Rize: Bir Gecede 168, iki günde 220 mm!


(Çok iyi yorumlar geliyor, bakmanızı tavsiye ederim)

Basra Alçağı’nın kabak tadı veren monotonluğu, ne yazık ki Rize’den gelen sel ve heyelan haberleriyle son buldu. Rize belediye başkanı, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sel felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız” demiş. (Acaba burada ve burada bahsedilenlerin etkisi nedir?)

Bir de, neden Trabzon’da hiçbir şey yağmamış da, Rize coşmuş? Ben bilmiyorum. Ayrıca bu fark bugüne özgü bir şey de değil, Trabzon’un yıllık yağışı 800 mm civarında iken Rize’ninki 2000 mm’nin üzerinde! Aralarında çok mesafe de yok bu şehirlerin.

Dikkatle gözlenmesi gereken, keşfedilecek çok şey var daha.

Yorum yapayım->

Reklam

Rize: Bir Gecede 168, iki günde 220 mm!” üzerine 21 düşünce

  1. çihiro

    -bu yağışı basra alçak basıncının etkisini yitirmeye başladığının bir kanıtı olarak görebilir miyiz? yani tüm anadolu’da olduğu gibi karadeniz’de de yazın yağışa engel olan şey basra alçağı mıydı?
    -bu yağış kesin bir yamaç yağışı mıdır? yani cephe yok. karadeniz’in nemli havası dağlara çarpıp yükseldi ve iki günde 220 mm yağış olarak düştü.
    -bu yağışın bu zamanlarda akdeniz’de olmamasının nedeni yukarıdan serin havanın inmemesi mi?
    kolay gelsin hocam 🙂

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      – evet, basra alcaginin hem kuzeyin serinligini sokmama hem de yuzeyin nemli havasinin cok yukselememesine yol acma gibi bir ozelligi var.
      – bu yagis yamacin varligindan oturu kuvvetlenen sea effect yagisi. deniz olmasa yagis olmaz, yamac olmasa da yagis bu kadar fazla olmaz.
      – akdenizde olmamasinin nedeni hem bu zamanda dedigin gibi soguk havanin cok fazla guneye inememesi, hem inse bile kuzey ruzgarinin nemi akdeniz bolgesine dogru degil akdenizin daha da guneyine tasiyacak olmasi. zaten bu yuzden akdeniz bolgesindeki, ozellikle antalyadaki yagislar en cok bir siklonun onundeki guneyli ruzgarlar tarafindan tetikleniyor.

      Cevapla
  2. mehmet torun

    giresun espiye ilçesinde dün kuvvetli sağanak yaklaşık 4 saat sürdü taşkın olmadı ama olmasına ramak kalmıştı bulunduğumuz ilçede herhangi bir meteoroloji istasyonu yok. yöremize düşen yağış miktarını dmi nasıl biliyor?

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu yağışlar çok yerel karakterde olabiliyor. DMİ bilemiyor tabii ki sizin oraya ne kadar yağdığını. Sadece istasyon olan yerlerdeki değerler gösterilir, ama kendi haritalarında (aşağıda) bu değerleri konturlayıp gösteriyorlar, onun için bazen çok yağış olan ama istasyon olmayan yerlerde az yağış olmuş gibi duruyor.

      yagis dmi

      Cevapla
  3. melankolik

    Rize’de yaşanan felakette hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Felaketin boyutlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren videolar:

    1.video2.video3.video

    Cevapla
  4. mehmet ulu

    (Aşağıdaki resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)

    trabzon

    konunun uzmanı değilim ama görüşüm şu:
    haritaya bakarsak ,trabzon sahil şeridinin karayele ters uzandığını ama rizenin karayel etkisine direkt açık olduğunu görürüz. ayrıca,yine haritada görünür, çarşıbaşından sonraki o çıkıntı (akçaabattan önceki tünelin olduğu yer – adı yoroz muydu acaba-) yine karayelin getirceği yağışa engel oluyor.bunun yanında,(giresunda yaşayıp trabzondan evli olan, sürekli giresun-trabzon yolculuğu yapan bir uşaklı olarak söylüyorum) vakfıkebir ilçesinden çıkıp çarşıbaşı ilçesine yaklaşıldığında ve az önce sözünü ettiğim,tünelin olduğu burundan sonra bitki örtüsü çeşitliliği ve sıklığında bariz bir seyrelme oluyor. yolculuklarımda giresundan çarşıbaşına kadar genelde yağar ama sonrasında yağış kesilir, hatta iki sene önceydi herhalde, yol boyu yağan kar çarşıbaşı’ndan sonra hafif yağmura dönmüştü. ha, bu arada, trabzon’dan sonra, arsin’i geçince yağış yine başlar ve daha fazladır…

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Çok teşekkürler, çok güzel bilgiler. Yıllık yağış miktarındaki coğrafi değişimlere de uygun anlattıklarınız. Yalnız bu sistemde Rize’nin doğusunda da pek bir numara yok, Hopa filan da genelde neredeyse Rize kadar yağış aldığı halde… Yani karayelin etkisine açıklıktan başka şehrin arkasındaki vadilerin uzanışı da etkiliyor olabilir, ama emin değilim. Bu arada 52 mm de dün ve dün gece yağmış, iki günde 220 oldu.

      yagis 27 agu

      Cevapla
      1. gencakın

        52 mm istasyonun olduğu yere yağdı. Afetin olduğu yerde ise kat be kat fazla bir yağış oldu. Sanki yağış 3-4 km lik bir alana sıkıştı ve bütün nemini 3 saat oraya boşalttı. Korkunç görüntüler var tv’de olanlar hiçbir şey….

        Cevapla
          1. gencakın

            Anlamadığım olay böylesine meteorolojik olayların yaşandığı bir bölgeye dmi nasıl olur da radar yapmaz. Acaba radar olsa sistemler bu kadar yıkıcı olur muydu daha erken tedbir alınamaz mıydı?

            Cevapla
            1. havadelisi Yazıyı Yazan

              O bölgede bir radarın işletmeye alınacağı uzun süredir söyleniyor. İstanbul’da radar var ama geçen sene olanlar ortada. Ben bir fark yaratacağını düşünmüyorum.

              Cevapla
    2. liman Yazıyı Yazan

      s.a. ozan kardeşim yukarda fotoğrafta yoroz burnundan bahsedildi, yağışın rizeye trabzondan daha çok yağmasının sebebi mahmut’un dediği gibi karayele o yoroz burnundan dolayı ters bakmasındandır, arsin’e kadar demiş mahmut, değil, hatta arsin’den biraz daha ötede rize’ye doğru araklı var bu yoroz burnunun etkisi aşağı yukarı sana km olarak diyeyim, ben akçaabattayım malum yoroza yakınım, yoroz araklı arası 55-60 km civarı yani 55-60 km civarı etkiliyen bir burundur yoroz, inan yaşamak lazım çok ilginç şeyler oluyor bazen, o burun denize hem çıkıntıdan ziyade bi de denize sıfır dikey yamaçlardan oluşur, balkanlardan gelen soğuk sistemler burundan batıya doğru bazen kar bırakır, burundan doğuya doğru araklıya kadar olan mesafeye yağmur veya kky bırakır, arada en az 2 derece fark var, arabayla yoroz’a gittiğimde akçaabatta kky yağarken yoroz burnundan sonra yerde 10 cm kar olduna şahit oldum hem soğuk açısından hem de yağış açısından etkisi var..

      ve ayrıca ozan yoroz burnundan hariç doğu karadenzide, şehire bu kadar yakın başka bir dağ ben bilmiyorum 1400 rakımlı hıdırnebi yaylası şehire çok yakın yani yoroz burnunun arkasında sayılır bu dağı nda etkisinin olduğunu düşünüyorum yani gelen karayel rüzgarını hem yoroz hem o set gibi duran 1400 rakımlı yaylanın da etkilediğini düşünüyorum…

      Cevapla
  5. gencakın Yazıyı Yazan

    Dün gece gökyüzünde adete şimşek show vardı.Bir dakika olsun durmadı.İşin ilginç yanı 18 km ötedeki Çayelinde Rizedekinin yarısı kadar bir yağışın düşmesiydi.Havada böyle bir kararsızlık dengesizlik nasıl oluyor anlamış değilim.

    Cevapla
  6. Emre Canpolat

    Sayın havadelisi, bu benim de hep dikkatimi çeker. Trabzon’la Rize arasında sanıyorum çok büyük bitki örtüsü farkı da yok ama ciddi bir yağış farkı var. Enteresan.

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Evet, yağışın mevsimsel dağılımı aynı olduğundan aynı yeşilliği üretecek nem oranı oluşuyor, ama yağış miktarı çok farklı.

      Cevapla
      1. havadansudan

        muhtemelen trabzon’un yağış getiren hakim rüzgardan faydalanmasını engelleyen dağlar, tepeler var etrafında.
        rize ise orografik yağışların coşmasına sebep olan bir konumda olmalı. sanırım yani 🙂

        Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s