— 12-17 Ekim İstanbul ve Ankara radar videoları şu adreste. —
13 Ekim 2010, Bursa’da gelmiş geçmiş en yağışlı Ekim günü, tüm zamanların ise en yağışlı 2. günü oldu (veriler 1930’dan bu yana). Rekor 2 Temmuz 1942’ye ait. Yorumlar gelmeye devam ediyor. Marmara’da yağışlar sürecek, bu iyi değil.
—-
İstek üzerine, bu başlığı 12-15 Ekim arasında olacaklara ayırıyorum. Lütfen aynı geçen başlıkta yaptığımız gibi, konu ve periyot dışına çıkmadan tartışalım. Ben çok meşgul olacağım, yorumlar geldikçe ve zaman buldukça yorum eklemekle yetineceğim. Yorumlarınızı onaylamam çok zaman alabilir, endişelenmeyin. Bizim buraya da yağmur yağacak mı gibi sorularınızı sormadan önce ise şu adresi iyice incelemenizi rica ediyorum.
Yorumlara nasıl resim ekleneceğini burada anlatmıştım.
12-17 Ekim periyodunun gizli yağış şampiyonu Ankara. Ankara’nın uzun yıllar (1926-2009) Ekim ayı ortalama yağışı 25 kg. Bundan önceki rekor ise 1942 Ekim’ine aitti: 77 kg. Ankara, 12-16 Ekim aralığında toplamda 75 kg yağış alarak Ekim ayı normalinin %300’ü kadar yağış kaydetmiş. Bir 5 kg da ayın 8’inde vardı, 80 kg. Yani Ankara gözlemlerin başladığı tarihten bu yana en yağışlı Ekim ayını geçiriyor.
Rekorlarla dolu bir ay. Önümüzdeki sistem geçsin belki Konya için de bir rekor haberi verirsiniz. 🙂
sabaha karşı beşiktaş’ta birkaç gökgürültüsü ve şimşek eşliğinde hafif bir yağış görüldü. hava sabahtan beri güneşli ve ılık. söz sende merkez 🙂
gfs bursa balıkesir’i tutturmuş santiago. ızmir olarak akşama kadar yazdan kalma bir gün geçirdik. ara ara bulutlansa da gökyüzü 25 dereceyi bulan bir sıcaklık vardı.
15 Ekim yağışları:
Dikkat ederseniz Bodrum-Antalya kıyı şeridinde bir iki yüksekçe değer var, fakat oralar henüz son sözü söylemedi. Yağış rotası henüz epey kuzeydeydi.
Hafta için gelecek yeni sistemlerde ise özellikle oraların yağış şampiyonları Marmaris ve Antalya “durun bakalım, rekor kırılacaksa biz kırarız” diyebilirler. Deniz 27 derece, hortum mortum ne arasan olacaktır. Neyse, 18-21 Ekim için ayrı başlık açacağım, konu dağılmasın.
Bursa gene coşuyor.
Bana ilkbahar günlerini anımsatıyor. Kümülonimbus (buna Türkçe bir isim bulmak şart) bulutları, şimşekler, sağanaklar… Cepheleri atlattık. Bu alçak basınç nedeniyle mi oluyor?
Basınç genel olarak düşük Türkiye çevresinde evet. Sürekli küçük depresyonlar oluşuyor.
denizde karayla aynı sıcaklıkta ama yinede denizde oluşum yok, hatta sönüm var her zamanki gibi 🙂
Deniz nemle besliyor ufak alçakları, saf deniz etkisiyle yağış olmadığı için fark edemiyoruz bence.
Hatırlarsanız istanbul radarıyla Ankara radarı arasındaki hertz farkından bahsetmiştim.Ankara 250 İstanbul ise 400 hertz atım yapıyor.Muhendislik bilgimden yorumladıgımda bana göre aynı yagış şiddetinde Ankara radarı daha cok atım yaptıgı için yağışın gerçek şiddetini daha iyi verir diye düşünüyorum.Ancak DMİ nin ayrı bir rezaleti frekansları farklı iki radar için aynı renk-şiddet egrisini yan tarafa copy-paste yapmış olmaları.Halbuki bilimde herkes için referans noktaları aynı olması lazımki karşılaştırma yapılabilinsin.Ayrıca bütün radarlarımız deniz seviyesinde gözüküyor gercekten böyle mi acaba?Çünkü böyle olması biraz saçma olurdu bence.
öğleden sonra radarda hareketlenme var DMİ Balıkesir için kuvvetli yağış uyarısı verdi.. istanbulda akşama doğru gökgürültülü yağış olasılığı var mıdır?
Var ama az bana kalırsa.
GFS öğleni tutturdu. Akşamı da bilirse sağanak geçişleri olabilirr.
SKIRON geceyi temiz gösteriyor. 4-5 gündür takipteyim, ilk defa iki model bu kadar fark verdi. Bakalım ne olacak.
Doğu Akdeniz’de şenlik var bu sabah 🙂
Önceki yorum sayfasına hemen alttaki Older Comments düğmesinden ulaşabilirsiniz.