Güncelleme: “Küresel sıcak hava dalgası” lafından bir tek ben kıllanmamış olacağım ki, NASA’dan düzeltme geldi. Açıklamalarının en altında şimdi şöyle yazıyor:
Bu yazıda daha önce Temmuz başındaki sıcak hava dalgasının “küresel bir olay” olduğu söyleniyordu. Kastettiğimiz, Temmuz başında dünyanın birçok bölgesinin sıcak hava dalgalarına maruz kaldığı idi. O yüzden yazının o bölümünü değiştirdik.
Aferin NASA’ya.
—————————
Yukarıdaki harita, 4-11 Temmuz tarihleri arasında kara yüzeylerinde ölçülen sıcaklıkları normallerden fark olarak gösteriyor. Turuncu-kırmızı tonlar normalden sıcak, mavinin tonları ise normalden soğuk. Orijinalini burada görebilirsiniz.
NASA, bu haritanın altına bir araba yorum döşenmiş. Güzel şeyler de söylemişler, ama şurası biraz tuhaf:
Temperatures topped 105 degrees Fahrenheit (41 degrees Celsius) in Baltimore for two consecutive days. The heat wave was a global phenomenon. Beijing also experienced near-record heat, and temperatures soared to 122 degrees Fahrenheit (50 degrees Celsius) in Kuwait.
ABD’deki Baltimore’da sıcaklık iki gün üst üste 41 derece olmuş. Sıcak dalgası küresel bir olay imiş: Pekin’de de neredeyse rekor kırılmış, Kuveyt 50 derece olmuş.
Yahu, haritada dünya kadar mavi yer var, adama sormazlar mı, bu sıcak dalgası küresel bir olay idiyse neden Meksika ve ABD’nin çoğu, Balkanlar, Rusya’nın önemli bir kısmı soğuk? Neden sürekli sıcaktan bahsediyorsunuz da, yine her sene kırılmakta olan soğuk rekorlarından bahsetmiyorsunuz? Yukarıda sözü edilen periyot içerisinde Los Angeles’ta günün en yüksek sıcaklığı bakımından son 84 yılın en soğuk Temmuz günü olmuş… Bundan da bahsetsenize, ayıp değil mi, koskoca NASA’sınız!
Hep söylüyorum, sıkıcı olmaktan korkuyorum ama yine de yazayım: Ola ki kamuoyunda, iklim değişikliğinin çok da önemli bir şey olmadığı, sıcak hava dalgalarının aynı aşırı soğuklar ya da mevsimsiz serin havalar gibi doğal döngünün bir parçası olduğu izlenimi oluşsun, bir sürü iklim bilimcinin araştırma fonu kesilir, şöhreti de son bulur. Soğukla ilgili haberlere sıra gelince NASA’nın sessiz kalmasının, ama sıcağı en abartılı biçimde sunmasının bir numaralı sebebi budur. Onun için size her söylenene inanmayın, her zaman kuşkucu olun.
hocam zaten ülkemizde her duyduğumuza inanmamamız konusunda tecrübe kazandık.
harita bir aylık dahi değil. bu harita üzerine küresel ısınma ile ilgili bir yorum yapmak ne kadar doğru olur?
not: dan brown’un “ihanet noktası” kitabına da bir göz atın. 😉 nasa nın ve abd yönetiminin yapabileceklerine dair…
Harita 4-11 temmuz arası demişsin. Genel olarak bakmak bence daha doğru olacak. Ya komple temmuz ayı ya da ilk 6 ay. Yani 1 haftalık periyotla hiçbir yere varamayız. Aynı şekilde NASA’nın da varamayacağı gibi.
Analiz ve harita NASA’ya ait Semih, linkini verdiğim yazılarında da sadece o hafta ile ilgili konuşuyorlar. Ben de onların söylediklerinin üzerine bir şeyler söyledim. Haziran ayının tamamına ait bir harita da var anomalileri gösteren (NOAA’ya ait), ama ona da bir sürü eleştiri var, veri gelmeyen yerleri doldurarak yanlış izlenim yaratıldığı söyleniyor, buradan okuyabilirsin. Zamanım olmadığı için Türkçe’ye çevirip yorumlayamıyorum şu an.
Ok. Teşekkürler. O zaman NASA bu grafikle bi yere varamaz. İlk 6 ay olayından bahsediyorlar o grafiği bulmak mümkün mü?
İlk 6 ayla ilgili grafiği bulamadım. Bu arada, birisine cevap yazmak için mesajının altındaki “Cevapla” düğmesini kullanıyoruz. Teşekkürler.
Böyle mi 🙂 O grafik ya da şekil yoksa 6 ay mevzusuna da pek inanasım gelmiyor. Ha cidden bazı ülkelerde aşırı sıcaklar oldu ama global olayı çok farklı bir şey.
Evet böyle 🙂 Bir de lütfen sadece büyük harf kullanma, sitenin kurallarına aykırı. Teşekkürler.
yukarıda yazdıklarına aynen katılıyorum hava delisi yalnız dikkatimi çeken bir şey var bizim buralarda (rize-çayeli) son iki üç aydır deniz seviyesinde anormal bi yükşeliş var en az 20 cm acaba bunda küresel ısınmanın bi etkisi var mı
Eğer küresel ısınmayla ilgisi olsaydı dünyanın bütün denizlerinde son 2-3 ayda 20 cm’lik bir seviye yükselmesi olması gerekirdi. Çünkü küresel ısınmaya bağlı olarak beklenen deniz seviyesi artışı, bütün denizler birbirine bağlı olduğu için “küresel” bir artış. Öncelikle söylediğiniz şeyin doğru olup olmadığını iyice kontrol etmek lazım, sonra da buna yol açabilecek yerel etkenler nedir ona bakmak lazım.