En deli hava delilerinden, saygıdeğer kardeşimiz Sinan Şahinoğlu‘nun yazısı…
23-24 Şubat 2019 İstanbul sistemi…
————–
Her şey Santiago’nun Binkılıç’tan gelen fotoğrafları görüp “gidiyo muyuz Binkılıç’a Sinan” mesajıyla başladı. Saat 14:00’da buluşup Çatalca’ya doğru yola çıktık…
Fenertepe mevkilerindeyken, kar yeni birikim yapmaya başlıyor.
Saat 14:30 civarlarında Arnavutköy’den Hadımköy’e saptığımızda kar artmaya başladı ama sıcaklık araba termometresine göre 1 ile 0.5 derece arasındaydı o yüzden parçalı örtü vardı.
Subaşı’na gelip Saray yoluna sapınca sıcaklık düşmeye, yağış ve kar kalınlığı ise artmaya başladı.
Santiago üstat rakım bilgisini sorguluyor.
Yol üzerinde 270 metre rakımda durduğumuz yerde yaptığımız ölçüm.
Yer tipisi
Burada yaptığımız tetkiklerden sonra Akalan köyüne dönüyoruz. Yol boyunca bize kuvvetli fırtına, kar yağışı ve yer tipisi eşlik etti. Bir hava delisi için çok heyecanlı bir yolculuktu, özellikle yol üzerinde yer tipisinin görüş mesafesini baya düşürüp yolu kapatması anlatılmaz yaşanır. Bu yüzden sistem bize değil, biz sisteme gittik 🙂
Akalan köyüne vardıktan sonra köy içinde köfte yiyip Kalfaköy’e giden yol üzerindeki 200 metrelik tepeye çıktık. Bu tepe de kuvvetli fırtınanın ve yer tipisinin etkili hayli etkili olduğu bir noktaydı, birikimlere cetvel batırdığım cetvelin skalası yetmiyordu 🙂
Bu tepede onlarca köpek vardı.
Akalan tepesinde bir yandan rüzgarın yüzü ısıran soğuğu ve onlarca köpeğin vermiş olduğu tedirginliği altında yaptığımız yürüyüşün ardından Çakıl mahallesinden Kaan üstadı da alıp Elbasan Tepesi’ne doğru yola koyulduk.
Uzun zamandır greyder görmüyorduk 🙂
Elbasan Tepesi’nden dönüşe geçtiğimizde İstanbul üzerindeki kütle güçlenmeye ve kar yağışı şiddetini arttırmaya başladı.
Sonuç itibariyle sistemin ilk günü olarak bir sürü macera yaşadık, özellikle Gümüşpınar – Subaşı arasındaki yer tipileri ve fırtına İstanbullu bir hava delisinin uzun bir aradan sonra tüm stresini atacağı cinsten bir hadiseydi.
Sistemin ikinci günündeyse sabah Bağcılar’da Mehmet Eren ile buluşup Saray yolu üzerinden Beğendik köyüne gitmeye karar verdik ve daha İstanbul dışına çıkmadan Yassıören Hadımköy arasında harika yer tipisi görüntüleri yakaladık.
Ve sistemde en çok kar kalınlığı gözlemlediğimiz Binkılıç köyündeyiz.
Kar yığını gördük hemen içine girmemiz lazım.
Binkılıç’ta white walkers izleri
Bağış kampanyası sonucunda kurduğumuz amatör Binkılıç meteoroloji istasyonu
Binkılıç’ta yaptığımız gözlemler hakkında şunları söyleyebilirim bu sistemin yıldızı Binkılıç’tır, hem soğuk hem yağışın çakıştığı tek nokta olabilir bu sistemde. Daha sonra Binkılıç’tan Saray’a doğru devam ettik. Bundan sonra daha İstanbul dışındaki gözlemlerimi aktaracağım.
Devrilmiş bir adet kar küreme aracı
Bu tabelanın az ilerisinde solda MGM’nin meteoroloji istasyonu var
Saray
Daha batıya doğru gittikçe kar kalınlığı yoktu ama soğuma arttı, Vize’ye gelmeden bazı noktalarda araba termometresi -4.5 -5 derece arasında gidip geldi.
Poyralı’ya geldikten sonra Ege ve arkadaşını alıp Mahya Dağı’na tırmanmaya başladık.
Sıcaklık -4 dereceydi ama kar namına hiçbir şey yoktu.
Kar delileri için kutsal yerlerden birisi olan Jandarma Kule’de fotoğraf çekinmeden olmaz. Soldan sağa Ege, Mehmet Eren ve ben (Sinan)
Jandarma Kule’de soğuk ve rüzgar baya hırpalıyordu vücudu. Eldivensiz durmak gibi bir hata yaptım 30-40 saniye sonra ellerim kıpkırmızı oldu ve hissetmemeye başladım 🙂
Demirköy’e doğru inişe geçiyoruz
Demirköy’de yaptığım gözlemlerde kar kalınlığı İstanbul’un 100 metre ve yükseklerine kıyasla azdı ama sıcaklık sorunu olmadığı için kar örtüsü her yerde mevcuttu.
Demirköy’de yaptığımız tetkikler sonucunda Beğendik köyüne doğru devam ediyoruz.
İğneada Sahil
Beğendik köyündeyiz
Karşı taraf Rezovo
Son durağımız olan Beğendik köyünden sonra dönüş yoluna geçiyoruz.
Gidişte yerler kupkuruyken dönüşte Vize ve civarında kar tutmaya başlamıştı.
Vize merkez
Dönüşü Çerkezköy üzerinden yaptık ve İstanbul sınırları içerisine girince kar kalınlığı gözle görülür bir biçimde arttı. Herkesin yaşaması lazım böyle bir karlı yolculuğu özellikle o soğuk, rüzgar, yer tipileri ve Beğendik Köyü’nde deniz etkisi kütlelerinin açıklarda yaptığı sis muazzamdı. Ayrıyeten bugün (25.02.2019 Pazartesi) Binkılıç’ta kar yağışı halen devam ediyor 🙂 Binkılıç’ı sistemin yıldızı ilan etmemde bir sakınca yoktur 🙂
Harika bir gezi olmuş, kar delileri için nirvanaya ulaşmak gibi 🙂
Emeginize sağlık,deliliğiniz hiç bitmesin.
Aynı gün hatta aynı saatlerde bizde HavaTrakya ile birlikte Saraya gelmiştik ve buna benzer şartları doyasıya yaşadık.
Bayıldım.
Teşekkürler güzelmiş. Ben de gelirim haberim olursa böyle eğlenceli havalarda. Bilgilerinize
Teşekkürler
Çatalca’nın geçmiş zamanlarda ki sistemlerini de göz önünde tuttuğumuz zaman, tam bir Çatalca Sistemi denilebilecek sistemdi. Kar örtüsü, Çatalca’nın güneyinde Çakılköy – Elbasan – Kavaklı – Kadıköy gibi köylerde zirve yapmışken, kuzeyde ise Binkılıç, Safaalan gibi deniz etkisi ile beslenen konumların zirve yaptığı gözüküyor. Normal şartlarda Çatalca için klişe diyebileceğimiz bir sistem ancak 2 senedir kar görmeyen birisi olarak heyecanı dorukta bir sistemdi. Eline sağlık Sinan üstad! Seneye nice Godzilla’lara.
https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2019/03/img-20190224-wa0071.jpg
Teşekkürler devasa üstadım.
Çok güzel.
Binkilicli biri olarak bu sistemde cuma gecesi Binkılıç a yoğun bir yağmur ile saat 23 sularında vardım sabaha karşı kar başladı ve hiç durmadan orada kaldığım 2 gün boyunca yağdı çocuklugu orada geçmiş biri olarak sistem sıradan bir kış sistemiydi binkilic için çok daha efsane sistemler görmüş biri olarak kar yağdı diyebiliriz ancak son 10 yılda Binkılıç’ta da eski kışlar yok denilebilir yağan kar da ince bir şekilde yağdı lapa lapa yağan bir kar değildi daha ziyade poyraz fırtınasi ile bir yerde 40 cm hemen yanında 2 cm şeklinde görüntüler vardı
Samsung cihazımdan gönderildi