Bayram ve Sonrası


Sıcakların uzun süre Batı ve Orta Avrupa’da etkili olmasına, Portekiz’deki korkunç orman yangınlarına ve bizim neredeyse tüm Ramazan boyunca serin tarafta kalmamıza yol açan basınç örüntüsü (paterni) artık değişti. Şimdi sıra ne yazık ki bizde.

Bayram tatili boyunca ve önümüzdeki haftanın geri kalanında kayda değer bir yağış beklenmiyor. Yaylalarda ve belki Trakya’da, yer seviyesindeki aşırı ısınmadan kaynaklı kısa süreli ve yerel gökgürültülü sağanaklar görülebilir.

Sıcak hava, pazartesiden (Bayram’ın ikinci günü) itibaren etkisini iyice arttırarak önümüzdeki hafta boyunca (Afrika’dan gelecek ilave kuvvetlerin etkisiyle özellikle haftanın sonuna doğru) çılgın atacak. Durum cidden fena olacak.

Denize yakın yerlerde… rüzgarın denizden esmeyeceği saatlerde hava aşırı sıcak ve kuru olacak. Termometre değerleri; gündüz gölgede 35-46 derece arasında seyredecek. Bu sıcaklık aralığı denizden uzak her yer için de (yaylalar hariç) pekala geçerlidir diyebiliriz. Güneş ışığına doğrudan maruz kalan reklam panosu termometreleri ise 45-65 derece arasında değerler gösterecek. Fakat hava sıcaklığı güneş ışınlarının doğrudan etkisi altında ölçülmez, gölgede ölçülür. Dolayısıyla “Bura 58 derece oldu!” diye coşmayınız.

Ayrıca, rüzgarın denizden esmeyeceği tüm ormanlık alanlarda, sıcak ve kuru havadan dolayı yangın riski en yüksek seviyede olacak. Bu konuda lütfen ekstra duyarlı olunuz. Tatiliniz esnasında geçtiğiniz yerler, sizin “pencereden dışarı sigari izmariti atma artistliği”nizden bin kat değerlidir, unutmayınız.

Kıyılarda, rüzgarın denizden eseceği gündüz saatlerinde hava daha az sıcak (30-35 derece arasında) ama nemden dolayı bunaltıcı olacak. Öte yandan, yaklaşan sıcak hava dalgasının karakterinden ötürü bu saatlerin oldukça kısa sürmesi muhtemeldir. Ayrıca denizler halen çok sıcak olmadığı için gece saatlerinde hava nispeten (hem gündüze hem de mesela ağustos ayındaki benzer durumlara göre) daha dayanılır olacaktır.

Türkiye son 15-20 yılda buna benzer “sert” sıcak hava dalgalarına maruz kalmıştır. Bu da onlardan birisi olacaktır.

Temmuz’un ilk haftasında ülkenin en azından batısı için ‘normal’e dönüş sinyalleri var, umarız öyle olur.

Herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlar, mutlu ve huzurlu bir bayram tatili dileriz. Kendinize dikkat edin.

Reklam

Bayram ve Sonrası” üzerine 4 düşünce

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s