Bu sene biraz abarttı galiba ama bilen bilir, Ankara’nın en yağışlı mevsimi bahardır, bu bazen yazın ilk bölümünü de kapsar. “Kışın bile böyle yağmadı” gibi yorumlara rastlanıyor. Kışın değil zaten bu mevsimde böyle yağar.
Havaankara‘ya çektiği fotoğraflar, radar görüntüleri ve raporu için çok teşekkür ederiz.
Resim 2, Resim 3, Resim 4, Resim 5.
“Merhaba, Öveçler rakım 1050.
Yağış önce hafif yağmur olarak başladı. Sonra şiddetlendi. Yollar doldu taştı. Ve sonra ara ara dolu atıştırmaya başladı. Bir süre sonra dolu ağırlıklı bir yağış başladı. Tam hafifledi derken sadece dolu yağmaya başladı ve artık küçük dolular değil, daha büyük dolular yağmaya başladı. Kaç dakika oldu tam emin değilim, ama hala devam ediyor. Resim çektim. O resimlerle birlikte radar görüntülerini de birazdan yüklüyorum. Radar görüntülerine göre merkezin kıyısında kalmışız. Konya yolu civarı, kısmen ODTÜ, tam merkez imiş.
Muhteşem bir şeydi. Radardan görünen Ankara’nın hafif güneybatısında, 35 dakika yönünde, inanılmaş şeylerin olduğu. Genişleyerek, Ankaranın hafif batısına ve kuzeyine doğru hareket ediyor. (Bilkent’e doğru geliyor Mehmet Hocam).”
Sayın Melik Ahmet Taştan, DMİ çalışanıdır. Kendisine aşağıdaki incelemesi için çok teşekkür ederiz. – Havadelisi
16 Haziran Ankara dolu yağışıyla ilgili bi incelemem vardı sağolsun Dr Tanyeviç böyle bir konu başlığı olduğunu söyledi. Ben de biraz geç de olsa çalışmamı paylaşayım dedim.
16 Haziran 2011 tarihinde Ankara’da kuvvetli gökgürültülü sağanak yağışla birlikte çok nadir görülebilecek bir dolu hadisesi yaşandı. Yaklaşık 40 dakika boyunca aralıklarla devam eden, Çankaya ilçesinin yüksek kesimlerinde 10-15 cm kalınlığında beyaz bir örtü oluşturan dolu, Ankara- Konya yolunun uzun süre kapanmasına yol açtı.
Dolu tanımı ve olay günü meteorolojik şartlarının değerlendirilmesi
Dolu, Cb, Tcu tipi bulutlar içerisinde oluşan katı buz parçacıklarıdır. Kararsız havalarda dikey rüzgarların etkisiyle su damlacıkları, donma seviyesinin üzerine çıktığında donar ve buz taneciği haline gelir. Eğer dikey rüzgarın şiddeti fazlaysa yerçekimine direnerek bulut içerisinde aşağı yukarı hareketlerle dolu parçacığı sürekli büyür ve yerçekimine yenildiği anda aşağı düşer. Buz tanesinin dolu olarak isimlendirilebilmesi için 5 mm (0.2 inch) çapa sahip olması gerekir.
Dolu oluşumunu etkileyen bazı parametreler:
Kuvvetli kararsızlık
Rakım
Donma Seviyesi
Islak Hazne Sıcaklık Seviyesi
Cape (Mevcut olan konvektif potansiyel enerji
Yer seviyesiyle atmosferin yukarı seviyeleri arasındaki sıcaklık farkının fazla olması kuvvetli kararsızlık şartlarının oluşmasına yol açar.
Olay günü yer seviyesinde sıcaklık 28 ͦ C, 500 mb seviyesinde -14 C civarında ölçülmüştür. Arasındaki fark 42 ͦ C dir. Aynı gün Temp diyagramında konvektif sıcaklık (Cb bulutlarının oluşması ve kararsızlık yağışları için gerekli olan sıcaklık) 23 ͦ C hesaplanmıştır. Yer sıcaklığının 28 ͦ C olması bu sıcaklığın 5 derece aşıldığını gösterir ki bu da oluşan sistemin kuvvetli olmasında önemli bir etkendi. Ayrıca orta seviye nemlilik değerlerinin de yüksek olması, yağış miktarlarının il genelinde fazla olmasına neden olmuştur. (Çankaya ilçesinde lokal olarak 50 kg/metrekare civarında)
Yüksek rakım düşüşe geçen dolunun erimesine ters etki edeceğinden dolayı dolu oluşumuna katkı sağlayabilir. Yüksek rakım dolu görülme sayısını arttırır. Ankara merkezin rakımı 850 m civarıyken dolu hadisesinin yaşandığı yerin yüksekliği 1100-1200 m civarıdır.
Donma seviyesinin yukarısı 0 ͦ C’nin altındaki atmosfer tabakasını ifade eder. Seviyenin düşük olması dolu oluşma potansiyelini arttırır. 650 mb ve altındaki donma seviyesi dolu oluşumu için idealdir. 16 Haziran 00 Z Temp diyagramında donma seviyesi 668 mb, 12 Z Temp diyagramında 659 mb’dır, bu seviyelerde 650 mb ın altındadır. Olay günü Temp diyagramı incelendiğinde yer seviyesinden 400 mb a kadar yüksek nemlilik göze çarpmaktadır. 700 mb ile 400 mb arası yüzde 80-90 oranında nemlilik vardır. Yüksek nem ve yüksek PW (Yağışabilir su miktarı) değerleri 0 ͦ C seviyesini yukarı çektiğinden normal şartlarda dolu oluşumunu ters yönde etkiler. Fakat olay günü 0 ͦ C seviyesi yüksek nemliliğe rağmen 650 mb ın altında kalmıştır.
WBZ seviyesi ıslak hazne sıcaklığının sıfır olduğu seviyedir. Islak hazne seviyesi erime miktarını belirler. 7000-11000 ft arası büyük çaplı dolu için en iyisidir. Olay günü WBZ seviyesi 00 ve 12 Z temp diyagramlarında 10500 ft civarıdır.
Cape’in 1000’in altındaki değeri dolu için yeterli değildir. 2000 ve üzeri değerler çok iri dolu oluşumu için ortam sağlar.
16 Haziran 12 Z temp diyagramında Cape değerinin 1300 Joule olduğu görülmektedir. Temp değerlerinin alındığı saatin, olaydan 2 saat sonrasına denk gelmesi bu değerin biraz düşük görülmesine yol açmıştır. Olay anında Cape değerinin 2000 joule ün üzerinde olduğu değerlendirilmektedir.
Olay gününe ait radar görüntüleri incelendiğinde lokal olarak 58 dbz reflektivite değerleri ile donma seviyesi üzerinde 45-50 dbz üzeri değerler kuvvetli yağış ve özelliklede dolu hadisesin tanımlanmasında önemli göstergelerdir.
Radarın 6 saatlik Rain ürününün hesapladığı yağış miktarı, Çankaya ilçesinin bazı noktalarında 50 mm’yi aşmıştır.
Çok güzel bir değerlendirme. Şu da var ki bu yorumda anlatılanları rahat bir şekilde anlıyorsam bunda White Fox’un emeği çoktur 🙂
Fırtınanın uydu verileri
BÖLÜM 1

BÖLÜM 2

Ankara’ya neler olmuş öyle, inanılmaz dolu yağmış. Yağıştan sonraki buharlaşma da ve sis de muhteşem görünüyor..
http://galeri.haberturk.com/galeri/index/407598
Bende bir kompileyşın yapayım dedim
Çok manyak yahu. Hayatımda görmedim böylesini.
Şananılmaz!
Gerçekten inanılmaz. Bir örneği daha var mıdır bilmiyorum. 1 saatte yerde 10 cm dolu ki mutlaka erime de söz konusudur yağış esnasında. Televizyonda ilk gördüğümde mart ayındaki kar yağışının arşiv görüntülerini yayınlıyorlar sandım. Güncel görüntüler olduğunu anlayınca koltuğumdan zıpladım.
arabanın derecesine dikkat 3 derece.
Videolar için çok teşekkürler. Benim koyduğum resimler hiçbir şey kalıyor bunların yanında. 🙂
Mikdat Hocamız yorumluyor.
http://www.nethaber.com/video/6709/yaz-ortasinda-nasil-kis-geldi.html
http://www.nethaber.com/video/6708/ankarada-buz-devri-basladi.html
Diğer bir konu da, haberleri verirken maalesef çok abartı oluyor. Gerçi görüntüleri izleyince hak vermedim de değil ama “Buz devri başladı” da ne demek!
Bir ara medyanın hava olayları ile ilgili haberlerini masaya yatırmak gerek. Gerçi sürekli geçiyor, sürekli değiniliyor. Ama enine boyuna konuşmak lazım. Faydası olur mu bilmem ama, ben yine de yapalım diyorum.
Medyayla uğraşılmaz.
Hocam heyecandan olsa karıştırmış herhalde. Bu olay tek hücreli (single cell storm) konvektif fırtına değildir. Zaten uydu ve radar görüntülerinden multicell kümeleri net olarak görülmekte. Tam İncek üzerinde bu multicellerden birisi supercell e dönüşüp dönüşmemekte karasız kalmış:) Tam bi süpercell diyemeyiz ama yağan doluyu göz önüne alırsak bulut içerisinde çok kuvvetli aşağı yukarı yönlü ve de mezosiklonk dönüşlerden bahsedebiliriz. Olay günü radarın hız dataları problemliydi eğer onları alabilsek, mezosiklon hakkında daha net konuşabilirdik.
Ben Bilkent Üniversitesi’nin, bodrum katındaki gün ışığı görmeyen kütüphane odasında (okuldakilerin adlandırmasıyla “Tanrı’nın unuttuğu yer :D” ), küçüklere (ingilizce) özel ders veriyordum. Ben dışarı çıktığımda çoktan fırtına etkisini kaybetmişti, sadece yollardan sular aktığını ve bahçelerde büyük su birikintileri görebildim o kadar 😦 . Şanssızlığa bak ya…
Resimlere baktım da, artık bu fırtınayı da kaçırdıysan sendeki şanssızlık değil de lanet gibi bir şey 🙂
Dolu kalınlığı bazı yerlerde 10 cm olmuş :S
Burda da bazı güzel resimler var. http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/ankara-sular-altinda.html
Güzel mi bilmiyorum ama sanırım Ankara artık denize kıyısı olan bir yer olacak 🙂
şurdaki görüntü mart karını aratmıyor, Konya yolundan…
Belki daha bile fazla, inanılmaz! Çoğu Ankaralı belki hayatında bir daha böyle bir şeyle karşılaşamayacak. Bu yıl Ankara’nın yılı oldu 🙂
Yoruma gel: “Başkentliler yaz ayında dolu sürpriziyle karşılaştı.”
http://www.ntvmsnbc.com/id/25223877/
Acaba Ankara’da kışın bugüne kadar hiç dolu yağmış mı?
Ankara Büyükşehir Belediyesi zorunlu kalmadıkça trafiğe çıkmayın uyarısı yaptı.
Balgat’ta bir alt geçit suyla doldu ve arabalar suyun içinde kaldı.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25223877/