Yağış Trakya ve Kıyı Ege’den giriş yaptı… Hayırlı olsun, özlemiştik.
Gözlemlerinizi ve hangi modellerin hadiseleri daha iyi yakaladığına dair değerlendirmelerinizi bu başlık altına yazarsanız harika olur. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler.
İstanbul’da yağış bence en erken akşam saatlerinde başlar ve hayatı etkileyecek miktarda olmaz. Yani DMİ ile hemfikirim. Kıyı Ege ve Çanakkale civarında, yarın Marmara’nın güneyinde kuvvetli yağışlar olacaktır. Eylül ayında denizin ılık olması sebebiyle gerçekleşen konvektif (düşey kararsızlık) yağışlar fazla olduğu için, yağış miktarları arasında kısa mesafelerde büyük farklar ortaya çıkabiliyor, büyük ihtimalle bunu yarınki gerçekleşmiş yağış haritasında göreceğiz.
Konu başlığına bakarken gördüğüm ilginç bi görüntüyü de paylaşmak istedim 🙂 Radar görüntüsü ile Bulgaristan kıyıları bir insan silüeti oluşturmuş sanki. Kim bu sakallı? 🙂
Eskiler radarda insan silüeti görünürse kış çok sert geçer derler, hadi hayırlısı..
🙂
Sakalı ne kadar gürse kış o kadar sert, ne kadar uzunsa kış da o kadar uzun geçermiş. 🙂
İşyerinde arkadaşlar yunan mitoloji kahramanlarına benzettiler. Zeus mu, Poseidon mu? kavgası var:)
Ozan, bu sistemin başlangıcından bitişine kadar olan radar görüntülerini yayınlayacak mısınız? Bazı sistemlerde yapmıştın…
Ne yazık ki hayır, çünkü ben artık kaydetmiyorum radar görüntülerini. Evden olmuyor, çok fazla kota yiyor.
Ayın 23’ünde DMİ’de nöbetciydim, Rize, Trabzon’un doğu ilçeleri ve Hopa’da pazar günü öğle saatlerine kadar aşırı (100 kg üzeri) yağış olabileceğine dair uyarıyı yazdım, ilgili yerlere de yolladım.
Maslesef dün gece Rize’de meydana gelen yağışlar sele yol açtı ve 1 kişi de hayatını kaybetti. Bu kadar net uyarıya rağmen Sayın Vali “Meteoroloji yağışı tutturamıyor dedi…”
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1183617&title=rize-sele-teslim-1-olu
Ben de şahidim. Siz görevinizi başarıyla yerine getirdiniz Melik bey. Vali Bey’in kafası belli ki çok karışık. Bir yerde şöyle demiş:
Rize’de yağan yağışları artık Meteoroloji’nin de tahmin edemediğini belirten Hacımüftüoğlu, şöyle dedi: “Meteoroloji uyarılar yapıyor ama bu yağışların ne denli etkili olduğunu kestiremiyoruz (Havadelisi’nin notu: Çok garip bir ifade. Aşırı olacak diyor işte meteoroloji, aşırı olunca etkili de olmaz mı?! ). Şehir merkezinde üstünden yol geçen derenin taşması sonucu 250’ye yakın ev ve iş yerini sular bastı. Rize’de dere yataklarının üstünün kapalı olması çok yanlış bir durum. 100 bin nüfuslu bir şehrin dere yataklarının üstünü kapatamayız.”
Sonra da şöyle:
”Ancak olayın gündüz saatlerinde olması, erken uyarı yapılması, vatandaşların evlerinden tahliye edilmeleri insan kaybını en aza indirdi” dedi.
Ben zaten anlayamıyorum, bu kadar aşırı yağış düşen, ve neredeyse her sene sel olan bir yerleşim yerinde dere yataklarında halen niçin oturuluyor? “Bu sene olmaz belki” mi deniyor?
Bu arada, neden Rize’deki 24 saatlik yağış değeri gözükmüyor? Bir bilginiz var mı?
Rizede 226,6 kg yağış olmuş.
Çok teşekkürler, geçen sene Ağustos’ta da neredeyse aynısı olmuş:
https://havadelisi.com/2010/08/26/rize-bir-gecede-168-mm/
Bu arada Rize nin rekor kırdığını söyleyebiliriz. Daha önceki rekoru 178 kg imiş.
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=RIZE
Sanırım DMİ web sitesinde rekorlar yazılırken belli bir senenin öncesi dikkate alınmıyor (ortalamalar 1975-2010 arasında veriliyor, rekor periyodu da aynı dönem için olabilir). Benim elimdeki verilerde, 24 Ağustos 1939’da 241 kg’lık bir yağış değeri gözüküyor (ek: aynı günden bahseden çok güzel bir araştırma buldum, buraya tıklayın). Zaten o ayın toplam yağış değeri de İç Anadolu’daki birçok yerin yıllık ortalamasının üzerinde: 479 kg! Aşağıya Rize’nin 1939 Ağustos ayı günlük yağış değerlerini alıyorum, başta parantez içindeki sayılara 1 ekleyerek ayın hangi günü olduğunu bulabilirsiniz.
(0) 2.3
(1) 1.8
(2) 2.8
(3) 0
(4) 0
(5) 1.4
(6) 0
(7) 1.2
(8) 3.3
(9) 0
(10) 0
(11) 0
(12) 0
(13) 3.5
(14) 17.2
(15) 38.9
(16) 19.7
(17) 22.9
(18) 0
(19) 39.9
(20) 30.5
(21) 0
(22) 1.1
(23) 240.9
(24) 38.7
(25) 9.1
(26) 0
(27) 0
(28) 0
(29) 0
(30) 3.4
Ozan hocam meteorolojik verilerde kalite kontrol sistemine geçildi. 1970 yılından sonraki veriler kalite kontrolden geçmiş, önceki veriler de inceleniyormuş. Rize yağışı için kalite kontrolden geçmiş yılların rekoru diyebiliriz.
1 günde 226 mm yağış dünyanın neresinde olursa olsun, hele ki Rize gibi eğimli bir arazide illa ki sel meydana getirir. Yerel yönetimlerimize düşen topu sürekli tahmin mercilerine atmak yerine, fiziksel eksikliğin ne olduğunu tespit edip ona çözüm aramaktır. Profesyonel devletin yapması gereken budur. Karadeniz sahil yolunun, dere yataklarının kimini kapadığı ve dere taşmalarına sebep olduğu yönünde duyumlar var bunun araştırılması gerek.
Rize nihayet beklediği yağışa fazlasıyla kavuştu..
Rekor denebilecek bi miktar pek fazla gündeminizde yoktu hatırlatayım dedim…
Dere yataklarına ev yaparsın sel alır,yamaçlara ev yaparsın heyelan olur!
Çok haklısınız Mehmet bey ama bizde geçmişten ders çıkarmak gibi bir alışkanlık yok. Her selden sonra yetkililer mevcutları yıkacağız, dere kenarına ev yaptırmayacağız, dereleri ıslah edeceğiz derler ama 1-2 göstermelik hareket yapıldıktan sonra unutulur her şey.
Yeni yapılan karayolu baraj görevi yapıyor, benzer hadise Giresun’da merkezde yaşanmıştı
rize’de sel olan saf yağmur suyu değildir. merkezde biriken balçığa bakacak olursak 230 kg yağmur toprak erozyonu ile daha da ağırlaşarak yıkıcı şiddeti epeyce artmış. erozyonu çok olan bölgelerde bunu dikkate almak gerekir diye düşünüyorum. bu bölgelerde sel yapacak yağış miktarı ile erozyon miktarını da hesaba katıp uyarı yapmak daha mı doğru olur diye de düşünüyorum. bir de suçu sadece yolda aramaktansa doğanın önüne çekilen beton binalarda aramak daha doğru bir yaklaşım olur diye de düşünüyorum. denize kıyı şeridi dik yamaçlarla yüzlerce metre yüksekliğinden bir anda deniz seviyesine düşen coğrafyada o derelerin sağına soluna inşaat yapmak suya sele suç aramak biraz tuhaf.
Melik bey izninizle size iki soru sormak istiyorum..
Doğu Karadeniz Bölgesi’ni gösteren bi meteoroloji radarı neden yapılamıyor ki en fazla yağış ve hadisenin yaşandığı bir bölge?..
Meteorolojinin son durumlar haritasında Rize için sağlıklı veriler neden gelmiyor.. Çevre illerin anlık verileri ekranda varken Rizeninki neden yok?…
Finlandiyalı Vaisala firmasıyla 6 radar anlaşmamız vardı. İzmir, Muğla, Antalya ve Hatay hizmete girdi, Trabzon ve Samsun radarları 2012’de hizmete girecek. Bir de firma 1 adet radarı da uygun koşullarla verebileceğini söylemiş onu da çok büyük ihtimalle Kocaeli’ne kuracağız. Kocaeli radarı istanbul’un göremediği bazı noktaları görecek ayrıca İstanbul radarı arızalanırsa bir nevi yedeği olacak..
Rize değerleri demin baktım vardı(18:00). Yalnız selden 1 gün sonra Rize’yi aradım orda çalışan arkadaş, bir çok aletlerinin yandığı ve haberleşme sisteminin de zarar gördüğünü söyledi. Sanırım sorun bundan kaynaklı.
Sorulan sorulara ilgi gösterdiğiniz ve samimi biçimde cevap verdiğiniz için size tüm hava delileri adına teşekkür ederim Melik bey. Keşke herkes işini sizin gibi sevse.
Peki Melik bey, Antalya ve Hatay radarı görüntüleri ne zaman yayınlanmaya başlayacak? Sizi de bulmuşken sorularla yılların acısını çıkarıyoruz böyle, kusura bakmayın 🙂
Antalya radarının bir parçası arıza yapmış, Finlandiya’dan gelmesi bekleniyor. Hatay radarı da deniz seviyesine en yakın radar olduğundan maalesef denizden etkileniyor ve de deniz üzerinde yanlış görüntü veriyor. Radarlarla ilgili aksaklıklar düzeltildiğinde webde yayınlanacaktır. İsterseniz Hatay radarına buradan bakabilirsiniz.
Melik Bey, bir sorum olacak: Orta ve uzun vadede DMİ kaç adet daha radar tedarik etmek istiyor veya planlıyor?
Planlama içerisinde yeni radar alımı yok diye biliyorum. Kocaeli’ye kurulursa toplamda 11 radarımız olacak. Önemli olan çok radar almak değil mevcudu düzgün ve verimli çalıştırabilmek. Bunlar çalışsın yeter de artar bile çünkü tüm kıyıları ve sel riski yüksek olan illeri görüyor olacağız.
Bundan sonra radar tedariki olup olmayacağını şunun için sordum: Acaba radarlar yerli olarak tedarik edilebilir mi? Şu anda meteoroloji radarı üretebilen firmamız yok. Ama meteoroloji radarından daha karmaşık ve daha gelişmiş radar üreten firma(lar)ımız var. Meteoroloji radarı da geliştirilebilir ama geliştirme maliyeti (fixed cost) olacaktır. DMİ bu maliyeti karşılamaz. Ancak uzun vadeli düşünülürse belki karşılar. (Sözleşmeleriniz nasıl içeriğini bilmiyorum ama) garanti süresi dolan bir radarın bakımı onarımı çok maliyetli oluyor diye düşünüyorum. Onarım için geldiklerinde muhtemelen günlük olarak ciddi paralar ödeniyordur. Yedek parça maliyetleri de tahminimce oldukça yüksektir. Zaten onarım süreleri de uzun oluyor genelde. Eğer geliştirme maliyeti karşılanıp yerli bir firmadan tedarik edilebilirse radarlar, uzun vadede daha az maliyetli bir iş yapılmış olabilir. Bu tarz şeylerde çoğu zaman bakım maliyeti tedarik maliyetinden fazla oluyor.
Yerli olursa hem bu maliyetler minimize edilir, hem de onarım süreleri kısalır.
Onun için ömür boyu maliyet analizini çok iyi yapmak lazım.
Rize ilinden sel haberi geliyor
Giresun açıklarında aşırı şimşek var. Her taraf ışıl ışıl bulutlar Trabzo’na doğru gidiyor. Rüzgar güneyden hafif esmekte. Hafif yağmur başladı.
Son 6 saatteki toplam yağış.
Giresun’un Espiye ilçesinde sabah saatlerinde aralıklı sağanak yağış geçişleri oldu. Tahmini 15 -20 dakika sürdü. Öğle saatlerinde hava çok bulutlu yağış olmadı. Akşam 50 dakika kadar kuvvetli yağmur yağdı. Yağış sağanak şeklinde değildi. Derelerde su kısmen yükseldi.
Daha yağışlı sistem yurdu terk etmemesine rağmen bloğu terk etmiş gibi gözüküyor. Oysa ki DMİ, Doğu Karadeniz için aşırı yağış uyarısı yapmış, dünden bu sabaha Çorum merkez 50 kg yağış almış. Oralardan siteyi takip edenler son durumları yazarlarsa tam anlamıyla incelenmiş olur sistemler. Oralar da bizim topraklarımız, tabii bizler-ben de dahil-kendi bulunduğumuz yerlerden skorları bildirdiğimiz için heyecanımız kalmıyor yağış batıyı terk edince. Şahsen ülkemizin doğusundan da bilgilendirme gelmesini dört gözle bekliyorum.
Doğu Karadeniz’den de siteyi takip eden birkaç hava delisi vardı, görüşlerini ve gözlemlerini yazarlarsa seviniriz.
sabah saatlerinde Rize içinde oluşan gökgürültülü fırtına.. orada oluştu ve orada bitti. akabinde sağanak geçişleri oldu ama cumartesi günkü kadar etkili olmadı…
(rize fotoğrafın solunda pek görünmüyor)
bence bu sistemin en şanssız yeri, çok net bir şekilde yalova merkez oldu.Neredeyse 5 kilometre kuzeyi doğusu batısı afet bölgesi olurken yalova merkeze tek damla yağmur düşmedi .sadece şimşekleri izledik….bilimsel olarak bir açıklaması var mı bilemem ama sanki sihirli bir güç yalova tabelasından içeri yağışı sokmadı….
Bandırma, metrekareye 24 saatte 190 kg yağış ile dün tarihinin ikinci en yağmurlu gününü yaşadı. İlçe merkezinin daha önceki rekoru 9 Eylül 2009’daki 245 kg.
Ayrıca Bandırma, sadece 72 saatlik yağışla (218 kg), daha önceki Eylül ayı toplam yağış rekorunu (1950 Eylül toplamı 120 kg) neredeyse ikiye katlayarak tarihe gömdü!Çok özür dilerim, 2009’daki değerler benim veritabanında olmadığı için onları es geçmişim.Sadece Türkiye’yi de seçebiliyormuşuz yağış tablosu hazırlanırken, es geçmişim (buradan). Renklerine gönül verdiğimiz İstanbulspor, İzmirspor ve Çanakkalespor’un yokları oynaması biz hava delilerini kahretmiştir. Milyonluk eşekler…
Bu arada Gölcükspor (Kocaeli), son 6 saatteki 46 mm’lik çıkışıyla “ben de varım” dedi!
Bandırma destan yazdı 🙂
Es-Es aslında 5 mm barajını geçti, sanırım oradaki değer askeri havaalanından alınan ölçüm. Ben kabul etmem, şike var bu işte Es-Es düşemez Ozan hocam!! 😀
Bu arada Santiago’nun fotoğrafına da ayrıca koptum söylemeden geçemicem. İçimizdeki Bandırmalılar 😀
Gölcük ve Kocaeli’nin son değerleri bunlar. Allah’tan yağış geçti de rahat bi nefes aldık..
Marmaris 2 günlük yağışı 45 kg (Silkme), 39.5 kg (koparma) ve toplamda 85 kg (yarım kilo ben ilave ettim) ile kapattı.. Bilmiyorum dereceye girebildi mi.. Marmaris için aylar sonra doyurucu ama tarihsel açıdan sıradan bir yağıştı.
Valla Marmaris zaten ağır top, her zaman dereceye girer. Gene girmiş.
Balıkesir olarak yağış rekortmeni Bandırma gibi bir ilçeye sahip olmaktan ve yağış liginde en azından Avrupa kupalarına katılacak kadar iyi bir sonuç almaktan gurur duyarız 😀
Sistemin yağış açısından en bahtsız şehri İstanbul oldu herhalde.. 100 km batısı, 100 km güney batısı, 100 km güneyi, 100 km doğusu koptu, bize kaldı 5 kg 🙂
Biraz da biz yokluk görelim 🙂 Son 24 saatin sayısal değerlerini de aşağıya alıyorum.Bu arada Uludağ’dan değer gelmemiş…
Siz gene iyisiniz, 16 Haziranda 10 cm dolu alan, mart ayında kara gömülen, yağış ortalaması son aylarda sürekli ortalamanın çok üstünde çıkan Ankara’mızın haline ne demeli peki ? 😀
Ankara başarıya doydu, o yüzden bozdu 🙂
Ankara’nın bugün öğleden sonraki analiz sonuçları, matematik sınavından zayıf not alan haylaz çocuğun durumundan farksız çıktı…
3.4 değerinde CAPE mi olur ya 😀
Ahahaha Ankara bu haliyle “beden”den bile geçemez !
Az önce Ankara telefonla beni aradı, bir hayli sinirliydi :D.” Bana artislik yapanlara söyle kışın paçalarını aşağı alıp abi pardon biz ettik sen etme” dedirtecekmiş :D. Sakin ol şampiyon falan dedim ama nafile.
Dün radardan takip ettiğim kadarıyla bulutlar hiç kaybolmadı Bandırma civarından ancak bu kadar yağışı ben de tahmin etmiyordum. Neredeyse 200 kg. Birbirine yakın 2 istasyon olmasa şüphe duyulabilir ama güvenilir duruyor bu değerler. Tekirdağ’la ilgili bir sürü haber çıktı, Bandırma’da sıkıntı yok sanırım bu kadar yağışa rağmen hayret.
http://www.bandirmahaber.net/2011/09/22/bandirma-devlet-hastanesinde-400-hasta-ve-yakini-mahsur-kaldi/
http://www.bandirmahaber.net/2011/09/22/bandirmadan-sel-manzaralari-1-video-haber/
Yerel kaldı bu haberler Tekirdağ’a göre. Dün akşamki ana haber bültenlerinde ve bugünkü ulusal gazetelerde bile haberi vardı Tekirdağ’ın.
Haklısın, neden Bandırma’ya ilgi gösterilmemiş anlamadım.
Tekirdağ’ da yağış akşamüstü 6 civarı başlayıp gece 12 gibi sona erdi. Sabah 4:30 da tekrar başlayıp saat 10:00 da sona erdi. 12 saat civarı bir yağış oldu. 53 mm yağış saat 9-10 arası yağdığı için ani bir sel, yıkıcı etki yaptı. Milliyet ve bazı haber kanalları dün Tekirdağ’daydı. Bandırma’da yağış 24 saate yayıldığı için sanırım çok fazla yıkıcı etki yapmadı. Haberlere çıkmama sebebi bu olabilir diye düşünüyorum.
Dün(22 Eylül 2011) saat 18:30 civarı Bursa – Merkez’ de başlayan yağmura dair bir video ekledim. Videonun 48. saniyesi en sevdiğim kısmı 🙂 Tüm havadelilerine… Saygılar…
Çok teşekkürler.
Rica ederim.
Şimşeğin ışığı kapalı perdelere rağmen odanın içine doldu, ama ben Kadıköy’deyim, canavar bir bant oluştu kuzeydoğu-güneybatı hatlı, Pendik merkezli… Semih uyuma!
hocam ümraniye kadıköy hattına bir bant çekilmez mi ileriki dakikalarda yok mu ufukta bi şey. ben de sesleri duyuyorum yutkunarak dinliyorum.
beşiktaş’tan da sadece gökgürültüleri duyuldu. o da böyle derinden derinden, uzak…
uydu görüntüsüne baktım, kütle büyüdükçe kuzeydoğudan güneybatıya doğru ilerliyordu. o yüzden hiçbir beklentiye girmedim. bunu da ıskaladık ya 😦
Evet Ozan Bey. Uyuyordum ama gökgürültüsü ve şimşekler sağolsun kaldırdılar beni. Yer yerinden oynadı resmen. Şimşeklerin ve gökgürültüsünün ardı arkası kesilmedi. Gerçekten benim için çok güzel bir gece oldu. Ayrıca belirteyim. Sadece bu geçişte düşen yağış, 24,5 kilogram. Yağıştan ziyade şimşekler gerçekten çok güzeldi. Resmen gündüz oldu. Hayatımda gördüğüm en şiddetli gökgürültülerini ve şimşekleri bu gece gördüm diyebilirim. Devamını bu gece de bekleriz 😀
Kırmızıyla gösterdiğim bölgede, dünden beri manzara hiç değişmedi, ne şanslı yermiş kardeşim 🙂 (Ya da şanssız ) Beyazla işaretlediğim bölge ise aklıma White Fox’un iki gün önce attığı ULL postunu getirdi. Hatırladığım kadarıyla rota yoluna tam da çizdiği gibi devam ediyor gibi, dün gece Marmaris bu gece Antalya. (Tabii bu manzaranın sebebi ULL’yse, onu üstatlar daha iyi bilir )
ULL Bandırma’dan geçmiyordu sanırım, Antalya civarındaki duruma sebep olmuş olabilir, White Fox?
Bu arada çıktısını paylaşmayı ihmal etmişim, ama Antalya şehir merkezi için çok kuvvetli yağış gösteren tek model MM5 idi (yoksa hatırlayamadım mı?)… Her model ayrı yeri mi tutturuyor nedir?!
Vorticity, adveksiyon, coğpotansiyel yükseklik haritaları gözattım, evet bu ULL
Bu da GFS 500 mb rüzgar çıktısı, saat tersi yönündeki girdap şekli; Burdur, Antalya civarını 21:00 GMT’de etkilediğini gösteriyor. Haritada zaten 20.39 GMT’ye ait 🙂
Bu arada benim 2 gün önce çizip şimdi öngörü yapmayı ihmal ettiğim ULL daha (7-8 saat gecikerek) ağır hareket ediyor.
Bandırma’da bu sabah saat 9’dan sonra acayip şeyler olmuş. Sabah 9’dan akşam 9’a kadarki yağış toplamı:
Bu da bu akşam 9’dan önceki 48 saat’in toplamı:
Şu anda Tuzla’da öyle bir yağış var ki, akıllara zarar! Çok kısa bir sağanak. 1.5 dakikada 3,8 kg. yağış bırakan mütevazi bir sağanak…
Bunları yazarken baktımda 3 dakikada yağış 6 kg. olmuş! Radarda biraz sarılık gözüküyor ama şu ana kadar gördüğüm en şiddetli sağanaklardan biriydi. Nasıl oldu anlamadım.
Radarda hiçbir şey gözükmüyorken yatağımdan gökgürültüsü sesiyle zıpladım ve yağış bi ara o kadar kuvvetlendi ki dakikalar içinde kupkuru bahçe sularla doldu hayatımın da hatırladığım en gökgürültülü gecelerindendi
Demek ki sadece ben zıplamamışım 😀
Arkadaşlar bügün Ankara’da tam anlamıyla geberik bir hava vardı. Kasvetli, kapalı ama yağmur potansiyeli çok zayıf bulutlarla bir gün geçti. Doğrusu Mehmet Tanyeri hocam Ankara için nowcasting tahmininde %95 başarılı idi, kendisini tebrik ediyorum. Bu sistemin Ankara civarına getirebildiği CAPE değerleri çok düşük kaldı (şehrin bir suçu yok yani:D). Olsun yine de orajları çok seven birisi olarak yaşadığım şehrin potansiyelinden memnunum. Artık sezonu iç bölgeler olarak deniz kenarlarına devrediyoruz. Öteki bahar sezonuna kadar CAPE lerimize iyi bakın ha 😀
Ankara’nın Eylül’ü zaten eskiden beri kötüdür. Ara ara yağmaya yeltenen yağmurdan bir halt olmaz. Hava da tam soğumadığı için karaktersiz bir görüntü ortaya çıkar. Duygularım bunlar eski dostum Ankara için, teşekkür ederim.
Marmaris dün aldığı 30 küsur kg yağış sonrası dün gece yarısı sonrası gök gürültüleri eşliğinde tekrar yağış aldı ve bu sabaha kadar toplamda 45 kg yaptı. Bugün öğle saatlerinde tekrar başlayan yağış zaman zaman oldukça etkili olarak devam ediyor. Şu an uydu yayınları dahi izlenemiyor.
Sanıyorum bu sistemden en karlı çıkanlardan birisi de bizler olduk.
Erdek fena şekilde yağış alıyor, VIL haritası bile pembe renkte
Bundan önceki yorumlar için hemen aşağıda soldaki “Older Comments”e tıklayın.