5-6 gün öncesinden ayrıntılı tahmin ya da uyarı yapmak doğru olmaz, çünkü ayrıntılar o zamana kadar daha epey değişecektir. Ama hava tahmin modellerindeki sinyal çok kuvvetli olduğu için bir ön uyarı vereyim. Aşağıda GFS modelinin Ankara için olan “diyagramı” var.
Neredeyse düz olan kırmızı çizgi, Ankara’nın bulunduğu enlem-boylam ve deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yükseklik için 30 yıllık ortalama sıcaklığı gösteriyor. GFS modelinin Ankara için ürettiği olası sıcaklıkların hepsinin (öteki renkli çizgiler), 12 Aralık civarında 30 yıllık ortalamanın altında olduğunu görüyoruz. Bu da bize, kar yağışına yetecek soğumanın neredeyse kesinleştiğini gösteriyor.
Şu anki görüntüye göre, birçok yerde (özellikle İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde) önümüzdeki hafta sonu yoğun kar yağışları kuvvetle muhtemeldir diyebiliriz. Kıyı kesimler içinse bence temkinli konuşmak gerekir: Hem deniz suyunun hem de yerin henüz gayet ılık olması, yağmurun denize yakın alçak yerlerde kara dönüşmesini çok geciktirebileceği gibi, yağan karın beklenenden çok daha az birikmesine de yol açabilecektir. Bu da zaten sürpriz olmaz, Aralık ayının ilk yarısında mesela İstanbul gibi yerlerde çetin kış koşulları, Ocak ve Şubat’a nazaran çok daha seyrek görülüyor. Şimdi bunları yazdım diye kar aşığı okurlarım bana kızacaklar, ama çok büyük beklentiye girip kahrolmaktansa “sıradan” bir kar yağışı bekleyip çok yağarsa sevinip coşmak daha iyidir diye düşünüyorum, şahsen ben kendim öyle yapıyorum. Zaten söylediğim gibi ayrıntılar daha çok değişir, soğuma kuvvetlenebilir, ya da zayıflayabilir. Bu da özellikle kıyı kesimler için dramatik farklar yaratacaktır.
Aralık ayında gelen karlı sistemler konusunda Santiago dostum bir çalışma hazırlamış, onu ve kendi açıklamalarını (italikle yazılanlar) aşağıya alıyorum. Ayrıntılı analiz ve tahminimi yapacağım ve “şimdigörü” başlığını açacağım gün: Perşembe. Herkese iyi haftalar diliyorum.
“1992 efsane Aralık ayı dahil olmak üzere, 2000 yılından günümüze Aralık aylarında gelen soğuk hava dalgalarının en etkili olduğu günlerdeki sinoptik görünümleri: (animasyon hareket etmiyorsa resmin üzerine tıklayın)
En ideal soğumaları soğuk blok geniş alana yayıldığında ve Karadeniz üzerine sarktığı zamanlarda almışız (kuzeyli rüzgarların Karadeniz’den sıcak hava pompalaması biraz olsun azalmış).. 1992 yılı dışında soğuk çekirdek bize ulaşamamış, hep kıyımızdan köşemizden geçmiş.. 850 milibarda en kötü -10C olmazsa olmaz gibi görünüyor… 19 Aralık 2001 sinoptik görünümü, önümüzdeki hafta sonu bizi etkileyecek olan sistemin sinoptik görünümüne çok benziyor (Merkez Romanya civarı).. Gündüz sıcaklıkları (animasyonda gözükenler) sürekli sıfırın üstünde, yani “diz boyu kar”, “2004 geri dönüyor” gibi cümleler İstanbul için kaf dağının ardında görünüyor… Son modellere göre hafta sonu gelecek sistem o kadar büyük ki Mısır’ın ortalarına kadar ulaşabilir… Bence yoğurdun kaymağını Güneydoğu Marmara, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun Kuzey ve Batısı yiyecek…”