Karadeniz Su Sıcaklıkları: Yeni Bir Kaynak


Linki burada: http://myocean.org.ua/val_sst.php

Bugünkü (11 Ağustos 2010) görüntü:

Bu sene, aşağıdaki gibi oluşumlar görmemiz gayet olası:

Eylül 2008’de görülen yukarıdaki siklon, İstanbul’da rüzgar hızı rekorunun kırılmasına yol açmıştı. Bilim Teknik dergisindeki makalemizde anlamıştık. Ayrıca şu forumda da aynı siklon incelenmiş, çok net uydu görüntüleri var.

———– Güncelleme’nin Sonu ————-

Bu haritadaki deniz suyu sıcaklık değerleri uydu görüntülerinin işlenmesiyle elde ediliyor ve oldukça güvenilir. Bizim Doğu Karadeniz kıyılarının biraz açığındaki 30+ derecelere dikkat!

Karadeniz’in su sıcaklığının neden önemli olduğunu şu yazımda anlatmıştım.

Reklam

Karadeniz Su Sıcaklıkları: Yeni Bir Kaynak” üzerine 29 düşünce

  1. adem yavuz özçelik

    hocam karadenizde su sıcaklığı (orta karadeniz) kaç dereceye kadar düşer?? en soğuk olduğu zamanlar ne zamanlardır acaba? teşekkürler..

    Cevapla
  2. ALKIM

    Bir de bugünkü manzaraya bakınız. Renk skalasındaki tonlamalar biraz değişmiş ama kıyılardaki yeşillerin büyük bir kısmının kaybolduğunu ve orta kısımlarda turuncuların çıkmaya başladığını görüyoruz. 30+ hakimiyeti söz konusu olacak sanırım bir kaç güne kadar.

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Yüzey sularının rüzgarlarla oradan oraya taşınmasıyla günlük değişimler de oluyor sanırım. Şurası kesin ki neredeyse her yer 28+. Bu bile zaten çok fazla.

      Cevapla
  3. kemal

    merhaba havadelisi ve diğer arkadaşlar sitenizi çok duydum arkadaşlardan. Benim merak ettiğim konu şu; geçen sene istanbulda olan sel (09.11.2009) ben de bizzat yaşadım çatalca’daydım. Uzmanlar bu olayın çok uzun zaman aralıklarında olan bir durum olarak değerlendirmişti ancak siz yine bu sonbaharda böyle bir olayın yaşanacağını söylüyorsunuz. Böyle bir olayın gerçekleşme olasılığı nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim. İlginize teşekkür ederim 🙂

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Kemal Bey hoşgeldiniz. Ben 2009’daki gibi bir olayın illa ki yaşanacağını filan söylemiyorum. Söylediğim şey, eğer bol yağışlı bir Ağustos sonu – Eylül sistemi gelirse (gelecek diye bir kural yok), oluşacak yağışların Karadeniz su sıcaklığı normali civarındayken oluşacaklardan çok daha fazla olacağı. Yani şöyle düşünün: Kuvvetli bir Eylül sistemi günde metrekareye 20-30 kg yağış bırakabilir. Ama Karadeniz su sıcaklığı normalin 3-4 derece üzerinde olursa (şu anki durum) bu miktar 50-100 kg hatta daha fazla olabilir. Yani burada aşırı yağış / sel tahmini yapmıyoruz. Sadece, önümüzdeki yağışlı dönemde meydana gelebilecek yağışlar, uygun şartlar oluştuğunda, beklentinin çok üzerine çıkabilir diyoruz. Takip edilmeli diyoruz. Hepsi budur.

      Cevapla
  4. mehmet torun

    merhaba doğu karadeniz’in yeşili fındık çay ormanlar kuruyor…. heslerin etkisi ne acaba? kaç tane dere denize dökülüyor?

    Cevapla
      1. welbane

        HES’den kasıt hidroelektrik santraller.. doğu karadeniz’de çay ve fındığın kurudugunu yuksek sıcaklardan yola cıkarak mı iddia ediyorsunuz yoksa elinizde somut bir veri var mı? ayrıca derelere baraj yapılmasının kuraklaştırıcı bir etkisi var mı bakmak gerek…

        Cevapla
        1. havadelisi Yazıyı Yazan

          Hidrolojik bir girdi-çıktı analizi yapmadan bu konuda kesin bir şey söylemek doğru olmaz, ama benim tahminim HES’lerin havadaki nem oranını ya da deniz suyu sıcaklığını çok fazla etkilemeyeceği yönünde…

          Cevapla
  5. devrim

    hocam hep aynı konular ama illa ki sizin de görüşlerinizi de okumak isteriz.

    Sel geliyor sıcaklar gidiyor

    bu tip haberler geçen yıllarda modellerde göründükten sonra yapılır hatta son 3 gün kala iyice kesinlik kazanınca yayın yapılırdı. ağustos sonundan bahsediyoruz. pek uzun bir zaman dilimi değil mi hocam?

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu hocaların açıklamaları bana yeterince net gelmiyor, bu tür tahminlerde sebep sonuç ilişkisi arıyorum ama pek göremiyorum. Şöyle denmiş:

      “Türkiye’deki muson geri çekilirken Orta Avrupa’daki soğuk hava kütlesi musonu sıkıştıracak ve hava kütlesi geri çekilmiş olacak. Onun yerini alacak olan soğuk hava akımının selleri de beraberinde getirme olasılığı çok güçlü.”

      Burada soğuk havanın neden seli tetikleyeceği söylenmemiş. Ben ve birçok bilgili amatör bunun deniz suyu sıcaklıkları nedeniyle olacağını anlatıyoruz ve konuyu netleştirmeye çalışıyoruz. Fakat profesörler gayet yuvarlak ifadeler kullanıyorlar. Herkesin izah kabiliyeti çok iyi olmak zorunda değil, suçlamıyorum, ama bu açıklamalarda biraz daha özen ve emek olabilirdi.

      Ayrıca, illa sel olacak diye bir şey tabii ki yok, ama deniz suyu sıcaklıkları çok yüksek olduğundan, orta şiddette yağış oluşturacak sistemler gelirse eğer, bu sistemlerin çok fazla şiddetlenmesi olasıdır deniz suyu sıcaklıkları nedeniyle diyoruz… Yani bu insanlar 1 ay önceden sel tahmini yapmıyorlar.

      Cevapla
      1. ALKIM

        Haber Milliyet’in internet sitesinin manşetler kısmında şu an. Başlığı okuduğunuzda yakın bir zamanda sıcakların yerini sellerin alacağını algılıyorsunuz. Haber içeriğini okuduğunuzda ay sonuna doğru gerçekleşmesi muhtemel hava olayıyla ilgili bir tahmin olduğunu görüyorsunuz. Eminim ki akşamki haber bültenlerinde konu abartılarak gündeme gelecek. Bu tür olasılıkların bu sayfalarda gündeme gelmesi gayet doğal ama haber sitelerinde yanıltıcı başlıklarla yer alması Türkiye’ye özgü bir rating saçmalığı.

        Cevapla
        1. havadelisi Yazıyı Yazan

          Evet Çihiro ve Alkım, basının abarttığı ortada. Ama mesele o kadar da karmaşık değil, yani hocalardan biri gerçekten ayrıntılı bir açıklama yapıp, deniz ısındığı için gelmesi muhtemel sistemlerin güçlenebileceğini söyleyebilir, illa ki sel olacak diye bir şey yok, diyebilir. Bunu netleştirmek o kadar da zor olmamalı.

          Cevapla
  6. BEHLÜL

    Yukarda Azak Denizi ve Marmara mavi tonlarda acaba oralar için ölçüm yapılmadığı için mi mavi yoksa skalada gözüken değerden deniz suyu sıcaklıkları düşük değerlerde olduğu için mi?

    Cevapla
  7. BEHLÜL

    benim şu fotografta dikkatimi çeken tüm denizlerin ve okyanusların mavi ve tonlarında karadenizin ise sarı yeşil tonlarda olması… eğer 1998 yazına ait ise 1999 kışı nasıl geçmişti? Ozan Bey’in karadeniz sıcaklıklarını gösteren tabloda karadeniz yine sarı ve yeşil tonlarında…

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Linkini verdiğin resimde renklerle ne ifade edildiği belli değil, ayrıca benim yazımdaki resmin renk skalası tamamen farklı. Bahsettiğin ilişkileri kurmak mümkün değil.

      Cevapla
  8. çihiro

    bugün öğleden sonra habertürk’de parantez adlı programda itü meteoroloji bölümü öğretim üyesi orhan şen vardı. sizinle sonbahar konusunda aynı fikirde. havaların soğumasıyla bugünlerde sizi (beni değil 🙂 ) bunaltan nemin karadeniz ve marmara için tehlike oluşturduğunu söyledi. ekim ayının sıkıntılı olacağını söyledi. nemin sebebini de karadenizin fazla ısınması olarak gösterdi.
    nao’nun durumuna göre değişecektir mutlaka ama bence eylül ayına dikkat çekilmeli. istatistiki olarak konuşuyorum. bilimsel bir verim yok elimde 🙂

    Cevapla
      1. tengizman

        Sensei, Karadeniz’le ilgili yaziyi okuyunca bir dergide cikan yazin ve o yaziya ekledigin goruntuler gozumde canlandi, 2008’e aitti saniyorum…

        Cevapla
  9. İsmini vermek istemeyen izleyici

    Özellikle Kafkas dağları tarafından bir nevi korunmuş bölgelerin kıyılarında su sıcaklığı bir hayli yüksek. Özellikle şu Gürcistan’ın batı kıyıları tarafında kuzeydoğu yönünden dağlarla çevrili ;ama bir vadi şeklinde içerlere giren bayağı düz bir alan var. Tamamen coğrafi koşullar üzerinden tahmini olarak o bölgenin hava sıcaklığının da diğer bölgelere oranla daha yüksek olabileceğini düşünüyorum (Bölgenin Sıcaklık Verileri hakkında bilgim yok). Belki de bundan dolayı Karadenizin doğusunda su sıcaklığı ülkemizin Akdeniz kıyılarında bile olmayan değerlere ulaşmıştır. Deniz suyu sıcaklıklarının neden bu kadar arttığını ve hava sıcaklıklarından başka nelerden etkilendiği hakkında net bir fikrim ve bilgim yok. Siz suyun neden bu kadar sıcak olduğunun nedenlerini açıklarsanız sevinirim. Suya özellikle ”sıcak” dedim. Çünkü insan 30 dereceyi aşan suda serinleyemez bile 🙂

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Yorumunuz çok güzel. Karadeniz’in çevresindeki sıcağın bu seneki şiddetini ve süresini düşünürsek, bu gözlenen deniz suyu sıcaklıkları bence normal. Ayrıca, deniz buharlaşma+yağış yoluyla da ısı kaybediyor, bir süredir Karadeniz çevresinde önemli bir yağış da yok…

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s