Asıl Büyük Tehlike: Katla Yanardağı


Bu haber ve şu haber ilginç.

Eyjafjallajökull Yanardağı patlamasına patladı, ama asıl mesele şuymuş ki, tarihte bu yanardağ her patladığında kısa süre sonra hemen yanındaki Katla Yanardağı da patlamış. Katla, öğrendiğimiz kadarıyla, hem çok daha büyük bir volkan, hem de kısmen buzulla kaplı:

(Katla’yı örten buzul, ismi Mýrdalsjökull)

Patlaması durumunda atmosfere salacağı kül ve gazın yanında, üzerindeki devasa buzulu eriterek saniyede 200 bin ila 400 bin metreküp buzul eriyiği suyu sel olarak Atlantik okyanusuna boşaltabilirmiş. Amazon, Mississippi, Nil ve Yangtze nehirlerinin toplam debisi saniyede 290 bin metreküp, imiş.

Forumun birinde birisi şöyle diyor: “Ben Avrupa’lı bir meteorolog / iklim bilimci olsam, bu muhtemel olayın Atlantik okyanusundaki sıcak su akıntısını etkileyip etkilemeyeceğini şimdiden araştırmaya başlardım.”

Reklam

Asıl Büyük Tehlike: Katla Yanardağı” üzerine 8 düşünce

  1. welbane

    Ozan peki bu 8,5 kmlik yukseklik sabit bi veri mi, yani yeni puskurtmelerle ya da var olanların yukselmesiyle stratosfer’e erişemez mi bu kül kütleleri, yoksa illa ki katla’nın patlamasını mı beklemeliyiz kalıcı bir sıcaklık etkisi için?

    Cevapla
  2. behlül

    Ben sadece gulf stream’i değil lokal anlamda yakınındaki iklimi ve iklim araçlarını bir şekilde etkileyeceğini düşünüyorum…Ozan sen ihtimal vermiyorsun yada çok az ihtimal veriyorsun ama bence izlanda A.B bu yıl ki oluşum ve etkilerinde bu faaliyet bellirleyici bir takım roller üstlenebilir. sadece bu da değil kutup bölgesi üzerinde kuzey avrupa iklimi ve grönlandaki buzullar tamam kabul söylediklerim çok zayıf ihtimaller ama ben takip edilmesi taraftarıyım..bilim adamları biraz şüpheci olmalılar tabi ki paronayak değil:)

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Behlül, anlaşılmayan bir nokta var sanırım. Bu işin mekanizmasını bilmeden akıl yürütürsek yanlış değerlendirmelere ulaşabiliriz. Bir yanardağ patlamasının lokal ve küresel iklimi orta ve uzun vadede (aylar-yıllar) etkilemesi, ancak ve ancak yanardağın püskürttüğü gaz ve parçacıkların stratosfere ulaşmasıyla mümkün. 10 km yüksekliğe kadar troposfer, yani hava olaylarının olduğu katman var, sonrasında 10-50 km arasında stratosfer var. Bu patlamanın etkisi şu an ancak 8.5 km’ye ulaşabilmiş, karşılaştırma açısından Pinatubo’nun küllerinin 30 km’ye ulaştığını söyleyeyim. Lokal etkiler kısa sürecektir, çünkü troposferdeki hiçbir şey orada uzun süre kalamaz, yağışla birlikte yere düşer. Stratosferdeki gazlar ise uzun süre orada kalıp yüksek seviyedeki rüzgarlarla dünyayı dolaşırlar, güneş ışınlarını yeterli sürelerde engelleyip soğumaya yol açarlar. Onun için, “patlama küçük de olsa bize gelen sistemlerin oluşum yerine yakın olduğu için bu yıl etkileri görülür” demek hatalı bir akıl yürütme oluyor. Ha, daha yükseğe ulaşan bir patlama görülür, o zaman iş değişir. Umarım anlatabilmişimdir. Bu yıl şimdi Türkiye feci soğuk bir kış geçirirse başıma ekşiyecek herkes biliyorum, ama bizde spekülasyon yok, bilim var. Bu blogda bundan ödün vermem.

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s