1 Şubat 2012 Ankara Çayyolu. 03:00 civarı çekilmiş olup, o saatlerde Guvercinlik İstasyonu -20 dereceyi göstermekte.
KRAL
Güneydoğu’da hava bu hafta bunaltacak. Hafta boyunca en yüksek sıcaklıklar yer yer 40-43 derecelere ulaşacak. Cuma günü Ramazan başlangıcıyla birlikte sıcaklıklar düşüşe geçecek ve ayın 20-21’inde tekrar 40 derecelerin altında sıcaklıklar göreceğiz.
Kis aylarinda meteorolojiyle ilgili konusulacak daha cok malzeme olmasinin yanisira, kisin bizim icin vazgecilmezi olan kar yagisi ongorulerimizi cevremizle paylastigimizda cogunlukla sadece kar sevdalisi oldugumuz dile getirilir. Her zamanda kendilerine sadece kar yagisiyla ilgilenmedigimi belirtip extrem olaylarin ilgimi cektigini dile getirmisimdir. Havadelisi’nin ratinglerine bakilirsa hepimiz birbirimize benziyoruz. Hep daha fazla kar daha fazla sicak daha fazla yagmur ( tabi sel, afet, insan kayibi olmasi haric ) istiyoruz. Kuresel isinma hadisesi de sanirim onumuzdeki yillarda bize extremleri siklikla yasatacak.
çihiro
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/maksimum-yagisalar.aspx
Ben 24 saatlik yağış rekorunun 432 kg ile Hatay’a ait olduğunu sanıyordum ama değilmiş. Rekor 466 kg ile Marmaris’e aitmiş. Hopa daha çok dikkatimi çekti. Art arda 4 gün rekor kırmış ve rekorun kırıldığı ay Temmuz. Temmuzun ikinci haftası.
Ankaragücü
Hocam elbette Marmaris.. Burada çok anlattım o dehşet verici günü. O güne tanık olan birisi olarak, sanırım buradaki en şanslı hava delilerinden birisiyim. Kaç kişi öyle bir yağışa tanık oldu acaba? 🙂
Ayrıca en önemlisi bir günün özetini 25 saniyelik time lapseler şeklinde görebiliyoruz.İlk keşfettiğimde heyecandan kalbim çarptı:D
Emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim.
El NiNo
Millet şarkı dinleyince eski sevgilisi aklına gelir. Ben dinleyince eski kış günlerindeki kar yağışları geliyor bu ne yaa 🙂
Ankaragücü
Yaklaşık 1-2 aydır MGM iphone uygulamasını kullanıyorum. İl ve ilçelerin anlık hava durumu değerlerine ulaşabiliyorsunuz. Basınç, sıcaklık, nem, görüş, rüzgar gibi. Bu değerler MGM sitesinden farklı olarak saat başı güncellenmiyor, tamamen online. Uydu, radar, denizlerin durumu da cabası.. Tavsiye ederim.
akureyri
Çok teşekkürler bilgi için. MGM’nin I Phone uygulaması olduğunu bilmiyordum. Gayet güzel bir uygulama, çok beğendim.
Santiago
Ben Android için kullanıyorum.. Süper, tavsiye ederim..
Semih
Uygulamanın adı tam olarak ne?
Ankaragücü
“Meteoroloji” diye Appstore da aradığınızda “Hava durumu Meteoroloji” olarak çıkıyor.
Semih
Teşekkürler 😀
devrim
aynı enlem aynı deniz konum aynı ama o noktada tunus bile bu aylarda yağış alabilirken izmir de olmuyor. tek sebeb basraya yakın olmamız mı?
O tarihte neler olduğunu hatırlayamıyorum ama sat24’ün saatlik arşivinde sabah 6-8 arasında Yalıköy çevresinde cb yada kongestus tipi bulutların olduğu açıkça farkediliyor.
Nasa’nın sabah tahmini saat 10-11 arası gönderdiği resimde ise İstanbul’da tipik yazın görülen hümilis ve mediocrisler gözüküyor.Yalıköy’de de aynı bulutlar biraz daha yoğun olarak gözüküyor.
Sonuç olarak bu olayın sabahın erken saatlerinde olduğu anlaşılıyor ancak bu saatte orada o tip bulutların nasıl oluştuğu konusunda herhangi bir fikrim yok.
Bu fotoğrafı da 29 Eylül 2008’de öğle vakitlerinde Bakırköy’de çekmiştim 😀
oğuz
Son fotoğraftaki olayı Eskişehir’de bahar aylarında yağan yağmurlarda ben sık sık görüyorum.
İstanbul radarından Bulgaristan görüntüsü.. Bu kadar uzaktan, kalibresi iyi olan bir radar bu renkleri veriyorsa afet derecesinde bir yağış olmalı..
devrim
izmir’de uzun zaman sonra bulut görüldü 😀
carcass
Eski yazları hatırladım bir anda 😀 Temmuz-Ağustos’ta “Bulutluluk Özlemiyle” geçen Ege günleri… En ufak buluta bile sevinir hale gelirdik. Hala da öyle aslında 🙂
Kar avcısı
İstanbul’da sıcaklarla başımız dertte. Daha sabahın erken saatlerinden başlıyor kavurmaya. Rüzgar birçok yerde güney yönlü estiği için sıcaklık 30-32 derecelerde ama yavaş yavaş kuzeye dönüyor. Tuzla şu an 32.4 derece ve yükseliş var.
Ankaragücü
Biz ne yapalım? Marmaris 2 gündür 40 derece. 🙂
El NiNo
Köye çıktım (Rize). Burada hava çok serin. Özellikle önümüzdeki günlerde Türkiye kavrulurken ben soğuktan gece yorganla yatıyor olacam 🙂
welbane
Hafta sonu ve pazartesi ciddi sıcak var, Anadolu kavrulacak, genel sıcaklık rekorları değilse bile yazın en sıcak gunleri onumuzde. Neyse ki hemen arkasından epey serin bi hava geliyor, bu iki hava akımının Pazartesi karşılaşacağı kuzeybtı bölgelerde sert rüzgar ve ani sağanaklar olabilir belki, sıcaklık 1 günde 15-20 derece düşecek gibi.
Ben sıcaklar için fena dedim. Yağış henüz belli olmaz.
El NiNo
Rize’ye gittim. Dağlarda feci yağışlar var. Samsundan sonraki çoğu derede su seviyesi artmıştı. Radar çalışmıyor 😦
devrim
bir sorum olacak hocam. meteorolojinin istasyonları mesai saatleri dışında neden veri göndermeyi durduruyor? akşam 5 ten sonra yüzde yetmişi sanki boşa çıkıyor.
Bazen istasyon ağının bir bölümünden veri gelmiyor, neden bilmiyorum ben de. Akşam mı oluyor daha çok?
devrim
akşam başlıyor sabaha kadar böyle. memur arkadaşlar dükkanı kapatıp gidiyorlar mı acaba? ancak istasyonların çoğu otomatik demişlerdi nasıl oluyor anlamış değilim.
devrim
bunlar tombaladan çıkmış gibi 😀
Commandouz
Isınan havanın yükselip soğumasıyla oluşan kümülüs bulutları… İstanbul’un biraz iç kesimi olan Sultançiftliği tarafında oturmam sebebiyle bu bulutlar böyle aşırı sıcak havalarda tam tepemde oluşuyor ve bende de anlamını bilmediğim garip bi mutluluk oluşuyor 😀 Aynı zamanda günlerdir en yüksek sıcaklıklar da burada oluşuyor. Bugün de 36 dereceyi aştı. Tek tesellimiz nem oranının düşük kalması.
Hocam… İstanbul’un en kuzeyinde 50 derece hissediliyor… Karadeniz’in kıyı şeridi boyunca bağıl nem dikkatinizi çektimi? 2 yer dışında %50 nin üzerinde.
Nem sensöründe sorun olduğunu düşündüğümüz Kilyos (Kumköy) ve Bilecik-Bozüyük istasyonlarını haritalanacak istasyonlar listesinden çıkarttım (artık o 50 derece gözükmeyecek yani). MGM’nin kendisinin hatayı fark edip oradan gelen nem değerlerini yayımlamaması lazım ama otomatik istasyonlar sayfasındaki “hata bildir” formunu bile kaldırmışlar. Bizim devlete ve memurlarının çoğuna hatalarını söyleyince alınıyorlar biliyorsunuz. – Ozan
Onur
Bir Ankara’li olarak geldim, yerinde inceledim. Kolaylıklar diyorum. Tamam Güney ve Ege daha sıcak oluyor ama evlerde klima var evdeyken hissedilmiyor.
Geçen haftaki deneyimimden rahatlıkla söyleyebilirim ki, İstanbul’da yazın klimasız zor geçer.
Geçen yaz böyle değildi. Ağustos’ta bir hafta filan böyle bunaldık o kadar. Bu yaz ciddi sıcak.
Semih
Saat 19.20 ve Tuzla’da sıcaklık 33.7 derece!
çihiro
Bu tabloyu güncelleyecek olursak 24. döngünün neresindeyiz şu anda? Tahminlerdeki gibi maksimuma gidişimiz sürüyor mu yoksa düşüşe mi geçtik. Bu tablonun güncel tutulduğu bir site var mı?
Evet ama doğrulayacak bir ölçümümüz yok. WRF modelinin deniz suyu sıcaklık modülü, karaların içindeki su kütlelerini ele alırken biraz bocalıyor. Tekrar WRF’ye döndüğümde (şu ara başka işler var) düzeltmeye çalışacağım.
Aynı abartmayı Sevan Gölü civarında da yapıyor. “Whole Domain”e tıklayınca sık sık görüyorum ben. Orası Ermenistan yani, 3-5 günde 200-300 mm yağışın düşmesi imkânsız. Yıllık yağış miktarı zaten 400 mm civarında oralarda.
18 Mayıs’ta benim de trafikte olduğum ve dolunun en şiddetli vurduğu Darıca’nın Gebze’den giriş kısmı. Youtube’de bayağı bir paylaşım var. Benim seçtiğim en etkileyici görüntü bu. Artık bir sonrakini 5000 yıl sonra görürüz 🙂
Çok etkileyici! Yağış dövüyor resmen yeri! Yağmur yağdı mı böyle yağacak işte.
Kar avcısı
Tuzla da böyleydi. Zaten aynı kütle altında kalmıştık. Bu olay beklenilmeyen garip bir şeydi. Böylesinin olmasını bir daha istemem. Darıca’yı bilmiyorum da Tuzla’da maddi hasar çok oldu.
Semih
Yağmur yağdı serinledik dedik ama güneş açtı ve Tuzla’da yağıştan sonra 21 derece sıcaklık şu anda 30.6 derece 😀
uzun bir aradan sonra yağmur görmek güzel istasyonumdan aldığım bilgilere göre m2’ye 2,5 kg yağış aldı bursa akçağlayan bölgesi rüzgar hızı max 12 km’ye kadar çıktı 🙂
havanın müptezeliyiz biz 🙂
Avrupa yakasındaki kütlenin tam doğu sınırında hasetimden çatlıyorum 🙂 Kule kule kümülonimbüsler kuzeyden güneye akıyor. Biz de Beşiktaş’ta bunalıyoruz. Kesinlikle yağmur yağmayacak diyenlere de kapak oldu sanırım 😀
Oh be. Uzun bir zamandır üzerimdeki yağmur hasretini giderdim. 20 dk etkili bir yağmur yağdı.Cephenin ilk gelişindeki yukarıdaki soğuk havanın yerden topladığı nemin jet hızıyla yukarıya doğru yükselmesi ayrı bir keyif verdi.5 dakikada Çayırovanın üstünü kara bir bulut kapladı.Hortum çıkar diye elimde makina bekledim.
Soğukçu-ılıkçı kapışmasından çok turizmcilerle uzun vadecilerin kapışması olmuş. Turizmcileri haklı buluyorum. Aşağıdaki oranlar da çok yüksek geldi bana uzun vadeli tahminler için ama oraların havası bize göre biraz daha stabil sanırım.
“Lizin, 50 istasyondan aldıkları anlık bilgilere dayanarak “yarı profesyonel” meteoroloji tutkunlarıyla yaptıkları tüm tahminlerde mutlaka güvenilirlik oranına da yer verdiklerini belirtti. Lizin, sezonluk tahminlerinde ilk ay yüzde 65-70, ikinci ve üçüncü ay yüzde 55-60 isabet oranına ulaştıklarını kaydetti.”
Yalnız bir şey dikkatimi çekti. Meteoroloji alanında faaliyet gösteren özel bir şirket denmiş. Bizde olay MGM’nin tekelinde olduğundan yasal olarak böyle bir şirket açılabileceğinden emin değilim. Olsa ne ala.
welbane
Yarı profesyonel meteoroloji tutukunları beni de kıllandırmadı degil. Son aldıgım verilere gore bu yaz bitti beyler, 2013 yazına bakıcaz artık 😦 turunden bi analizle bu sonuca varılmamıştır umarım.
Animasyon yapamadım ama kütleler gösterdiğim şekilde hareket ediyor.
ALKIM
Ürkütücü. Deniz suyu sıcaklıkları son 1 ayda inanılmaz bir şekilde (7-9 derece) ısındı. Şu anda Karadeniz kıyıları 23-24 derecelerde. Geçtiğimiz son birkaç yılın ortalamasından çok da farklı değil ancak Haziran başında bu sular 15-16 dereceler civarındaydı. İlk kez bu kadar hızlı bir ısınmaya şahit oluyorum ama gözlemlediklerimin son 5 yıl olduğunu düşünecek olursak çok da kayda değer bir bilgi değil. Önümüzdeki ısınma sürecinin devam edeceği nereden baksanız 50-60 gün daha var ki Eylül ayında gelebilecek ilk serin sistemin nerelerde nasıl yağışlara neden olabileceğini şu an kestiremiyorum. Maalesef Marmara ve Karadeniz kıyısı civarında bir yerlerde yine sel, su baskını vb. olumsuzluklar kaçınılmaz olacak. Umarım maddi kayıptan öteye geçmez.
İstanbul’da saat 23 itibariyle, 26 derece civarındaki sıcaklık %70’in üzerinde nemle birleşerek hissedilen sıcaklıkları 35 derece yapıyor. Fenalardayız…
Güney kıyılar ise 40 dereceye yakın gözüküyor (hissedilenler).
ALKIM
Farketmemek olanaksız. Uyuyana kadar ayaklarımı soğuk suyla yıkayıp tekrar yatağa dönüp uyumaya çalışma dönemi geldi çattı yine. Ve maalesef önümüzdeki haftasonu daha da bunaltıcı olacak gibi duruyor.
Onur
Istanbul`dayım ve hava dayanilacak gibi degil. Gece saat 2yi geçmesine ragmen nem mgm’ye göre yuzde 90a yakin.
Uyumak imkansiz…
yani doğu karadenizde pinpon topu döne döne yağış bırakan sistemin kuzey ucu.
welbane
Felaketin asıl yaşandığı yer Karadeniz kıyısı, Gelencik-Anapa-Kırımski hattı. Raporlara göre dün gece Gelencik sahiline 280 mm yağış düşmüş! Ölü sayısı 100’ü aşmış durumda ve malesef daha da artabilir. Ayrıca 2 gündür Soçi’den Kırım’a bölgeden çok şiddetli fırtına ve 7 metreyi bulan dalga yüksekliği haberleri geliyor. Çok acayip…
Commandouz
İstanbul-Anadolu kavağı’ndan süper bi fotoğraf;
—Tarihi var mı fotoğrafın?–anemo
Commandouz
Yok,sanırım eski bi fotoğraf.İnternette “İstanbul’da hala gezilecek yer kaldı mı?” diye ararken rast geldi:D
Ankaragücü
Muhteşem. Doğanın kendisi en büyük sanatçı.
Commandouz
Ardahan’da son 1 haftanın en yüksek sıcaklık değerleri:
30 Haziran:17,9 derece
1 Temmuz:14,1 derece
2 Temmuz:17,1 derece
3 Temmuz:18,0 derece
4 Temmuz:18,9 derece
5 Temmuz:19,8 derece
6 Temmuz:19,7 derece
Antalya’da son 1 haftanın en düşük sıcaklık değerleri:
30 Haziran:26,1 derece
1 Temmuz:25,4 derece
2 Temmuz:25,8 derece
3 Temmuz:26,3 derece
4 Temmuz:25,3 derece
5 Temmuz:26,1 derece
6 Temmuz:25,0 derece
Kar avcısı
Biraz kışı hatırlayalım dedim 😀 1 Mart gecesi saat 2 civarları Tuzla. Sabaha kadar aralıklarla inanılmaz yağmıştı. Zaten o sabah 15-20 cm. birikmişti ama öğlen hepsi eridi. Ayrıca bu 31 Ocak-1 Şubat sisteminden sonraki en yoğun kar yağışı.
El NiNo
O zamanda söylemiştim şimdide söylüyorum 20 cm olduğuna inanmıyorum 🙂
Yerel ve hafif olmak üzere damlalar düşebilir. Fazlası sürpriz olur.
BlackSea_28
Alttaki fotoğraf bugün öğle saatlerinde Giresun’un Tirebolu ilçesinde çekilmiştir.
Yigit
Dün Bulgaristanın başkenti Sofya’daydım fazla durmadan geldim Çorluya 🙂 Sofya sıcakmıydı elbette sıcaktı 😀 Önemli olan nem azdı Yani anlıcanız aman aman bir sıcak yoktu 🙂 Akşam olunca inanılmaz serinliyor hava 😀
1 Şubat 2012 Ankara Çayyolu. 03:00 civarı çekilmiş olup, o saatlerde Guvercinlik İstasyonu -20 dereceyi göstermekte.
Güneydoğu’da hava bu hafta bunaltacak. Hafta boyunca en yüksek sıcaklıklar yer yer 40-43 derecelere ulaşacak. Cuma günü Ramazan başlangıcıyla birlikte sıcaklıklar düşüşe geçecek ve ayın 20-21’inde tekrar 40 derecelerin altında sıcaklıklar göreceğiz.
Bu alanı ilk kez bulutsuz görüyorum.
http://www.trthaber.com/haber/bilim-teknik/bu-firtina-tum-dunyayi-vuracak-48346.html
Kis aylarinda meteorolojiyle ilgili konusulacak daha cok malzeme olmasinin yanisira, kisin bizim icin vazgecilmezi olan kar yagisi ongorulerimizi cevremizle paylastigimizda cogunlukla sadece kar sevdalisi oldugumuz dile getirilir. Her zamanda kendilerine sadece kar yagisiyla ilgilenmedigimi belirtip extrem olaylarin ilgimi cektigini dile getirmisimdir. Havadelisi’nin ratinglerine bakilirsa hepimiz birbirimize benziyoruz. Hep daha fazla kar daha fazla sicak daha fazla yagmur ( tabi sel, afet, insan kayibi olmasi haric ) istiyoruz. Kuresel isinma hadisesi de sanirim onumuzdeki yillarda bize extremleri siklikla yasatacak.
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/maksimum-yagisalar.aspx

Ben 24 saatlik yağış rekorunun 432 kg ile Hatay’a ait olduğunu sanıyordum ama değilmiş. Rekor 466 kg ile Marmaris’e aitmiş. Hopa daha çok dikkatimi çekti. Art arda 4 gün rekor kırmış ve rekorun kırıldığı ay Temmuz. Temmuzun ikinci haftası.
Hocam elbette Marmaris.. Burada çok anlattım o dehşet verici günü. O güne tanık olan birisi olarak, sanırım buradaki en şanslı hava delilerinden birisiyim. Kaç kişi öyle bir yağışa tanık oldu acaba? 🙂
Bugün Wunderground’da, Balmumcu’daki kamera görüntülerini sabah,öğle,öğleden sonra ve akşam görebileceğimi keşfettim:
http://turkish.wunderground.com/webcams/zafer/1/show.html
Ayrıca en önemlisi bir günün özetini 25 saniyelik time lapseler şeklinde görebiliyoruz.İlk keşfettiğimde heyecandan kalbim çarptı:D
Emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim.
Millet şarkı dinleyince eski sevgilisi aklına gelir. Ben dinleyince eski kış günlerindeki kar yağışları geliyor bu ne yaa 🙂
Yaklaşık 1-2 aydır MGM iphone uygulamasını kullanıyorum. İl ve ilçelerin anlık hava durumu değerlerine ulaşabiliyorsunuz. Basınç, sıcaklık, nem, görüş, rüzgar gibi. Bu değerler MGM sitesinden farklı olarak saat başı güncellenmiyor, tamamen online. Uydu, radar, denizlerin durumu da cabası.. Tavsiye ederim.
Çok teşekkürler bilgi için. MGM’nin I Phone uygulaması olduğunu bilmiyordum. Gayet güzel bir uygulama, çok beğendim.
Ben Android için kullanıyorum.. Süper, tavsiye ederim..
Uygulamanın adı tam olarak ne?
“Meteoroloji” diye Appstore da aradığınızda “Hava durumu Meteoroloji” olarak çıkıyor.
Teşekkürler 😀
aynı enlem aynı deniz konum aynı ama o noktada tunus bile bu aylarda yağış alabilirken izmir de olmuyor. tek sebeb basraya yakın olmamız mı?
bu sabah;
Malkara’ya önceki gün 9 kg yağmış. Onu anladık da, Hopa’ya ne oluyor? 65 kg! Acayip yer şu Karadeniz.
wrf modelinde ege denizinde animasyon yapamıyoruz hocam bir baksanız.
Animasyon az bir bölge/değişken kombinasyonu için yapılabiliyor. Animasyonları üretmek çok uzun sürdüğü için… Üzgünüm
canınız sağolsun 😀
MGM’nin dün ve bugün yayınladığı hortum resimleri inanılmaz. İstanbul-Çatalca-Yalıköy’de 4 Eylül 2011 tarihinde çekilmiş resimler. O tarihte neler oldu İstanbul’da hatırlayan var mı? Bildiğin hortum bu ya.
http://www.dmi.gov.tr/site/ex_mgmGununFotografi.aspx?y=2012&a=07&g=11
http://www.dmi.gov.tr/site/ex_mgmGununFotografi.aspx?y=2012&a=07&g=10
O tarihte neler olduğunu hatırlayamıyorum ama sat24’ün saatlik arşivinde sabah 6-8 arasında Yalıköy çevresinde cb yada kongestus tipi bulutların olduğu açıkça farkediliyor.

Nasa’nın sabah tahmini saat 10-11 arası gönderdiği resimde ise İstanbul’da tipik yazın görülen hümilis ve mediocrisler gözüküyor.Yalıköy’de de aynı bulutlar biraz daha yoğun olarak gözüküyor.

Sonuç olarak bu olayın sabahın erken saatlerinde olduğu anlaşılıyor ancak bu saatte orada o tip bulutların nasıl oluştuğu konusunda herhangi bir fikrim yok.
Bu fotoğrafı da 29 Eylül 2008’de öğle vakitlerinde Bakırköy’de çekmiştim 😀
Son fotoğraftaki olayı Eskişehir’de bahar aylarında yağan yağmurlarda ben sık sık görüyorum.
O resimdekiler funnel cloud… Mehmet Can da 28 mayıs’ta Ankara/Bilkentte yakalamıştı.
http://en.wikipedia.org/wiki/Funnel_cloud
http://webtv.hurriyet.com.tr/2/7630/15134305/1/hortum-2-bin-agaci-devirdi.aspx
24 Haziran 2010’da olmuştu bu olay. O günün uydu ve radar görüntülerine nereden ulaşabilirim.
1- http://lance-modis.eosdis.nasa.gov/imagery/subsets/?subset=AERONET_TUBITAK_UZAY_Ankara (Sol üstte istediğin tarihi seçebilirsin)
2- http://sat24.com/history.aspx (Yukarıda istediğin tarihi seçebilirsin)
Teşekkür ederim. O tarihler yurdumuzda epey yağışlı geçmiş.
Saat 16:30 civarında 5 dakika boyunca Muratlı-Tekirdağ’da fındık büyüklüğünde dolu yağışı görüldü.
Bu arada istasyonum da internet üzerinden yayın yapmaya başladı. Linkini aşağıda gönderiyorum:
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ITEKIRDA2
İstanbul radarından Bulgaristan görüntüsü.. Bu kadar uzaktan, kalibresi iyi olan bir radar bu renkleri veriyorsa afet derecesinde bir yağış olmalı..
izmir’de uzun zaman sonra bulut görüldü 😀
Eski yazları hatırladım bir anda 😀 Temmuz-Ağustos’ta “Bulutluluk Özlemiyle” geçen Ege günleri… En ufak buluta bile sevinir hale gelirdik. Hala da öyle aslında 🙂
İstanbul’da sıcaklarla başımız dertte. Daha sabahın erken saatlerinden başlıyor kavurmaya. Rüzgar birçok yerde güney yönlü estiği için sıcaklık 30-32 derecelerde ama yavaş yavaş kuzeye dönüyor. Tuzla şu an 32.4 derece ve yükseliş var.
Biz ne yapalım? Marmaris 2 gündür 40 derece. 🙂
Köye çıktım (Rize). Burada hava çok serin. Özellikle önümüzdeki günlerde Türkiye kavrulurken ben soğuktan gece yorganla yatıyor olacam 🙂
Hafta sonu ve pazartesi ciddi sıcak var, Anadolu kavrulacak, genel sıcaklık rekorları değilse bile yazın en sıcak gunleri onumuzde. Neyse ki hemen arkasından epey serin bi hava geliyor, bu iki hava akımının Pazartesi karşılaşacağı kuzeybtı bölgelerde sert rüzgar ve ani sağanaklar olabilir belki, sıcaklık 1 günde 15-20 derece düşecek gibi.
Fena fena…
An itibariyle Tuzla’da bu yılın en yüksek değeri ölçülüyor. Sıcaklık tam 36.3 derece. %30 da nem var.
Havadelisi fena fena derken durum bu kadar ciddi mi? ve bazı arkadaşlar 150 mm kadar yağış düşebilir diyor..
Ben sıcaklar için fena dedim. Yağış henüz belli olmaz.
Rize’ye gittim. Dağlarda feci yağışlar var. Samsundan sonraki çoğu derede su seviyesi artmıştı. Radar çalışmıyor 😦
bir sorum olacak hocam. meteorolojinin istasyonları mesai saatleri dışında neden veri göndermeyi durduruyor? akşam 5 ten sonra yüzde yetmişi sanki boşa çıkıyor.
Bazen istasyon ağının bir bölümünden veri gelmiyor, neden bilmiyorum ben de. Akşam mı oluyor daha çok?
akşam başlıyor sabaha kadar böyle. memur arkadaşlar dükkanı kapatıp gidiyorlar mı acaba? ancak istasyonların çoğu otomatik demişlerdi nasıl oluyor anlamış değilim.
bunlar tombaladan çıkmış gibi 😀
Isınan havanın yükselip soğumasıyla oluşan kümülüs bulutları… İstanbul’un biraz iç kesimi olan Sultançiftliği tarafında oturmam sebebiyle bu bulutlar böyle aşırı sıcak havalarda tam tepemde oluşuyor ve bende de anlamını bilmediğim garip bi mutluluk oluşuyor 😀 Aynı zamanda günlerdir en yüksek sıcaklıklar da burada oluşuyor. Bugün de 36 dereceyi aştı. Tek tesellimiz nem oranının düşük kalması.
Çok iyi be! 🙂
İstanbul Sarıyer’de sıcaklık 30 derece, nem %70, hissedilen 40 derece… Gece de uyuyamadım.
Ooof of
Hocam… İstanbul’un en kuzeyinde 50 derece hissediliyor… Karadeniz’in kıyı şeridi boyunca bağıl nem dikkatinizi çektimi? 2 yer dışında %50 nin üzerinde.
Nem sensöründe sorun olduğunu düşündüğümüz Kilyos (Kumköy) ve Bilecik-Bozüyük istasyonlarını haritalanacak istasyonlar listesinden çıkarttım (artık o 50 derece gözükmeyecek yani). MGM’nin kendisinin hatayı fark edip oradan gelen nem değerlerini yayımlamaması lazım ama otomatik istasyonlar sayfasındaki “hata bildir” formunu bile kaldırmışlar. Bizim devlete ve memurlarının çoğuna hatalarını söyleyince alınıyorlar biliyorsunuz. – Ozan
Bir Ankara’li olarak geldim, yerinde inceledim. Kolaylıklar diyorum. Tamam Güney ve Ege daha sıcak oluyor ama evlerde klima var evdeyken hissedilmiyor.
Geçen haftaki deneyimimden rahatlıkla söyleyebilirim ki, İstanbul’da yazın klimasız zor geçer.
Geçen yaz böyle değildi. Ağustos’ta bir hafta filan böyle bunaldık o kadar. Bu yaz ciddi sıcak.
Saat 19.20 ve Tuzla’da sıcaklık 33.7 derece!
Bu tabloyu güncelleyecek olursak 24. döngünün neresindeyiz şu anda? Tahminlerdeki gibi maksimuma gidişimiz sürüyor mu yoksa düşüşe mi geçtik. Bu tablonun güncel tutulduğu bir site var mı?
Güncellemeler burada: http://solarscience.msfc.nasa.gov/SunspotCycle.shtml
Sayfanın en altında “sunspot cycle predictions” diyor, oradaki figüre tıklayınca aşağıdaki çıkıyor:
Maksimuma 2013’te ulaşılacak, tahmin edildiği gibi gidiyor sanki.
Teşekkür ederim.
Ankara Çankaya’da iki aydır çakan ilk şimşek ve beraberinde gelen ilk adam gibi yaz yağmuru.
Dört mevsim bir arada yaşanmışmış…
http://www.haberler.com/adana-dort-mevsimi-birden-yasadi-3771228-haberi/
Bazı gazeteciler ne kadar lüzumsuz… Olmasalar da olur yani.
Dün güzel yağış alan yerler…
Evet tekrar bir kütle Çayırova’ya doğru yaklaşıyor ve gürültüler başladı.
Tuzla’da da çok güzel yağdı.
burada yağışın sıkışık ve fazla tahmin edilmesi göldeki buharlaşmanın etkisiyle mi izah edilebilir?
Evet ama doğrulayacak bir ölçümümüz yok. WRF modelinin deniz suyu sıcaklık modülü, karaların içindeki su kütlelerini ele alırken biraz bocalıyor. Tekrar WRF’ye döndüğümde (şu ara başka işler var) düzeltmeye çalışacağım.
Aynı abartmayı Sevan Gölü civarında da yapıyor. “Whole Domain”e tıklayınca sık sık görüyorum ben. Orası Ermenistan yani, 3-5 günde 200-300 mm yağışın düşmesi imkânsız. Yıllık yağış miktarı zaten 400 mm civarında oralarda.
Gelirse, ki temenni ederim gelmez, ortalığı yıkmaya hazırlanan yukarı seviye alçağı bir siklonu aşıp kasırga gücüne erişebilir. zamanla çok değişir bence ama görüntüsü çok hoş 🙂 http://www.weathercast.co.uk/latest-model-forecasts/gfs-popup/archiv/Turkey/wind500/2012070812/nothumb/on/336/ch/d85b0d58dd775a9b56ec5cab724a4411.html
Benim memleket (Ankara/Polatlı) dan bugün öğle saatlerinde iki kare yakaladım…
Harika.
18 Mayıs’ta benim de trafikte olduğum ve dolunun en şiddetli vurduğu Darıca’nın Gebze’den giriş kısmı. Youtube’de bayağı bir paylaşım var. Benim seçtiğim en etkileyici görüntü bu. Artık bir sonrakini 5000 yıl sonra görürüz 🙂
Çok etkileyici! Yağış dövüyor resmen yeri! Yağmur yağdı mı böyle yağacak işte.
Tuzla da böyleydi. Zaten aynı kütle altında kalmıştık. Bu olay beklenilmeyen garip bir şeydi. Böylesinin olmasını bir daha istemem. Darıca’yı bilmiyorum da Tuzla’da maddi hasar çok oldu.
Yağmur yağdı serinledik dedik ama güneş açtı ve Tuzla’da yağıştan sonra 21 derece sıcaklık şu anda 30.6 derece 😀
uzun bir aradan sonra yağmur görmek güzel istasyonumdan aldığım bilgilere göre m2’ye 2,5 kg yağış aldı bursa akçağlayan bölgesi rüzgar hızı max 12 km’ye kadar çıktı 🙂
havanın müptezeliyiz biz 🙂
Epey toz kaldırmış rüzgar. Bu istasyonu nerden ve ne kadara aldınız?
http://www.sanayimalzemeleri.com/?urun-89-Stratos-Hava-istasyonu.html
çok güzel bir ürün kablosuz çalışıyor en güzel özelliği rüzgarın hızını ve yağış miktarını göstermesi
5 dakika önce İstanbul/Moda’da çektiğim 2 foto:
Kuzey:

Güney:
Radar:

yalova’da 15 dakikada sokaklar adeta göle döndü.. radarda da belli zaten…
Avrupa yakasındaki kütlenin tam doğu sınırında hasetimden çatlıyorum 🙂 Kule kule kümülonimbüsler kuzeyden güneye akıyor. Biz de Beşiktaş’ta bunalıyoruz. Kesinlikle yağmur yağmayacak diyenlere de kapak oldu sanırım 😀
Burada da yağmadı hiç.
Tuzla’da sağanaktan sonra çektiğim üstümüzde olan bulutlar:
İlk saniye çektiğim damlaların büyüklüğü: http://i.imgur.com/E4Wyl.jpg
Yağış anı: http://i.imgur.com/Oj0Oj.jpg
Ballı Semih’sin sen artık 🙂
Biraz öyle oldu 😀
Oh be. Uzun bir zamandır üzerimdeki yağmur hasretini giderdim. 20 dk etkili bir yağmur yağdı.Cephenin ilk gelişindeki yukarıdaki soğuk havanın yerden topladığı nemin jet hızıyla yukarıya doğru yükselmesi ayrı bir keyif verdi.5 dakikada Çayırovanın üstünü kara bir bulut kapladı.Hortum çıkar diye elimde makina bekledim.
Harbiden çok iyi oldu bu yağmur. 😀 Küçükçekmece’de hala devam ediyor ve dahası da var gibi. 😀
Tuzla Piyade Okulu Lojmanları şu an yağmurdan yıkılırken kuş uçumu 800 metre uzaklıktaki evimin burda sadece kara bulutlar gözüküyor 😀
Ve üstümüzden bir sağanak geçti. 10 dakika boyunca harika yağdı 😀
Soğukçularla ılıkçılar bu kez Belçika’da kapışmış 🙂
http://www.hurriyet.com.tr/planet/20936676.asp
Soğukçu-ılıkçı kapışmasından çok turizmcilerle uzun vadecilerin kapışması olmuş. Turizmcileri haklı buluyorum. Aşağıdaki oranlar da çok yüksek geldi bana uzun vadeli tahminler için ama oraların havası bize göre biraz daha stabil sanırım.
“Lizin, 50 istasyondan aldıkları anlık bilgilere dayanarak “yarı profesyonel” meteoroloji tutkunlarıyla yaptıkları tüm tahminlerde mutlaka güvenilirlik oranına da yer verdiklerini belirtti. Lizin, sezonluk tahminlerinde ilk ay yüzde 65-70, ikinci ve üçüncü ay yüzde 55-60 isabet oranına ulaştıklarını kaydetti.”
Yalnız bir şey dikkatimi çekti. Meteoroloji alanında faaliyet gösteren özel bir şirket denmiş. Bizde olay MGM’nin tekelinde olduğundan yasal olarak böyle bir şirket açılabileceğinden emin değilim. Olsa ne ala.
Yarı profesyonel meteoroloji tutukunları beni de kıllandırmadı degil. Son aldıgım verilere gore bu yaz bitti beyler, 2013 yazına bakıcaz artık 😦 turunden bi analizle bu sonuca varılmamıştır umarım.
Karadeniz siklon üretmeye devam ediyor.
Animasyon yapamadım ama kütleler gösterdiğim şekilde hareket ediyor.
Ürkütücü. Deniz suyu sıcaklıkları son 1 ayda inanılmaz bir şekilde (7-9 derece) ısındı. Şu anda Karadeniz kıyıları 23-24 derecelerde. Geçtiğimiz son birkaç yılın ortalamasından çok da farklı değil ancak Haziran başında bu sular 15-16 dereceler civarındaydı. İlk kez bu kadar hızlı bir ısınmaya şahit oluyorum ama gözlemlediklerimin son 5 yıl olduğunu düşünecek olursak çok da kayda değer bir bilgi değil. Önümüzdeki ısınma sürecinin devam edeceği nereden baksanız 50-60 gün daha var ki Eylül ayında gelebilecek ilk serin sistemin nerelerde nasıl yağışlara neden olabileceğini şu an kestiremiyorum. Maalesef Marmara ve Karadeniz kıyısı civarında bir yerlerde yine sel, su baskını vb. olumsuzluklar kaçınılmaz olacak. Umarım maddi kayıptan öteye geçmez.
İstanbul’da saat 23 itibariyle, 26 derece civarındaki sıcaklık %70’in üzerinde nemle birleşerek hissedilen sıcaklıkları 35 derece yapıyor. Fenalardayız…

Güney kıyılar ise 40 dereceye yakın gözüküyor (hissedilenler).
Farketmemek olanaksız. Uyuyana kadar ayaklarımı soğuk suyla yıkayıp tekrar yatağa dönüp uyumaya çalışma dönemi geldi çattı yine. Ve maalesef önümüzdeki haftasonu daha da bunaltıcı olacak gibi duruyor.
Istanbul`dayım ve hava dayanilacak gibi degil. Gece saat 2yi geçmesine ragmen nem mgm’ye göre yuzde 90a yakin.
Uyumak imkansiz…
Aynen. 2 saat süresince kanepede uzanmış tv izliyordum. Kalktığımda bir baktım, bacaklarım sırılsıklam olmuş ve kanepede iz bırakmış…Farketmedim.
http://www.haber53.com/64640_-Rize-de-agustos-yagmurlari-meshurdur!-.html
Vadiye yaparsın sel alır, yamaca yaparsın heyelan alır. Hangisi daha iyi derseniz vadi derim çünkü sel heyelan kadar sinsi değildir.
rusya nın krasnodar kentinde yaşanan sel de 78 kişi ölmüş.
http://www.ensonhaber.com/rusyada-sel-45-olu-2012-07-07.html
yani doğu karadenizde pinpon topu döne döne yağış bırakan sistemin kuzey ucu.
Felaketin asıl yaşandığı yer Karadeniz kıyısı, Gelencik-Anapa-Kırımski hattı. Raporlara göre dün gece Gelencik sahiline 280 mm yağış düşmüş! Ölü sayısı 100’ü aşmış durumda ve malesef daha da artabilir. Ayrıca 2 gündür Soçi’den Kırım’a bölgeden çok şiddetli fırtına ve 7 metreyi bulan dalga yüksekliği haberleri geliyor. Çok acayip…
İstanbul-Anadolu kavağı’ndan süper bi fotoğraf;

—Tarihi var mı fotoğrafın?–anemo
Yok,sanırım eski bi fotoğraf.İnternette “İstanbul’da hala gezilecek yer kaldı mı?” diye ararken rast geldi:D
Muhteşem. Doğanın kendisi en büyük sanatçı.
Ardahan’da son 1 haftanın en yüksek sıcaklık değerleri:
30 Haziran:17,9 derece
1 Temmuz:14,1 derece
2 Temmuz:17,1 derece
3 Temmuz:18,0 derece
4 Temmuz:18,9 derece
5 Temmuz:19,8 derece
6 Temmuz:19,7 derece
Antalya’da son 1 haftanın en düşük sıcaklık değerleri:
30 Haziran:26,1 derece
1 Temmuz:25,4 derece
2 Temmuz:25,8 derece
3 Temmuz:26,3 derece
4 Temmuz:25,3 derece
5 Temmuz:26,1 derece
6 Temmuz:25,0 derece
Biraz kışı hatırlayalım dedim 😀 1 Mart gecesi saat 2 civarları Tuzla. Sabaha kadar aralıklarla inanılmaz yağmıştı. Zaten o sabah 15-20 cm. birikmişti ama öğlen hepsi eridi. Ayrıca bu 31 Ocak-1 Şubat sisteminden sonraki en yoğun kar yağışı.
O zamanda söylemiştim şimdide söylüyorum 20 cm olduğuna inanmıyorum 🙂
Tamam 😀
Yağış göründü 🙂

Gelmedi,geldi de uyurken mi yağdı geçti? Yağmadıysa tablo ne içün böyle? Beşiktaş’tan bildiriyorum.
Haritadaki periyod daha bitmiş değil…Gerçi bitmiş olmasa da illâ ki yağış düşecek diye bir şey yok. Modeller dansöz 😛
Ozan hocam,yarın için İstanbul’da sağanak yağış bekleniyor mu? Bir kaç yerde gördüm ama doğruluğundan emin olamadım.
Yerel ve hafif olmak üzere damlalar düşebilir. Fazlası sürpriz olur.
Alttaki fotoğraf bugün öğle saatlerinde Giresun’un Tirebolu ilçesinde çekilmiştir.
Dün Bulgaristanın başkenti Sofya’daydım fazla durmadan geldim Çorluya 🙂 Sofya sıcakmıydı elbette sıcaktı 😀 Önemli olan nem azdı Yani anlıcanız aman aman bir sıcak yoktu 🙂 Akşam olunca inanılmaz serinliyor hava 😀