Anthony Watts’ın bildirdiğine göre, Kuzey Kutbu bölgesindeki deniz buzu miktarı 23 Nisan itibarıyla aynı tarih için son 8 yılın en yüksek değerine ulaşmış.
Zamanım olmadığı için bütün yazıyı çeviremiyorum, ama İngilizce bilenlerin okumasını öneririm. Watts abinin özellikle sorduğu sorular şunlar: Her sıcak dalgasında ya da buzul erimesinde “küresel ısınma var, kavrulucaz” diye bas bas bağıran medya ve ‘bilim adamları’, bu tür haberleri vermeye gelince neden bu kadar gönülsüzler? Neden yüksek sıcaklıklar küresel ısınma kanıtı da, soğuk ve kar/buz artınca bu sadece birkaç zaman süren bir hava olayından ibaret?
Bazı ‘bilim adamları’ 2008’de Kuzey Kutbu’nda buz kalmayacağını savunacak kadar uçmuşlardı, hatırlayalım. Buradan okuyabilirsiniz.
Hem Anthony Watts’ın bloguna hem de Kuzey Kutup bölgesindeki deniz buzu miktarının seyrine ilişkin grafiğe sağ sütunda verdiğim linklerden ulaşabilirsiniz. ‘Bilim adamı’ da olsa, kimsenin sizi kandırmasına izin vermeyin. Tamam, belki buz miktarındaki bu artış da geçici, ama en azından küresel iklimin gidişi konusundaki belirsizliklerin kamuoyuna yansıtılandan çok daha fazla olduğuna bir kanıt.
İyi haftasonları.
çok değerli ozan bey.bu küresel ısınma hakkında da bir yazı yazarsanız çok makbule geçer.zira her kafadan bir ses çıkıyor ve ben senin kafana güveniyorum 🙂
sayın çihiro, güveniniz için teşekkür ederim 🙂 ilerleyen zamanlarda bir yazı yazabilmeyi umuyorum.
teşekkürler
Evet böyle haberleri hiç okumayız nedense..fakat şuda bir gerçek 1980 yıllarda çocukluk yaşayanlar bilirler o zaman kıyı şehirlerimizde bile ciddi kışlar ve kar yağışları olurdu.ne olduysa 90lardan sonra oldu,(92 kışı müstesna)kışlar ılık ve daha az kar yağışlı karın yerde kalma süresi ise çok daha az buzlu gün sayısı ise yok gibi.2000li yılların başında biraz toparlanır gibi oldu ama asla 80ler gibi olmadı kışlar hep ılık ve daha az kar yağışlı geçer oldu..inşallah bu durum düzelir…