Serin Hava ve Yağış Yolda


Bir Santiago raporudur.

26 Haziran’da, mevsime göre oldukça etkili sayılabilecek bir soğuk hava dalgası belirdi. Son birkaç gündür bir görünüp bir kaybolan sistem, artık yavaş yavaş nerelerde etkili olacağının sinyallerini de vermeye başladı. Enteresan şeyler olabilir, takip etmekte fayda var.

GFS İstanbul Diyagramı:


ECMWF 500 hPa Sıcaklık Haritası:

Sistem büyük ihtimalle İskandinavya-Balkanlar rotasını izleyerek ülkemize giriş yapacak. Özellikle Batı Bölgeler bu sistem sayesinde Haziran sonunda bahar mevsimindeki sıcaklıklara geri dönebilir. Yağış durumunu incelediğimizde ise GFS ve ECMWF modellerinin benzer bölgeler için inanılmaz şeyler işaret ettiğini görebiliyoruz.

GFS Batı Karadeniz’e önümüzdeki bir hafta içinde 200kg civarı yağış göstermiş!


ECMWF ise daha yüksek çözünürlüğü sayesinde, son iki modeldir Karadeniz’de çok derin bir alçak basınç öngörüyor. Özellikle bu sabah modeli çılgın bir şey olmuş, İstanbul’un hemen kuzeyinde 994 milibar’lık bir alçak basıncı Batı Karadeniz’e doğru 992 mbar olarak yürütmüş. Sistem bu görüntüye yakın bir şekilde gelirse nasıl bir etki yapacağını Ozan Hoca daha iyi kestirebilir diye düşünüyorum.


Önümüzde bir hafta var, modellerin değişmesi kaçınılmaz, ancak şu haliyle benim için müthiş bir adrenalin içeriyor.

Reklam

Serin Hava ve Yağış Yolda” üzerine 54 düşünce

  1. Semih

    O da ne öyle!? Çatalca’nın kuzeyinde müthiş bir dolu olmalı! Ve aşağıdaki resim ”VIL” özelliğine ait görüntü. DMİ’nin Maks görüntüleri açılmıyor. Kimbilir maks görüntüsü nasıldır !?

    585858

    Cevapla
  2. Santiago

    Sistem Karadeniz’i iyi çalkalamış anlaşılan.. Gerek yağış, gerekse kuvvetli rüzgar sayesinde su sıcaklıkları dip yapmış, özellikle kuzeyde..

    hghghg

    Cevapla
  3. Santiago

    Saat 17.00 itibariyle İstanbul’da sıcaklık 24C, nem ise %27!

    Hocam rüzgar kuzeyden esiyor, hava da yaz için hayli serin, peki bu kadar düşük nemin sebebi ne olabilir?

    1

    Cevapla
    1. Havadelisi

      Rüzgar kuzeyden ama batı bileşeni de az da olsa var, hava kütlesi Karadeniz’den nem kaldıramıyor. Zaten Balkanlardan sarkan cephenin arkası Karadeniz etkisi yoksa kuru olur. Yoksa?

      Cevapla
      1. White Fox

        Dün’e ait Skew-t Log-P İstanbul/Göztepe RAOB Analiz Verileri

        jyjy

        jjju

        Şimdi bu skew-t analiz verilerinde, kırmızı çizgi çevresel sıcaklık eğrisi, mavi ise çiğ noktasını gösteriyor. Normal olarak yer seviyesinden yukarı doğru çıkıldıkça, havanın soğuması gerekir. Fakat, dün İstanbul’da bu durum bazı seviyelerde gerçekleşmemiş.

        Örneğin,” I. ” , ” II. ” ve “III” olarak adlandırdığım ve yuvarlak içine aldığım seviyelerde sıcaklığın yukarı çıkıldıkça değişmediği, hatta yukarı çıktıkça az olsa yükseldiği “negative lapse rate ” olarak adlandırılan enverzion denilen durum var, çünkü sağa doğru yatık durumdalar, yani bu tabaklar, yer seviyesinde ısınan hava parselinin yükselememesinin temel nedeni olarak kabul edilebilir. Bu tabakalar kesinlikle kararlı koşullar yaratıyor.

        İşte bu nemin neden yukarı seviyelere çıkmamasının da en önemli sebebi olabilir.

        Öte yandan, benim eklemiş olduğum kahverengi yatay çizgileri ise, mavi ile kırmızı çizgi arasında ne kadar boşluk olduğunu göstermek için çizdim. 550-500mb seviyesinde çiğ noktası ile sıcaklık arasında 12 dereceden fazla bir fark var. Bu da büyük bir yoğunlaşma depresyonunun varlığına işaret ettiğinden dolayısıyla yukarda kuru havadan dolayı bulut oluşumunun zor olduğuna bir alâmet !

        İkinci haritada ise, yeni bir üçüncü çizgi(pembe) ekledim, olayı kolay görebilmeniz için arka plandaki diğer çizgileri kaldırdım. Bu üçüncü çizgi, yer seviyesinden yükseldiğini varsaydığımız ısınan hava parseli temsil ediyor, yani parsel trajectory olarak bilinen varsayılsal durum. 🙂

        Bu üçüncü çizgi, kırmızının sağ tarafında olduğu sürece ısınan hava parseli yükselmeye devam edebilir. Yukarda LCL denilen siyah çizginin olduğu seviyede ise yükselen hava doygun hale geliyor ve tam o sikonvektif bulutların taban seviyesini oluşturuyor. Taralı alan ise CAPE alanıdır, başka bir ifadeyle CAPE değeri taralı alanın sayısal hesaplamasıdır. Eğer taraflı alan kırmızı çizginin sol tarafında yer alsaydı bu sefer adı CIN (Convective Inhibition – Convektif Engelleme) alanı olarak adlandırılacak ve alanı CIN değerini verecekti. Konvektif bulutlar ise, CAPE taralı alanının alt ve üst sınırı içinde varlıklarını sürdürebilirler. Şekli tam olarak yorumlarsak konvektif bulutlar 865 mb ila 655 mb arasında oluştuğundan stratokümülüs tipi bulutlara olanak vermiş.

        Neyse umarım skew-t ile neden nemim yukarı çıkamadığını anlatabilmişimdir 😀

        Cevapla
  4. sogukar

    Dunku sicakliklar cok enteresan:Ankara Kazan 4 C°’yi,Etimesgut 5,7 C°yi gormus,Ankara merkez ise 9,6.Acaba dun bir enverziyon olayi mi gerceklesti Ankara’da cunku mesafeler yakin olmasina ragmen ciddi sicaklik farklari var istasyonlarda.Bir de dun sanirsam bir cok yerde gunluk en dusuk sicaklik rekorlari kirildi 26 Haziran icin,ayrica son bir not:Ankara Elmadag dun 1.5 derece,uludag zirve ise 2.3,Bolu Dagi ise 3.8 dereceyi gormus,kisacasi Ankara-Afyon-Eskisehir uzerinde sicakliklari beklentilerden de asagiya ceken bir sey olmus,dun Ankara’nin bazi ilcelerine hafif kar bile yagmis olabilir gece saatlerinde(Kizilcahamam gibi)

    Cevapla
    1. Havadelisi

      Kar yağmış olamaz, düşük sıcaklıklar hava açtığı için ölçüldü. Bu sabah Ankara’dan İstanbul’a geldim, hava Gerede civarında 11 dereceydi ve sürekli yağış vardı.

      Cevapla
      1. cihiro

        Bunlar rekor olabilir değil mi hocam? Sonuçta Temmuz’a girmek üzereyiz ve 1.5 derece sıcaklık ölçülüyor Ankara’nın bir bölgesinde! Çok önemli bir olay bence bu.

        Cevapla
  5. Semih

    Gece, İstanbul ve birçok yerde Haziran ayı için oldukça düşük gece sıcaklıkları oldu. Tuzla’da en düşük sıcaklık 14,4 derece oldu. Ayrıca Gebze’de 11,9 dereceye kadar düşmüş.

    1

    Cevapla
  6. Santiago

    Kırım’da siklon..

    Karadeniz’in kuzeyinden kopan yağış bantları Doğu Marmara ve Batı Karadeniz’de aralıklı sağanaklara yol açıyor..

    1

    Cevapla
  7. Havadelisi

    Cephe yağışı sürpriz bir şekilde Tekirdağ’a patladı, ama yağışın geriye kalan kısmının bu sabaha kadar olan dağılımı beklentilere aşağı yukarı uygun. Halen de Batı Karadeniz kıyılarında güzel yağış var.

    1

    Cevapla
  8. Semih

    Bugün İstanbul Anadolu Yakası’nda güzel yağışlar beklenmesine rağmen, Tuzla’da hava günlük güneşlik. Gece desen sadece 10 dk. yağmur çiseleyip, geçti. Bir anlam veremedim.

    Cevapla
  9. sogukar

    Simsek haritasinda Ankara-Cankiri uzerinde konvektif aktivite oldugu goruluyor acaba bir surpriz olabilir mi? Cunku bugunku Tekirdag’daki yagis da cok surpriz oldu…

    Cevapla
  10. Ömer Gül

    Selam arkadaşlar bu gece ve yarin Karadeniz için çok sancili geçiçek gibi özellikle Bartin, Zonguldak, Kastamonu ve Sinop sahil şeridinde sel ve su baskinini geçtim tornado bile görülebilir.

    Cevapla
  11. sogukar

    Bu sistemden Ankara nasil etkilenir? Acaba konvektif yagislar Anadolu’da ve Ankara’da olusabilir mi? Cunku sanirsam Karadeniz uzerinde olusabilecek a.b. alani hic yagis olusturamayacak gibi Ankara icin (belki cok az), bahardaki atmosfer sartlarina benzer bir durum olusabilir mi? Tek umudum o kaldi bu sistem icin…

    Cevapla
  12. Santiago

    Haberi ilk paylaştığımızda, 2 gün önce, güneye inen soğuk hava Belgrad üzerinden kuzey Ege’ye iniyordu; günden güne doğuya kaydı ve son haliyle Bükreş üzerinden Karadeniz’e girdiği görülüyor.. Bu tepkime sayesinde Karadeniz üzerinde oluşması beklenen alçak basınç merkezi de İstanbul açıkları yerine Ukrayna civarında beliriyor.. Bir hava ve kar delisi olarak en sinir olunacak durumlardan birisidir bu..

    Alçak basınç merkezi kuzeye kaydıkça bize dönüş hareketiyle Balkanlardan serin ve kuru hava gelecektir diye tahmin ediyorum.. Buna rağmen cumartesi gecesi cephe geçişinde güzel bir yağış ve önümüzdeki hafta ara ara sağanaklar görebiliriz..

    Ancak modeller sağa çekmeye devam ederse hiç tadı tuzu kalmaz bu sistemin..

    1

    Cevapla
    1. White Fox

      Küçük bir moral bozma çalışması da benden olsun. 🙂

      Bazı amatör sitelerde birileri, İstanbul’da deniz üzerinde soğuk cepheyle beraber yoğun buharlaşma olacağına dayanarak, İstanbul’da ciddi ciddi hortum beklemek gibi çok uç açıklamalarda bulunmuşlar.

      İstanbul için modellerde 25 Haziran gecesi ve 26 Haziran 2011’de yer seviyesinde poyaz ve yıldız esiyor gibi görünüyor ama yağış kütlelerinin hareket yönünü, ve özellikle konvektif yağışların radardaki istikâmetini büyük oranda 500 milibar seviyesinde esen rüzgâr belirliyor.

      1

      Yukardaki resim, uç koşullardan bahsedenlerin iddialarını temelden çürütücü nitelikte değil mi ? 🙂

      Cevapla
    2. ALKIM

      Turnayı gözünden vuramasan da yanağından vurdun yine de. Pazar sabahı 8-10 derece serin bir güne uyanmak ve kısmen kapalı/yağışlı bir gün geçiriyor olmak pazar gününün tatil olması nedeniyle başlı başına dikkat çekici bir olay. Bu nedenle bu serinlemenin, rüzgarın ve belki de yağışın pazar akşamı haber bültenlerine bile konu olabileceğini sanıyorum. Bu arada tüm Türkiye’deki sıcaklık tahminlerine baktım da sağlam bir serinleme geliyor ve etkisi minimum 4-5 gün sürecek gibi. Ben çok memnun oldum açıkçası. Daha yaza yeni girdik, bunun temmuzu var ağustosu var. Şimdiden bunalmayalım.

      Cevapla
      1. Santiago

        Sistem o kadar kararlıydı ki modellerde soğuma açısından hiç bir kayba uğramadan gelebiliyor, sadece rotasında hafif bir kayma oldu.

        Modeller İstanbul için aşırı bir yağış öngörmüyordu zaten, ara ara sağanak geçişleri olacaktır elbet.. Ancak Batı Karadeniz açısından değişen pek bir şey yok, SKIRON modeline göre bölge 48 saat içinde (26.06.2011-28.06.2011) epey yağış alacak gibi görünüyor..

        Senin de belirttiğin gibi İstanbul’da birkaç gün çok serin bir hava olacak, Ağustos 2010’un acısını çıkartalım..

        Cevapla
    1. faseay

      Bu ne Allah aşkına yahu çete de neyin nesi benim bilmediğim bir tabir mi var? Ozan hocam aydınlatır mısın lütfen. Sinirlerim bozuldu yazıyı okuyunca sırf bu çete tabiri yüzünden.

      Cevapla
      1. Havadelisi

        Çete diye bir şey yok ben de espri yapmaya çalıştım kendimce ama anlaşılmadı sanırım 🙂 Hani kışın soğukçu-ılıkçı geyiği vardı ya ona gönderme yaptım.

        Cevapla
        1. Havadelisi

          Yok, modellerin beceriksizliği ve abartması diyelim. Gerçek hayatta / doğada her zaman normale eğilim vardır, ekstremler nadiren görülür, onun için zaten adları ekstrem (aşırı) olmuş.

          Cevapla
      1. ALKIM

        Hatırlamaz mıyız. Hayatım boyunca unutamayacağım hevesimizin kursağımızda kaldığı 2010-2011 kışını.

        Cevapla
      2. havaankara

        Ukrayna ve Belarus ve buraların doğusu olan Batı Rusya müthiş yağışlar alacak gibi. O dönemde buralara ne kadar yağış düştüğüne bakmak gerek.

        Cevapla
  13. faseay

    Kış ortasındaki kar arayışı gibi heyecan dorukta. Acaba soğuğu ne kadar hissedeceğiz onu merak ediyorum. Karadeniz’de oluşabilecek hortumları hayal ediyorum ))

    Cevapla
  14. White Fox

    Benimde gözüme çarpan, 850 mb seviyesinde 6-7 dereceye kadar düşen sıcaklık durumu oldu.

    1

    Bu düşüşü göze alarak, bunun örneğin Zonguldak Ereğli’de deniz etkisi ile yağış oluşturur mu oluşturamaz mı diyarek çeşitli koşulların incelemesini yaptım.

    1

    Şimdi burada öncelikle 700mb seviyesinin üstünde sağlam bir enverziyonun gelişmesi gerekli, 27 Haziran sabaha doğru yaklaşık olarak 489mb ve 398 mb seviyeleri arasında enverziyon olma eğiliminde bir katman var fakat tam olgunlaşamamış. Sıcaklık orada yukarı çıkıldıkça çok yavaş düşüyor hatta katmanın aşağılarında zaman zaman değişmiyor. Enverziyon olmaya eğilimli ama bunun olgunlaşması lazım.

    İkinci durum, 700 mb üstündeki enverziyon olabilecek katmanın altında rüzgâr hızının ortalama 30 knotun üstünde olması gerekliydi, zaten 33 knot bu sağlamış.

    Üçüncü bir durum ise, enverziyon olabilecek katmanın altında (700 mb’nin altında) “steep lapse rate” denilen durumun varlığı gerekli, türkçe ifadeyle havanın yukarı seviyeye çıktıkça normale göre daha hızlı soğuması demek. Bu grafikte, kırmızı çizginin 700mb hemen altında sola doğru daha fazla yatık olması gerekirdi. (bkz 850-1000 seviye arasında sola doğru daha çok yatık) Bu koşul da pek sağlanamamış.

    Diğer uygun ve uygun olmayanları resimde açıkladım. Yani son durumlara göre, Zonguldak, Kastamonu sahillerinde bu soğuma deniz etkisi yapacak gibi değil. Belki sonradan durum değişebilir.

    Cevapla
  15. tengizman

    Ben de takip ediyordum buyuk bir merakla. Demek ki kesinlesme safhasina girdi ki konularimizda yer aldi 🙂 Mumkunse Istanbul genelini etkilesin. Tum haber bultenlerinde İstanbul’u sel goturdu, yildirim patladi, dolu yagdi, hortum oldu derken bizim karsi cimende insanlar piknik yapiyorlardi gecen hafta 🙂

    Cevapla
  16. Havadelisi

    Çok teşekkür ederiz. Yağış miktarını ve yerini tahmin etmek için -burayı takip eden herkesin de artık bildiği gibi- epey beklemek gerekecek, ama potansiyel olarak çok kuvvetli bir sistem. Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıkları da artık epey yükseldi, gösterilen siklon belirmese dahi çok kuvvetli yağışlar olabilir, takip edelim.

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s