Geçen yıl da yine bu zamanlarda gelmiş (buradan okuyabilirsiniz, konuya yabancıysanız epey bilgi de edinirsiniz). Klasik bir görünümdür.
O zaman soğuk (yeşil dil) bir miktar daha kuvvetli imiş ve daha batıdan iniyormuş Karadeniz üzerine. Geçen sene:
Bu sene:
Zamanım olmadığı için fazla ayrıntıya giremeyeceğim, diğer hava delilerinden bu sistemle ilgili görüş ve gözlemlerini bu başlığın altına yazmalarını rica ediyorum. Teşekkür ederim. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler.
Giresun Espiye’ye bugün 100 kg üzeri yağış düşmüş olabilir. Şiddetli sağanak yağış nedeniyle dereler yükseldi fakat taşkın yok.
Sizin orada istasyon yok değil mi Mehmet bey?
Maalesef yok..
Giresun kent merkezi ile 30 km doğusunda bulunan Espiye ilçesi yağış açısından çok farklı, Giresun’da sel olur Espiye’ye çok az yağış düştüğü olmuştur. Tarihini hatırlamıyorum 1980’li yıllarda Trabzon ve Rize yöresinde sel olmuştu, bu sel felaketi aynı zamanda Espiye’de olmuştu. Gelivera deresi taşması sonucu 17 ev yıkılmış idi. Demek istediğim Rize ile Espiye ilçesi yağış olarak birbirine yakın olabilir.
Yeni tip yağış ölçerler çok basit ve sanırım pahalı olmayan ürünler. Ben DMİ!de yetkili biri olsam 1000 tane alır hava delilerine dağıtır, yağışlardan sonra bilgi isterdim. Böylece resmi olarak kayıtlara girmese de tahminlerin gayri resmi verifikasyonu yapılmış olurdu.
Bu çok gerekli bir şey, umarım sesimizi duyan olur. ABD’de resmi raporlarda gönüllülerin ölçümlerine de yer veriliyor.
Hocam emin olun profesyonel termometreler (normal, min ve max) ile birlikte bu aletten 1000’er adet dağıtsanız, 100 bin TL ancak tutar. DMİ gibi sağlam bütçesi olan bir kurum için devede kulak bile değildir bu miktar.
Giresun Espiye’de kuvvetli sağanak yağış başladı.
Van’da bir şeyler oluyor. 16:50 dmi son durumlar güncellemesi 6 C, gökgürültülü sağanak şeklindeydi. Van’daki havadelilerinden son durumları alabilir miyiz? Şehir merkezi olarak yılın ilk kar haberi oradan gelecek gibi 🙂
Dünkü yağışlar (tıklayıp büyütün):
Doğu Karadeniz beklentilerin altında kaldı. Açıkcası Rize ve Hopa çevrelerinde 70-80 kg bekliyordum ben.
Rize’nin otomotik istasyona geçen günkü yağışta yıldırım düşmüştü, bildiğim kadarıyla tamir edilmişti ama yine sorun çıkardı herhalde.
pazardan pazartesiye geçişte daha fazlası geliyor D.Karadeniz’e. Tehlike var sel olasılığı yüksek
saat 22:00 istanbul maltepe sabahtan beri ara ara kuvvetli şekilde yağan sağanaklar kesildi gündüz siyah renkteki bulutlar dağılmış sabaha kadar etkili yağış beklemiyorum…
saat 1.45 ilk sea effect girişi (İstanbul):
Bugün biz de Güneydoğu’da sistemden nasiplendik. Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır gibi şehirlerde sağanak geçişleri oldu. Gaziantep’teki şimşekler görülmeye değerdi….
Linkteki haberde de yağmurun etkileri görülebilir…
http://www.haberciniz.biz/siddetli-yagmur-hayati-olumsuz-etkiledi-1159909h.htm
Öğleden sonraki yağış deniz etkisi olduğunun belgesini RAOB analizi ile aşağıda:
12Z analizinde, 700 milibar seviyesinin birazcık üstündeki tepe enverziyonu net biçimde fark edilebiliyor, ayrıca, nem oranı 638 milibar seviyesinde %4’e kadar gerilemiş. Bütün bunlar öğleden sonraki yağışın sığ bir oluşumdan ibaret olduğunun kanıtı niteliğinde…
Bu da aynı saat için en sonuncu GFS tahmini;
Bu da aynı saatin NMM tahmini
Bu sefer iki model de 12Z’nin tepe enverziyonunu yakalamakta pek de başarılı olamadı. (NMM bu gece 23Z den sonra tepe enverziyonu gösteriyor.)
Giresun-Trabzon arasında saat 12 ile 16 arası şiddetli yağış görülmedi ve Trabzon şehir merkezi saat 16’ya kadar hiç yağış almadı.
Trabzon – Giresun sahil şeridinde tahmini metrekareye 20-30 kg yağış düşmüş olabilir.
beşiktaş’ta sabahtan beri aralıklarla kuvvetli sağanak geçişleri oluyor. şu anda da gayet kuvvetli bir sağanağın altındayız. boğaz hattının tahmin edilenden daha fazla yağış aldığını düşünüyorum.
Bilkent donuyor, saat 13:30 oldu, hala 15 dereceyi göremedik. Hava çok sıkıcı, kısır stratokümülüs bulutları güneşimizi de kapattı. Geceleyin arabalardan anladığım kadarıyla, çamurlu yağmur atıştırmış, geçenki gibi bu da fos çıktı Ankara’da…
Anlaşılan o ki Eskişehir olarak yine kader ortağı olduk Ankara ile…
WRF modeli bantları iyi yakalamış.. Yarın sabah saatlerine kadar sağanak geçişleri hafifleyerek devam edecek..
Bir önerim var. Tüm bu sitelerin linklerini de koysanız da biz de incelesek bu haritaları?
Yeni şeyler buldukça ekliyoruz zaten, linki veriyorum, Havadelisi ekler üst taba..
http://www.wrf-model.gr
(Not: her zaman başarılı bir model değil ama kontrol edilebilir, birinin yakaladığını öbürü yakalayamıyor bazen..)
Teşekkür ederim. Bilgisayarda sorun var yazamıyorum. Yarından itibaren düzelecek ve yorumlarım gelecek.
Tuzla’da aralıklı olarak yoğun sağanak geçişleri oluyor. Şu ana kadar 12.1 kg. yağış düştü. Bir sağanak 2-3 kg. arası yağış bırakıyor. Özlemişiz serin sonbahar havalarını 😀 Sıcaklık 16.8 derece.
Mart ayındaki kardan ve Mayıs-Hazirandaki yağışlardan sonra nazar değdi Ankara’ya. Öğleden sonra hafif bir yağış gördük gördük, yoksa yine boş geçecek Ankara’yı.
İstanbul’da bile yağış hiç fena olmamış, ki bu daha bu sabaha kadar… (üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz)
Ne güzel yol yol olmuş geliyor…
Aynı görüntüyü bilgisayara kaydedip yorum yapacaktım ama kesin benden önce Santiago veya Ozan davranmıştır deyip üşendim. Yanılmamışım. 🙂
Ben de buna benzer bir görüntüyü paylaşacaktım sabahtan, sonra vazgeçtim 🙂 Kütleler yine boğaz çevresine odaklanmış, yatır mı var orada anlamadım gitti, her sistemde aynısı 🙂
Bu arada sistemin genel olarak fos çıktığını düşünüyorum, özellikle Batı ve Orta Karadeniz için.. Çok daha fazla yağış bekliyordu DMİ..
Bende sabahtan beri bulut koridorlarını gözlemliyorum, ama bunun hala saf bir sea effect olduğuna emin olamadım. Yukarı rüzgarlar aynı yönlü olduğu için bulut caddeleri şu sıralar karalarda da oluşabiliyor.
Bir de şu an için pek sığlık yok gibi…daha çok sea-enhanced bir oluşum olabilir.
Kesin bir şey demek için radyosonde sonuçlarına bakmak gerekir diye düşünüyorum.
Saat 11:15 Mecidiyeköy: Gri bir hava, ara ara atıştıran bir yağmur. Özlemişim hafiften içimi ürperten bu sonbahar serinliğini 🙂
Beykoz’da inanilmaz yagiyordu. Levent’te de ciddi yagis vardi. Az once duruldu biraz.
saat:1 Giresun Espiye’de yağış henüz başlamadı.
Geliyor, geliyor !
Yağış çok hızlı kayıyor, dezavantaj olabilir..
Evet, bu zaten sea effect’le karışık (sea-enhanced) cephe yağışı, asıl güzel bantlar yarın öğlenden az önce görülmeye başlar diye düşünüyorum.
Her şey tahminlere yönelik gelişiyor. Sabaha doğru yağış bantları İstanbul’un Karadeniz kıyılarına gelmiş olacak. Yalnız Karadeniz üzerindeki heybeti güneye indikçe azalacak gibi duruyor.
Bu sistemde özellikle Doğu Karadeniz üzerinde rüzgar hareketleri belirleyici rol oynayacak gibi görülüyor. GFS e göre yağış deniz üzerinde kalacak, ECMWF ise rüzgarı daha kuzeybatılı düşünüp yağışları arttırmış, MMF da ondan geri kalmamış. DMİ olarak Giresun, Rize ve Hopa’da şiddetli yağış (70-100 mm), Ordu, Trabzon çevrelerinde kuvvetli (20-50 mm) yağış bekledik.
İstanbul Anadolu yakasının kuzeyinde, özellikle Şile taraflarında 20 kg geçebilir yağış, white fox un dediği gibi nowcastig e kalıyor iş. (üzerlerine tıklayarak resimleri büyütebilirsiniz)
Bu haritalara biz ulaşamıyor muyuz ?
Yok hocam DMİ intranet sayfalarından ulaşılıyor. Ben de evdeyken giremiyorum malesef.
Hocam, rüzgar yönündeki değişmelerle bazı yerlere yağış sürpriz yapabilir ama şu anda görünen doğu karadenizde ciddi şeyler olacağı yönünde.
GFS’nin alansal çözünürlüğünün MM5’ten düşük olması burada bariz farklara yol açmış (yanlışsam düzeltin Melik hocam). Özellikle MM5’te Batı Karadeniz üzerinde oluşan kuzey-güney doğrultusundaki “sea effect” bantları GFS’de hiç yok, varsa bile o kadar kaba (coarse) temsil ediliyor ki seçilemiyor.
Diğer yüksek çözünürlüklü modeller de seninle hemfikir.. Sabah radarda güzel bantlar görülebilir..
MM5 çözünürlük olarak hepsinden iyi haklısınız ama güvenilirlik olarak en sonlarda geliyor. Geçen gün zaten siz bu kouyla ilgili bi soruya güzel bi cevap vermişsiniz. Çözünürlüğü iyi olan model her zaman en iyi model değildir.
NMM ve GFS modeli; yarınki olası deniz etkisi yağışları için, birbirinden farklı saatlere elverişli koşullar sunan çıktılar üretmişler.
2 gün öncesine kadar GFS çıktılarında tepe enverziyonunun olması gereken seviyelerde yeller esiyordu, nihayet ortaya çıkmaya başladı. 30 Eylül 2011 15Z-21Z zaman aralığı GFS skew-t diyagramına göre, deniz etkisi yağışları için en elverişli koşullar var, fakat yer seviyesindeki nemlilik keşke biraz daha fazla olsaydı…%68-71 seviyelerinde ve yoğunlaşma depresyonu 5-6 derecelerde, şiddetli bir yağış olamaz. Nem durumunu bir daha yarın sabah kontrol etmek lazım.
Öte yandan, NMM modeline göre ise, deniz etkisi yağışları ancak akşam saatlerinden sonra gelişebilir. Bu modele göre de en uygun saatler 1 Ekim 2011 00Z-08Z arası, rüzgar artarsa bu aralık 13Z’ye kadar uzayabilir. O gün için nowcasting gerek. Yalnız NMM modeline göre ise tepe enverziyonu çok aşağıda kalıyor, bulutların tepe seviyesi neredeyse 820-830 mb seviyesinde (oldukça sığ)…ayrıca yerdeki nemlilik bu modele göre de GFS ile hemen hemen aynı, en azından 900 seviyesinde hava tam doygun olduğundan bulut oluşma sıkıntısı yok gibi….sonuçta her iki modelin çıktısına göre de yağış oluşabilirse de öyle şiddetli bir şey olması mümkün değil.
Geçen sene sistem neredeyse bir haftadan fazla süre etkilemişti bizi.. 9 Ekim 2010 günü İstanbul’da ortalama sıcaklık 11C olmuştu.. 1973 yılından günümüze kadar olan verileri kontrol ettiğimde ise 1-15 Ekim tarihleri arasında ölçülen en düşük ortalama sıcaklık olmuş geçen seneki o 11C.. Ve oluşan alçak basıncında katkılarıyla hatırı sayılır miktarda yağmur almıştık.. Ocakta öylesine bir sistem gelse resmen kara gömülürdük.. (Ozan’ın geçen seneki yazısında vurguladığı gibi)..
Bu sene ise soğuk havanın merkezi hem çok uzak, hem ortada bir alçak basınç yok, hem de sistemcik çok hızlı hareket ediyor.. Modellerin ortak öngörüsüne göre, bu gece başlaması kaydıyla cumartesiye kadar, Anadolu Yakası ve Kuzeyinde daha etkili olmak üzere, İstanbul’da sağanak geçişleri etkili olabilir, toplam yağış muhtemelen çok fazla olmayacak ancak havanın da serinlemesiyle sonbahar geldiğini hissettirecek..
Bu sistemde tüm Karadeniz kıyıları yağış alacak olmasına rağmen en etkili yağış herkesin tahmin ettiği üzere yine Doğu Karadeniz’de gerçekleşecek..
Naçizane görüşlerim 🙂
Çok teşekkürler. SKIRON da zaten yağış bantlarını doğuya çekmiş. Gerçi belli olmaz, son GFS çıktılarında yağış İstanbul’u ortalıyor gibi… Şahane bir sonbahar havası yaşanacak. Ara ara ıslak, ama tazeleyici.