Cuma günü ilk saatlerden itibaren Türkiye, soğuk havanın ve arkasından gelecek kar yağışlarının etkisine giriyor. Soğuk, ülkeye dalarken şiddetli hava olaylarına yol açtı bile: Dolular, hortumlar, neler neler oldu.
#ErenKısmet, hava tahmin modellerinin birkaç gün önce gösterdiği kadar güçlü olma… Neyse bunu boş verelim, ekstra bir durum yok, çoğunlukla böyle oluyor zaten 🙂 Biz vaziyete bakalım.
Öncelikle, siklonların Türkiye üzerinde ve civarında muhtemelen birden fazla kez oluşacağı bir durumla karşı karşıyayız. Bu, yağış alanlarını ve soğuk havayı ileri geri oynatacaktır. Toplamda en çok nerelerde yağış/kar olacağını şimdiden söylemek bu yüzden daha da zor (sistemin süresi / vadenin uzunluğuna ilaveten). Siz hava delileri yorumlarınızla güncel durumu anlatırsınız.
Cuma günü soğuk cephenin hemen arkasından Marmara – Doğu Karadeniz istikametinde ilerleyecek bir yağış alanı var, İstanbul’un yükseklerine az bir kar da yapacaktır, ama bahsetmeye değecek bir şey değil.
Bahsetmeye değecek ilk şey pazar ilk saatlerden itibaren Marmara’ya yayılacak kar yağışları… Yer seviyesindeki hava sıcaklığı pazar günü, mesela İstanbul’un Marmara sahilleri için (özellikle Anadolu Yakası sahilleri) kar birikimine izin verecek sınırın hemen civarında gözüküyor. Fakat İTÜ’den Barış Önol hocamın ECMWF verileri ile çalıştırdığı WRF modeli pazar gecesine kadar sahillerde bile CİDDİ kar birikimi gösteriyor (Avrupa Yakası sahillerinde 5-10 cm arası):

Soğuk havanın Avrupa tarafında olacağını göz önüne alırsak, Bakırköy sahilinde bile kayda değer birikim olacak diyebiliriz. Belki biraz cıvık, ama olacak galiba 🙂 Anadolu Yakası’nda doğuya doğru gidildikçe ise cıvıma, sulu kara dönüş, hatta zamanla yağmura dönüş söz konusu olabilir pazar günü (bunları perşembe gecesi yazıyorum, vaziyet halen olumlu olumsuz değişebilir de).
Pazartesi ve sonrası ayrı hikaye. Siklonun konumu Ankara’nın, kuzeyden inen soğuğun ne kadar kırpılacağı DEK’lerin kaderini belirleyecek. Şu anda hiçbir şey garanti görünmese de, İstanbul’dan Hopa’ya kadar olan her yer haftaya en az bir seans DEK alır gibi duruyor. Soğuk fazla kırpılmazsa, bir yerler fena gömülür. Buna en büyük aday İstanbul ve Doğu Marmara…

Gerisi sizde hava delileri. -10 derecelik Bergen’den, soğuğu size doğru ittiriyorum. Fazla gecikmez. Öpüldünüz.
15.02.2021 Pazartesi 22:52 Nowcasting – Mert Baştürk
Bugün beklentileri çok aşan DEK bantları gördük.
Zamanlar ilerledikçe DEK’ler için şartlar çok daha iyileşecek.
Çarşamba sabahına doğru Kırım civarından inecek alçak basınç ile Anadolu Yakası’nın doğusu, İzmit-Gebze civarı etkilenirken şehrin geri kalanı DEK’lerden etkilenecek.
Bu geceden itibaren Çarşamba sabahına kadar şartların çok iyi olduğunu söyleyelim. 700 mb. seviyesinde olan tepe enverziyonu kütlelerin üst seviyelere kadar çıkmasına olanak sağlayacak, mısır patlaklı sarı-turuncu renkli DEK kütleleri görülebilir ve gökgürültüsü duyulabilir.
Üst seviyelerdeki rüzgarların hızının çok fazla olmasından dolayı kütleler güney kesimlere dahi inmekte zorlanmayacaktır. Rüzgar açılarının çok yakın olmasından dolayı etli-butlu kütlelerden ziyade tren şeklinde uç uca geçmiş bantlar görülebilir.
Çarşamba sabahtan akşam saatlerine kütlelerin tepe yükseklikleri gitgide düşerken tepe enverziyonu 850 mb. seviyelerine kadar düşebilir ve şehrin kuzeyi ile doğusu ağırlıklı olmak üzere etkileyebilir.
SİSTEM SONRASI DEĞERLENDİRME – nehrk
Bir sistemi daha alkışlarla uğurluyoruz. DEK’lerde konumum biraz şanssız kaldığı için ağlanıp sızlanmadım değil ama Marmara geneli için hafızalarda yerini edindi. 17.02.2021 Çarşamba saat 21 sularında yazıyorum.
13’ü akşamı, İstanbul standartlarında kaliteli sayılabilecek bir karasal soğuk, yağışın direkt buzlanmalı kar olarak başlayacağının habercisiydi. Akşam 18 sularında sıcaklık İstanbul genelinde -0.5/+1 aralığında, nemlilik %60’lardaydı, -5/-6 gibi bir işba sıcaklığına tekabül ediyor.
O saatlerde esen yalancı poyraz, yani bumerang, Varna kıyılarından yola çıkıp deniz üzerinde katettiği kısa mesafede ısınamayan karasal soğuğu İstanbul’a taşıdı. Santiago üstat da twitter hesabında paylaşmıştı.
(Bumerang tabirinin telif hakkı Sinan Şahinoğlu’na aittir.)
Siklon, Ege üzerinden anakaraya yaklaştıkça izobarları da düzelterek bumerangı hakiki poyraza çevirecek ve nemli, ılık Karadeniz havasını şehre dolduracaktı. Ancak var olan soğuk, Karadeniz kıyısına biraz uzak yerlerde hemen süpürülmedi ve Cumartesi gecesi yağışın Bakırköy, Kadıköy gibi sahiller dahil katır kutur kar olarak başlamasını sağladı. Aşağıda gece yarısı sularında yağış ilk başlarkenki sıcaklık profilini paylaşıyorum. Bir alttaki fotoğraf da gece 2 sularında Göktürk’ten.
Siklon yağışı girer girmez poyrazlı sığ dek’ler de kuzey kesimlerde başlamıştı, onun hediyesi…
Sabaha kadar poyrazın kötü bir sürpriz yapmaması dileğiyle yatıp uyuduk. Maalesef tüm İstanbul’da hava yumuşamış, sıcaklıklar rakım ve konuma bağlı olarak -1/+1.5 arasında geziniyordu. Bakırköy’ün doğusundaki sahil şeridinde bulunan deliler için kabus gibi bir günken, kuzey ve yüksek kesimler mini bir efsane yaşıyordu. Göktürk’te gerçekten muazzam bir gündü, DEK destekli yoğun siklon yağışı sayesinde sıcaklık maks.-0.1’e kadar yükseldi, mevsim itibariyle dik gelen ışınların ve nemliliğin etkisiyle yağışın bir kısmı heba olsa da akşam saatlerine kadar 20-25 cm birikim yaptı. Rüzgarlı, tipili filan tüm İstanbul şahit olsun isteyeceğim acayip bir gündü cidden. SpanK olsa çıldırmıştı.
Aşağıdaki fotoğraf 14.02 Pazar öğle saatlerinden. Şöyle DEK destekli sağlam bir siklonik kar gibisi yok
Pazartesi günü de deniz etkili yağışlar etkili şekilde Marmara genelinde devam etti. Kütleler vurduğu yerde harbi yağış bırakıyordu, fakat sıcaklıklar leş olduğu için batı ilçeler hariç yükseklerde bile birikim yapmadı. O gün sıcaklıklar sahillerde yer yer 4 dereceyi aştı maalesef.
Salı günü, üst seviye soğuğu iyice sokularak Marmara ve Karadeniz’i poyrazlı rüzgarlarla baca gibi tüttürmeye başladı. Doğu Akdeniz’de enine uzanan, double-barrel’e çevirmek üzere olan siklon, Anadolu’nun doğusunda etkil yağışlara sebep olurken, denizler üzerindeki üst seviye soğuklarının konvektif kütlelere dönüşmesini sağlayacak nemi pompaladı. Doğu Marmara ve Doğu Karadeniz’de sağlam birer cephe hattı, Kilyos’tan girip Manyas kuş cennetinden çıkan balyoz kütleler filan , ortalık birbirine girdi.
Bu sıralarda Ege’nin öbür ucunda Atina bile sağlam dek alıyor, Balıkesir merkez DEK ile kar kalınlığı rekoruna doğru koşuyordu. Tüm bunlar yaşanırken Göktürk sağlı sollu geçip sert poyrazla hızlıca güneye sürüklenen kütleleri aval aval seyrediyordu. Siklonda tüm şansımı tüketmişim resmen. İşte Atina; Akropolis’in rakımı bildiğim kadarıyla 100mt’nin altında.
Son olarak Salı gece yarısından sonra Marmara’yı vurması beklenen bir girdap türeyiverdi. Herkes bu habere çok sevindi tabii. Ancak bu girdabın etkisi midir, rüzgar yönlerini bozmasından mıdır nedir, bilemiyorum, İstanbul’da salı akşam ve gece saatlerinde bağıl nem %60-70’lere kadar düştü. Sıcaklık -1/-3 bandına gerilemesine rağmen radarda koyu yeşil görünen kütleler kaydadeğer birikim yapmıyordu. 7 Ocak 2015’teki nem yoksunu bantlara benzettim. O saatlerde aşağıdaki radar görüntüsüne bakan bir Çanakkaleli İstanbul gömülüyor sanıp oldukça kıskanmıştır. Ama kütleler özellikle Avrupa yakasında fısss gibiydi hafiften, çaktırmadınız ama kabul edin İstanbullular.
Neyse, gece 1’e kadar bekledim, baktım ki bu girdabın da daha geleceği yok, yatıp uyudum. Sabaha bir şeyler görmeyi umuyordum. 4 cm civarı taze kar örtüsü vardı ancak yağış hafiflemişti. Sabah 8-9 sularında Boğaz’ı vuran gökgürültülü güçlü bant benzeri bir DEK yağışına maalesef şahit olamadım, ama sabahki görüntü güzeldi. Göktürk’te kar kalınlığı Pazar akşamından Salı’ya kadar değişmedi, DEK’lerin eklediğiyle eriyenler birbirini dengeledi. Hatta biraz eksilmiş bile olabilir. Neyse, bu sabahki görüntüler aşağıda. İlk foto bu sabahki mezogirdapzilla”nın bıraktığı taze örtü. :)))))
Sonuç olarak, İstanbul 12.02 Cuma günü ila 17.02 Çarşamba günü arası her gün kar almış oldu. Kar kalınlıkları bir Kocaeli, Bir Balıkesir olmasa da 6 gün üstüste kar aldığımız uzun soluklu bir sistemdi. Şehrin batı (Çatalca, Hadımköy, Başakşehir) ve doğu (Çekmeköy, Kurtköy, Gebze) uçlarında yer yer 30-40 cm’İ bulan hatta aşan noktalar da oldu. Yarın ve Cuma gününe de modeller hafif yağış veriyor, yükseklerde KKY formunu alarak mevcut kar örtüsüyle hoş bir kapanış yapabilir ve kar combosu 8 güne çıkabilir.
15.01 Cuma günü ila 18.01 Pazartesi günü de 4 gün üstüste kar almıştık.
2020-2021 kışı, bugün itibariyle İstanbul için efsane filan olmuş değil, ama kestane geçen 3 kış sonrası birçok kar delisinin yüreğine su serpti. Memnun muyum? Yetmez ama evet 😀
Enka eksi dereceye düştü. Bana en yakın istasyon olan, Beyazıt istasyonu 0.3 dereceye düştü ve düşüş devam ediyor. Bu gece yağan her kar tutacak, bu gece benim son şansım. Umarım ben de beyaz örtüye kavuşurum. 🤲🏻
Hazırlan, geliyor 🙂
Ben hep hazırım, yeter ki gelsin. 😀
Çok şanssız bir konumdayız spank. Seni çok iyi anlıyorum.
Hava sıfırın altında ve her kar tutuyor! İşte sıra kıyılar da!
Spank sen Fındıkzade’de bu sıkıntıları yaşıyorsun. Şuan 1500 metrede sıcaklıktan dolayı şakır şakır yağmur yağıyor.(Kar cenneti Bitlis dahil) Annemler (Devrek/Zonguldak) cetveli gömen kar fotoğrafları atıyorlar. Doğu Anadolu’nun en berbat kışına denk geldim anlayacağın. Beterin beteri var 🙂
Ülkemizin genel sorunu hocam o, sahile yağar, alçaklara yağar, yüksek ve karlı olması gereken yerler seyreder oldu. Yazın Doğu Anadolu’dan beslenen büyük nehirlerin debisi düştüğünde anlayacağız sorunun büyüklüğünü. Dağlar, bir diyarın su rezervuarı gibidir bana göre. Eğer dağda kışın kar olmazsa yazın dağdan beslenen dereler akmaz olur. Ülkemiz, hele ki İç ve Doğu bölgeler buna dönüşüyor maalesef. Bu saçmalamaya başlayan mevsimsel sistemler ve bizim de canına ot tıkadığımız doğanın neticesinde iklimdeki salınımlar inanılmaz boyutlarda olmaya başladı. Kar yağmayan yer kar alır, kar alması gereken yer yağmur alır oldu. Ya da seyrek gelen kar rekorlar kırar oldu; bkz. Aralık 2016 Konya-Karaman sistemi. Gerçi biz Ankaralılar o sistemde de pek umduğumuzu bulamamıştık hatta kuzeydeki Ankara Altınevler’de, gece yağan karın üzerine yağmur yağarken güneydeki bu iki şehre daha da bol kar yağmıştı.
Bu var olan düzensizlikte, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak değişim genliğinin artması ve bilinçsiz su kullanımı/sulama sonucu Kırşehir’deki Seyfe Gölü ve Konya’daki Meke Gölü gibi göllerimiz de maalesef tamamen kurudu. 😦
Umarım doğu bölgeler de bahara girmeden gerçekten hatırı sayılır bir kar örtüsü alır. Yoksa bir de elektriksiz kalma durumu da yaşayabiliriz.
Sabır ve kolaylık dilerim, sağlıklı kalın.
Ne bir eksik ne bir fazla.Elinize sağlık
Yarın öğlene kadar İzmit Bağçeşme kamerasını hararetle tavsiye ederim, deniz manzaralıdır 🙂 [kar kesildiğinde]
http://kocaeliyiseyret.com/Kamera/Index/izmit-bagcesme/1028
O kamerayı sürekli takip ederim. Doğup büyüdüğüm mahalle. Ordaki caminin yanında annemler oturuyor. Bu manzaradan kar izlemek müthiş bir duygu.
Bu arada Ozan hocam halalarım anneniz ile Izmit’te çocukluk arkadaşıymış.
Mecidiyekoy 16 Şubat Salı 18.30
Sıcaklık: 0.4 derece
Yükseklik: 25 cm (16.5 cm’lik cetvel gömüldü gördüğünüz gibi)
El değmemiş ya da solüsyon atılmamış yer bulmakta oldukça zorlandım. Çok yakınımdaki eski Alı Sami Sami Yen’in olduğu yerin bahçesinden çektim. Yağış – erime – yağış.. sarmalına rağmen çok çok iyi bence, bu sistemdeki hedefime ulaştım.
Buraya taşındığımdan beri (2014 başı) 3. en yüksek, 2017’den beri en iyi kar örtüsü. Belki gece gelmesi beklenen cephe yağışı Boğaz hattına da denk gelir, katlarız kim bilir 🙂
Amasya’dan merhaba,
Ozan hocanın da söylediği gibi sistem ağır ağır hareket ederek gece 11 gibi bize ulaştı ve sabah 10 a kadar burası için güzel bir birikim yaparak doğuya doğru hareket etti. Modellerden yanlış anlamadıysam yarın akşama kadar sistemin dönüş etkisiyle ile bir miktar daha yağışın bize uğrama ihtimali var. Sabah 8 gibi araba üstünde yaptığım ölçümde 14cm birikim vardı. Öğleden sonraya kadar 3cm daha yağışla 17cm gibi güzel bir örtü yakaladık. Karadeniz’den sürpriz gelecek ULL lere kapımız her zaman açık 🙂 Bu arada beyaz renk bu şehre çok yakışıyor..
Gözünüz aydın, Amasya’ya selam…
Şu meşhur Karadeniz DEK’lerini Ankara’da görme şansımız var mı? Varsa radar takibi yapacağım.
İzmit bu gece yarısından bu yana resmen koptu gitti, birazcık sıcaklık sorunu olmasına rağmen birikim, kuvvetli dekler ile çok hızlı gerçekleşti.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/bank.jpg?resize=892%2C892
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/agac.jpg?resize=892%2C892
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/merdivenler.jpg?resize=892%2C892
Gebze tarafı hariç otoyolda aksama meydana gelmedi diye biliyorum. Gebze-Derinde tarafı dün akşamdan beri çok kuvvetli deklerin hedefinde kaldı çünkü.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/otoyol.jpg?resize=892%2C892
Bahçedeki küçük limon ağacımız sabah yerlere yatmıştı resmen, Allahtan kırılmadı. https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/limon-kar-altinda.jpg?resize=892%2C892
Geçen ki sistemde üstleri -9°C’lerdeki ayazda yanmış,(Samsun’daydım o zaman vicdan ben azabı duymuyorum o yüzden:) bizimkilerin suçu) bu seferki sitemin ayazı neredeyse olmayacak zaten ne olabilir ki daha diye üstünü örtmedik.
Üstünü 3 saat arayla 2 kere temizledim.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/limon-temiz.jpg?resize=892%2C892
Sistemin en kuvvetli anı olan müthiş dek yağışında ise foto çekilmeyi kaçırmadım.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/yagisin-en-kuvvetli-ani.jpg?resize=892%2C892
Ben yığınla kar ile değil de, çok yoğun kar yağışı ile foto çekilmeyi seviyorum vallahi.
Bunlar ise videolar;
Bunları zaten instagram’da paylaştığım için bir de youtube’a yüklemek istemedim.
Birbirinden güzel 3 video. Keyifli seyirler.
https://instagram.com/stories/bedirhankkula/2510336106026130620?utm_source=ig_story_item_share&igshid=7qo3ctnefzr6
2017’de Kefken açıklarında oluşan ve İstaanbullu havadelileri tarafından zor kullanılarak çalınan efsane kapanış dekinin intikamı tekrardan alındı. 😀 hıahahhaha
Bu saatten sonra bir mucize olmazsa Fındıkzade sıfır örtüyle sistemi bitirecek. Arabaların üzerinde ve çatılardaki 2-3 cm haricinde bir örtü olmadı. Dek vurunca yollar 1 cm beyazladı ama sonra hemen eridi gitti.
Sahiller harici güzel bir sistem oldu bence. İstanbul’un yükseklerinde yarım metreye yakın kar birikti. Deklerde burayı ıskalayınca sıfır çektim ama tuzla ve pendik gibi yerler dek sayesinde sürpriz örtü gördüler.
Büyük konuşmayayım ama seneye inşallah kışı fındıkzade’de geçirmeyeceğim, nefret ediyorum buradan. 4 yıllık kar hasretim bu senede dinmedi. 😖😭
Spank hayallerinin peşinden git, ABD seni bekliyor 👍 Karsa kar, Fırtınaysa Tornado , doluysa California cevizi kadar dolu ooo daha ne istiyorsun 😁, ama şu bir gerçek Fındıkzade ( Fatih) gibi eski yapılar ve fay hattına hiç dayanıklı yer değil. ABD de de sen sen ol, yıkımı şiddetli depremlerden uzak fay hattı az, fay olmayan bir yere git 👍
Teşekkür ederim hocam. Gidebilirsem, gideceğim.
Wyoming bence tam Spank’lık. Batısında Jackson diye bir şehir vardı bir zamanlar şehir kameralarına sarmıştım. 6 ay kar var, doğası o biçim… Fındıkzade’den sonra cennet gibi gelir 🙂
Bursa olarak koptuk gidiyoruz.göz gözü görmüyor.
https://mulu64.files.wordpress.com/2021/02/img-20210216-wa0046.jpeg
https://mulu64.files.wordpress.com/2021/02/20210216_150058.jpg
İşte siklon, Kırım’ın batısında soğuğun içinde oluştu, bir nevi “polar low” (kutupsal alçak basınç)… Bakalım nereyi vuracak:
Sanırım hiç bir modelde görünmüyor bu durum.
Onu başkentte protokolle karşılarız hocam. Süper olur gelirse. Şöyle Kurtboğazı’ndan Mogan’a, Eymir’den Sarıyar’a şenlendirir inşallah.
Güçlenip Eses’i, Afyon’u, Konya’yı derken tüm İç Anadolu şehirlerimizi doyursun. 😊
Hareketine bakacak olursak doğrudan İstanbulu hedefliyor gibi.
Ozan hocam Ull oluşumunu meteorolojide kestirmek, kestirsek bile yerini ve zamanını söylemek oldukça zor anlaşılan. Peki şuan Kırım’ın batısında oluşan Ull’nin İstanbul olarak bir 50 km kadar batısında kalırsak tam ortasında kalmaktan daha iyi bir yağış elde etmiş olur muyuz?
Son bir soru 🙂 Frontojenez dediğimiz hadiseyle bu oluşan siklonun bir bağlantısı var mı?
1) Bu ULL değil. ULL: Upper Level Low, yani “üst seviye alçağı” demek.
Bu bir “mesoscale vortex”, yani ortaölçekli girdap, yani ufak bir siklon, yerde dönüyor. Bir yer alçağı.
2) Abdullah Hoca’nın da dediği gibi Twitter’da, evet, siklonun kökeni aslında “sinoptik zorlama”. Ama siklonu azdıran deniz üzerindeki konveksiyon.
Çok teşekkürler Ozan hocam bilgiler için 🙏
İlave: Evet, böyle küçük ölçekli oluşumları kestirmek tabii ki daha da zor…
Hocam izmiti vurur mu vurursa burası 1.5 metre yapıcak gibi yüksek kesimleri
Ozan Hocam, tam olarak saat vermek gerekirse hangi saatlerde başlar? Yeri Kestirmesi zor dediniz? İstanbul Avrupa bölgesini etkilermi? Süresi ne kadar olur? Yani yarın öğlen sistem mistem kalmazdı?
Bu gece her yere yağacak. Gerisi radar takibi.
Teşekkürler 🙏 en azından kar da yürüyüş yaparız 😊
Tipi devam ediyor kar yığınları metrelik durumda.


Çok değil bu karın 10/1 ini görsem bana yeterdi.
10/1’i yazarsan bu 10 katı anlamına gelir, aslında sana da tam uyar 😀
1/10’u sana yetmez, yeme bizi 😀
Teşekkür ederim ozan abi, sayenizide bir şey daha öğrendim. 🙂
Yetmezdi ama en azından hiç olmamasından iyidir derdim. 🥲
Resmen sıfır çektim. Radar,cam ve yorum takip etmekten çok yoruldum. Keşke teselli örtüsü görebilseydim.
Bence yarın sabaha görmüş olursun.
Trakya’daki iki bantın batıdakinin etkisi altındayız:
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2021/02/wp-1613470186601.mp4" /]
DEK gibisi yok gerçekten:)
Şahane. Sizin bant daha da asil bir DEK, bağımsız, başına buyruk takılıyor.
Samsun Atakum, Peliköy Mahallesi, benim eski mekan… Rakım 185 metre…
Şubat 2017 efsanesinde Balaç taraflarında bi yerde ve Samsun-Havza yolunda şahit olmuştum. O sistemi de geçmiş galiba
O sistem DEKti welbane üstat, görece dar bir alanı etkiledi, sahile yakın yerleri daha çok… Ben Samsun’a bu kadar yakın ve yavaş tırmanan bir siklon görmemiştim, çok geniş bir alan etkilendi bu sefer. Yağış alanı gece boyu güneyden aktı. Sabah saatlerinde DEKe çevirdi. Kar kalınlığı 2017’de de buna benzerdi galiba ama bugün ve yarın yağacakla muhtemelen aşılır o değerler (100 metre rakım üstünde tabii, alçaklarda çok tutmadı bu kar).
Selamlar..saat 13 e geliyor adapazarı şehir merkezindeyim..rakım 30..sıcaklık 0-1 C arası..gece yağan Harika dekler üzerine bu sabah da muhteşem geçişler oldu..şehir merkezinde dahi 15 cm’ye yakın kar var..bir yandan yavaş bir erime de oluyor doğal olarak..yağışın niteliği de gayet güzel..sürüyor sürmekte olan..sürsün sonuna DEK 🙂 pek rüzgar yok ,yer yer yağış anında 5 km civarı oluyor..ayrıca hava temiz ve iç açıcı..resimler sabahtan..
https://alivelidotblog.wordpress.com/2021/02/16/kar-devamke-16-subat-gunduz/
Düzeltme : Adapazarı şehir merkezinde kalınlık 25 cm..
Harika bir yeşil geçiyor biz beyaz olarak görüyoruz..
Tüm havadelilerine gelsin:’belki bir yeşil geçer üstümüzdeeen’
Dün öğlen Ankara’da başlayan kar fırtınası akşam ve gece saatlerinde bazen yoğunlaşarak, bazen de hafifleyerek tipi halinde bu sabah saatlerine kadar devam etti. Bu sabah saat 10’da Yıldız semtinde bulunan 1157 rakımlı arka bahçemde düzlük ve rüzgar etkisine kapalı alanda 18 cm kar kalınlığı ölçtüm. Rüzgarın biraz daha biriktirdiği yerlerde ise 21-22 cm kadar kar vardı.
Ayrıca bu sabahki kar fırtınası esnasında hava sıcaklığının -7°C olduğunu da belirteyim.
Şimdiye kadar en az kar alan ben olmalıyım. Tuzla ve pendik bile örtü yaptı. Bakalım nasıl bitecek.
Sizin oradaki durum nasıl bilemiyorum ama Moda’da çatıda bile kar yok o derece. Bir rakım takıntısıdır gidiyor bu sistemde. İstanbul’un en yüksek yeriyle en alçak yeri arasında ne kadar fark olabilir ki yahu ?! Yüksek denilen yerleri bir plazanın üst katı kadar olan bir şehir burası max.150 metre. Kaç derece farkedebilir bu kadar devasa fark oluyor gerçekten kıskanıyor ve hayret ediyorum. 1 derece farkla cılk çamur içinde yüzüyoruz burada. Olmaz olsun böyle sistem:(
Aynı durumdayız gram fark yok hocam.
Tuzla kıyılarda şeytanın bacağını ilk kıran yer oldu. 1-2 saat içinde neredeyse sıfırdan bu hale geldi ortalık. Açık alanda bot seviyesinde, araç üzerlerinde ise yığılma olmayan yerlerde 10 cm civarı kar birikti. Gözümüz şimdi gecede 🙂 Saat 11.30 itibariyle görüntüler:





Tuzla İzmit el ele, Avrupa Yakası kümeye … 😀
😂😂😂
İzmit +250 metredeyim hayatım boyunca bir daha göremiyeceğim bir kar görüyorum benim 87im artık şubat 2021 1 metreyi zorlıcaz gibi sabaha kadar unutulmaz dakikalar
Moda’da iki gün önce karşı çatıda yürüyen martının ayak izleri çoğu erimiş halde halen duruyor. Başka sözüm yok. Bu arada an itibariyle sosyal medyada #İstanbulda kar etiketiyle 70 cm kar fotoğrafı paylaşan hesapları takipten çıkıp kırıcı/incitici tagiyle şikayet etmeye başlıyorum! 😦 Bu fotoğrafa da eksi verenlerden biri benim ayrıca.
Kocaeli için süper bir sistem merkez dahil 20 cm i geçmiş durumda. Bulunduğum yer rüzgar almayan bölgeler için tahmini 50 cm tipi şeklinde devam ediyor dekler müthiş kar bırakıyor.
Bir video dün geceden diğeri az önce çektim, Umuttepeye işi olan gitmesin yollar kapalı.
Bu nedir yahu böyle…
100 metre üstü başka şehir, 200 üstü başka ülke gibi 🙂
Belki bir gün özlersin
Başka adamlarla
Başka şehirlerde
Yürürken
Belki dolar gözlerin
Başka adamlara
Başka şehirlerde
Belli etmezsin
Ozan abi bakıyorum bergen den bizim radarı takip ediyorsunuz. Bu şarkıyı size armağan ediyorum. 😪
Avrupa’daki normal gurbetçi adam memleketini hava memlekette sıcakken özler, ama hava delisi olunca böyle oluyor, oralara kar yağınca ben burada delleniyorum 😀
Off anlatılmaz çok güzel yağıyor.
Not: Şişli Osmanbey
Beypazarı’nda da güzel bi örtüye kavuştuk. Dün akşam ve bu sabaha ait görüntüler..
Doğu İstanbul ve Gebze ısrarcı bir bant yakaladı. Harika yağıyor.
Abim Gölcük’ten gönderdi.




Sapanca’da geceden sabaha 20 cm. örtü yaptı, bugün ve yarın olacakları bekliyoruz.
Eyy DEK! Sen ne güzel bir şeysin, her halinle mükemmelsin…
Gece 23.00 civarlarında yağış yoğunlaşmaya başladığında,
Sabah 08.00 civarındaki görüntüler,
Yağış hareketinin yavaşladığı bu tarz sistemlerde bazı noktalara resmen piyango vuruyor, radarda görülen açık yeşil ekolu alanlar saatlerce oralara yapışıp kalıyor. Bulunduğum nokta bu sistemde şanssızdı, gece çok az kar yağmış ya da rüzgardan dolayı ölçüm yaptığım duvar üzerinde durmadı yağan kar bilemiyorum çünkü dün akşam bıraktığım ayak izleri tamamen silinmişti 🙂
Şimdi tekrar orta kuvvette güzel bir kar yağışı var:
https://biolsystematics.files.wordpress.com/2021/02/img_20210216_092124.jpg
Ankara bölge 15 mm yağış, 9 cm kar ölçmüş. Tüm yağış 850 sıcaklığı 0’ın altında düşmesine karşın kar / qpf oranı standart oran olan 10:1’in epey üzerinde kalmış görünüyor ki yağışın çok büyük kısmı -2, -3’lerde düştü. Ankaradan 14-15 saat sonra kar yağışı başlayan Yozgat ise 19 cm raporlamış. Benim bulunduğum Çayyolu civarı 12-13 cm, görebildiğim kadarıyla Oran-İncek kısımları 20’leri bulmuş. Şikayet etmeyelim 2017’den sonraki en güzel kar. Anadolu geneli için de olağanüstü bir sistem oluyor.
Dün öğleden sonraya kadar yağan az miktarda yağış pek tutmamış olabilir, bir yandan tutuyor bir yandan eriyordu saat 2’ye kadar. Bana en yakın olan istasyonda 12.6 mm yağış ölçülmüş ben de 12 cm kar ölçtüm dün akşam. Dün sabah biraz kaybetsek gece de biraz eklenmiş olsa burası için kar:su oranı 10:1 civarında oluyor. Meteoroloji istasyonunda 9 cm kar – 15.5 mm yağış ölçülmesinin eğer başka bir açıklaması yoksa (nedense hep düşük oluyor oradan gelen ölçümler 🙂 ) dediğiniz gibi olmalı. Gözlemlerime göre karın tane boyutu azalınca her yeri daha iyi örtüyor ama yağışa göre daha az kar kalınlığı oluşuyor. Lapa lapa yağınca hava boşluğu daha fazla kaldığı için ilk başta daha kalın bir örtü oluşuyor, tabii ki sonra ıslak olan bu kar kendi ağırlığıyla sıkıştığı için örtü kalınlığı azalıyor. Dün de soğuk nedeniyle tane boyu çok küçüktü, o yüzden bence sürpriz olmaz kar:su oranının düşük olması. Aralık 2018’den sonra en keyif aldığım, hatta ondan bile çok keyif aldığım bir sistem oldu benim de.
Güneş doğudan yükselirken, kuzeydoğudan…
https://havamel.files.wordpress.com/2021/02/wp-1613456649398.jpg
Be sitenin hemen yanında orman ile arasındaki alanda görüntü
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2021/02/wp-1613461426167.mp4" /]
Boğaz hattı deklerden faydalanamıyor. 😭
Fena gömecek, Doğu Marmara boşa geçen ilk 2 günün acısını DEK’lerle çıkaracak
https://bburaks.files.wordpress.com/2021/02/brsmax15.jpg
DEK ile beton 7-8 cm, çimenler vs. 10 cm i gördü, sıcaklık -0.2°C.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/unnamed-1.jpg?resize=892%2C892
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/unnamed-2.jpg?resize=892%2C892
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/02/unnamed.jpg?resize=892%2C892
Kandıra’ya şimdiye kadar bunun için gitmedim, İzmit’te kar görmek için. 😀
Ozan hocam günlerdir sıcaklık 1-2 dereceler de, haliyle böyle olunca ne kadar çok kar yağışı alsakta yağan kar 5 dakikadan fazla yerde kalmadı. En çok kar yağışı ve birikim cumartesi gecesinden pazar sabahına kadar olan zaman da aldık. Malesef fotoğraf atacak ciddi bir durum oluşmadı yağan hep eridi. Üsküdar için sıcaklık eksiye düşmediği sürece buralar çok zayıf kalıyor. Sistem henüz bitmeden öncen son bir umut güzel kar var mı bu topraklara? Yoksa ceketimizi alıp bizim için bu sistem bitmiştir diyip çıkalım mı?
Bir ucu Kefken-Kandıra’da bir ucu Bursa Görükle’de olan DEK bandı Görükle’yi bembeyaz yapmış.


Bu da İzmit’in hemen batısındaki canavarın yaptıkları… Eskiden “Yarımca” denen yer. 2 saat önce cıvık ve belli belirsiz beyazlık vardı.
Ozan hocam eskiden pencerede sabahlardık şimdi şehir kameralarını izleyerek. Siz en azından kar görebilecek bir iklimde gurbettesin, benim görme ihtimalim yok denecek kadar az.
Izmit’im kopuyor gözlerim kapalı…
İzmit, Derince:
Deniz etkisi candır diyorum. Her ne kadar sıcaklıklar yeterince düşemese de seyirlik bir yağış almaktan memnunum. Ah bir de GFS nin 5 gün öncesi çıktılarındaki soğuk girecekti ki… tadından yenmezdi. Yine de bu sistemin konumum için kaybedeni ecmwf oldu. Cumadan beri sıcaklıklar için ne tahmin ettiyse iki derece altı çıktı. Karla karışık yağmur verdiği neredeyse tüm yağışlar saf kar olarak yağdı.
Ellerine sağlık, harika bir kayıt olmuş. Hele o videonun sonuna doğru Ada vapurunun Adadan ayrılışı yok mu o ayrılışı, ömrüme bir 60 yıl daha kattı sanırım.
Antalya bile 6 dereceye düşmüş.

Fotoğraf yüklemekte sıkıntı yaşayan arkadaşlara wordpress’in uygulamasını indirmelerini tavsiye ederim,artık üşenmeden yüklüyorum fotoğrafları.
Bir de şunu soracaktım..kar yağarken bazen karın kendi yoğunluğunun oluşturduğu sisten ayrı bir sis çöküyor..ama kar yağarken çöküyor ve karla birlikte gidiyor..her kar yağışında olan birşey değil..bunun nedeni nedir?
Görüş uzaklığının düşmesine “kar sisi” deriz, ama ötekini bilmiyorum.
Kar örtüsü varken yer ekstra soğuk olduğu için de sis oluşabilir. Sizin söylediğiniz bu değil gerçi.
Saat 03:00..yaklaşık 1 saattir dışarıdaydım..yine 100-190 m arası turladım..boş sokaklar,kar sessizliği ve DEK..Son 2 saatte yaklaşık 5 cm artmış kalınlık..kar kalınlığı rakıma göre (100-200 m) 20-35 cm arası değişkenlik gösteriyor..
Birşey soracağım Ozan Hocam: mesela ardarda yaklaşık yarım saat arayla gelen iki dek arasındaki farklar neye göre oluşur? İlki daha iri taneli ikincisi ince taneli ve yuvarlağımsı..yani muhtemelen oluştukları yerler ve şartlar çok yakın iken bu fark neden olabilir?
https://alivelidotblog.wordpress.com/2021/02/16/gece-0230-sulari-16-subat/
Çok güzel fotolar.
Bulutun oluşum şartları ile ilgili, ne kadar yukarı çıkabiliyor (konvektif hareket) vb önemli.
Yuvarlağımsı dedikleriniz graupel olabilir. Onlar karın etrafında buz zırhı oluşunca oluşuyor.
Teşekkür ederim Ozan Hocam 🙋🏼♂️
DEK’ler Odessa’dan giriyor Girit’ten çıkıyor. Radarlarda süper görüntüler var.
Karşınızda Kadıköy bandı!
İyi ki internet var, gurbetlik azalıyor biraz 🙂
Öyle gök gürledi ki, uykumdan uyandım. Ardından bir tane daha. Harika yağıyor.
Bu bant senin şerefine İhsan Abi, daracık bir şey, bu haliyle şimşek yapmış 😀
Bunlar da dursun:
Ben radar videosu nasıl kaydediliyor bilmiyorum. Siz tecrübelisiniz. Arşiv için Türkiye hareketli görüntüsü kaydedebilirseniz çok iyi olurdu.
https://youtu.be/iaNtdNvjg5E
MGM radarı uzun vadeli kayıt biraz zahmetli ama windy den ekran videosuyla son 12 saati çekmek kolay. En azindan dün geceki şurada dursun.
Mükemmel bir andı Kadıköy adına ama şuan yerlerde ki birikim yok oldu diyebiliriz. Doğu marmarada olmak isterdim şuan özellikle körfez civarı abluka altına alınacak gibi duruyor. Gurbet ellerde daha iyilerini görüyorsunuz Ozan hocam avrupanın karına bile özeniyoruz 🙂
İzmit deniz seviyesi kısa süre içinde bu hale gelmiş:
Kamera hizmeti çok kaliteli: http://kocaeliyiseyret.com/Kamera/Index/kocaeli-buyuksehir-belediyesi/2
Beylikdüzü ne kadar şanslı, zaten siklondan 30cm civarı kar aldılar, şimdi de dek oraya sabitlendi. Gök gürültü kar yağıyor keyfe bak. 😀
İzmit de kopuyor nihayet. Sıfır dereceye de düşmüş.
Şuraya bak. Bizim konumumuz dışında bütün İstanbul yeşil. 😀 Kapana almış sanki, uğrar mı acaba?
Açık yeşil kütle 10 dakikada ortalığı duman etti. Sıcaklık nihayet -0.5 civarında dolanıyor.
Şuan Şişli’de yağan kar taneleri o kadar sert ki, kar yağıp yağmadığını camdan gelen takır tukur seslerden anlıyorum. İlk defa bu kadar yoğununu görüyorum, bunun sebebi nedir?
Onlar graupel. Gökgürültülü, DEKli kış günlerinde kara eşlik ederler (daha ziyade öncesinde yağarlar).
Aydınlattığınız için teşekkür ederim Ozan hocam! Graupel’i bir tür kar olarak sınıflandırabilir miyiz? Bu arada çok amatörce sorular soruyorum sanırım. Meteoroloji dünyasına daha yeniyim kusura bakmayın. 😀
Yani, eh. Etrafında buz zırhı var. Güçlendirilmiş kar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Graupel
Konya üzeri boş iken etkili bir kar yağışı vardı, radarda bu neden görünmedi anlamadım. Yeşil etkili kütle konyayı vuracak. Euro4 ün yağış çıktısıda harika çıktı. Sabaha kadar 15-20cm yi zorlayacağız sanki 🙂
Radar atma foto at 🙂
Yer sultangazi şu ana kadar bile 35 cm civarı kar oluştu istasyoner cepheyle ama hep bir şeyler eksikti. Hava bir türlü sertleşmiyor ara ara erimeler cıvıklıklar filan. Taki yakaladığımız muhteşem dek bandına kadar. Az önce dışarıdan geldim. Siklonun beceremediğini 1 saat içerisinde yaptı ve hala devam ediyor. Belediye aracının yolu açtığını ve yerlere tuz attığını gördüm. Nafile kar yinede kapatıyordu yolu. Dek harbidende candır. Bakalım yağış sürerse en azından semtim adına bu sistem bir efsane olacaktır.
[video src="https://cemiyicil.files.wordpress.com/2021/02/20210215_225128.mp4" /]
Sarı kütle eridi ama yeşil de güzel bir renktir. 🙂
Bugün beklentileri çok aşan DEK bantları gördük.
Zamanlar ilerledikçe DEK’ler için şartlar çok daha iyileşecek.
Çarşamba sabahına doğru Kırım civarından inecek alçak basınç ile Anadolu Yakası’nın doğusu, İzmit-Gebze civarı etkilenirken şehrin geri kalanı DEK’lerden etkilenecek.
Bu geceden itibaren Çarşamba sabahına kadar şartların çok iyi olduğunu söyleyelim. 700 mb. seviyesinde olan tepe enverziyonu kütlelerin üst seviyelere kadar çıkmasına olanak sağlayacak, mısır patlaklı sarı-turuncu renkli DEK kütleleri görülebilir ve gökgürültüsü duyulabilir.
Üst seviyelerdeki rüzgarların hızının çok fazla olmasından dolayı kütleler güney kesimlere dahi inmekte zorlanmayacaktır. Rüzgar açılarının çok yakın olmasından dolayı etli-butlu kütlelerden ziyade tren şeklinde uç uca geçmiş bantlar görülebilir.
Çarşamba sabahtan akşam saatlerine kütlelerin tepe yükseklikleri gitgide düşerken tepe enverziyonu 850 mb. seviyelerine kadar düşebilir ve şehrin kuzeyi ile doğusu ağırlıklı olmak üzere etkileyebilir.
TAHMİN: İzmit civarına inecek alçak basınç yağışının dışında bir ana bant oluşabilirse, bu ana bant için tahminim 1 Şubat 2012 gibi çok daha az bir alanı etkileyen daha uzun bir tren bant şeklinde olacaktır. (Kilyos-Sultangazi-Başakşehir-Bayrampaşa-Küçükçekmece civarı, 1 Şubat 2012’deki rotaya ve güce benzer)
Saat 22:00..akşama doğru havanın soğumasıyla gün boyu yağan ve sıcaklık sorunu nedeniyle tutunamamış, Ege’nin sularından olma kar yerini; daha soğuk, yoğun ve taze ,çok mesafe katetmemiş olan Karadeniz karına pek çaktırmadan bırakmış oldu..sıcaklık 0.3-0.5 C, yağış anında belki biraz daha düşük..kar kalitesi daha yüksek ve tipili yağıyor..u da karın başka bir uslubu:)
şu an ara verdi..yağış anında 10-15 km arası poyraz..(oysa radardaki ana hareket karayelden..yerel ve anlık etkiler mi bilemiyorum..mgm ye bakıyorum poyraz gösteriyor an içinde ..nedeni ne olabilir?) artık ara vere vere yağacak zaten..b
Resimler 190 metre civarı olan Sakarya üniversitesi kampüsünden..30-35 cm var..muhtemelen yarım metreye yaklaşacak 2 gün içinde..şehir merkezi ise bu akşamki yağışla bir örtü daha aldı gün boyu cıvık örtüsünün üstüne..Adapazarı merkez hiç tatmin edici değildi..ama bu iki gün içinde sıcaklık sorunu da olmayacağı için 5-10 cm daha eklenir donmakta olan cıvık 5 cm’in üstüne..110 metre olan rakımım da da 20-25 cm arası var.. sistem gayet iyi buralar adına..daha da güzelleşecek gibi..takipteyiz..sevgiler..
https://alivelidotblog.wordpress.com/2021/02/15/15-subat-saat-2100-sau-kampus-bir-subat-kari/
Çekirge kopuyor yine ve burada yine bir şey yok.



Kıyılar olarak ‘kestane’ yaşadık sistemin ilk kısmında. Sabah araçların üzeri ve yerde 2-3 parmak örtümüz vardı, havanın ısınmasıyla tabii ki öğlen saatlerinde yok oldu. Gün içinde ara ara DEK görüldü ama sıcaklıktan ötürü görsellikten fazlası olamadı. Akşam saatlerine doğru çok sağlam bir kütle vurdu ve 2 derece sıcaklıkta başlamasına rağmen 15 dakikada ortalığı bembeyaz etti. Araçlarda bir parmak kar bile birikti. 4 yıldır Ankara’da olduğumdan DEK hasretim üst düzeyde, o nedenle şu görüntü bana ilaç gibi geldi.

Turuncu Boğaz’a iniyor… veya az batıya…
Bu hastalık ya, akşamdan beri radara bakıp duruyorum. Kütle yaklaşınca da cama koşuyorum. 🙂
En güzel hastalık… Anlamayazlar 😀
Hocam o zehri siz zerk ettiniz. 😁
İyi ki de zerk ettiniz. Güzel bir hobi edindik sayenizde, sağlıklı ve iyi kalın. 😷🖐
Akşam saatlerinden bu yana ara araya püskürtüp duruyor. Kayda değer bir örtü yok, bu DEK’ler Şişli’yi sevmiyor arkadaş, gece bi vursada rahatlasak. 😀
Radar güncellemesi, biraz gecikti ama şu an tepemizde galiba. O kütle, yoğun graupel şeklinde başladı.
30 saat aralıksız siklonla yağan karın yapamadığı örtüyü DEK daha fazlasını sadece 2 dakika da yaptı. 😀
Olay budur.
Cem Bey’in önceki yorumlarının birinde büyük isabetle tespit ettiği gibi, siklonun “titrek” yağışına tamah edeceğime bütün gece oturur şunu beklerim, 5 dakkada mutlu olur yatar uyurum 🙂
Öğleden sonradan akşama kadar oldukça etkili bir kar yağışı aldık, sıcaklık düşünce kar resmen her yere yapıştı. Beklentiyi düşük tutunca ve kar kuru olunca ben fazlasıyla ‘datmin oldum’ 😄 Sabah etkili bir kar görmeyenler uyarıları umursamayınca trafikte Mart 2011’e benzer görüntüler yaşandı. Saat 22:00 itibariyle 12 cm civarında kar var burada ama uçuşarak yağdığı için sağlıklı bir ölçüm almak zor.
Akşam Kuğulupark:

Ankara kötü başladı iyi gidiyor. Ölçmedim ama batı kesimlerde 10 cm’e yakın birikim oldu, radara göre devamı da gelecek. Göller yöresinde görünen yeşillikten umutluyum.
Bu arada, bu yorumu yapmak için erken mi bilmiyorum ama Windy üzerinden GFS, ECMWF ve ICON’ı takip ettim adım adım son 3 gündür. GFS ve ICON’ın tahmini çok daha gerçeğe yakın oldu. ECMWF, özellikle Eskişehir-Ankara arasında fena bir boşluk gösteriyordu, gerek radar görüntülerinden gerek Beypazarı’ndaki kar delisi arkadaşın paylaşımlarından anladığımız kadarıyla Batı kesimler şehir merkezini solladı. Yani Ankara özelinde daha az tutarlı olan ECMWF oldu.