… Cizre’de saat 15 itibariyle ölçülen sıcaklık değeri.
Bu sıcak, dilini güneydoğudan uzattığı için batıda çok etkili değil. Basra Alçağı da derler. Alçak Basra denmeli. Bir nevi kuru Muson alçağıdır, karanın aşırı ısınmasıyla oluşur ve bazen bize doğru genişler. En çok doğuyu ve güneydoğuyu vurur.
46.3 bana çok gerçekçi gelmedi, Basra’nın merkezinde bile ancak 46 C oluyor, gecen günlerde Kuveyt de 50 C oldu ama o da çok az rastlanilan bir durumdu. Sizce DMİ’nin Cizre ölçümünde hata olabir mi?
Yerel etkilerle gayet olası, Cizre zaten aşırı sıcağıyla ünlü bir yer. DMİ’nin verilerine göre Cizre maksimumları: Bugün 43.6, dün 45.3, salı günü 46.6, pazartesi 44.6 …

Bölgedeki diğer istasyonlar da çok yakından takip ediyor… Tek garip olan, 46.3 derece sıcaklık pazartesi ölçülmüştü, ama pazartesi maksimum 44.6 verilmiş. Türkiye rekoru 49 civarında, yani bu değerler gayet olası.
Evet Şanlıurfa 44.5 olduysa, Cizre’nin 46.6 olması normal. Açıklama için çok teşekkürler.
basra dışında alçak basınçlardan bu kadar alçak olan var mı? hani kış aylarından duymaya alıştığımız “yurdun batı kesimleri orta akdeniz üzerinden gelen alçak basınç ve buna bağlı cephe sistemlerinin etkisinde kalacak buna göre; kıyı ege, marmara nın batısı kuvvetli olmak üzere…” cümlelerinden alçak basıncı hep yağış getiren olan bildik. hocam bize basra yı daha ayrıntılı anlat, neden bu kadar kuru ve sıcak? ve bu basra kış aylarında nereye gider?
şu anda uzun uzun anlatmaya gerçekten zamanım yok, ama şunu söyleyeyim yazın Türkiye çevresinde oluşan alçak basınçların çoğuna termik alçak basınç deniyor ve bunlar kışın gelip yağış getirenlerden farklı:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_low
En önemli özellikleri bir cephe boyunca (sıcak-soğuk hava sınırı) oluşmamaları, nemle beslenebilseler dahi sadece yüzeyde var oldukları için o nemi yeterince yukarıya taşıyıp soğumasına böylece nemin bulut ve yağış oluşturmasına yol açamamaları.
rekor yine mardin e aitti sanırım.49 derece olması lazım.baş belası basra :@