23-24 ŞUBAT 2019 SİSTEMİ ARŞİVİ


Merhabalar! Bu başlıkta İstanbul için rakım farkının ön plana çok fazla çıktığı, modellerin sistem anında bile ne yapacaklarını şaşırdıkları, son güne kadar bizi heder eden ama en sonunda birçoğumuzu mutlu eden bu şubat sonu sisteminin görüntülerini topluyoruz.

23 Şubat sabah saatlerinden itibaren kar şehrin birçok bölgesinde başlamasına rağmen gerek sıcaklıkların yüksek olması, gerekse yağışın zayıflığı sebebiyle Çatalca’nın köyleri dışında bir birikim olmadı, ancak Binkılıç tarafları çoktan kopmuştu bile…

Çatalca, Binkılıç Köyü

Öğleden sonra ise sıcaklık modellerin beklediğinin aksine daha düşük seyredip, yağış da etkisini arttırınca kar tutmaya başladı, birçok istasyonda sıcaklık sıfırın altına indi, Başakşehir-Bursaspor maçı ertelendi. Çatalca ve Silivri’de tamamen tutan kar Avrupa Yakası’nın yükseklerinde de artık tutmaya hazırdı.

Çatalca Boğazköy

Hava kararmaya başladı ve şehrin yükseklerinde de kar artık yollarda dahi tutuyordu, sahillerde ise kar yağıyordu ancak sadece çimler ve kuytularda tutma vardı, zaman ilerledikçe yüksek semtlerde kar artık ölçü verilebilecek düzeye geldi.

Bahçeköy-Kemerburgaz Yolu Çekmeköy Beykoz Bayrampaşa Çatalca

 

Gece boyu yağan kar sabah saatlerinde tekrar etkisini artırdı, rakımı 150 metre üzeri ve Trakya’ya daha yakın kesimlerde hakikaten sistem majör sınıfına girdi diyebiliriz, Düşük rakımlı kesimlerde ise maalesef çok fazla birikim olmadı.

Boğazköy Boğazköy Bayrampaşa Bayrampaşa

Çatalca tarafları ise tamamen kopmuştu, kar yığılan bölgelerde yarım metreye yaklaşmıştı…

Çatalca

Sizler de, üşenmiyorsanız eğer, fotoğraflarınızı bu başlığın altına yorum olarak eklerseniz önden başlığını açmadığımız bu sistemin güzel bir arşivi olur, teşekkürler!

Reklam

23-24 ŞUBAT 2019 SİSTEMİ ARŞİVİ” üzerine 55 düşünce

  1. Geographer Berk (Göksu/Beykoz/İstanbul,17m)

    26 Şubat Salı sabahı erkenden yola çıkıp, Beykoz’da yaklaşık 15 rakımda bulunan evimden, yüksekliği ortalama 120 metre civarında olan Atatürk Arboretumuna gittim. Açıkçası bu kadar güzel bir manzara ile karşılaşmayı beklemiyordum.
    https://iklimoyunlari.files.wordpress.com/2019/02/img_8522.png
    Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde bulunan Atatürk Arboretumuna Yenikapı-Hacıosman metrosuna binip son durakta, yani Hacıosman’da inerek 42HM kodlu otobüs ile veya Taksim’den kalkıp Beşiktaş üzerinden sahil yolunu takip edip Sarıyer’e girmeden orman yoluna dönüp, yukarıya çıkan 42T ile veya Sarıyer merkezden kalkan 153 hattı ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
    https://iklimoyunlari.files.wordpress.com/2019/02/img_8518.png
    Yaklaşık 2 saat boyunca Arboretumda orman yürüyüşü yaptım, tepelere tırmandım, mis gibi havayı içime çektim ve yürürken susadıkça kar yiyerek susuzluğumu giderdim. Benden başka kimse yoktu koca arazide, bunu çoğu kişinin o saatlerde iş veya okulda olmasına ve parkın biraz şehrin dışında olmasına bağlıyorum.
    https://iklimoyunlari.files.wordpress.com/2019/02/img_8541.png
    https://iklimoyunlari.files.wordpress.com/2019/02/img_8546.png
    https://iklimoyunlari.files.wordpress.com/2019/02/img_8553.png
    Ve son olarak sizlere tavsiyem, ülkemizde minimum bütçe ile gezilebilecek çok fazla sayıda ve güzel mekan var. Bu alanları sağlığınız yerindeyken gidin, gezin, görün ve inceleyin. Hayatta çok fazla kötü şey olabilir, çok fazla zorluk olabilir ancak bütün bu mücadele içeresinde kafanızı kaldırıp güzel şeylere bakıp, güzel olanı yaşamaya çalışmazsanız, siz de o kötülüklerin arasında kaybolur gidersiniz. Bu yüzden hayallerinizin peşinden gidin, gitmeniz çok zor ise veya çok zaman alıyorsa, daha kolay hayaller kurup onları hallederek bu uzun ve uğraştırıcı yolda kendinizi motive edebilirsiniz.

    Cevapla
  2. Kaangr2(İstanbul/Çatalca Rakım : 145)

    Sayın Blizzard’ın yaşadığı güzel şeyleri görünce, Çatalca’da yaşananları birinci ağızdan anlatmak istedim.
    Cuma gecesinden itibaren içim derin düşüncelere daldı, ya bu sefer efsane olursa? Ya bu sefer yine kestane olursa? Bunları düşüne dururken uyuya kalmışım. Yaklaşık olarak 05,00 sularında uyandım, kendimi öğle saatlerinde kar başlayacakmış gibi hazırladığım için dışarıda harika bir kar yağışı görünce şaşkınlığımı gizleyemedim. 11-12 gibi sıcaklık sıfır hattına gelmişti, ince ve cılız bir yağış olduğu için herhangi bir tutma söz konusu değildi hatta sabah yağan yoğun karda tutan yerler dahi erimeye başlamıştı. Sayın Santiogo ve Sinan üstad, Çatalca’da olduğunu duyunca, zirve yapma kararı aldık. Her şey orada başladı aslında… Saat 16-17 sularında hızını arttıran kar ana yolları beyazlatıp altındaki buzlu zeminle ulaşımı zorlaştırmaya başlamıştı. Köy kahvesinde güzel bir çay içip yola koyulmuştuk, ama dışarıda keyiften kuduruyordum. Üstadlarımızı uğurladıktan sonra kar kademe atlayarak yağmaya devam ediyordu. Sıcaklık – 2,5 derecelerde harika tipi devam ediyordu. Yaklaşık 4-5 saat üstümüzde yeşil kütle kaldıktan sonra, bölgemizi terk etti. (Bir o kadar kalsaydı, efsanenin mini kısmını çıkartmak gerekirdi.) Ardından ertesi gün zevkini sürmesi kaldı. 1-1,5 metre kar yığınlarla eğlenceli dakikalar geçirdik. Pazar akşam saatleri itibariyle sıcak öklüzyon cephenin biraz güçlenmesiyle yaklaşık 3-8 cm aralığında yeni birikim oluşturdurdu. Sistemi genel olarak analiz etmek gerekirse tipi şeklinde yağdığı için, tam olarak santim söylemek zor ancak 25-50 aralığında bir kar yağışı gerçekleşti. Bu sabah itibariyle, son kar yağışını görüp sisteme veda ettim.
    Gerçekten tatmin oldum, ilk defa bu kadar takip ettiğim sistemde istediğimi ve beklediğimi aldım. Sonraki kışta, kendileriyle görüşmek üzere. Elveda. 🙂

    Cevapla
      1. Kaangr2(İstanbul/Çatalca Rakım : 145)

        Bazı sistemler vardır, insanı uğraştırmaz ne görünürse o gelir. (Bknz: 6 Ocak, çok az eziyet çektirdi.) 10 Şubat 2015 mesela, bunlar hep zar zor, uzun takipler sonucu gelen sistemler. 2 senedir kar görmeyen bir insan için, 1 haftalık takip sonunda bu tarz gelen bir sistem, ömre bedel. 🙂

        Cevapla
  3. Blizzard (Ümraniye/İST, 97 m)

    170. saatlerden beri bir umutla takip ettiğim sistem nihayet tatmin ederek bizden ayrıldı. Baştan beri Balkanlar’ a inen çekirdeğin gücü beni umutlandıran en büyük etkendi, ki buna bağlı olarak modellerin beklentisinden fazla soğuyarak Ayasofya dahi kar örtüsünü aldı. AHL 4cm kar rapor etti.
    Gelelim sistem boyunca izlenimlerime;
    Cumartesi günü erken saatlerden itibaren sürekli ve kararlı olarak sıcaklık düştü. Bu da erkenden Avrupa yakasından kar haberleri gelmesine sebep oldu. (Öğle saatlerinde kara dönmesini bekliyordum) Hatta Cumartesi iş yerime geçmeden, sabahtan (8 gibi) Ümraniye’ de kar tanelerini gördüm. Öğle saatlerinden önce ise Kadıköy/ Koşuyolu’ nda kar tanelerini görmeye başladım.
    Rüzgar Cumartesi öğleden sonra hızını daha da arttırdı. Bir ara Anadolu yakasında sıcaklık yükselir gibi olsa da sonra düşüş devam etti. Yağış artık saf kara dönmüştü Koşuyolu’nda. İş çıkışı Çamlıca’da aldım soluğu. Çünkü sistemin pas geçip kar görememe ihtimalimi düşündüm.
    Saat 17 gibi Çamlıca Tepesi’nde durum böyleydi;
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190223_172809.jpg
    Kar örtüsü beni mutlu etti. Rakım 200 üzeri olduğu için o sıralar Anadolu Yakası’nın en ballı noktalarından biriydi. @Sinan(Bağcılar) ise Çatalca’nın tipi altındaki tarlalarından “buna kar mı diyorsun” diyordu bana 
    Değerli abim @havadelisi’ nin de Çamlıca’ya gelmesiyle artık kar daha da keyifliydi. Oradaki manzara ve tipi bizleri büyüledi. Kar giderek her yeri dolduruyordu, radar da iyiye gidiyordu. Tepe’den ayrılırken Ozan hocamın su içinde gelen aracı artık bembeyazdı. 
    Eve geçtiğimde Ümraniye’nin Çamlıca’dan farkının olmadığını gördüm. Gece geç saatlere kadar bu şekilde yağan karı izlemekten kendimi alamadım.
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_014626.jpg
    Her yer bembeyazdı ve hala yağıyordu. @Geographer Berk, Beykoz’ un 15 rakımından asfaltta dahi tutan kar fotoğrafları yolladı. Sistemin ne kadar iyi gittiğinin işaretiydi bu.
    Pazar günü ise birçok model soğuğun çekilip ortalığın cıvıyacağını hatta yağış şeklinin yağmura döneceğini öngörse de gece geç saatlere kadar Ümraniye’de kar yağışı orta ve üstünde devam etti. Özellikle Pazar akşamı sıcaklığın tekrar 0’ın altına düşmesiyle asfalt dahi tekrar kar tuttu.
    Tepeüstü/Meydan AVM
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_184422.jpg
    Ümraniye IKEA, yağış Pazar gece tüm hızıyla sürdü.
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_194329.jpg
    Bu konumun hastasıyım. Rüzgar, yağış olarak bambaşka.
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_2118440.jpg
    Zor anlar geçiren bir Mercedes
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_211852.jpg
    Ve dönüş vakti. Karlı bir sistemin son gecesinde güzel bir yolculuk yaptım.
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/20190224_211937.jpg
    Bu arada, sistem öncesi hazırladığım tahmin haritaları da yüksek başarı oranıyla sonuçlandı.
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/23-subat_-1.jpg
    https://furknsensoy.files.wordpress.com/2019/02/24-subat.jpg
    Ümraniye’de kar ölçümü yapamadım ancak bileğime yaklaşıyordu. 8 Ocak 2019’u saymazsak 2 yıl aradan sonra ilaç gibi bir sistemdi.
    Sevgili kar,
    Arayı açma, yine gel. Olur mu? ❤ :-*

    Cevapla
  4. anemodulion (Zoetermeer/Hollanda, -3 metre)

    24 Şubat 2019, kuzey yarıküre kar örtüsü haritası. Şaka maka Yunanistan’ın da her yerine kar yağmış. Batı Avrupa ise ılıkçı atakların etkisinde, Britanya’da bir gram kar kalmamış.

    Ben itiraf etmeliyim ki bir ılıkçı olarak bu iki günlük kısa ama çok etkili sistemi sevdim. Beşiktaş sahilde 24 Şubat Pazar sabahı erken saatlerde çimenler, araba üstleri ve çatılar ince bir örtüyle kaplıydı. Asfaltta hiçbir şey yoktu. Otobüse binip yukarıya Zincirlikuyu’ya çıktığımda gözlerime inanamadım. Kar kalınlığı açık alanlarda bilek boyuna geliyordu. Gün boyu Balmumcu, Gayrettepe taraflarındaydım ve kar bir azalıp bir artarak sürekli olarak yağdı ve öğleden sonra 3 civarında tahmin ediyorum ki 15 cm’ye yakın bir birikim vardı. Saat 3 buçukta Balmumcu’dan çıkıp Beşiktaş sahile kadar yürüdüm ve bu kısacık mesafedeki değişim inanılmazdı. Kar örtüsü Yıldız Teknik Üniversitesi önünden geçen Köprü bağlantısına dek kusursuzdu. Ertuğrul Sitesi civarında 10 cm gibi görünüyordu. O köprünün altından geçtikten sonra örtü incelmeye başladı, Conrad Otel civarına geldiğimde artık 3-4 cm’lik bir örtü vardı sadece. Yürümeye devam ettim Barbaros Bulvarı’ndan aşağıya doğru. Beşiktaş Meydanı’na geldiğimde artık sabah çimleri kaplayan o ince ve kesintisiz örtüden eser yoktu. Lekeler hâlinde, soğuk yüzeylerde tutunabilmiş ufak kar birikintileri vardı sadece. Hatta yağış kky şeklini almaya başlamıştı.

    Artık sanırım hiç kimse 2018-2019 kışında sağlam bir karlı sistem görmediğini söylemez İstanbul’da. Yani tabii ki ideal olanı havanın ve zeminin güney sahilleri de kapsayacak biçimde buz kesip karın deniz kenarında bile en az 5 cm birikim yapmasıdır. Fakat bu ardımızda bıraktığımız sistem, beklentiler son derece düşükken çok güzel bir ters köşe yaptı. İstanbul coğrafyasının hava durumu açısından tahmin edilebilirliğinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gördük. Hep sürprizlere açık bir yer İstanbul. Bu sürpriz kötü de olabilir, iyi de. Bu sefer iyi oldu, en azından Bostancı’nın batısında, özellikle de Avrupa yakasında yaşayan İstanbullular için.

    Cevapla
    1. ihsan (Suadiye 37mt. Ataşehir 47mt. Kömürlük 119mt.)

      Özellikle yüksek semtlerde Islak karın ağırlığına dayanamayıp kırılan ağaçlar var. İstanbul gibi ne zaman ne kadar kar alacağı pek de belli olmayan şehirler için park ve bahçelerde yapılacak ağaçlandırmalarda dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi de bu aslında. 2012 kışıydı yanılmıyorsam Kadıköy-Kartal sahil hattında yüzlerce ağaç tıpkı bugünküne benzer şekilde yarı bellerinden kırılmışlardı. Zarar gören ağaçlar genellikle sahil çamı, fıstık çamı ve kızılçam gibi ibreli ve esasen İstanbul coğrafyasına uygun olmayan ağaç çeşitlerinden oluşuyordu. Bugün de yine böyle. Bu ağaçların yerine İstanbula özgü “Çınar, Ihlamur, Defne, Kestane, Meşe, Erguvan gibi ağaçlar kullanıldığında bu ve benzer zararları minimuma indirebiliriz diye düşünüyorum.

      Cevapla
  5. Geographer Berk (Göksu/Beykoz/İstanbul,17m)

    Beykoz’un en güneyinde bulunan Küçüksu çayırı parkı ve Küçüksu sahilinde durum bu şekildeydi. Düşük rakıma rağmen şehrin güneyine göre oldukça güzel bir örtü aldık.


    Cevapla
  6. nehrk ( Göktürk/İST (54m) | Atlanta,GA (285m) )

    24.02.2019 Pazar günü ölçülen en yüksek değerler:

    Uwyo serverları sıkıntılı olduğundan SkewT çıktılarına ulaşamadım ama 850 hPa sıcaklığı -8 civarlarındaydı. Sıcaklıklar Pazar günü boyunva da beklentilerin altında seyretmiş. Soğuğun iyice geri çekildiği bu saatlerde bile Yakası 0-2, Anadolu Yakası 2-4C aralığında. Peki son 72 saate girilirken kuşa dönmüş gibi görünen sistem neden son gün tekrar hortlayarak modelleri maymuna çevirdi? Aşağıdakı linklerde Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gecenin sinoptik görüntüsü ve 850 hPa sıcaklık haritasını görebilirsiniz.


    Doğu Avrupa’daki yüksek basıncın genişleyip izobarları iyice yatırdığını ve soğuğun merkezindeki 850 hPa sıcaklığının -16/-18 aralığına vardığını görüyoruz. Blog’a eskiden aktif olarak katılan bir ağabeyim, sistemin beklentileri aşmasını Balkanlar üzerindeki izobarların yatıklığına bağladı. Yükseğin pide yapmasıyla soğuk çekirdeğin güneye doğru hareketinin yavaşladığı ve böylece hatrı sayılır güçteki yer soğuğunun Marmara’ya sızmasının kolaylaştığı çıkarımında bulunduk. Sinan’ın da Atış Serbest’te paylaştığı üzere sistem girerken Bulgaristan ve Kuzey Trakya sahilleri boyunca yıldız-karayel arası esen rüzgar alt seviyelerde soğuk taşınımını kolaylaştırdı. Soğuk hava deniz üzerine de sızdığından sistem sırasında esen poyraz soğuğu baltalayamadı.

    İzobarların böyle yatık olduğu ve tam poyraza rağmen İstanbul’da 3-4 gün boyunca gündüz dahi sıcaklıkların 0’ın altında seyrettği 23-26 Ocak 2006 sistemini hatırlarsınız.

    Arşivlere göre 23 Ocak 2006 sabahı 850hPa’da -10 izobarı henüz İstanbul’a girmemiş görünüyor, ama Avrupa Yakası’nda kuvvetli kar ve buzlanma sabah erken saatlerde başlamıştı. Tabi o sistemdeki soğuk çekirdek feci kuvvetli ve çok daha geniş alanları etkilemiş, bu sistemle kıyaslamak bile ayıp olur. Ama asıl nokta, şartlar uygun olduğunda İstanbul’un poyrazla da sert sistemler alabildiği.

    Konudan sapacağım ama Ocak 2006 sisteminin yeri bende ayrıdır. 2004 ve 2005 sistemlerin gölgesinde pek yâd edilmiyor olsa da eşsiz bir sistemdi. Kar 3 gün boyunca toplamda verse verse 12 saat ara vermiştir. 25 Ocak gecesindeki korkunç tipiyle de efsane bir veda yaparak efsane statüsünü fazlasıyla haketmişti. Gündüzünde belimize kadar karda yaptığımız maç da anılarımda hala taze. O yıllardakı sistemlerden elimde hiç fotoğraf olmadığına üzülüyorum açıkçası. Hatta konuyla ilgili bir önerim de olacak. Blog’da bir “Nostalji Sistemler” bölümü açılarak Blog’un kurulumundan önce gerçekleşen sistemlerin arşivleri tutulabilir. Herkesin katkısıyla epey renkli olacaktır.
    Tüm delilere selamlar 👋

    Cevapla
  7. selimsaner (Kozyatağı, 40 m)

    Bence bu sistemde, kar sınırı E-5 oldu. E-5’in altında kalıp ta kar tutan bir yok yanılmıyorsam. Akşam üstü Boğazköy’den (Bahçeşehir 2. Kısım) çıkıp Kozyatağı’na kadar süren yaklaşık 45-50 km.lik yolculuğumuzda, Bayrampaşa-Topkapı arasını geçtikten sonra kar örtüsü kalmadı ve yağış sulu kara döndü.

    Cevapla
    1. Kaangr2(İstanbul/Çatalca Rakım : 145)

      Çatalca Merkez genelde şansız olur ama her yer koptu gitti. Yarın biraz daha fotoğraf yükleyeceğim. 🙂

      Cevapla
  8. Dinçer Gül Aydın

    Bu arada istanbulda okulların tatil edildiği ve cumartesi oynanması gereken başakşehir bursa maçının yoğun kar nedeniyle pazar gününe ertelendiği arşivde yerini alsın.

    Cevapla
  9. Sprmn1907 (Ataşehir/İST, 120m.)

    Madem sistem başlığı açılmış, çektiğim fotoları burada da paylaşayım dedim, arşivde bulunsun. Bu güzel sürprizli sistemi unutmayacağım. Hiçbir şey beklemezken, İstanbul+Atmosfer ortaklığı yine bize ters köşe yaptı. Oğlumla kartopu oynayıp, kardan adam bile yaptık şükürler olsun 🙂





    Cevapla
  10. Dinçer Gül Aydın

    Yer sultangazi dün sabah başlayan ve akşama doğru tutmaya başlayan kar aralıksız devam etmekte. Dün gece 15cm yakın birikim yapan ve gün içerisinde erimeye başlayan kar sıcaklığın tekrardan 0 derecenin biraz altına düşmesiyle tekrardan tutmaya başladı. Mevcut olan karın üzerine orta şiddette tipi var dyebilirim. Manzara şahane.

    Cevapla
  11. Havadelisi (Acıbadem/Kadıköy/İST, 60m)

    Şunu da not düşelim: Bu sistemdeki kar örtüsünün yükseltiye (rakıma) göre değişimi, 10-12 Aralık 2013 gökgürültülü DEK sistemi ile neredeyse bire bir aynı oldu, Anadolu Yakası sahilleri neredeyse hiç örtü göremezken mesela İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde o zaman da 20 cm kar vardı (kendim ölçmüştüm):

    https://havadelisi.com/2013/12/09/soguk-artiyor-istanbula-kar-geliyor/

    Bu benzetme tabii İstanbul için geçerli, çünkü bitmekte olan sistemimiz siklonik olduğundan çok daha geniş bir alanı etkiledi.

    Cevapla
    1. Geographer Berk (Göksu/Beykoz/İstanbul,17m)

      Hocam, bu sistem ile ilgili eklemek istediğim bir detay var. Kuzey ve güney kıyıların arasındaki fark bile kayda değer düzeydeydi ve denizlerin de daha soğuk olması nedeniyle, kuzey kıyılar olarak 11-12 Aralık 2013 sistemini çok rahat geride bıraktığımızı söyleyebilirim bu sistemde. Kadıköy gibi Güney kıyı semtlerinde doğru dürüst örtü bile oluşmazken (belki kısa süreli örtü oluşmuş olabilir, gece saatlerinde) E-5 hattının kuzeyinde kalan boğaz kıyılarında ise 3-10 cm arası değişen bir örtü mevcuttu. Kuzey ve güney kıyılar arasındaki makasın oldukça açık olduğu bir sistemi geride bırakmaktayız.

      Cevapla
    2. El NiNo (Çayeli/RİZE, 400m)

      Bu sistem daha çok 20 Aralık 2012 Sibirya sistemine benziyor.
      O da özellikle Avrupa yakası ve yüksek kesimleri etkilemisti. Sistem bu sistem gibi okluzyon olup sıcak oklüzyon ile bitmisti. kar yagmura dönmüstü.
      Sarıyer Mgm ölcümü 38cm mi neydi

      Cevapla
  12. emre34 (Beylikdüzü, İSTANBUL / 180M)

    Beylikdüzü için de harika bir sistem oldu. Tipinin yığma yaptığı yerlerde 30 santimetreyi geçik kar vardı. Hem gece hem bu sabah sokaktydım. Fotoğrafları atıyorum. Bu arada halen yağış yoğun olmasa da sürüyor. Günün kalan kısmı için bir beklentiye girelim mi?
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/a2f8cc31-4528-4710-bafa-0fb6ff33a658.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/dcb38149-b90d-4d59-ad8e-01aea20ffe1e.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/89316222-5ec9-4a3e-9336-dd0c33e2c1bd.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/cf09c8a1-71ba-4c57-b2eb-c16abf08115d.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/d1dba1bb-e352-4ff0-a16d-67b4cfb3e5f5.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/7c6eee24-0f14-41c3-8a60-8d46d31daf7c.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/376a60fa-5b12-41ee-a4c1-6dbe39101d5e.jpeg
    https://kumburgaz34.files.wordpress.com/2019/02/cb06b2a3-c987-4681-8761-160643b3cf4e.jpeg

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s