Sert Soğuklara Doğru


Kış, neredeyse hiç ara vermeden devam edecek.

Geçtiğimiz günlere damgasını vuran ve yavaş yavaş ömrünü tamamlamakta olan soğuk hava dalgasının asıl sahibi Balkanlar’dı, biz de Türkiye olarak onların yancısıydık; bu yüzden soğuk en çok Trakya’yı etkiledi, Anadolu’da ancak belli bir hatta kadar ilerleyebildi. Eskişehir, Bilecik ve Kütahya kara gömülürken Afyon ve Ankara’nın seyretmesi, İstanbul’un çoğunlukla sulu kar ve yağmur alması bu yüzdendi.

fff15

30 Aralık 2014 Salı saat 13.15’te ölçülen sıcaklıklar

Fakat Pazar gününden itibaren kuzeyden sokulmaya başlayacak ve önümüzdeki haftayı parselleyecek soğuk hava dalgası “Türkiye’ye özel” olabilir, ciddi biçimde sert olabilir ve bu ihtimaller her geçen gün artıyor.

Recm1442

Avrupa Modeli’nin (ECMWF) 1 Ocak 12Z çıktısı, 7 Ocak saat 14 için

Önümüzdeki günlerde, zaten soğuk olan yerlerde kayda değer bir ısınma yok. Yarın (Cuma) iyice zayıflayacak yağmur ve kar, Cumartesi günü tamamen doğu bölgelere çekilmiş olacak. Pazar günü ülkemizin kuzey ve batısında tekrar başlayacak yağışlar, iç bölgelere -bu sefer Ankara da dahil- derhal kar olarak düşecek.

Sonrası için halen çeşitli yağış senaryoları mevcut, yani nerenin ne kadar kar alacağı henüz belli değil, genellikle kuru soğuk yiyecek yerler de hiç az olmayabilir… Fakat, bu sefer yağmurdan pek bahsetmeyişimizden de anlayacağınız üzere, önümüzdeki haftanın baskın olayı soğuk, çok soğuk, belki aşırı soğuk ve kar olacak. Karın yağacağı şehirlerin arasına -bir ihtimal olarak- Adana’yı bile dahil edebiliyorsak, varın gerisini siz düşünün…

Sert Soğuklara Doğru” üzerine 466 düşünce

  1. haknatf

    ANKARA/Gölbaşı Saat 00.00 ‘a ait fotoğraf. Yaklaşık 2,5 saattir direk kar şeklinde yağmursuz başlayan yağış yer yer yoğunlaşmakta. Sabaha kadar neler olur bekleyip görcez 🙂

  2. nehrk (Buyukcekmece/IST.-25m|Zürih/Isvicre-471m)

    Sogugun gucunde degil ancak etkinlik süresinde bir torpulenme oldugu son guncellemeye gore iyice netlesti. Persembe ogleden itibaren sogugun kaymak kismi Istanbul’dan hızla supuruluyor. Ne olacaksa Sali gecesiyle Persembe sabahi arasindaki 36 saatlik dilimde olacak gibi.
    Persembe gecesinden itibaren gorulen isinma da beklenen minimum sicaklik rekorlarinin gorulme ihtimalini Marmara’nin ozellikle batisi icin baltalayabilir. Ama Carsamba gecesi DEK bantlarinin vurmadigi ic kesimlerde bulutlarin dagilmasiyla ani sicaklik dususleri gerceklesebilir.
    Ender gorulecek bu denli kaliteli bir soguk hava dalgasinin sehri cabuk terk edecek olmasinin burukluguna ragmen sistemin kisa bir zaman dilimi icin sahip oldugu potansiyel heyecan verici. Yine de gaza gelirken temkinli olmak hayal kirikligina ugramamak adina yapilacak en mantikli sey.

      1. kumburgaz34

        Kumburgaz’da ara sıra yağmur atıştırıyor an itibariyle, hava gündüz saatlerine göre epey soğudu rüzgarın yön değiştirmesiyle.

  3. sogukar

    Ne yazık ki Ankara/Yenimahalle(gazi mahallesi) olarak 3 saatir sulukar/graupel/yağmur arasında gelip giden bir yağış alıyoruz daha henüz havada kar bile göremedik neyse yarın bu makus talihimiz değişiyor 🙂

      1. EsBeRaT (Altındağ/Ankara,1078m)

        Normal düşünce: Aksine ben sizin adınıza sevindim ya. Komşu sever Angaralılar da mevcut burada 🙂
        Zihinde bastırılan asıl düşünce: (sen de tam linç edilecek görüntüler yolluyorsun be gardaş) 😀

        Şaka bir yana sizin oralara yağarken bizim buralara yağıyormuş gibi hissediyorum gönderdiğin karelerle gönlün rahat olsun. 🙂

  4. Ünal İşbakan Samsun/Duruşehir 90m

    Samsun için incelediğim kadarıyla 850mb sıcaklığının -8 yada -10 lara ulaşması salı gece geç saatleri buluyor. Orta karadeniz olarak çarşamba sabahına kadar sürecek en etkili cephe yağışlarını yağış ve soğuğun kesişmemesinden dolayı kaçıracağız gibi gözüküyor. umarım DEK yağışları etkili olur.

    1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

      Samsun’da da -10 şartı geçerli ise haklısınız. Salı günü çok etkili bir yağış var. Yalnız biraz yüksekler(200 m ve üstü) kara gömülebilir. Samsun il sınırları içinde bir yerlerin 1m’ye yakın kar alması beni hiç şaşırtmaz. Merkezde de çarşamba günü şölen var.

  5. erayakcadag

    Ankara kecioren kar siddetini artırmıs durumda arabaların ustu 2 cm oldu hadi hayırlısı sabaha kadar ne olacak yatıyorum iyi geceler

  6. Uğurcan (K.Çekmece/İST. 80m)

    Sabah 9’da finalim var ve ben çalışmayı bıraktım yeni başlığı bekliyorum 😀 Efsaneyi getirdik galiba ya 😀 Yalnız bunun arkası da olacaktır. Daha ocağın başındayız. Bunun şubatı da var sayın deliler 😀

        1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

          Yarın İstanbul’da 150 m üstünde kar görülür ancak örtü yapma ihtimali zayıf. Diğer yerler karla karışık yağmur ve kar alacak. Pazartesi gecesinden itibaren yağışlar ağırlıklı olarak kar olacak ancak kıyılarda örtü ancak salı akşamından itibaren görülmeye başlanır. Tüm şehirde etkili kar salı geceden itibaren görülecek ve çarşamba sabahına örtüyle uyanacağız.

    1. MeliksahMELO

      Ne tür isim veriliyor hiç bilmiyorum ama, 2015 yılına özel olarak Geleceğe Dönüş karakterlerinin isimleri verilebilir.
      Mesela bunun ismi Marty olabilir, bir sonraki soğuk dalga Emmet v.b. gibi olabilir. 🙂
      Ya da Mcfly, Brown olarak da gidebilir. 😀

      ABD’deki kasırgalara verildiği gibi mi isim veriyorsunuz, bilmiyorum?
      Belki de saçmaladım.

  7. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    2012 Şubat 1. ve 11. günlerine ait iki resim. Çekirdekler çok süper ama gelecek olan sistemde ki kadar sokulamamışlardı. Ayın 1’indeki soğuğu çok iyi hatırlıyorum gündüz balkona döktüğüm su donuyordu.

  8. emre29

    Sakarya’da şiddetli yağmurla rüzgar var yağmur camıma vuruyor rüzgardan,dışarısı 5.2 derece

  9. haknatf

    An itibariyle Ankara/Gölbaşı mevkinde yerler tutmaya başlamış ve kar şiddetini artırmış durumdadır Allah bozmasın 🙂

    1. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

      Yagmurdur o, Bagcilar’da bile yagmur yagiyor.

  10. archibil (Amasya,400m)

    4 değil 8 gözle bekliyoruz sıramızı, yarın Amasya için sıcaklık problemi var mı, akşama doğru kar bekleyebilir miyiz? Sabırsızlığımızı hoşgörün 🙂

  11. welbane (Çankaya/Ankara)

    Teeey tey, 2-3 sene önce olsaydı bu başlıktaki yorum sayısı şuan 4 haneliydi, içerik 3-4 kez güncellenmişti, Santiago 3. el çizim kar haritasını hazırlamış olurdu. Akşam-gece modellerini sohbet odasında derbi heyecanıyla takip ederdik. 2012’den sonra heves kalmadığından mı, yılabşı sisteminin yorgunluğu mu, yoksa genel olarak hava civa işlerine karşı ilgisizlik mi bilmiyorum ama bu sistemi daha coşkulu karşılayabilirdik sanki.

  12. KRAL(Gaziantep, 850m)

    Sistemle ilgili tahminim…

    Yurdumuz bugün akşam saatlerinden kutup (polar) soğuklarının etkisi altına girecek. Bu sert ve soğuk sistemin etkisiyle Trakya ve Akdeniz Bölgesi kıyı kesimi(Adana, Mersin, Antalya) haricinde tüm yurtta kar yağışları ve sert soğuklar görülecek. Birçok ilde kar rekorları ve en düşük sıcaklık rekorları kırılabilir.
    Pazartesi ve Salı günü, Marmara(Trakya hariç), Batı Karadeniz, İç Anadolu, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz’in iç kesimlerinde kar yağışı olacak.
    Ayrıca Pazartesi, Salı günü Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ve Mersin, Antalya’da çok kuvvetli yağmurlar görülebilir. Bu bölgelerde Pazartesi, Salı sel riski var.
    Çarşamba günü kar yağışları Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu’ya kadar ulaşmış olacak.
    Perşembe ve Cuma günü Karadeniz ve Doğu Anadolu’da kar yağışları görülecek ve şiddetli ayazlar görülecek. Öyle ki İç Anadolu’da -30’lar, Güneydoğu Anadolu’da -10’lar, -12’ler gece saatlerinde görülebilecek.

    Daha sonra Cumartesi, Pazar günü kar yağışları Güneydoğu Anadolu Bölge’sinde tekrar gelebilecek.

  13. Gorgoroth (Bayrampaşa/İST, 150m)

    Saat 18.30 da Okmeydanı’na gittiğimde aracın termometresi 8C dereceydi. 21.10 civarı Okmeydanı e-5 üzerinde iken 3C gösteriyordu. Baya hızlı bir düşüş oldu. Bu gece sokak lambalarına bakmaya başlayabiliriz bence 🙂

  14. Havaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANK - 682 m)

    Sonunda Beypazarı’nda da kar başladı, cepheden ne kadar çok yağsa iyidir siklonik kar yağışları Ankara merkez ve doğusunu vuracak gibi daha çok.

  15. Emre (Batıkent/Beytepe/Ankara, 1040-845m)

    Batıkent’te yarım saattir ince kar mı yağmur mu olduğunu anlayamadığım bir şey yağıyor. Yerler ıslandı ama yağan şey sert, ağaçlardan falan ses getiriyor çıpır çıpır. Donmuş yağmur dedikleri olsa gerek. Batıkent Ankara’nın en dandik köşesidir kar açısından zaten.

    1. Emre (Batıkent/Beytepe/Ankara, 1040-845m)

      Bir daha baktım, yağmurdan pek farkı yok.

      1. Portakal (Batıkent/Beytepe/Ankara, 845-1045m)

        Aynen, şakır şakır yağmur var sadece şu an, Eskişehir’i düşündükçe resmen lanetlendik…

        1. Portakal (Batıkent/Beytepe/Ankara, 845-1045m)

          Derken karla karışık yağmur! Geliyor galiba, yarın bembeyaz bir Ankara olursa Beytepe’den foto gönderirim 🙂

Yorumlar kapalı.