Şubat’ın 20’sinden Sonra Kar Yağar Mı?


Bir havaankara çalışmasıdır.

Kaynak: FreeMeteo.

Ankara ve İstanbul’da Şubat’ın 20’sinden itibaren (20’si dahil) Şubat, Mart ve Nisan aylarındaki kar yağışlı gün sayıları. İstanbul’da Atatürk Havalimanı ve Ankara’da Esenboğa Havalimanı baz alınmıştır. “Yağmur (veya yağmur çisesi) Kar (veya lapa lapa kar)” Aynı gün içinde her ikisini de yazanı kar yağışlı gün statüsünde saydım. Tabii şehir merkezlerinde ve yükseklerde durum çok farklı olabilir. Özellikle İstanbul’un bazı semtlerinde durum daha da farklıdır.

Sadece 2000 yılından sonrasının Şubat 20’den sonrası, Mart ve Nisan aylarını kapsadığı için genelleme yapmak da doğru olmaz. Ama sadece bunlara bakarak, özellikle Ankara için, ne kadar birikir (belki de hiç birikme olmaz) bilinmez ama, 1-2 defa daha kar göreceğimizi düşünüyorum.
Bakalım kalan zaman ne gösterecek.

Şubat’ın 20’sinden Sonra Kar Yağar Mı?” üzerine 8 düşünce

  1. bulut75

    Güzel bir çalışma havaankara kardeşimizin emeğine sağlık. Ben de kendimce şöyle bir katkıda bulunayım: Son yıllarda Şubat ayında bizzat kendi tanık olduğum karlı gün sayılarını vereyim. İkamet ettiğim yer olan Beşiktaş itibariyle. Şubat ayı geneli baz alarak: 2004 Şubat “5” gün, 2005 şubat “0” gün, 2006 şubat “8” gün, 2007 “0” gün, 2008 şubat “4” gün, 2009 şubat “2” gün, 2010 şubat (3-4-5 şubat olmak üzere) 3 gün. Vallahi mart olarak bir tek geçen sene yani 2010 senesinin mart ayı aklımda o da 1 gün. Mart ayının ilk haftasıydı Beşiktaş’ta sadece havada kar vardı, aynı günün akşamı zekeriyaköyde 2-3 cm kar vardı ve yoğun yağıyordu. Diğer senelerin mart ayı genelini hatırlayamıyorum.

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Sağol bulut, yalnız 2005 Şubat’ında Beşiktaş’a hiç kar yağmamış olamaz… İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde 8-9 Şubat’ta 30 cm’in üzerinde kar vardı, evet çok yerel bir sea effect hadisesiydi ama Levent filan da bembeyazdı… Hatta ben şu yazıyı o olay sırasında yazmıştım. Yok eğer sen de 20 Şubat ve sonrasını söylüyorsan doğrudur tabii…

      Cevapla
      1. bulut75

        Vallahi Ozan senin dediğinin doğru olma ihtimali çok daha yüksek, hatta kesinlikle senin dediğin doğrudur diyebilirim. Çünkü sık sık il dışına çıkıyorum ve 2005 kışında İstanbul dışına çok çıkmıştım o zamanlara denk gelmiş.

        Cevapla
      2. Behlül

        ne yapmışsın sen hocam yahu d.m.i ‘nin bu tür bir yağıştan hala daha haberi yok.. zaten dmi ne iş yapar neye yarar bilemiyorum isabet oranı düşük tahminler bazı zamanlarda çalışmayan radarlar v.b. ………

        Cevapla
  2. vkaynar

    Ben de 2006 3 Nisan’da İstanbul’a lapa lapa kar yağdığını hatırlıyorum.. çalışma için tebrikler

    Cevapla
  3. carcass

    2004 Mart’ında Muğla-Milas’a bile kar serpiştirmişti hiç unutmam. İç Ege, İç Anadolu şaşmaz fakat bu sene bu gidişat ile adam gibi kar için bu güzide eseri gönderiyorum 😀

    Cevapla
  4. Santiago

    Güzel bir çalışma tebrik ederim. Özellikle Ankara için Mart ayı boş geçmemiş neredeyse. İstanbul ise son bir kaç senedir hem Şubat’ta hem Mart’ta sıfır çekmiş.

    Cevapla

Yorum yazın...