İstanbul’dan bildiriyorum. Beyoğlu’nda otururken (saat 22’ye geliyordu sanırım) şakır şakır yağmur başladı. Şimşek görmedim, gökgürültüsü de duyulmadı. Çok geçmeden, kırk dakika sonra filan yağmur zayıfladı. Karaköy’den vapura binerken durmak üzereydi. Kadıköy’ün üst taraflarında (Bahariye) çok az ıslaklık vardı. Şu anda da (23.55) yağış yok. Gece pek bir yağış beklemiyorum bulunduğum yerde (Moda), cephenin aktif kısmı geçti bana kalırsa. Radar bozuk, pek takip etme şansı yok. Bugün olanları ve yarın olacakları (tüm Türkiye’de) bu yazıya yorum olarak eklerseniz seviniriz. Biz hava delisiyiz, gözleme gönül vermişiz.
Yağdığı iyi oldu. Çok sıkıntı vardı havada. Özellikle IKEA’nın boktan kanepelerinin vidalarını sıkmaya uğraşırken yaz cephesinin önündeki basık hava hiç çekilmiyor. Ama yaz şimdiye kadar epey rahat geçiyor, Tuzla’da Semih arkadaşımızın yaptığı gözlemlere göre Haziran ayında sıcaklık sadece bir defa 30 derecenin üzerine çıkmış. (Ana sayfaya yazı eklenmese de hava deliliği Atış Serbest‘te tüm ihtişamıyla sürüyor).
Evet çok hızlı hareket eden ve bu nedenle GFS tahminlerini alt üst eden bu sistemi, geçişi sırasında İstanbul radarındaki problemden dolayı ayrıntılı bir şekilde online takip etme şansı bulamadık. Balıkesir radarından takip ettiğim kadarıyla, yağışlı sistem K.Çekmece’yi neredeyse pas geçti 1-2 saat boyunca sadece aralıklı hafif çisenti dışında herhangi bir sağanak göremedik. Radar görüntülerine göre K.Çekmece’nin doğu-batı-kuzey ve güneyi güzel yağış alırken bu noktaya çok az yağış düştü. Benim dikkatimi çeken, yağış esnasında bulunduğum noktadan güney doğu yönünde Marmara Denizi üzerindeki konvektif aktiviteyi izlerken sürekli çakan şimşeklerin çoğunun buluttan yere değil; buluttan buluta olduğuydu. Bunun sebebi konvektif aktivitenin zayıflığı olabilir mi acaba?
Öyledir herhalde, şimşekler çoğaldıkça yıldırım olasılığı (yerden buluta elektrik akımı) artıyor.
Aynen Tuzla’da da ”mtngrnlr” arkadaşımızın anlattığı durum vardı. Aktivite hep bulutlar arasındaydı. Şimşeklerin ardı arkası kesilmiyordu. Her 2 saniyede bir çakıyordu. Sadece yağışın bitişine doğru denize 5-6 kuvvetli yıldırım düştüğünü gördüm.
Benim bildiğim kadarıyla genelde az yağışlı kütlelerde buluttan buluta, çok yağışlı kütlelerde bulutla yer arasında şimşekler oluyor.
(Bu yorumu kıyasen yaptım, çünkü az yağışlı süper hücrelerde [LP Supercell] buluttan buluta, çok yağışlı süper hücrelerde [HP Supercell] ise bulut ile yer arasında çok şimşek çakıyormuş, kaynak: http://ww2010.atmos.uiuc.edu/%28Gh%29/wwhlpr/hp_supercell.rxml
Çok teşekkürler.
Bu sabah tatilden dönüş yolundaydım, sabah 6:40 gibi arabalı vapurdan inip Eskihisar iskelesinden İstanbul’a doğru yola devam ettik, e-5’e çıktığımızda büyük damlalı ve orta kuvvette bir yağış vardı. Sonra TEM’e girip devam etti otobüs, Sabiha Gökçen havalimanının orada acayip bir yağmur başladı, hemen kazalar olmuş, bir araba kenarda önü pert olmuş şekilde gördüm ilk önce, sonra da tırın birini yolun ortasındaki bariyerleri parçalamış olduğunu gördüm. Bir sonraki yoğun yağış da Sultanbeyli civarındaydı. Sonrasında yağmur yoktu, Avrupa yakasında ise ışıl ışıl güneş vardı.
Ama şöyle bir durum var ki, hava İzmir’de daha az bunaltıcı, adaptasyon problemi yaşıyorum şu an.
İstanbul’da dün gerçekleşen yağışlar. Kocaeli’yi de ekledim. Florya Bakırköy’e çok yakın olduğu için eklemedim. Orası da 3,4 kg yağış almış. Sarıyer’in Kireçburnu mahallesi zirvede. Samandıra 0,2 kg olarak kayıt edilmiş.Kayda değer bir yağış olmadığı için (Dmi’nin bir yanlışı olabilir, çevresindeki her yer 10 kg’dan fazla yağış almasına rağmen oraya yarım kilogram dahi yağış düşmemiş) haritaya eklemedim. Modeller Trakya’da 50-60 kg yağış beklerken Edirne 4 kg, Kırklareli ise sadece 2,8 kg yağış almış. Sistemin süprizi ise Sakarya olmuş. Skiron ve Gfs Sakarya’ya doğru düzgün yağış vermezken Sakarya 26 kg civarı bir yağış almış.
Çok teşekkürler harika olmuş. Şu benim haritalara bir server bulmamız lazım.
Haklısınız hocam. Haritalar en son 7 Haziran’da güncellenmiş.
Tuzla’ya dün akşam istasyonumdan aldığım veriye göre 17,7 kg. yağış düştü.
Öyle demeyin hocam, İKEA evimizin her şeyi!!! Bu arada Pendik’te aralıklarla sağanak yağmur etkili oluyor. Sistem basık havadan bunalmış bizi, yani hava delilerini ihya ederek etkisini kaybetmeye başlıyor. Bu saatten sonra kısa süreli sağanaklardan başka bir şey beklenmemeli bence. Hocam, Aydos’ta çok fazla sayıda şimşek ve gök gürültüsü gördük/duyduk. Balıkesir radarından takip ettiğim kadarıyla Anadolu yakasını etkileyen kütle, Avrupa yakasındaki kütleden daha etkiliydi. 12,5 ile 15 kg arası yağış düştüğünü de tahmin ediyorum. Son olarak; yeni sistemin 9-10 temmuz civarında geleceğini tahmin ediyor, bu sistemde 8 hücreli fırtına, tam Beyoğlu’nun ortasında hortum ve görsel şölen bekliyorum. Saygılarımla…
Ahahah 8 hücre yetmez, 16 hücreli raks eden tornado topluluğu isterim!
Hocam atmosferin üst tarafları çok soğuk. Denizler de normalden daha sıcak. Böyle oluşumlar görmemiz süpriz olmaz, hatta yüksek olasılıktır. 16 biraz fazla hocam. 12 hepimize müstehaktır. (özür diliyorum üste yazmışım, kafa kalmadı hocam bizde, hortumla sıyırdık 😀 )
Haklısın Hakan, o sistem yarar geçer.. Ayrıca yağış anında çatıdan havai fişek atmayı düşünüyorum, hani şu en tepeye çıkıp sonra tok bir sesle patlayanlardan, al sana görsel şölen 🙂
Son modellerde sistemimiz görünmüyor, ama gelince kaçacak delik arayacaksınız Santiago. Bu arada İstanbul radarı bu sabah düzeltildi. ”Sistem biter, radar düzeltilir”, kuralımız bu.