Kıyılarda Hasret Bitiyor… Karadeniz’de Yoğun Kar!


Güncelleme, Cuma 13:30

Cuma akşamından itibaren pazartesi sabahına kadar, zorunluluk yoksa karayolu ile İstanbul-Bolu-Ankara, İstanbul-Bolu-Zonguldak, İstanbul-Samsun-Trabzon-Rize seyahati yapmayın! Yol boyunca ağır kış koşulları olacak, yolun bazı kesimlerde kapanması da muhtemeldir.

En çok kar, Zonguldak’tan itibaren Hopa’ya kadar Karadeniz kıyı yerleşimlerine ve kıyıya bakan yamaçlara yağacak. DEK kütlelerinin yerel hareketine bağlı olarak, sahilde 10-50 cm arası, 100-300 metre rakım arasında 30-100 cm arası, 300 metre üzerinde 50-200 cm arasında yeni kar muhtemeldir.

——————————————

2017 kışından bu yana, sahillerde çok etkili ve hafızalarda iz bırakan bir sistem göremedik.

Güçlü Kutupsal Girdap (‘Polar Vortex’), Azor Yüksek Basıncı’nı sindirerek bu sene kuzeyimizde biriken soğukların aşağı sarkmasına şu zamana kadar engel oldu. Gelen soğuk atakları, kar açısından ancak iç kesimler ve yükseklere yarayabilecek ölçüde güçlüydü.

Önümüzdeki günlerde Kutupsal Girdap’ın bir anlık zayıflamasıyla (sonra yeniden güçleniyor), önce Orta Avrupa’dan Balkanlara doğru çok derin İzlanda kökenli bir alçak basınç merkezi geliyor.

Bu alçak basınç merkezinin daha sonra kuzeye tırmanmasıyla, İskandinavya – Ukrayna – Karadeniz rotasından çok geniş alana yayılmış kuvvetli üst seviye soğuğu ülkemize doğru harekete geçiyor.

Derin alçak basınç merkezi ve bağlı cepheler sayesinde ilk önce iç bölgelerin yüksek kesimleri, ikinci büyük soğuk hava atağında ise İstanbul’dan itibaren tüm Karadeniz sahil şeridi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda yoğun kar yağışları yaşanacak. Aşağıdaki toplam kar haritası durumu özetliyor (İstanbul’un durumu net değil).

Bu iki sistemde hem çok derin bir alçak basınç merkezi hem de çok kuvvetli yukarı seviye soğuması olduğundan sayısal modeller halen net bir mutabakata varamamış olsa da, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde deniz etkisi kar yağışları açısından unutulmayacak bir sistem olması neredeyse kesin gibi.

Bölgesel değerlendirmeleri önümüzdeki saat ve günler içinde yavaş yavaş başlığa ilave edecek ve güncellemeler de yapacağız.

İstanbul için yorum yapacak olursak… Perşembe sabahından itibaren karayelle beraber sıcaklığın kıyılar dahil kar değerlerine düşeceğini, akşama kadar aralıklarla kar yağışları görüleceğini söyleyebiliriz. Cuma bir gün ara var. Cuma gecesi Karadeniz üzerinden ulaşacak kuvvetli soğuk havaya eşlik edecek kar ve onu takip edecek deniz etkili kar (DEK) için ise net konuşmak henüz (salı akşamı itibarıyla) mümkün değil. Soğuk atağın biraz batıya veya doğuya yönelmesi, hele de DEK varsa dramatik farklar yaratabilir. Bu nedenle model güncellemelerini takip edip sizlere başlık içinde ve yorumlarında daha ayrıntılı bilgi vereceğiz. Ama şu kesin ki ortalık buz kesecek. Cuma gecesi ve cumartesi yağacak kar bakımından Boğaz çevresi ve Anadolu Yakası bir tık daha şanslı görünüyor.

5.2.2020 Saat 11.30 güncelleme

İstanbul’da Perşembe günü kar yapmaya yetecek derecede soğuk girişinin erken saatlerde olmasını bekliyorduk ancak son güncellemelere göre görünen o ki öğle saatlerini bulacak. Böyle olunca siklonik yağışın önemli bir kısmını kaçırıyoruz. Geriye ağırlıklı olarak DEK yağışları kalıyor ki rüzgar yönünün yıldız-karayel olması soğuğu arttıracak ancak yağış miktarı özellikle güney ilçelerde örtü oluşumunu zorlaştıracaktır. Yine de cuma sabah erken saatlere kadar il genelinde aralıklı kar geçişleri görülmesi muhtemeldir. Rakım ve Karadeniz’e yakınlığa göre örtü oluşumu, çatılar veya araba üzerlerinde kar birikimleri görülebilir. Cuma günü hafif ılımayla birlikte yine çok etkili olmayan yağış geçişleri olacak. Cuma akşam saatlerinden itibaren ikinci ve bu kez daha soğuk sistemin girişiyle birlikte özellikle cuma gecesi ile cumartesi sabah saatleri arasında Anadolu yakasında daha fazla olmak üzere örtü yapabilecek kar yağışları olması muhtemeldir. Sonrasında yağışların Avrupa’dan Anadolu yakasına doğru hafifleyerek cumartesi geceye kadar devam etmesi mümkün görünüyor. Örtü oluşumu ve yağış miktarı açısından en şanlı yerler Anadolu yakasının kuzeyi(Beykoz, Şile, Pendik’in kuzeyi ve Sultanbeyli), yükseklik avantajıyla Ümraniye, Çekmeköy; Avrupa yakasında Sarıyer ile sistemin ilk giriş yaptığı saatlerde Çatalca ve Arnavutköy olacaktır. Örtü ihtimalinin azaldığı kesim Avrupa yakasının güneyi(Avcılar,Bakırköy sahil hattı). Anadolu yakasının güney sahilinde de büyük bir beklentiye girilmemeli. Yine de Tuzla’ya doğru yağış süresinin daha uzun olması nedeniyle örtü miktarı diğer kesime göre daha fazla olabilir. Özetle perşembe ve cuma gününü bir çok yer havada kar görerek kapatacak gibi. İkinci dalganın ise il genelinde daha etkili olması muhtemel duruyor. Her yerde kartopu oynamaya yetecek kadar yağar mı? Bu kısım şimdilik muamma. Yeni verilerle güncellemeye devam edeceğiz.

7.2.2020 13.00 Güncelleme
İSTANBUL’da bu akşama doğru (Cuma) itibariyle başlayacak olan yağışlar önce Avrupa Yakası’nda, akabinde Anadolu Yakası’nda karla karışık yağmur ve zamanla kara dönecek. Cumartesi akşamına kadar sahillerde 1-5 cm, 50 metre ve üzeri rakımda 5-20 cm arasında kar örtüsü oluşmasını bekliyoruz (şehirde kuzeye ve doğuya doğru gittikçe, ayrıca yükselti arttıkça kar miktarı artacaktır).

Yağışın en etkili ve sürekli kısmı Cuma gecesi gerçekleşecek. Cumartesi günü, deniz etkisiyle aralıklı ve yerel kar yağışları (DEK sağanakları), bazen de güneş görülecek. Anadolu Yakası’na ve İzmit’e doğru gidildikçe kar sağanağına yakalanma ihtimali artacak. Pazar günü yağış ihtimali düşük: Hava çoğu yerde güneşli olacak.

Örtü miktarı açısından en şanslı yerler Anadolu Yakasının kuzeyi (Beykoz, Şile, Pendik’in kuzeyi, Sultanbeyli, Sancaktepe, Ümraniye, Çekmeköy); Avrupa Yakası’nda Sarıyer, Beylikdüzü, Esenyurt, Eyüp, Sultangazi, Silivri, Çatalca ve Arnavutköy olacaktır. Özellikle cumartesi gecesi olmak üzere pazartesi sabahına kadar il genelinde buzlanma ve don olayı görüleceğinden tedbirli olmakta fayda var.

Cuma akşamından itibaren pazartesi sabahına kadar, zorunluluk yoksa karayolu ile İstanbul-Bolu-Ankara, İstanbul-Samsun-Trabzon-Rize seyahati yapmayın! Yol boyunca ağır kış koşulları olacak, yolun bazı kesimlerde kapanması da muhtemeldir.

En çok kar, Zonguldak’tan itibaren Hopa’ya kadar Karadeniz kıyı yerleşimlerine ve kıyıya bakan yamaçlara yağacak. DEK kütlelerinin yerel hareketine bağlı olarak, sahilde 10-50 cm arası, 100-300 metre rakım arasında 30-100 cm arası, 300 metre üzerinde 50-200 cm arasında yeni kar muhtemeldir.

 

Arşivde kalması için sizlerden bu başlığın altında yorumlarınızı, sayısal model çıktılarını, radar görüntülerini ve fotoğraf/videolarını paylaşmanızı bekliyoruz.

Hayırlı uğurlu olsun.

Reklam

Kıyılarda Hasret Bitiyor… Karadeniz’de Yoğun Kar!” üzerine 195 düşünce

    1. delicetinn (Mamak/Ankara, 900 m - Kırşehir, 915 m)

      Çok teşekkür ederiz hocam, onca çaba sarfederek bize bu muhteşem güzelliği gösterdiniz. 🖐
      O güzel buz kristalleri burada da yağıp tutar mı acaba? 🤤😊

      Cevapla
  1. delicetinn (Mamak/Ankara, 900 m - Kırşehir, 915 m)

    Birisi şu Ankara’ya okuyup üflesin bence, kutle resmen 50 km dibimizden basıp gidiyor. Çok can sıkıcı bir durum. 540 Tl yakıt da tuz biber ekti üstüne. Kar yağmayacaksa neden kış yaşıyoruz ki bu şehirde? Eskişehir, Bolu, Kırşehir, Aksaray, Çankırı kaç kez örtülü sistem aldı, bizde bir kez 6 Ocak’ta Batıkent aldı bir 10 cm, onda da otobüsle gittim de ayak basabildim. Ki gecesinde de eridi gitti. Kupkuru yerlere -8’i yedik. Şimdi de dibimden sıyırıyor. Bu Mamaklı’nin suçu neydi ki? Peh…

    Cevapla
    1. delicetinn (Mamak/Ankara, 900 m - Kırşehir, 915 m)

      Şu an Ankara Büyukşehir Belediyesi’nin kameralarından bakınca ne saçma bir durumda olduğumuz ortaya çikiyor. 50. Yil Parkı Cebeci’de ve bana sadece 5.5 km uzaklıkta, 1-2 cm kar tutmuş ve hala yağmakta iken konumumda karın k’si yok, dün sabah yağan 1 cmlik örtücük zaten bu sabaha dayanmamıştı. Ne diyebilirim ki?

      Cevapla
  2. ruhtlessnako(İzmit/Kocaeli/50m.-Atakent/Atakum/Samsun/8m.)

    Geçen sistemin fotoğraflarını bu sefer nedense bloga yüklemekte zorlandım bende alternatif çözüm buldum. Doğu Marmara için sistemin en etkili olduğu gün olan cumartesine ait fotoğraflar.
    https://www.facebook.com/bedirhan.kula.1/posts/3064402376913596 (Bu kırımsaları yağdıran kütle
    radarda sarı tontaydı.)

    Bu video ise pazar gününe ait bu kapanışı iyi bir DEK ile yaptık diyebilirim.

    Bu arada şahsen ben bundan 2-3 cm daha fazla kar yağsın 2-3 haftada bir yağsın yeter taraftarıyım, 30-40 santimci değilim çünkü en iyi 8-10 cm karda geziliyor. Bu sebeple bu kar ve yaşadığım bölgenin tahminimin tutması beni tatmin etti. 😀 Umarım 23 ünden sonra yine güzel bir sistem alırız.bb

    Cevapla
  3. Sinan (Atakum 10m.)

    Soğuk havanın tam süpürülmemesinden ötürü bugün sıcak cephe yağışını Atakum sahilde kar olarak aldık 🙂 Öncesinde bisikletle Kocadağ’a çıkmaya çalışıyordum fakat yoğun kar yağışı başlayınca geri dönmek zorunda kaldım.




    Cevapla
    1. delicetinn (Mamak/Ankara, 900 m - Kırşehir, 915 m)

      İddaa’da en zor maçları tutturup tek maçtan yatan öğrenci gibi, bu sene sistemlerden alt bekledik üst, üst bekledik alt çıktı hocam. Ankara’da şöyle bir 8 Mart 2011 olsa da kırılsa döngü.

      Cevapla
  4. archibil (Amasya,400m)

    Amasya olarak bu sistemden aldığımız 4cm lik (MGM) birikimi dün gece 15 dakikada aldık..Düşük sıcaklık desteğiyle hiçbir kar tanesi boşa gitmedi 🙂 Eğer yer seviyesi soğuğu yarın süpürülmezse salı akşamı geçecek yağışta kar olarak düşer inşallah.. Sinan bey orta karadeniz için güzel bir analiz yapmıştı, yarın için skew-T diyagramı amasya için nasıl olabilir, bir değerlendirme daha alabilirmiyiz?..Ve kıyılar kadar dehşet güzellikte olmasa da sistemin bize bıraktığı güzel anlardan birkaç kare..(kargaya yavrusu şahin gibidir :D)





    Cevapla
    1. Sinan (Atakum 10m.)

      Merhaba hocam, bu akşam soğuk hava yer seviyesine çöktüğü için yerini göreceli sıcak hava alana kadar yağışlar kar olarak düşecektir daha sonra hava sıcaklığı artacağından yağışlar yağmur formunda gerçekleşecektir. 🙂

      Cevapla
    1. carcass (Eskişehir,804m)

      EL Nino turnayı gözünden vurdun. Mükemmel sistemdi Doğu Karadeniz için. Amcamlar Trabzon-Beşikdüzü köylerinde 1 metrelik kar var diyorlar rakım 350-400 metre civarı. Resim istedim, karlar erimeden yollar açılırsa çıkacaklar köye.

      Cevapla
  5. Sinan (Atakum 10m.)

    Samsun adına sistemin son kar yağışlarını gecenin bu saatinde dışarıda geçirdim. Güzel bir sistemdi 🙂















    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s