkezinde bir taşkın olmasa da Marmaris – Muğla yolunda kaya düşmesi sonucu baya sıkıntı yaşandı. Zaman zaman yolun tek şeridi kapatıldı. Zaten kendimi bildim bileli Marmaris çıkışı her etkili yağış sonrası kabus yaşatır. Gecenin bir yarısı yolun ortasında araba kadar bir kaya bulabilirsiniz. Bundan daha kötüsü o kaya arabanın üstüne düşüverir. 🙂

    Cevapla
    1. Ankaragücü

      17 – 23 Aralık tarihleri arasında Marmaris’in aldığı toplam yağış 143 kg a ulaştı. Kurak Kasım ve Aralık ayı ilk yarısından sonra fena değil. Ama bu yağışın Marmaris’e bir gecede düşebildiği de gözden kaçırılmamalı..

      Cevapla
  12. Semih

    Bence İstanbul’da yüksek yerlerde dahi saf kar zor görülebilir. Alçak semtlerde ise ”cıvık kar” olabilir. Ama ben yine de umutluyum. İçimden bir ses kıyılarada kar yağacak diyor…

    Cevapla
  13. Havadelisi Yazıyı Yazan

    Şakalar bir yana, şurada DMİ’den tecrübeli abilerimizle tartışıyoruz ya bu harika bir şey. Blog hayal ettiğimin çok ötesine geçiyor. Herkese teşekkürler.

    Cevapla
    1. Melik Ahmet Taştan

      Edirne’yi 12-18 periyoduna vermişler sonra etkisini kaybedeceğini düşünmüşler herhalde. Bu arada bizim ikonlar da kuvvetli yağış alanında “gökgürültülü sağanak” şeklinde olmalıydı.

      Cevapla
        1. Mehmet ÜNLÜER

          12-18 periyodu GSY verdim zaten, gün batımından sonra oraj ihtimali azalır diye SY geçtim. Yeni templere göre detaylı bakarım (telefonlardan fırsat bulursam). Sen gez Melik Ahmet.

          Cevapla
  14. Melik Ahmet Taştan Yazıyı Yazan

    Ahaha hata buldum hata buldum 🙂 Akdeniz’e yoğun kar verilmiş 🙂 Bulduğunuz her DMİ hatasına karşılık 1 hata bulacağım 🙂

    1

    Cevapla
      1. Ersin Yazıyı Yazan

        Olympos – Antalya arasında muhteşem bir yer burası, Ağustos ayında çıkmıştık teleferikle bir taraflarımız donmuştu, ama manzara inanılmazdı. Çıralı sahilden de çok güzel görünüyor, ağustos sonuna doğru ufak CB’ler tepesinde belirdiğinde denizdeyken arkadaşlara birazdan gök gürültüleri duymaya başlarız dediğimde ”lan bi git” tarzı bakışlar aldığımı hatırlıyorum 🙂

        Cevapla
    1. Berat Yazıyı Yazan

      Melik Bey uyarıları dikkatli okumuyorsunuz… 🙂 1 ve 2 yi özellikle okuyunuz lütfen 🙂 gerçi Ozan hocam da doğu anadolu’daki orta kuvvette kar yağışını görmemiş ama olsun… 🙂

      Cevapla
      1. Melik Ahmet Taştan Yazıyı Yazan

        Uyarılar eyvallah 10 numara ama ikonun yeri olmamış 🙂 Deniz üzerinde gökgürültülü sağanak ikonu olaydı iyiydi 🙂

        Cevapla
  15. Onur

    Ankara’da, Cuma’yı Cumartesi’ne bağlayan gece ve Cumartesi günü yağış miktarı GFS’in son çıktısında neredeyse tüm alternatiflerde coşmuş (Hauptlauf, Kontrollauf vs.)

    Ankara’nın kaderidir, soğuma artarsa yağış az, yağış artarsa da soğuma yetersiz kalır. Aradaki ince çizgiyi tutturunca da çok sağlam karlar alınır. Şimdilik sıcaklık yeterli seviyede gözükmese de ben kar ihtimalinin azımsanmayacak derecede olduğunu düşünüyorum. Bunun başlıca sebebi de yağış sırasında yeterince soğuma olmasa da sıcaklığın genel olarak zaman geçtikçe düşecek olması. Yani rüzgarların kuzey yönlü olması. White Fox’un yorumlarını almak isterim çünkü az bir süre kaldı.

    Ayrıca 31 Aralık için abartısız 5 gündür tüm çıktılarda sadece o güne özel bir yağış mevcut. Her şey değişiyor ama inatla 31 Aralık’taki soğuk ve yağış değişmiyor. Belki benden başka farkedenler de vardır.

    Cevapla
    1. Ankaragücü

      Benim GFS üzerinden bakabildiğim kadarıyla Ankara’da kayda değer bir kar yağışı yok gibi. Sıcaklık kar değerine ancak saat 21.00 sonrası iniyor, yağış hafif ve aralıklı olarak sabaha kadar belli belirsiz devam ediyor. Sıfır altı sıcaklık da zor gibi. Bu şartlar altına beli merkezde şöylesine, etrafta ise 3-5 santim örtü ya olur, ya olmaz.

      Cevapla
      1. Berat

        Peki buna ne dersin Ankaragücü… 23’ü orta kuvvette, 24-25 kuvvetli yağışlar öngörmüş Ankara ve çevreleri için sıcaklık da güzel bir iniş yaparsa al sana 8 MART 2011… 19 çıktılarıyla yaptığım tahminle aynı nerdeyse bir değişiklik yok…

        1

        Cevapla
        1. hava ankara

          Cumartesi Ankara’da olacak arkadaşlar. Merak etmeyin, güzel bir kar yağışı göreceksiniz. (Cumartesi Ankara’da olmayacağım çünkü.) 🙂

          Cevapla
      2. Onur

        Bakin aksam ciktilarinda yagis yine artmis ve soguma gun icine yayilmis. (Gerci yagisin guclu kismi yagmur olarak kalmis bu sefer)
        Hala degisiklikler oluyor bakalim sonuc nasil olacak?

        Cevapla
        1. Ankaragücü

          Bildiğim kadarıyla ECMWF üzerinden tahmin yapan Met Office (BBC de aynı tahmini kullanır) Ankara’ya bu gece ve yarın gündüz heavy snow verdi. Ancak sıcaklık iç açıcı değil. 0/2…..

          24 Aralık içinse gündüz ve akşam -2/1 hafif kar… Bakalım ne çıkarsa bahtımıza..

          Cevapla
          1. Onur

            DMİ de son tahminlerde ısrarını sürdürmüş ve Ankara’ya kar uyarısı vermiş. Şehir merkezinden örtü oluşturacak diyorlar. MM5 sıcaklıklığı 3 derece altına çekiyor mesela bu gece için, muhtemelen ona güveniyorlar. GFS hala ortalamada 4 küsur derece veriyor.(Göz kararı okuduğum kadarıyla)

            Ben rüzgarın yönü dolayısıyla yağışın kar olarak düşeceğini fakat sıcaklık yüzünden yağan miktarın az bir kısmının örtü oluşturabileceğini düşünüyorum.

            Ankara’lılar yavaş yavaş canlı yayına başlayabiliriz bence 🙂 (bkz.:şimdigörü)

            Cevapla
  16. carcass

    Doğu Anadolu’nun kuzey ve kuzeydoğusunda davetsiz misafir 🙂
    1
    2
    SKIRON birşeyler yakalamış ama o da Doğu Anadolu’nun orta ve güney kesimlerinde
    3

    Cevapla
  17. trakya(korhan)

    Trakya’da heba olup giden şu yağışa yanıyorum. Ve biliyorum ki bu yağış 200 km batımızda yoğun kar olarak tüm gün boşalacak. Bu gece yarısından sonra Trakya’ya giriş yapacak. En şanslı kesim Trakya’nın kuzeybatı ucu. Havsa-Babaeski arasından bir hat çekersek bu hattın batısında 0 derece ve kar yağışı çakışacak yani örtü yapacak. Doğusunda ise tutamayan kar yağışı. Bu hattın doğusu 2 metrede 0 dereceyi ancak öğleden sonra görecek ama yağış da azalacak. Edirne merkez güzel olacak yarın sabah. Bu sistem bana 2010 mart başı sistemini hatırlattı. Bulgaristan’da yarım metre kar. Trakya’da ise Babaeski sınır olarak cetvelle çizilmiş gibi batısında 10-15 cm kar, doğusunda kky.

    Cevapla
  18. Ankaragücü

    Dün gece yarısından beri Marmaris olarak bayağı sıkı yağış almaktayız. Uydu, radar vs. verilere göre bu durum muhtemelen geç saatlere kadar sürecek.

    Cevapla
  19. God_Dethroned

    KKY bence psikolojik açıdan (biz kar delileri için) hiç kar yağmamasından daha kötü. KKY havanın gösterip de vermemesi olayı. Onun için İstanbul’da KKY olmayacak olmasından dolayı mutluyum ben.

    Cevapla
    1. Melik Ahmet TAŞTAN

      Off bu kötü işte… Eğer yüksek gelince yerde kar örtüsü olursa ki bence düşük ihtimal dediğin gibi rekorlar çıkabilir.

      Cevapla
    1. Melik Ahmet TAŞTAN

      Tahminler gayet iyi ama bu Konya’nın iklim değerleriyle ilgili yorumlarını merak ediyoruz açıkcası. Nedir ne değildir, küresel ısınma vs uğruyor mu size? 2010 yılında ne oldu da tüm aylarda sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde çıktı?

      Cevapla
      1. çihiro

        Konya’nın ‘en’lerini sayfama yazmayı düşünüyorum. 2009-2010 kışı negatif NAO etkisi altında geçtiği için kış ayları oldukça sıcak geçti. Sıcak diyorum çünkü Şubat’ın 20’sinde çarşıda çiçek açmış bir kayısı ağacı görmüştüm. Bunlar neden oluyor pek fikrim yok. Belki şehrin son yıllarda hızla büyümesi ve ısı adası etkisinin artması sebep oluyor olabilir. Bölge (şehrin merkezinde) ve Meydan (şehrin biraz dışında) istasyonları arasında 15 km fark olmasına rağmen aylık ortalama sıcaklıkları arasında bariz bir şekilde Bölge istasyonu daha sıcak. Detaylı bir araştırma yapmak lazım. Son olarak 2010 Ağustos ayı da Konya’nın bilinen en sıcak Ağustos ayı olmuş!

        Bunu yayınlıyorum ama bunları Tahmin sayfasının altına yazsanız daha iyiydi… – Ozan

        Cevapla
    2. erdoğan

      aman çihiro hemşerim yerde 10 cm bari kar örtüsü olsun yoksa konya ovası bu soğuklarla tohum bozar yaz mevsiminde buğday rekoltesi çok düşer . Bu bakımdan ben de cumartesi tahmininin kar lehine değişerek gerçekleşmesini dilerim

      Cevapla
      1. çihiro

        Şu anki görünümde büyük bir değişim yok 😦 Yine de şehirden çok uzak oldukları için tarlalarda örtü yapabilecek bir kar yağışı beklenebilir. Cumartesi günü tabi.

        Cevapla
  20. umuttipi

    hocam kocaeli’de kar var mı?
    bir de kocaeli umuttepe (rakım 400)
    cuma akşamı kar bekleyeceğiz umuttepe’de, accu kky vermiş?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu arada unutmadan yazayım, İzmit merkez öyle lanetli bir yerdir ki, 20 dakikada yürüyerek çıktığım Bağçeşme mezarlığının dahi bembeyaz olduğunu ama aşağıda sulu kar yağdığını bilirim, fotoğrafta çamlık olan yer mezarlık. Anneme “ben mezarlığa çıkıyorum, anneannemin ruhuna bir fatiha okuyayım” deyişlerimin genellikle karlı havalara denk gelmesi de ilginç bir anektottur 🙂

      1

      Cevapla
      1. Commandouz

        1

        Hocam o fotoğrafı nerden buldun öyle ya;ya da bizim eniştenin apartmanında mı oturuyosun nedir?

        Foto internettendi, o değil de burası benim dayımın apartmanı sanırım, Şehit Musa sokak… 🙂 – Ozan

        Cevapla
  21. welbane

    ogle GFS modelinde ankara’ya 850 hpa’da en fazla -4 girerken aksamkinde cumartesi geceden salı’ya kadar sürekli -5’in altı ve hatta -8’ler görünüyor, muhtemelen o da değişecektir. 90 saatin içinde oluyo butun bunlar..

    Cevapla
      1. ALKIM

        Bence evet. Hatta Çan, Yenice gibi iç kesimlerde hafif örtü bile olacaktır. Merkezde de havada kar görüleceğini düşünüyorum. Pazartesi de kar olasılığı var Çanakkale’de. Memleketimi ılıkçıların gazabından koru ya Rabbi.

        Cevapla
          1. SpanK

            hocam bu risk haritası otomatik olarak değişiyor değil mi? kim hazırlamış bu haritayı şu ana kadar çok başarılı

            Cevapla
        1. Melik Ahmet TAŞTAN

          Ozan hocam hemen üzerine “çalmayın ayıptır” yazmanız lazım 🙂 Blogda bu sözünüze bir kaç yerde rastladım nedendir bilmem çok gülüyorum her seferinde 🙂

          Cevapla
          1. Havadelisi Yazıyı Yazan

            Ahaha şimdi siz hatırlatınca ben de güldüm 🙂 Bi ara çaresiz bıraktılar, ne yapsam “ben yaptım” diye biri bi yerde paylaşıyordu…

            Cevapla
    1. bahattin bakırcan

      radara da koysalar şiddet seçmeyi dmi çalışanlarına mangal partisi vericem Balıkesir de 😀

      Cevapla
    2. Melik Ahmet TAŞTAN

      Antalya bölgesel tahmin merkezi yeni yeni uyarı yazmaya başladı. Arkadaşlar programa veri girerken o bölümü görememişler herhalde. Uyarıda kuvvetli olduğu belirtimiş, aşağıda da yağış sınıflandırması var. Dolayısla çok önemli bir hata sayılmaz bence.

      1

      Cevapla
      1. SpanK

        inşallah yağar arif bey de yağmaz diyor umarım yanılır aslında böyle olması iyi oldu heyecan oluyor sürpriz olucak bakalım günü gelince kim haklı çıkıcak kırık ayağımla cam kenarına koşucam eskisi gibi 🙂

        Cevapla
        1. Havadelisi Yazıyı Yazan

          Geçmiş olsun. İstanbul’da heyecan yapmaya değecek bir kar yağışı olmayacağı kesin gibi. Belki havada görülür, o da her yerde değil… Karla karışık yağmuru kardan sayıyorsanız o belki her yerde görülür…

          Cevapla
  22. ALKIM Yazıyı Yazan

    “Gecenin en düşük, günün en yüksek sıcaklığı”. Olamıyor değil mi böyle bir şey. MGM’nin cumartesi tahminindan bahsediyorum. Bu arada İstanbul’a da kky ikonunu da koymuşlar.

    1

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Cumartesi günü asıl soğumanın sabaha karşı başlayacağını varsayarsak 8/7 tamam (son derece de yenilikçi bir yaklaşım DMİ için, en azından ben ilk kez görüyorum), ama yağış Pazar günü Cumartesi günkü karla karışık yağmurdan, sıcaklık azalışı devam ettiği halde neden saf yağmura dönüşüyor, anlamak zor….

      Cevapla
      1. bahattin bakırcan

        ben 1996 kışında da buna benzer sıcaklık tahmini görmüştüm dmi’de. karlı bir sistemde istanbul gece 1 gündüz 0 dereceydi, balıkesir gece 0 gündüz -1 di hiç unutmam çok garipsemiştim o günlerde bunu. o zamanlarda hava durumuna teletex’ten bakardık hatırlarsanız 181 genel tahmin 182 marmara vb..:D

        Cevapla
  23. Havadelisi Yazıyı Yazan

    “Antalya geneli için yağış miktarı söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, yer yer metrekareye 40-50 kilogram arasında yağış düşmesini beklediklerini ifade etti. Antalya’nın jeolojik yapısı nedeniyle yağış miktarında artışlar gözlenebileceğine dikkati çeken Necip Duman, yağışlı havanın 23 Aralık Cuma günü akşam Antalya’yı terk edeceğinin altını çizdi.”

    Bravo, bilimsel konuşan bir bölge müdürü! Videoyu da izleyin.

    Cevapla
    1. çihiro

      Bu akşam derin bir analiz yapıp tahminimi güncelleyeceğim. Şu anki beklentim Konya için “yoğun kar yağışı” değil. Zira soğuk yağışı tam olarak yakalayamayacak gibi duruyor. Yine de bu tahminim tutmaz da FreeMeteo’nunki tutarsa çok sevineceğim 🙂

      Cevapla
  24. Ankaragücü

    Hafta sonu Anadolu üzerinde derin bir alçak basınç oluşamadan yüksek basınç hızla yayılacak gibi görünüyor. Bu dakikadan sonra da pek değişim beklememek gerekiyor bana kalırsa. Ankara civarında örtü oluşabilse de öyle kayda değer bir kar zor sanırım. Hele hele şehir merkezinde..

    Cevapla
  25. welbane

    “Gerede havadelileri ve kar sevdalıları bakım ve rehabilitasyon merkezi” Açıcam boyle bi yer yakında, potansiyel var…

    Cevapla
    1. bahattin bakırcan

      seçme hakkım olsa yerleşeceğim yerlerin başında geliyor Gerede her sistemi ilk anından son anına kadar verimli bir şekilde yaşayan nadir yerlerden biri.

      Cevapla
  26. gül akın

    hava durumu haberleri bugüne kadar sadece bulunduğum bölgenin sıcaklık dereceleri ve yağmur yağıp yağmıyacağı kadarı ile beni ilgilendirirken şimdi sizin yorumlarınızla vazgeçilmez bir keyif haline geldi. Hiç bitmese yazı diye bakıyorum, mutsuzsam yüzümü güldürüyor mutluysam da sizi tanımanın gururunu yaşıyorum :)) karınıza ve size kucak dolusu sevgiler….

    Cevapla
  27. faseay

    Hocam başlıkla beraber yazı ve şiir mükemmel olmuş. Esprili bir dille anlatmışsınız. Yunanlıları döktüğümüz denizden, kar görmek isteyeni Ankara’ya yollamak, yengenin sizi salmaması gibi koptum ya harbi güzel olmuş.

    Cevapla
  28. Snowlover81

    Ustad ben sanırım iklim bilgilerimi ciddi bir şekilde gözden geçirmeliyim 🙂 Umarım iyi yağışlar alırız da barajlara faydası olur. Zaten İstanbul’un kışı Ocak 15’ten sonra başlar :))

    Cevapla
  29. hasan

    Şiirle güzel kapatmışsın olayı 🙂 Dediğin gibi sonuçta Akdeniz iklimi içerisinde bulunuyoruz ama gel gör ki beklentiler fazla olunca insan ister istemez kapılıyor bir kar sevdasına yapıyor bir delilik ama o da güzel sende 3g ile görüntülü görüşme yaparsın bu şekilde kar sevdanı örtbas edersin yoksa işin zor çünkü bu bi illet 😀 Bol karlı günler dilerim…

    Cevapla

Yorum yazın...