2017 Kışı’nın Efsanevi İlk Yarısı


Mevsimlik Tahminler Departman Müdürü’müz Erdem Erdoğan‘ın yazısı…
——–

Henüz yarısını tamamladığımız 2017 kışı; 1 Aralık 2016 – 15 Ocak 2017 tarihleri arasındaki görüntüsüyle, efsane 1992 kışı ile çok benzerlik göstermektedir.

1992:

1992 Kışı İlk Yarısına Ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi

2017:

2017 Kışı İlk Yarısına Ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Türkiye geneli ortalaması temel alındığında son 45 yılın en soğuk kışı unvanını elinde tutan 1992 kışı, NOAA verilerine göre yaptığımız çalışmada ise 1911 kışından sonraki en soğuk kış olarak gözümüze çarpmaktadır.

Şu ana kadar birçok merkezde düşük sıcaklık rekorları, kar rekorları ve sellere yol açan, İstanbul’da Ocak ayı başında efsanevi kar yağışlarına sebep olan 2017 kışı ise, yer seviyesi sıcaklıkları analizine göre 1992 kışına kafa tutmakta, belki de şu an o kıştan bile daha soğuk geçmektedir.

Yukarıdaki verilere ilave olarak 1992 kışının, Filipinler’de 1991’de patlayan Pinatubo Yanardağı’nın püskürttüğü kül ve gazlar sayesinde küresel ölçekte gerçekleşen birkaç yıllık bir soğuma periyotuna denk geldiğini de ekleyelim. (Kaynak)

Yani küresel ısınmanın zirve yaptığı 2016 yılından sonra gelen 2017 kışının ilk yarısı, Türkiye’de sıradışı işlere imza atmıştır.

1992 Kışı İlk Yarısına Ait Yer Seviyesi Sıcaklık Anomalisi:

2017 Kışı İlk Yarısına Ait Yer Seviyesi Sıcaklık Anomalisi:

Acaba 2017 kışının ikinci yarısı da, ilk yarısında olduğu gibi sert geçer mi? Bu sorunun cevabını elbette hiç kimse söyleyemez, özellikle de küresel sıcaklıkların bu denli yüksek olduğu bir zamanda… Ancak yukarıda MGM’nin hazırladığı kış ayları ortalama sıcaklık sapmaları grafiğine göre, Türkiye’de normalden ciddi oranda soğuk geçen kışların (1972, 1976, 1992 ve 1993) hem ilk yarıları, hem de ikinci yarıları aynı şekilde çok sert geçmiş.

2017 kışının ilk yarısını çok benzettiğimiz 1992 kışının ikinci yarısına ait 500 hPa Jeopotansiyel Yükseklik Anomalisi’ne baktığımızda da, soğukların hız kesmeden devam ettiğini açıkça görebiliyoruz.

Belki de yıllarca anlatacağımız, ne kıştı be diyeceğimiz bir kışa şu an hep beraber tanıklık ediyoruz. Bakalım daha neler göreceğiz 🙂

Reklam

2017 Kışı’nın Efsanevi İlk Yarısı” üzerine 25 düşünce

  1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    Sadece 1992 ve 2017 değil, hiçbir kış birbirine kopyası gibi benzemez. Burada ana fikre odaklanmak lazım. Yukarıdaki 500 hPa haritalarına göre 92’de 500 anomalisinin merkezi İsrail civarlarındayken 2017’de Afyon civarlarında konumlanmış. Bundan dolayı batı kesimler biraz daha şanslı oldu.

    Cevapla
  2. sehirmerkezi (ferah mah.- üsküdar/İst,190m)

    Karşılaştırma çok güzel ve yerinde.91-92 kış sezonunda İstanbul Göztepe istasyonunda Aralık=4.5 Ocak=5 Şubat=3.9 derece ortalama sıcaklıklarla geçmiş.Aralık verisi bu yılla çok yakın duruyor.Hatta Ocak ayı bu yıl 1992 yılına kıyasla 1 derece daha düşük bir ortalama sıcaklıkla geçecek diyebiliriz.Göztepe istasyonunda 91-92 sezonunda minimum sıcaklıklar 15 gün sıfırın altına inmiş.Maksimum sıcaklıklar ise 1 gün(10 aralık 91) sıfırın altında kalabilmiş.Henüz şubat ayını yaşamadık ama bu yıl da korelasyon bozulmaz ve soğuk kışın devamı da soğuk geçerse 1991-92 kış sezonundan daha soğuk bir kış geçireceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

    Cevapla
  3. kutupayisi61

    Trabzon da olarak bu 2017 kışının ilk yarısında fazla birşey göremedim Marmara da Godzilla varken hava sıcaklığı 20 derecelerde takılıyordu Aralık’ta havada da olsa kar gördük ama 1 cm bile oluşum olmadı inşallah ikinci yarı iyi bir dönüş olur artık…

    Cevapla
  4. Burak - 19m Tuzla/İST

    Bu seneden farklı olarak o sene Sibirya çok kuvvetli olamamış ve AO sonbahar-kış boyunca çoğunlukla nötr-pozitif bir seyir izlemiş. Bu sene ise hatırlarsanız Sibirya sonbaharda rekor kırmıştı ve AO Kasım’daki bir yükseliş dışında Aralık 2. haftaya kadar hep negatif kalmıştı. Belki bu durum Kuzey Kutbu’ndaki rekor erimenin bir sebebi olabilir.

    92 kışının sıcaklık anomalisi. Pozitif AO’lu bir kışa uygun olacak şekilde kutup bölgesi soğuk bir kış geçirmiş.

    Cevapla
  5. SnowStorm (Trabzon/Of/Çaltılı 161m )

    Üstad güzel bir yazı olmuş teşekkürler.. 2.yarıda güzel şeylerin sinyallerini görüyoruz, ay sonunda güzel bir sistem geliyor gibi, insallah sistem gücünü kaybetmez aksine güçlenerek gelir ve geçen yıl ocak sonunda olduğu gibi tüm türkiyeye güzel kar bırakarak kar severleri mutlu eder..

    Cevapla
      1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

        Ozan abi kendimi düzgün ifade edemiyorum sanırım. 😦 Bu sene çok soğuk diyorlar, efsane diyorlar ama İstanbul’da sadece 1 tane karlı sistem aldık o onun dışında karlı sistem almadık ki onu demek istiyorum. Ayrıca Sonbahar ayı baştan sonra kurak geçti, Sonbahar bile yaşamadık abi.

        Cevapla
          1. Cenk (Şişli/İST, 110 m)

            Aslında iki tane sistem aldık. Yılbaşında havada da olsa kar yağdı. Sanki İstanbul için durum farklı gibi konuşuyorsun Spank:) Trakya hariç tüm Marmara’da ve kıyılarda aşağı yukarı durum böyleydi. Godzilla sırasında doğu Marmara’da İstanbul’daki kadar yoğun kar görülmedi.

            Cevapla
            1. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 190m.)

              30 Kasım, 7 Aralık, 13 Aralık, 17 Aralık, 23 Aralık, yılbaşı sistemi, godzilla, 12 Ocak, 20 Ocak. Daha ne istiyorsun Spank 🙂 Tüm kar yağan tarihleri sıraladım

              Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s