Türkiye’yi şu sıralar haşlamakta olan sıcak hava dalgası önümüzdeki günlerde etkisini iyice arttıracak. Yarın (salı) eylül ayına girdiğimizi de düşünürsek, artık bu işin tadının iyice kaçıyor olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Önceki yazıda da söylediğimiz gibi, güneş gökyüzünde artık temmuzdaki kadar zaman geçirmiyor, bu da gecelerin biraz olsun serinlemesi için yeterli vakti sağlıyor. Yine de, gündüzleri vaziyet epey ‘berbat’ olmaktan kurtulamayacak.
Cuma günü için olan yukarıdaki harita yoruma pek gerek bırakmıyor, ama yine de söyleyelim: Türkiye’nin üzerindeki pembelik [gerçi renk skalası yetmemiş], sıcaklıkların ülkenin büyük bölümünde normalden (son 30 yılın ortalamasından) 10+ derece fazla olacağını gösteriyor. (Burada gösterilen değişken 850 hPa, yani yaklaşık 1500 metre sıcaklıkları; ama yer seviyesi sıcaklıkları benzer ölçüde anormal olacaktır).
Bu korkunç sıcak hava dalgası birçok yerde eylül rekorlarını yenileyecek gibi gözüküyor. Örneğin Ankara’da eylül rekoru 37,7 derece (2017’de ölçülmüş), cuma günü için MGM’nin tahmin ettiği en yüksek sıcaklık ise 39 derece! Adana’nın 43,2 derecelik eylül rekoru da hafta ortasından itibaren muhtemelen herhangi bir günde kırılacaktır. (Rekorlara buradan bakabilirsiniz).
Sıcak dalganın en kötü yanı aslında süresi. Bir iki günlük aşırılığa katlanılabilir, fakat rezillik Eylül’ün ilk bir hafta – on günlük bölümüne yayılacak gibi duruyor. Tahmin süresi uzun olduğu için bu konuda net yorum yapamıyoruz, ama en azından iç ve güney bölgelerde yakın zaman için bir umut yok. Marmara Bölgesi gidişata bağlı olarak daha erken rahatlayabilir.
Kendi oluşturduğum bu harita durumun ne derecede vahim olduğunu ortaya koyuyor.
Şu anda en şaşırtıcı gelen şey, Mersin’in eski rekorunun ne kadar mütevazı olduğu 😀
Bugün (03.09.2020) Çukurova bölgesi âdeta cehennemden bir gün yaşadı. Mersin ve Osmaniye’de tüm zamanlar sıcaklık rekoru, bölgedeki diğer merkezlerin ise neredeyse tamamında eylül ayı rekorları kırıldı. Böyle bir sıcak dalga temmuz ayında gelseydi muhtemelen çok daha vahim durumlar olacaktı. İlerleyen yıllarda daha fazla geleceğinin sinyallerini veriyor gibi…


Herkese merhaba,
Yeni sezonu sert bir sistemle açıyoruz demek yanlış olmaz sanırım 🙂
Saat 13.20 itibariyle Adana – İncirlik Meydan’da ölçülen sıcaklık tam olarak 48.0 derece. Yarım saatte bir güncelleniyor. Son yarım saatte 1.3 derece arttığını düşünürsek, Türkiye rekoru olan 49.0 dereceyi (27 Ağustos 1961 Şırnak/Cizre) geçmesi olası. Acaba mı? Bekliyoruz 🙂
Bugün(2 Eylül 2020) İç Anadolu’da pek çok merkezde eylül ayına ait yeni ekstrem sıcaklık değerler kaydedildi. Kırıkkale: 40,3 C, Kırşehir: 38.2, Nevşehir: 36.2, Kayseri:36.9, Yozgat:35.1, Çankırı:39.0 C.
Ankara 37.6 C ile 0.1 farkla rekoru kaçırdı. Ama muhtemelen yarın da Ankara’da eylül ayı için yeni rekor değeri kaydedilecek.(Önceki rekor 37.7’ydi.)
Klimayı icat edenden Allah razı olsun.
Kuzey Doğu Marmara nispeten daha rahat ve çabuk atlatacak bu dalgayı ama Güney bölgelere sabır dilemekten başka yapabilecek bir şey yok maalesef.
2012’den beri yazları nispeten normal geçerken, eylül ayları çok daha sıcak geçiyor. Bu sene daha da garip bir sene, aklımızda mayıs ve eylülde görülen sıcak hava dalgaları kalacak…
Coğrafya kaderdir. Son yıllardaki haritalara bakınca, belki biraz cahilce olacak, meteorolog olmadığıma verin artık, sanki Türkiye’nin dünyadaki konumu , hani balkona su dökldüğü zaman bütün pislin toplantığı bir bölge vardır ya, aynı onun gibi.
Son yıllarda Dünya’daki bütün sıcak hava sanki inatla Türkiye üzerinde toplanıyor gibi. Maalesef çok kötü bir coğrafyada yaşıyoruz.
Biraz abartıyorsunuz, ama Türkiye’nin küresel ısınmadan en olumsuz etkilenen ve etkilenecek ülkelerden biri olduğu doğru. Akdeniz coğrafyası genel olarak küçük iklim değişikliklerine bile duyarlı. Bahsettiğiniz sıcak hava dalgaları tüm Akdeniz ülkelerini etkiliyor. Bizim tabii Arap Yarımadası ve Basra Alçak Basıncı’na da yakın oluşumuz ekstra dezavantaj olarak değerlendirilebilir.
Teşekkür ederim verdiğiniz cevap için, sanırım benim amatörce gözlemlediğim durumun bilimsel açıklaması bu.
Elalemin Amerikalısı kasırga avına çıkadursun, ben de sıcak havanın merkez üslerinden biri olan Hatay / İskenderun’a geldim. 31 Ağustos saat 12.30 itibariyle hava sıcaklığı 33, nem oranı da %65 dolayında. (kaynak : mgm) Bu da hissedilen sıcaklığı 45 derece civarında yapıyor. Salı-Çarşamba bir nebze durulsa da, sıcak hava Perşembe’den sonra iyice coşacağa benziyor. Bu bölgede gece sıcaklıklarının da minimum 27-28 bandında kalacak olması (>70-80% nem oranıyla) hissedilen sıcaklığın neredeyse 10 gün boyunca gece-gündüz 40 derecenin altına pek düşmemesine neden olacak. 2015 Eylül’ünde de bölgede Suriye üzerinden gelen çöl tozlarıyla beraber hava sıcaklığı 7 gün boyunca 27 derecenin altına düşmemişti. (https://www.cnnturk.com/turkiye/meteorolojiden-toz-tasinimi-uyarisi)
Vah… Vah… 😦