2018 Kışı: Çoğunlukla Ilık, Sürprizlere Açık


Havadelisi.com Mevsimlik Tahminler Departman Müdürü Erdem Erdoğan, siz sayın takipçiler için yazdı. Tüm ekibin katkılarıyla…
—————–

2018 Kışı

Geleneksel Havadelisi.com Mevsimlik Tahminine hoş geldiniz değerli takipçiler.

Liseliler bilmez, 90’lı yıllarda İstanbul’da, son senelerde olduğu gibi 2-3 günlük kar tatilleri pek yoktu, çünkü diz boyu kar filan nadiren yağardı. Benim gibi ortaokul lise dönemini 90’larda yaşayanların hepsi buna şahit olmuştur 🙂 2000’li yıllardan itibaren, özellikle de son yıllarda basınç yerleşimlerinin Türkiye’nin yararına olacak şekilde konumlanması sebebiyle İstanbullular olarak unutulmayacak kar yağışları yaşadık: 2012, 2015, 2016 Yılbaşı ve 2017 Godzilla karlı sistemleri gayet ciddi, “eski kışlar artık yok yea” geyiklerini tarihe gömecek kadar büyük sistemlerdi. Ancak bu sene sonbaharın başından, tahminimizi yaptığımız Kasım ayının ortalarına kadar geçen sürede, geçtiğimiz yıllarda bize bol kar yağışları getiren bu örüntünün epey değiştiğini gözlemledik.


Birkaç yıldır Avrupa Kıtası’nda egemen olan yüksek basınç alanlarının bu sene daha batıda konumlanıp Atlantik Okyanusu’na kaydığı, oradan da Grönland’a doğru çıktığı görülüyor. İskandinavya’nın kuzeyinde de egemen olan yüksek basınç alanlarındaki bu pozitif anomali sayesinde Orta Avrupa’ya bu sonbaharda daha fazla kutupsal alçak basınç indiğini ve ülkemizi sıcak sektörde bıraktığını söyleyebiliriz.

Jeo500

Deniz suyu sıcaklıklarına baktığımızda da, Kuzey Atlantik’te geçtiğimiz yılın tam tersi olacak şekilde bir dağılım olduğunu görüyoruz. Hatta, son verilere göre, neredeyse hiçbir yerde normaller altında kalan bir bölüm olmadığını görebiliyoruz. Bunu da Atlantik üzerinde gezen yüksek basınç alanlarının bir göstergesi olarak kabul edebiliriz.

sstch0

Deniz suyu sıcaklıklarının geçen sene bu zamandan farkı

cdas-sflux_ssta_atl_1

Kuzey Atlantik deniz suyu sıcaklıklarının normalden farkı (22 Kasım 2017)

İçinde bulunduğumuz Kasım ayı itibariyle, ECMWF kurumu mevsimlik tahmin modelini geliştirerek şu anda dünyadaki en gelişmiş çıktıları üreten System 5 modelini devreye aldı. Bu modelin son güncellemelerine baktığımızda Atlantik üzerinden Avrupa’ya sıkça alçak basınç alanlarının sarkacağı, en kötüsü de Türkiye ve Rusya üzerinde bir yüksek basınç merkezinin yerleşmiş olacağı görülüyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse ülkemizde durağan hava koşulları ve normallerin altında yağışlarla geçecek bir kış yaşanır, yani hava delilerinin anlayacağı dilden konuşursak 2014 kışı.

ecmm

Son olarak da uğurlu endeksimiz QBO’ya bir bakıp tahmini toparlayalım. Daha önceki mevsimlik tahminlerimizi okumuş olan takipçilerimiz konuya zaten hakimdir, QBO hakkında fikri olmayanlar ise geçmiş seneki yazılarımızdan bilgi edinebilirler.

İki sene üst üste batılı yani pozitif seyir izleyen QBO endeksi, bu sene ile beraber yeniden doğulu yani negatif seyre dönüş yaptı, önümüzdeki kış boyunca da negatif yönde ilerleyeceği tahmin ediliyor.

DN-qg3rVAAIjKn4

Peki bu endeksin uğuru nereden geliyordu, kısaca hatırlayalım. QBO’nun negatif seyir izlediği kışlarda kutup girdabı kış aylarında yavaşlıyor ve güneye soğuk kaçağı inme ihtimali artıyor biliyorsunuz. Son 15-20 yıla baktığımızda ortalama sıcaklıklar ne olursa olsun endeksin negatif seyrettiği kışlarda Türkiye olarak en az bir karlı sistem ve en azından normallerde, çoğunlukla da normaller üzerinde yağış alıyoruz.

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak, inceleyip yazıya dökmediğimiz tüm verilerinden çıkan sonuçları da aşağıda toparlayacağız. Ama önce şunu tekrar hatırlatalım; süper bilgisayarları olan kurumların aksine, yaptığımız mevsimlik tahminler benzerlikler ve eşleştirmeler üzerine kuruludur, bu yüzden bundan önceki tahminlerimiz ne kadar başarılı olursa olsun, bu tip tahminlerde mükemmeliyet ve nokta atışı bir sonuç beklenmemelidir.

Özet:

  • Bu seneki tahminimizde bize yararı olacak tespitler yapabilsek de, geçtiğimiz senelerin aksine çok kuvvetli sinyaller alamadık. Yani bu kışın, tahminlerin tersine davranabilecek, sürprizlere açık bir kış olduğunu söyleyebiliriz.
  • QBO endeksi, uzun vadeli AO-NAO tahminleri ve Kasım ayındaki basınç yerleşimlerini baz aldığımızda özellikle kışın ilk yarısında negatif AO-NAO seyri olabileceğini düşünüyoruz. Yani büyük bir aksilik olmazsa bu sene ülkemizde ciddi bir kuraklık beklemiyoruz.
  • ECMWF’in 2014 benzeri “ılık ve kurak Türkiye” tahminine katılmıyor, 2018 kışının Avrupa’da 1999 ve 2013-2015 arasındaki kışların bir karışımı olacağını düşünüyoruz.
  • 2018 kışının ülkemize yansımasına bakacak olursak; batı bölgelerimizde nispeten aktif (yağışlı / fırtınalı), doğuya doğru gidildikçe daha sakin (durgun / az yağışlı) bir kış geçmesi muhtemeldir. Atlantik Okyanusu’ndan Orta Akdeniz’e doğru inen alçak basınç merkezlerinin dönem dönem Türkiye’ye de kayacağı, bu sayede batı kıyılarımızın normalden fazla yağışlı bir kış geçireceğini tahmin ediyoruz.
  • Yine aynı Atlantik siklonlarının biraz daha kuzeyde konumlanmasına paralel olarak da, geçtiğimiz senelerde Doğu Avrupa ve Karadeniz üzerinden direkt olarak ülkemize inen soğuk / karlı sistemlerin bu sene çoğunlukla Orta ve Batı Avrupa’ya doğru çekilmesi muhtemeldir.
  • Kış geneli için ortalama sıcaklıkların ülkemizin tamamında mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini düşünüyoruz. Detaya inersek, sıcaklıkların Trakya’da normallerin az üzerinde, İç Anadolu’nun doğusunda ve Doğu Akdeniz’de ise normallerin çok üzerinde seyredeceğini söyleyebiliriz.
  • Kar bakımından en şanslı bölgeler Trakya, İç Batı Anadolu’nun yüksek illeri ve Doğu Anadolu’nun doğusu olacaktır. Yerde kar örtüsü yapabilecek bir sistemin İstanbul ve Ankara’yı en az birer kere ziyaret etme olasılığını da yüksek olarak görüyoruz. Fakat, Türkiye’nin hiçbir yerinde -mesela geçen kış olduğu gibi- uzun süreli soğukların ve sık kar yağışlarının etkili olacağını düşünmüyoruz.
  • Sizin yaşadığınız yere karın az mı çok mu yağacağını söylemeyi de çok isterdik ancak mevsimlik tahminlerde bu tip detaylara girmek doğru olmuyor. Geçmiş seneleri hatırlarsanız, Eskişehir iki üç kez üst üste 20-30 cm kar almışken hemen yanı başındaki Ankara’da 1 derecede sürekli yağmur yağan kışlara da rastladık. Bunlar da atmosferin kimine göre acı, kimine göre tatlı tesadüfleri oluyor.
  • Kar sevenler yine de üzülmesinler, yukarıda sözünü ettiğimiz basınç örüntüleri kışın ikinci yarısında değişebilir de… Bakarsınız -2017 hariç- geçen yıllarda normalden çok ılık olmaya meyleden şubat ayı bu sene bir sürpriz yapar…

    Herkese bol yağışlı, bol karlı ve aksiyon dolu; öte yandan huzurlu ve güzel bir kış diliyoruz.
Reklam

2018 Kışı: Çoğunlukla Ilık, Sürprizlere Açık” üzerine 47 düşünce

  1. hayatbu (Beşiktaş/İST 10 m)

    Santiago Üstat tebrikler. Gerçekten nokta atışı bir mevsimlik tahmin olmuş. Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de tam isabet 🙂

    ECMWF’nin mevsimlik tahmin modelinin tutarlılığı da gözümden kaçmadı. İnşallah önümüzdeki kış efsaneler arasında yer alır 🙂 Bir de Atış Serbest’e yazmıştım ama bu işin ehli olarak sana da sormak isterim. Haziran ortasından beri ısrarla sıcak kesimde kaldık. Ortalamalardan oldukça sıcak bir dönem geçiriyoruz aylardır. Bu ısrarın sebebi nedir ve ne zaman kırılabilir? Daha önce böyle dönem en son ne zaman yaşanmış ve ardından nasıl şartlar oluşmuş müsaitliğin ölçüsünde bakabilmen mümkün mü? Teşekkürler.

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

      Teşekkürler, keşke tutmasaydı 🙂

      Geçtiğimiz senelerde bize baya bi güzellik yapan pattern sonbaharda değişti ve ortalarda pek görünmeyen İzlanda tekrar kıta içinde sahneye çıktı. Geçmişle ilgili ise detaylı araştırmak lazım, ben de merak ediyorum açıkçası, önümüzdeki günlerde bir çalışma yapabilirim vaktim olursa.

      Cevapla
  2. Huseyin Yilmaz

    Bu aslında çok kötü bir haber değil. Ben de kar severim ama doğalgaz ve diğer enerji türlerinde dışarı bağımlı bir ülkeyiz. Ekonomi rezalet, dolar 4 TL’ye dayandı. Bir de üzerine soğuk bir kış geçirecek olsaydık maddi durumu çok yerinde olmayan bir çok aile yemeğinden kısıp ısınmaya vermek zorunda kalacaktı.

    Ayrıca facebook’ta da yazmıştım, Türkiye Doğu Akdeniz ülkesi ve güneyimizde Afrika, güney doğumuzda da Ortadoğu var. Kıyılarda kar yağmaması zaten son derece normal, yağması sürpriz bence.

    Yani bence şanslıyız bu şartlar altında 🙂

    Cevapla
  3. selimsaner (Kozyatağı, 40 m)

    Mevsimsel tahminler ile alakası yok ama sizler ile, 33 yıl önce, efsane 85 Şubat’ı ile ilgili kendi yaptığım gözlem ve kayıtlarımı paylaşmak isterim:







    O kışa girerken, Eylül, Ekim normallerden sıcak geçmişti. Hatta 7 ekim 84’de 34 derece ile sıcaklık rekoru kırılmıştı. Sonraki 2 ay, Kasım ve Aralık normallerin altında seyrederken, Ocak biraz ılık geçmişti. İçinde bulunduğumuz yıl da ise Eylül gayet sıcak geçti ama Ekim normallerin az altında iken Kasım normallerin az üstünde gidiyor. Bakalım arkası nasıl gelecek ???

    Cevapla
      1. Ahmet Mutlu Şenel

        Öncelikle yoğun çalışma tempolarına rağmen bize vakit ayıran Erdem abi, Ozan abi başta olmak üzere üstat abilerime tahminlerinden dolayı teşekkür ederim.
        Ozan abi yorumlarında sık sık 2016 Aralık’ın efsanevi soğukluğundan bahsediyordu. Kendimce bir yorum yaptığımda geçen seneye bakarsak 2016 Aralık o kadar soğuk geçmesine rağmen Bursa için hüsrandı. Karla karışık yağmurun ötesine geçememiştik. Zaten Bursa’nın Mgm verilerine göre sıcaklık ortalamaları Aralık 7.3 iken Ocak 5.5 Şubat ise 5.9 olarak gerçekleşmiş. İyimser bir totem yaparsak Aralık ayını dinlenerek geçirirsek belki de Şubat ayını kazanabileceğiz. Yani bana deselerki Aralık’ı mı yoksa Şubat’ı mı çöpe atarsın. Aralık’ı çöpe atarım derim. Hepimiz için aksiyonlu ve bol karlı bir kış temennisiyle…

        Cevapla
  4. Sprmn1907 (Ataşehir/İST, 120m.)

    Geleneksel kış tahmini için uğraş, emek veren tüm üstadlara teşekkürler, sevgiler ve saygılar..Her ne kadar biz kar severler ve hava delileri için ılık bir tahmin olsa da genel sıcaklıktan bağımsız olarak sert sistemler almamız, “sürprizlere açık” vurgusunun olumlu anlamda gerçekleşmesi ve uzun yıllardır hüsranla yaşadığımız “Şubat” ayının bize bu sene güzel sürprizler yapması dileğiyle..Herzaman umudumuzu koruyalım, pozitif düşünelim 😉

    Cevapla
  5. bleher(izmit/0m)

    Bu çalışma için yoğun iş tempolarına rağmen fazlaca zaman harcayan Başta Erdem Üstad ve Dr. Ozan Mert Göktürk Hoca olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkürler ellerinize ve emeğinize sağlık.
    Amerikalıların çiftçi almanağı gibi benimde kasım ayı basınç desenlerinin yerleşimlerine göre her yıl kış için bir öngörüm oluyor ve genelde o bölgelerde kış kasım ayı yerleşimleri gibi geçiyor.Bu yıl İzlanda AB ve Akdeniz çukurunda oluşması muhtemel tepki alçak basınçlarından dolayı kuzeyden yurdumuza sokulmaya çalışan soğuk havaların sınırımızdan içeri girmekte zorlandığı kışlardan bir olma ihtimali yüksek bu sebeple bence Trakya batı Karadeniz’in orta kesimleri iç Anadolu’nun kuzeye bakan kesimleri şanslı, kıyı kentlerimizin muhtemel bir sıcaklık sınırı aşıp aşamam konusu o bölgelerde ki kış için belirleyici olacak..Balkanlara kadar sarkan bazen aşırı soğuk havaların yurdumuzu ne kadar etkileyip etkileyemeyeceği de bu kışı belirleyici hareketlerinden biri olabilir..
    Hayırlı ve güzel bir kış olması dileğiyle….

    Cevapla
    1. bleher(izmit/0m)



      Hay ..!!! şom ağzıma aha da bu iki örüntüde eğer ben yanlış yorumlamadıysam bir tepki alçak basıncı oluşuyor ve yurdumuza inmeye aday soğukları geri itiyor hemde Azor, Sibirya omegası oluşmuşken sanırım bu soğuk karakterli kutup soğu uzun süre Avrupa’nın neredeyse İspanya Portekiz gibi çok güneyli ve sıcak bölgeleri dahil yurdumuz hariç etkili olacak .. 😦

      Cevapla
  6. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Film: Çoğunlukla ılık, Sürprizlere Açık ( 2018 )
    Tür: Dram, Gerilim, Bilim kurgu, Aksiyon
    İmbd: 8.9 ( 40.194 oy )
    Yönetmen: Atmosfer
    Senaristler: Erdem erdoğan, Dr. Ozan Mert Göktürk,Emre Güler, Onur Kapucu, Alkım Yılmaz
    Oyuncular: ECMWF, GFS, GEM, UKMO, NAVGEM

    FİLM ÖZETİ / KONUSU
    Havadelileri’nin kış macerası.

    Cevapla
  7. flamingo72h

    Bence bu kış doğu Anadolu nun orta ve doğusu güneydoğu Anadolu’nun doğusu Karadeniz’in orta ve doğusu için güzel geçecek.Bunların dışında Sivas,Kayseri,Bolu, Kastamonu,Yozgat Edirne ve Tekirdağ da da güzel ve karlı geçecek.Marmarada iyi kar alacak.2013 kışı gibi geçeceğini düşünüyorum.Havalar durgun olabilir ama ara sıra iyi sistemlerin geleceğini düşünüyorum.Ayrıca ayın 4/5/6/7/8 inde güzel ve bol karlı bir sistem geleceğini düşünüyorum.Gfs ve ecmwf de de buna dair birkaç belirti var.Bu benim düşüncem.

    Cevapla
  8. falkan82 (Samandıra/İst - 131 m, Karapürçek/Sakarya - 66 m)

    Herkese yeniden merhaba,
    Her zamanki gibi detaylı ve bilimsel temelli bu mevsimlik tahmin için teşekkürler. Ben de 90’lı yılların bir ortaokul ve lise öğrencisi olarak ilk cümleleri çok iyi anlayabiliyorum. 1992 kışını elbette ayrı tutmak gerekir.
    Siz de yorumlarınızda değinmişsiniz; son yıllarda kışın 2. kısmı nispeten daha ılık geçiyor. Tabir-i caizse kış mevsimi Aralık ve Ocak aylarında enerjisini tüketiyor. Halbuki geçmiş veriler İstanbul’un en soğuk zamanlarının Ocak 20 itibariyle başlayıp, zaman zaman 15-20 Şubat tarihlerine kadar sürdüğünü gösteriyor. İstanbul için gelmiş geçmiş en düşük sıcaklığın 9 Şubat 1929 tarihinde ölçülmüş olması da bunu doğruluyor.
    Verileri kendi gözlüğümle ve kuzeybatı Anadolu için incelediğimde kışın başlangıcının, son 2-3 ayın devamı şeklinde durağan ama bu durağanlığın zamanla etkisini kaybettiği bir şekilde geçeceğini tahmin ediyorum. Bu durağanlık düşük gece sıcaklıkları ve yüksek gündüz sıcaklıkları, bazen hafif yağışlar şeklinde görülecektir. Kışın 2. yarısına geldikçe atmosferdeki aksiyonun artacağını ve eğer şanslıysak kışın bu daha soğuk kısmında, daha elle tutulur sistemler tarafından ziyaret edileceğimizi düşünüyorum. Yani sıcaklık mevsim normallerinde olmasa da kışın seyri ve toplam yağış miktarı normaller civarında olacaktır. En azından ben öyle umuyorum.
    Ozan Hocam,
    Geçen kış konusu olmuştu. İsmimin yanında 3 ayrı merkez adı bulunuyordu. Kentsel dönüşümden dolayı Haziran ayı itibariyle evimizden ayrıldık ve işyerime yakın diye Samandıra’ya taşındım ve ismimi revize ettim. Eski evimiz Göztepe istasyonuna çok yakındı. Artık evimin çok yakınında Samandıra havalimanı meteoroloji istasyonu var. Ayaz olan gecelerde İstanbul’daki en düşük sıcaklıkların ölçüldüğü, İstanbullu soğukçuların pek sevdiği bir istasyondur.
    Ben de bu fırsatı kullanıp, Kasım ayı başından itibaren Samandıra havalimanı ve Göztepe istasyonlarının sıcaklık verilerini kayıt altına almaya başladım. Şehir içinde ne seviye sıcaklık farklarının olduğunu görmeyi amaçlıyorum. Aylık olarak burada paylaşıyor ve kendimce yorumluyor olacağım.
    Bütün Hava Delilerine güzel bir kış diliyorum. Şansımız bol olsun 🙂


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Cevapla
  9. Waluigi(Aydınlıkevler 884m, Beytepe 1050m/Ankara)

    Bence Santiago üstad bu tahminde 1985 Şubat’ına biraz vurgu yapmış sanki. Aşağıda resim kalabalığı olmasın diye 84 Kasım-85 Şubat arasında basınç ve sıcaklık anomali haritalarını gif haline getirdim.


    84 Kasım ayına baktığımızda, tahmindeki haritaya benzer bir yerleşim var. O sene kasım-aralık dönemi içinde bulunduğumuz dönem gibi güney bölgelerimiz hariç aksiyonlu geçmemiş gibi görünüyor. Yağış haritalarına ulaşamadığımdan net bir yorum yapamıyorum. 85 Ocak ayına geldiğimizde Avrupa kıtasının, üstadın da dediği gibi, alçak basınç alanı haline geldiği görülüyor. Türkiye’de bunun sonucu olarak ılık bir ay geçirmiş. Ancak şubat ayına geldiğimizde koşullar değişiyor ve o efsane dönemi yaşıyoruz. İspanya hariç nerdeyse bütün Avrupa soğuk bir ay geçirmiş. O döneme ait NAO ve ENSO değerleri ise:
    NAO: 84 Kasım: -0.06 ENSO: 84 Ekim-Kasım: -0.352
    84 Aralık: 0.00 84 Kasım-Aralık: -0.603
    85 Ocak: -1.61 85 Aralık-Ocak: -0.561
    85 Şubat: -0.49 85 Ocak-Şubat: -0.595
    85 Şubat-Mart: -0.709
    Bir Ankaralı olarak geçtiğimiz son 2-3 kışa İstanbullular kadar efsane gözüyle bakamıyorum. İçinde bulunduğumuz coğrafyada Akdeniz’deki siklonların en ufak hareketleri, yakın bölgeler arasında dramatik farklara yol açabiliyor. O yüzden, ülkemiz özelinde, mevsimsel bir tahmin yapabilmek gerçekten zor oluyor. Eskişehir-Ankara örneğini 31 Aralık 2014 yılbaşı sisteminde siklonun doğusunda kalarak biraz da acı bir şekilde tecrübe etmiştik. Bahsettiğim son 2-3 senelik dönemde Ankara’da tatmin edici sistemler aldık, o konuda nankörlük edemeyiz. Ancak sistemler arasında neredeyse 30-40 günlük yüksek basınçlı durgun dönemler yaşadık ve ne yazık ki 2016 ve 2017 Şubat aylarını yüksek basınca kurban verdik. Sonuç olarak, bu sitede geçtiğimiz bu dönemlere göre site ahalisi olarak daha hareketli bir kış geçireceğimiz konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Sanırım biraz da duygularımla hareket ederek, içinde bulunduğumuz dönem ile efsane 1985 Şubat ayı ile benzerlik kurmaya çalıştım.

    Cevapla
  10. serkan d.

    Başta Erdem Hocam olmak üzere Havadelisi ekibine verdiği emeklerden dolayı teşekkür ederim. Tahminde herkesin baktığı gibi ben de ilk olarak bölgeme baktım ve kar ikonunu görünce çok mutlu oldum. İnşallah gerçekleşir. Erzurum’dan sevgiler…

    Cevapla
  11. carcass (Eskişehir,804m)

    Santiago hocam döktürmüş her sene olduğu gibi 🙂 Elinize emeğinize sağlık. Eskişehir-Ankara örneğini vererek Eskişehirliler’i sokaklara döktüğünüzü de bilin 😀 2015’i unutmadık, hazır unutmamışken tekrarını yapsak, arayı soğutmasak süper olur!

    Cevapla
  12. Burak Pir (Merkez/IĞDIR, 856 m)

    Mükemmel bir yazı olmuş, hiçbir kitapta ve filmde hissedemediğim heyecanı bu mevsimlik tahmini okurken hissediyorum. Emeği geçen hocalarıma teşekkür ederim, hepimiz için hayırlısı olsun. Doğu Anadolu’nun doğusu Iğdır’dan selamlar 🙂

    Cevapla
  13. isaaltin

    Emeklere sağlık sevgili hocalar üstatlar. Benim amatör bir tahminci olarak öngörüm bilhassa sıcaklık bakımından İstanbulda rekor soğuk sayılabilecek geçen kışın ve ciddi kar yağışları aldığımız son 2 kışın uzağında bir kış geçeceğidir ki, bu da İstanbullular bilir, bir kış sert, bir sonraki kış yumuşak geçer tezini doğrular. Yine de kendimce en az 3 örtülük kar sistemi alacağımızı düşünüyorum. Neye dayanarak düşünüyorsun derseniz apışıp kalırım, demeyin o nedenle. Bir de henüz kışın ilk ayı Aralık’a bile girmedik be baba. 🙂 Denizler hala sıcak, bir sistemde DEK ekmeğini yeriz gibi düşünüyorum. Enseleri karartmayalım daha şimdiden derim.
    Son olarak Sevgili Spank’in internetinin kesilmesi için başta T.Telekom olmak üzere, ECMW ve GFS’ye dilekçemi verdim. Birkaç gün (bu çok iyimser oldu), en azından birkaç saat modellere bakmasını engellebilirsek, Aralık’ın ilk haftası bu iş tamamdır (ilk sistemi alırız). 🙂

    Cevapla
  14. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Erdem abi ye ve başka katkısı olanlara teşekkür ederim. Sıcaklık benim için önemli değil yeterki kurak geçmesin.

    Olurda kış tahmini hakkında değişim olursa, yazıya ekleme yapıp günceller misiniz ? Birde Avrasya kar örtüsüne göre tahmin yapıyorlardı o ne durumda ?

    Cevapla
  15. ihsan (Bostancı,İST. 15m.)

    Güzel çalışma olmuş teşekkürler tüm ekibe. Son iki şubatın beklentilerden sıcak geçtiği Batı bölgelerimizde 2018 şubatının güzel bir sürpriz yapabileceğini düşünüyordum ben de. Umarım da böyle olur.

    Cevapla
  16. Miyotis Nattereri

    Brian Greene Saklı Gerçeklik kitabında şöyle diyordu ;
    Çok büyük bir kaya hayal edin kıpırdatamayacağımız kadar devasa ! Onun üzerine bir yağmur damlası düştüğünde hiçbir önemi yokmuş gibi görünür. O damla, taşa etki etmemiş gibi görünür. Şimdi bu kayayı uçurumun kenarında dengede duran, Düşmekle düşmemek arasında kalmış konumda düşünün. Yağmur damlası tekrar düştüğünde o kayayı uçurumdan yuvarlayabilir.
    O damlanın kayanın üzerindeki etkisi gözardı edilemeyecek seviyededir belki de.
    Meteoroloji muazzam seviyede değişkenlerle dolu. Tahminlere yansımayacak o değişkenler hep kafa karıştırıcı geliyor bana. Tüm değişkenleri hesaba katabilecek bir sistem hayal bile edemiyorum.

    HavaDelisi; tahminler için harcanan zaman ve emek takdir edilecek türde her sene… Emeğiniz için teşekkürler…

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s