Mevsimlik Tahminler Departman Müdürü’müz Erdem Erdoğan‘ın yazısı…
——–
Henüz yarısını tamamladığımız 2017 kışı; 1 Aralık 2016 – 15 Ocak 2017 tarihleri arasındaki görüntüsüyle, efsane 1992 kışı ile çok benzerlik göstermektedir.
1992:

1992 Kışı İlk Yarısına Ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi
2017:

2017 Kışı İlk Yarısına Ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Türkiye geneli ortalaması temel alındığında son 45 yılın en soğuk kışı unvanını elinde tutan 1992 kışı, NOAA verilerine göre yaptığımız çalışmada ise 1911 kışından sonraki en soğuk kış olarak gözümüze çarpmaktadır.
Şu ana kadar birçok merkezde düşük sıcaklık rekorları, kar rekorları ve sellere yol açan, İstanbul’da Ocak ayı başında efsanevi kar yağışlarına sebep olan 2017 kışı ise, yer seviyesi sıcaklıkları analizine göre 1992 kışına kafa tutmakta, belki de şu an o kıştan bile daha soğuk geçmektedir.
Yukarıdaki verilere ilave olarak 1992 kışının, Filipinler’de 1991’de patlayan Pinatubo Yanardağı’nın püskürttüğü kül ve gazlar sayesinde küresel ölçekte gerçekleşen birkaç yıllık bir soğuma periyotuna denk geldiğini de ekleyelim. (Kaynak)
Yani küresel ısınmanın zirve yaptığı 2016 yılından sonra gelen 2017 kışının ilk yarısı, Türkiye’de sıradışı işlere imza atmıştır.
1992 Kışı İlk Yarısına Ait Yer Seviyesi Sıcaklık Anomalisi:
2017 Kışı İlk Yarısına Ait Yer Seviyesi Sıcaklık Anomalisi:
Acaba 2017 kışının ikinci yarısı da, ilk yarısında olduğu gibi sert geçer mi? Bu sorunun cevabını elbette hiç kimse söyleyemez, özellikle de küresel sıcaklıkların bu denli yüksek olduğu bir zamanda… Ancak yukarıda MGM’nin hazırladığı kış ayları ortalama sıcaklık sapmaları grafiğine göre, Türkiye’de normalden ciddi oranda soğuk geçen kışların (1972, 1976, 1992 ve 1993) hem ilk yarıları, hem de ikinci yarıları aynı şekilde çok sert geçmiş.
2017 kışının ilk yarısını çok benzettiğimiz 1992 kışının ikinci yarısına ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi’ne baktığımızda da, soğukların hız kesmeden devam ettiğini açıkça görebiliyoruz.
Belki de yıllarca anlatacağımız, ne kıştı be diyeceğimiz bir kışa şu an hep beraber tanıklık ediyoruz. Bakalım daha neler göreceğiz 🙂
Sadece 1992 ve 2017 değil, hiçbir kış birbirine kopyası gibi benzemez. Burada ana fikre odaklanmak lazım. Yukarıdaki 500 hPa haritalarına göre 92’de 500 anomalisinin merkezi İsrail civarlarındayken 2017’de Afyon civarlarında konumlanmış. Bundan dolayı batı kesimler biraz daha şanslı oldu.
Karşılaştırma çok güzel ve yerinde.91-92 kış sezonunda İstanbul Göztepe istasyonunda Aralık=4.5 Ocak=5 Şubat=3.9 derece ortalama sıcaklıklarla geçmiş.Aralık verisi bu yılla çok yakın duruyor.Hatta Ocak ayı bu yıl 1992 yılına kıyasla 1 derece daha düşük bir ortalama sıcaklıkla geçecek diyebiliriz.Göztepe istasyonunda 91-92 sezonunda minimum sıcaklıklar 15 gün sıfırın altına inmiş.Maksimum sıcaklıklar ise 1 gün(10 aralık 91) sıfırın altında kalabilmiş.Henüz şubat ayını yaşamadık ama bu yıl da korelasyon bozulmaz ve soğuk kışın devamı da soğuk geçerse 1991-92 kış sezonundan daha soğuk bir kış geçireceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Trabzon da olarak bu 2017 kışının ilk yarısında fazla birşey göremedim Marmara da Godzilla varken hava sıcaklığı 20 derecelerde takılıyordu Aralık’ta havada da olsa kar gördük ama 1 cm bile oluşum olmadı inşallah ikinci yarı iyi bir dönüş olur artık…
Bu seneden farklı olarak o sene Sibirya çok kuvvetli olamamış ve AO sonbahar-kış boyunca çoğunlukla nötr-pozitif bir seyir izlemiş. Bu sene ise hatırlarsanız Sibirya sonbaharda rekor kırmıştı ve AO Kasım’daki bir yükseliş dışında Aralık 2. haftaya kadar hep negatif kalmıştı. Belki bu durum Kuzey Kutbu’ndaki rekor erimenin bir sebebi olabilir.
92 kışının sıcaklık anomalisi. Pozitif AO’lu bir kışa uygun olacak şekilde kutup bölgesi soğuk bir kış geçirmiş.

Şu kanal İstanbul’u yapacaklarsa, Dilovası havzasına yapsınlar. Üzerine çekerde biraz efsane de biz görürüz belki. 😀
Üstad güzel bir yazı olmuş teşekkürler.. 2.yarıda güzel şeylerin sinyallerini görüyoruz, ay sonunda güzel bir sistem geliyor gibi, insallah sistem gücünü kaybetmez aksine güçlenerek gelir ve geçen yıl ocak sonunda olduğu gibi tüm türkiyeye güzel kar bırakarak kar severleri mutlu eder..
Niçin bu diagramları istediğime gelince:kıyılarda bile günlerce kar ve devamında erime olmaması aklıma geliyor
Konya’da 2016 Aralık ayı, 1991 yılı Aralık ayından daha soğuk geçti. Ocak ayı da 1992’yi sollayacak gibi duruyor. Güneş lekelerindeki son durumu da paylaşalım:

1972 özellikle1976 nın diagramları
Vay canına! Gerçekten çok ilginçmiş, böylesine bir zamanda böyle soğuklar. İnşallah 2. Yarısı daha çetin ve sert olur. Güzel bir çalışma olmuş Erdem Üstad 🙂
Erdem abi İstanbul için 1 tane karlı sistem aldık o da iyiydi ama onun dışında pek bir şey görmedik. Havalar normalden soğuk geçmesi dışında şimdilik bir şey yok. Bu arada 1992 doğumluyum 😀
Hala pek bir şey görmedik diyor ya… Bence senin yaklaşımın hiç ama hiç sağlıklı değil SpanK efendi.
Ozan abi kendimi düzgün ifade edemiyorum sanırım. 😦 Bu sene çok soğuk diyorlar, efsane diyorlar ama İstanbul’da sadece 1 tane karlı sistem aldık o onun dışında karlı sistem almadık ki onu demek istiyorum. Ayrıca Sonbahar ayı baştan sonra kurak geçti, Sonbahar bile yaşamadık abi.
İfadeyle ilgisi yok. İstanbul’un görebileceği en büyük sistemlerden birini gördün geçen haftalarda. O sistemden sonra böyle laflar edilmez. Edilmez yani, nokta. Daha da kış bitmedi ayrıca.
Aslında iki tane sistem aldık. Yılbaşında havada da olsa kar yağdı. Sanki İstanbul için durum farklı gibi konuşuyorsun Spank:) Trakya hariç tüm Marmara’da ve kıyılarda aşağı yukarı durum böyleydi. Godzilla sırasında doğu Marmara’da İstanbul’daki kadar yoğun kar görülmedi.
O sistem zaten çok iyiydi abi efsane bir sistemdi ama hepsi bu şimdilik. 2012 de mesala sık sık sistem gelirdi. Aslında yanlış anlaşıldım gibi neyse. 🙂
30 Kasım, 7 Aralık, 13 Aralık, 17 Aralık, 23 Aralık, yılbaşı sistemi, godzilla, 12 Ocak, 20 Ocak. Daha ne istiyorsun Spank 🙂 Tüm kar yağan tarihleri sıraladım
Ben anlıyorum seni SpanK merak etme, biz kardelilerinin sokağına 1m kar da yağsa daha fazlasını isteriz hep 🙂
Bastım eksiyi
Ozan abiye katiliyorum.Daha ne istiyor bu istanbullu kardeslerimiz anlamadim.Gözünüz doysu.😃
Bir şeylerin tadını çıkarmak yerine hep şikayet ediyorsun. İstanbul gibi senede ortalama 800 küsür kg yağış alan bir yerde yaşıyorsun. Hayat ne getirir ne götürür bilinmez. Bir gün Iğdır’a düşersin de bu günlerini mumla ararsın. Azıcık şükret 😉
Godzilla’yı görmeyen gözlere 8 numara miyop cam yazıyorum.
Sıcaklık anomali tablosuna baktığımızda dikkat çeken bir başka durum da 1993 yılından sonra en soğuk yılın 2008 olması.
daha ne görcen hocam bundan iyisi buffallo.. hemen ikametini kuzey amerika ya yada alaskaya alıcan…senede beş kere efsane sistem alsaydık zaten adı efsane olmazdı:D:D
SpanK, şu sistem gelsin burası doğu marmara kar manzaraları galerisine dönsün o zaman anlarsın geçen sistemin kıymetini 😀 Biz burda dellendik, fıttırdıkda da(7-8-9 Ocak GODDZILLA sisteminde) bu efsane soğuk anormaliye sahip kışa laf etmedik be kardeşim 😀