Vaziyet ciddi olduğu için, edebiyata hiç girmeden önemli bulduğumuz her şeyi yazmaya çalışalım:
* Pazar günü öğleden sonra batı ve orta bölgelerde başlayan yağışlar iç ve doğu kesimlere çoğunlukla kar ve sulu kar olarak düşüyor, düşecek. Kar yağışı, iç bölgelerdeki (İç Ege, Göller Yöresi, Karadeniz’in iç kesimleri, İç ve Doğu Anadolu) yerleşim merkezlerinde ve özellikle de buraları kıyılara bağlayan karayollarında azala çoğala Çarşamba akşamına, Doğu Anadolu’da Perşembe akşamına kadar etkili olacak. Karayoluyla seyahat, zorunlu değilse ertelenmeli veya iptal edilmelidir. Ankara-İstanbul karayolu ise, özellikle Salı-Perşembe arası (bu günler dahil) son derece tehlikeli olacak.
* İstanbul‘un yükseklerinde (100-150 metre ve üzerinde) kar ve sulu kar, alçaklarında karla karışık yağmur Pazartesi günü akşam hafif olarak başlayacak; Salı günü şehrin tamamında sulu kar ve kara dönerek orta kuvvette, yükseklerde kuvvetli olarak, ama aralıklarla görülecek. Kar, Pazartesi gecesinden itibaren yükseklerde, Salı öğleden sonra veya akşam saatlerinde de kıyılarda örtü yapmaya başlayacak. Salı gecesi yavaşlar gibi yapacak, sonra Çarşamba günü, kısa aralarla etkili olan şiddetli kar sağanakları şeklinde tekrar gelecek ve özellikle yüksekler olmak üzere bütün kentte ciddi sorunlara yol açacak. Çarşamba sıcaklık şehrin her yerinde sıfır derecenin altında seyredeceğinden kar yağışına buzlanma eşlik edecek. O gün okullar büyük olasılıkla tatil edilecektir, edilmelidir. İstanbul’un güney sahilleri için kartopu oynama günü Çarşamba’dır. Kar, Anadolu Yakası’nda, Avrupa’ya nazaran daha uzun süre etkili olacak, fakat şehrin tamamında görülecek. Aralıklı kar sağanakları Perşembe akşam saatlerine kadar devam edecek.
* Ankara’da en yoğun ve sürekli olarak Pazartesi akşamından Salı öğleden sonraya kadar olmak üzere, daha sonrasında ise uzun aralar veren kar sağanakları şeklinde Çarşamba gece saatlerine kadar, etkili kar yağışları görülecek. Ankara’da kar hasreti bitecek. Pazartesi akşam saatlerinde tüm şehirde sıfırın altına düşecek sıcaklık en az bir hafta gece gündüz sıfırın üstünü göremeyecek. Hava açıp ayaza çektiğinde -20 derece civarında gece sıcaklıkları muhtemeldir.
* İzmir’de Pazartesi akşamından Salı sabahına kadar sulu kar yağışı ihtimali var…
* Marmara’nın doğu kesimlerinin (İzmit, Bursa, Sakarya vb) yükseklerinde (100-150 metre üzeri) Pazartesi gecesinden, alçaklarında ise Salı öğleden sonra veya akşam saatlerinden itibaren kar yağışı yoğun olacak… Salı gecesinden Perşembe öğle saatlerine kadar buralarda kısa aralıklarla şiddetli kar sağanakları görülecek.
* Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde adamakıllı kar yağışı; batısında Salı gecesinden itibaren, doğusunda Çarşamba’dan başlayarak görülecek ve çok yoğun, denize bakan yamaçlarda yer yer aşırı olacak.
* Bu hafta sonuna kadar Türkiye’de sıcaklığı sıfırın altına düşmeyen yer kalmayabilir. Bu da özellikle Akdeniz kıyı şeridinde ciddi don hasarı demek.
* Trakya, Çanakkale ve Kıyı Ege kar bakımından bu sistemin en şanssızı. Buralar paso kuru soğuk yiyecek.
* Soğuk hava dalgamız, geçen hafta modellerde gözüktüğü en güçlü ve en uzun haline kıyasla bir miktar çaptan düşmüş ve süresi de azalmış görünüyor. Perşembe öğleden sonradan itibaren kar yağışları sadece Karadeniz Kıyıları’nda ve Doğu Anadolu’nun doğusunda görülecek, dolayısıyla diğer bölgelerde (buzlanmaya önlem alınırsa ve yollar kardan temizlenirse) seyahate engel bir durum kalmayacak.
Güncellemeler ve şimdigörüler (nowcasting) için, lütfen bu başlığın yorumlarını takip ediniz. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığım gibi bloga üye olmanız gerekiyor (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Çayeli 09.01.2015
Taşı taşı bitmez. İlk anda 60 cm bilgisi verdim ama şuan bile 30-40 cm kar var. Aldığım bilgiye göre 70-80 cm yağmış.
Pazartesi günü en az 20-25 cm kar veriyor modeller Eskişehir’e. Bu kış efsane olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Bu kış Eskişehir’in kışı oluyor. Geçen haftayı Ankara’da geçirdikten sonra cuma günü için Eskişehir’e geldim. Arabamı oynatamadım yahu hem çevresi kara gömülmüş, hem de el freni donmuş aşırı soğuk havadan. Cumartesi hallederim diye düşündüm ama nafile! Kar aman vermedi bize, 10 cm civarı taze kar yağdı. Şimdi yine Ankara’ya geldim fakat aklım Eskişehir’de kaldı. Yarın şov devam edecek!
Aksaray’da akşam beşten beri toz halinde yağan kar yağışın bitmesine yakın lapa lapa yağmaya başladı. Kar kalınlığı 4-5 cm olsada buzun üstüne yağdığı için çok kaliteli.
Tahminin üzerinde kar kalınlığı varmış. 43-44 cm kar var Eskişehir’de 🙂
Yaptığım ölçümlere göre kar kalınlığı çok değişiyor çünkü gün boyu rüzgarda vardı 9-15 cm arasında değişen yerler var onun için pek sağlıklı bir ölçüm olmazdı. Onun yerine bizim bahçenin değişimini atayım birde kar tam kayılmalık kartopu olmuyor tamamen donmuş zira sıcaklık -9 derece şu an.

Sabah saat 12 civarı:
Akşam saat 8 civarı:

Geçtiğimiz sistemin en güzel gününü yaşıyorum. Her yerde karlar erirken, burada hiç bir erime yok. 🙂
Antakya’da sabahtan beri kar yağıyormuş. Bizimkilerle konuştum fotoğraf gönderecekler. Göz gözü görmüyor dediler bakalım neymiş.
Merakla bekliyorum.
Konya’da son iki saatir toz halinde güzel bir kar yağışı var.
Toplamda 14 cm daha kar yağmış, hiç bu kadarını beklemiyordum. Toplamda 35-40 cm arası örtü var.
Beypazarı’nda sabahtan beri kar var ve yoğun yağıyor 10-15 cm oldu akşam ölçüm yapıp atacam foto şükürler olsun 2012’den beri ilk defa bu kadar güzel yağdı.
Yuvacık Barajı’nın yukarısında Aytepe köyü. Rakım 900-1000 metre civarında. Söylenenlere göre 3 metreye yaklaşmış kar yüksekliği. Resimdekini anlamışsınızdır kar altında kalan bir ev.

Hoşuma gitti paylaşımını Face’de paylaştım. Arkadaşım ağaçta niye kar yok montaj mı? Dedi. Fotoğrafın kaynağı sağlam mı acaba?
Fotoğraf bu gün çekildi, gün boyu lodos estiği için dallarda kar kalmamıştır.
Osmaniye’ye çiselemeye başlayan yağmur, yavaş yavaş kara dönmeye başladı şuan. 😀
Gece yarısına kadar yağış görünüyor tahminlerde. Yani sabaha nasıl uyanırız bilmiyorum.
En heyecanlı bir sabah uyanışı beni bekliyor. 😀
Ayrıca bugün Adana merkeze de kar yağışı olmuş.
Ama maalesef yarından itibaren havalar ısınıyor. 😦
Hızlı tren Eskişehir’de mahsur kaldı. Etkili kar ve en az 50 cm birikim var.
Yeniden haraket. Hadi hayırlısı.
Yoğun kar devam ediyor. Saat 10’dan beri 9 cm olmuş ve hala devam ediyor.
Bu kışın (nazar değmezse) şampiyonu Eskişehir olacak galiba.
Anaaa cetvel bitmiiş, ama hile var açı ölçer mi o 😀
Şıp Şıp Şıp https://bburaks.files.wordpress.com/2015/01/img_20150110_154325.jpg?w=640
Antakya’da sıcaklık 0 derece ve kar yağıyormuş. Samandağ’da bile sıcaklık 0 derece!
Not: Kırıkhan’daki “5” derecelik sıcaklık yanlış veri.
MGM kendini iyice şaşırmış. Bursa’yı 0 derece ve yoğun kar yağışlı gösteriyor. Dışarda bildiğin yağmur var.
Hocam Yenişehir Havaalanı’nın bilgisi o.
Allah bekle der en iyisini verir.

Pazartesi değişik bir durum söz konusu gibi geldi bana.Freemeteo bulunduğum yer için kısa bir zaman diliminde 25 kg yağış veriyordu,yağışı yağmurdan kara çevirmiş gün içinde de sıcaklığı 1 saat içinde 4 ten 0 a düşürmüş ani bir geçiş mi var?
Eksici lobisine inat aralıksız yağmaya devam ediyor 😀
Öyle ama bir türlü kıramadınız şu rekoru 😀
Günün en kayda değer hadisesi soğukla yer seviyesinde karşılaşan ılık ve nemli hava. Muazzam sis yarattı.
Bu sistem havadelisnin kış tahminine doğanın tepkisiydi. En az kar alacak denilen Doğu Karadeniz resmen gömüldü. Aldığım bilgilere göre soğumanın yeterli olduğu yüksek yerler siklon yağışını kar olarak aldı. 2.5 metre civarı kar yağdı birkaç günde. 🙂
Uyduya ve radara bakınca şu soğuklar bi kaç gün daha kalsaydı diyo insan, durmadan yağan yağmur karları eritiyor 😦
O soğuğu süpüren zaten gelen bu cepheydi.
Öncelikle Allah sabır versin. Sistem yaşadıktan sonra lodos veya yağmurun gelip karları eritmesi, bir havadelisinin sahip olabileceği en kötü duygulardan birisidir. Gelen bu sistemle birlikte bu kış, 2012 kışına benzeyeceğinin sinyalini bence vermiş oldu. Son güncellemede Gfs ayın 20’sinden sonra güzel şeyler göstermeye başladı. Sonraki sistemde 2012 senesinde olduğu gibi Zonguldak’ta güzel dek yağışları alacağınızı düşünüyorum.
Beypazarı’nda ince ve sık bir kar yağışı var sıcaklık -7 derece. İlk defa bu kadar düşük sıcaklıkta böyle kar görüyorum her yönüyle güzel bir kış geçiriyoruz ülke geneli olarak 🙂
Merkezde de yağıyor sabahtan beri ince ve sık bir şekilde. Öğleden sonra da son bir saattir hızlandı.
Eskişehir’de saat 10’da başlayan kar tüm hızıyla devam ediyor. Sıcaklık -8 derece.
Sabah pencere camından gelen çıt çıt sesiyle uyandım.Hemen kalktım,baktım.Kar değil,yağmur değil,graupel değil.Az önce arabamın yanına gittim,araba buz tutmuş.Yağan galiba donan yağmur ya da buz.Ama hiç sevmedim.
Kıytırık denen sístemde Ankara olarak ince ince gayet güzel kar alıyoruz .Sıcaklık -7C mutluyuz.
Bursa’da sıcaklık -1 ile -3 arasında değişiyor, 10.01.2015 sabah 8 itibariyle. Yağışın girişi geç kalmaz ise, kar veya donan yağmur olarak ilk yağışı alabiliriz. 850 mb sıcaklığı -1,5 derece.
Yağış kar olarak başladı.

Yarım saatte, 1 cm civarı yeni örtü oldu. 😀 Zaten her yer buzdu, tertemiz bembeyaz olduk yine. 😀
Sıcaklık şu anda 0 derece civarında ama bulutlar yine yoğun geliyor. Sabahki yağış geçişinde 1 dereceye kadar sıcaklık düşüşü olmuştu. Yine bir miktar soğuma ve kar bekliyorum, kısa zaman içinde.
KKY olarak başlayıp yağmura çevirdi, elveda son soğuk kırıntıları.
Çok dandik bir durum.Kar desen değil yağmur desen değil,acayip bir şey.
Araba camında su damlalarının içindeki buz görünüyor.
Avrasya kar örtüsünün son durumu nedir?
Bunun yüksek çözünürlüklüsü var mı? Ya da kaynağı neresi acaba?
Fas Subjects yazan bölümdeki Türkiye iki parça halinde. İkisini de indirip birleştirdim. http://lance-modis.eosdis.nasa.gov/imagery/subsets/?area=eu
https://earthdata.nasa.gov/labs/worldview/
Muhteşem!
Şu harita da yaklaşık 2 cm. ile yer almanın acı tadı….
Bu haritaya nereden ulaşıyorduk?
İstanbul’da sistemin kaymağını Anadolu Yakası’nın kuzey ve doğu kesimleri, bilhassa da Bostancı’nın doğusunda kalan kesim yedi. Bize de Beşiktaş olarak kestane kebap düştü. Soğuktan donduk ama kar kütlemiz 30 metre rakımda 3-4 cm’i geçmedi. Sinirlerim çok bozuk. 850’de -15 girmiş n’eyleyeyim, teeeh. Denize sıfır noktada 5 cm örtü bile yapamamış sistem benim için yok hükmündedir. Kusura bakmasın kimse. “En güzel sistem henüz gelmemiş olandır” diyerek sözlerimi noktalıyorum. Bu saatten sonra söz Hans’ta.
Anadolu Yakası’na daha çok yağacağı belliydi ama Avrupa Yakası ve Boğaz Hattı’nın bu kadar az alacağını tahmin etmedik evet…
Karın Boğaz Hattı’na en iyi yağdığı Çarşamba gecesi civarında, Kartal üzerindeki atmosferin düşey durumunu görüyorsunuz. Kısaca anlatayım. Soldaki eksende basınç seviyeleri var. 800’e kadar iki sıcaklık çizgisinin (sıcaklık ve çiğlenme sıcaklığı) hemen hemen yan yana gitmesi buradaki nemliliğin ve bulutluluğun gayet iyi olduğunu gösteriyor. Daha sonra keskin biçimde ayrılıyorlar, yani onun üzerinde hava kuru ve kütleler pek fazla yükselemiyor, çıkabildikleri seviye 2000 metre. Bunu bekliyorduk, yani asıl mesele bu değil. Sağ tarafta rüzgarlar var. Yer seviyesinde tam karayel esmiş. Fakat yukarı doğru ciddi sapmalar var. Önce yıldız oluyor, daha sonra poyraza meylediyor, bu kütlelerin hem güçlenmesine hem de organize olmasına engel. Rüzgarların, o çizgilerin birbirinden ayrıldığı yere kadar aynı yönden esmesi lazımdı. Aynı şekilde, 800 mb üzerinde, özellikle de 550 mb civarında ciddi ısınmalar (enverziyon) göze çarpıyor. Bu da konvektif aktivitenin yukarı tırmanmasını engellemiş.
Sabancı Üniversitesi’ndeki yurt binamın önünde kar kalınlığını dün 45 cm olarak ölçtüm.
Gece de havadan buz parçacıklarının düştüğüne şahit olduk. 😀
Nefis, ama neden fotoları anlattığımız gibi yüklemediniz? Çok zor değil ki!
Yazık günah değil mi seneye bu fotolar kurbağaya dönerse?
Seneyi bırakın, daha şimdiden göremiyoruz. Çoluk çocuk abuk subuk sitelere girmesin diye aile profilini seçtiğimden dolayı imgur sitesi bloklanıyor. Böylece bu siteye yüklenmiş fotoğrafları göremiyoruz.
Kusura bakmayın, ilk defa yazdım ve görmedim hiç nasıl yüklemem gerektiğini. Bulduğumda tekrar cevap olarak yükleyebilirim.
Bu da bulunsun.
Çayeli an itibariyle -5.3 derece…
Sistem tam da şu an giderken ufak bir değerlendirmesini yapayım. Benim açımdan gayet iyi bir sistem oldu açıkçası, kara doydum. 3 gün boyunca neredeyse aralıksız ara ara kuvvetli ara ara hafif DEK’ler, Salı akşamı 1 derece sıcaklığa rağmen yola dahi tutan kar, Çarşamba akşamı soğumuş olan havanın üstüne gelen muhteşem DEK’ler… Özellikle Çarşamba akşamı ve Perşembe sabahı benim için sistemin zirve noktasıydı. Bu sabah saatlerinden beri kuvvetli esen lodos, karların sanki gitmeye acelesi varmış gibi hızla eritiyor. Kısaca bu sistemi çok sevdim, -4 derecede yoğun kar görmedim demem artık 🙂
Daha pazartesi gününden milletin sabırsızlığını gördük, salı günü karamsarlar vardı ama herkese 7 Ocak dedik, buz gibi de geldi. Zannımca böyle bir yüksek basınç alanında yağışın nispeten az olması normal, hatta Karadeniz normalden sıcak olmasa bu kadar yağış bile alamazdık muhtemelen. Şimdi gelsin lodos fırtınası.
Heybeli’de örtü yaptı mı?
Ortalıkta muhteşem fotoğraflar dolaşırken adadaki incecik kar örtüsünü paylaşmaya gerek duymamıştım ama evet belki 1 cm hepsi o. Onu da kısa sürede rüzgar aldı götürdü.
Dün gece İstanbul’un en düşük sıcaklığı bizim köyden gelmiş -10,7 derece ile. Sabah suyumuz akmıyordu borular donduğu için. Aşağıdaki fotorafta göletimizin donmuş hali. Sanırım İstanbul’un Sibiryası bizim köy.
Istanbul’da dun 21.yuzyilin en soguk 3-4 gecesinden biri yasandi.


Bu sabah 07:00 sularinda cektigim arac termometresi fotografi.
Gerçekte bunun böyle olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Zira geçmişte ölçüm yapılan istasyonlarda; Yani, AHL, Göztepe, Kartal, Florya istasyonlarında hiç de öyle rekor sıcaklıklar yok. Yani, henüz yeni yeni değerleri gördüğümüz diğer istasyonlar olmasa, biz de İstanbulda bu kadar düşük değerlerin ölçülebildiğinden bi haber olacaktık. 1985 yılında Florya da ve AHL de -10 dereceler ölçüldüğüne göre Samandıra, Çatalca, Silivri gibi kimi yerlerde kimbilir kaç dereceler kol geziyordu. Neyse, yaşarsak bunlardan çok daha düşüklerini görebileceğimizi de düşünüyorum.
Aga Kadıköye bak…şu skala da bile sıcaklık olarak açık ara önde…açıkçası ben -4 ‘ leri 5 ‘ leri görebileceğimizi düşünmüştüm…
MGM’nin bugün minimum sıcaklıklarını ilan ettiği 1042 merkezden sadece 31’inde pozitif sıcaklıklar kaydedilmiş. Çok kabaca Türkiye’nin yüzde 97’sinin donduğunu söylemek yanlış olmaz.
Hakkaten böylesine hiç rastlamamıştım. Gerçekten bu kadar soğuk havada yağan az kara kahroluyor insan.
MGM sayfasında 02/01 güncellemeli mevsimsel tahminlere baktım. Şubat ve Mart’ı kırmızıya boyamışlar. Hele Şubat için mevsim normallerinin 1,5-2 derece üstü denmiş ki bu batıda karı unutun demek. Nerden alıyorlar bu verileri? Jamstec ise rahatlayacağım çünkü sözde Ocak’da kıpkırmızı olacaktı bizim için.
ECMWF ne derse o bizim kurum için…bundan sonrası ne olur bilinmez
, ama ufaktan sibirya sinyalleri başladı gibi. Lakın şu zamana kadar olan bölüm de gerek ECM , JAMSTEC ve Judas Kohen çok ciddi yanıldılar sıcaklık ve yağış anomalisin de…en son Cohen abi, kıpkırmızı yapmıştı Türkiyeyi…
Bende Kastamonu’luyum Taşköprü ilçesi Şehirören köyü Rakımı 1386 metre Akrabalarımı aradım. Ve kuzenim Termometrem -29 gördü dedi. Bu gece için Muazzam bir soğuk gerçekten bu Rusların kaynar su dökme deneyini yapmak isterdim. 🙂
Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda çok hızlı ilerliyor. Burada sıcaklık -2 C. https://bburaks.files.wordpress.com/2015/01/img_20150109_142941.jpg
Bunun aynısı yılbaşında geçen sistemde de oldu. O sıra Safaalan-Saray’da olduğumdan heveslendim “kar yağacak yine” diye. Ancak neredeyse aynı şekilde dağıldı… Saray civarına yaklaşınca bir parçası doğuya yönelip balığa çıktı, kalan kısmı da güneye Marmara’ya yöneldi.
Kendi notlarımdan buldum 3 Ocak’ta gerçekleşiyor bahsettiğim durum…
Bu sistemin kar fakirlerinden Kozyatağı dün akşam 19.00 sıralarında sakin havada yağan kuşbaşı kar ile beyaza büründü.
Bu da, Uludağ oteller bölgesi zannedebilirsiniz ama değil, Sabancı Üniversitesi’nin bu sabahki son hali
Haliç buz tutmazsa denizi dondururuz biz de.
http://www.canakkaleaynalipazar.com/morto-koyunda-dalgalar-buz-tuttu/2544/
Bu hava dalgasının aşırı soğuğu yüzünden bir çok kez denizin buharlaştığını görüp belgeleyenler oldu. Aşağıdaki bağlantıda da, Boğaziçi köprüsünden çekilen bir videoda buharlaşma görülüyor.
http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video/181413/istanbul_Bogazi_nin_buyusu.html#
Bizde ortam böyle 😀
1.5+ sanırım pencerelerden ölçek alın.
Rakım 400 Çayeli/Rize
Ben balkon korkuluklarını esas aldım. 5 -10cm kadar var. 🙂
Geyik, kurt ve ayilar ulasimda zorluk cekiyorlardir 🙂 🙂
Tokat Artova Artova -28,2
Kastamonu Seydiler Seydiler -26,7
Afyonkarahisar Evciler Evciler -26,5
Kütahya Altıntaş Altıntaş -25,9
Samsun Havza Havza -25,5
Afyonkarahisar Şuhut Karaadilli -25,5
Kastamonu Devrekani Devrekani -25,4
Çorum Alaca Alaca -25,0
Denizli ÇARDAK Çardak Meydan -24,9
Gecenin Top 10 i…
9 Olmuş yahu.
Sistemin Kastamonu İnebolu’da yaptığı etkiler. Bu sistemden önce kendi köyümü uyarmak için aradığımda Amcam gelsin yeğenim biz alışkınız demişti.
Muhteşem ötesi.
Buffalo ne?? Bitlis kim?? Sıradaki gelsin!!!
İnebolu her sene bir kaç hez sıkı kar alıyor galiba. Eğer öyleyse bir kışı gidip orada geçireceğim. 🙂 Bu ne güzellik.
Küre dağlarının Karadenize bakan Kuzey yamaçları her zaman çok kar alır gerçekten. Bu görüntüler de sanıyorum 600-mt den daha yüksek yamaçlardan.
Küre dağlarının denize bakan yüzünde bu köyler. Ben 90’lı yıllarda sırf bu zevki yaşamak için karakışın ortasında köye gitmiştim. Tam bir macera yaşadım. Köye çıkmam çok zor oldu. Yürüyerek resmen ağlaya ağlaya zor çıkmıştım. Sonrası muhteşemdi 3 metre kar gördüm. O zaman İstanbul’da baya sıkı bir kar almıştı. Geri dönüştü Otobüsüm Küre dağlarında kara saplanmıştı ve çekici ile geri geri İnebolu’ya geri dönmüştüm.