Godzilla II Vizyona Ne Zaman Giriyor? (Spoiler Alert)


Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Batı Avrupa’ya yerleşen ve yerinden kalkmak bilmeyen devasa bir yüksek basınç merkezi sayesinde Türkiye son yılların en soğuk aralık ayını yaşadı.

Aralık ayı boyunca Karadeniz üzerinden peşpeşe gelen sistemler Karadeniz’in iç kesimlerinde, İç Anadolu’da ve Doğu bölgelerimizde şiddetli soğuklara ve yoğun kar yağışlarına sebep olurken, İstanbul da dahil olmak üzere kıyı kesimler soğuk yağmurlar ve ancak tutmayan şekilde yağan kar yağışları ile idare ettiler.

6 Ocak itibariyle yurda giriş yapan Godzilla Sistemi başta Marmara kıyıları olmak üzere yurdun batısını kasıp kavurdu, tipisi ve deniz etkisi sağanakları ile kar severlere uzun yıllar boyunca unutamayacakları günler yaşattı. Peki bu sistemden sonra orta ve uzun vadede son durum nedir? Şimdi bunu değerlendirelim.

Uzun zamandır soğukların bize doğru akmasını sağlayan basınç yerleşimleri artık biraz mola diyecek, Cuma gününden itibaren bizi ılık tarafa almaya başlayacak. Önümüzdeki 1 hafta – 10 günlük süreçte Azor Yüksek Basıncı’nın kuzeydoğuya yönelmesiyle beraber Orta Akdeniz’e derin alçak basınç merkezleri yerleşecek ve soğukların çoğunu Batı ve Orta Avrupa’ya hapsedecek.

Bu durumun ülkemize yansıması ise Batı bölgelerimize sık sık etkili yağmurların uğraması olacaktır. Marmara ve Ege bölgelerimiz Orta Akdeniz’den gelecek olan yağmurlar ve Balkanlar’dan sarkacak olan nispeten zayıf soğuklarla beraber hava olayları bakımından aktif bir dönem geçirmeye devam ederken, doğu bölgelerimiz ise bu 1 hafta-10 gün boyunca genellikle ılık tarafta kalacak, oralarda havalar bir müddet daha durgun devam edecek.

Son üst atmosfer verilerini incelediğimizde, yaklaşık bir hafta sonra Kutup Girdabı’nın (Polar Vortex) Kanada ve Doğu Sibirya dolaylarına çekileceğini, Avrupa Kıtası üzerine ise bir sırtın (ridge) geleceğini görüyoruz (aşağıda kırmızı tonlu pozitif anomalilerle gösteriliyor).

Bunun yansıması olarak da Azor Yüksek Basıncı’nın daha kuzey enlemlerde konumlandığı aşağıdaki görüntü karşımıza çıkıyor:

Bu durumun güney enlemlere indireceği soğuklar ilk etapta çok şiddetli olmayacak olsa da, Azor Yükseği’nin bu kadar kuzeyde konumlanması Ocak ayının geri kalanında (20 Ocak sonrasında) Doğu Avrupa (Ukrayna) üzerinden gelebilecek Godzillavari bir soğuk hava dalgasının görülmesinin sürpriz olmayacağına işarettir.

Bu güzel kışın tadını çıkarmaya devam edelim, sağlıcakla kalın.

Reklam

Godzilla II Vizyona Ne Zaman Giriyor? (Spoiler Alert)” üzerine 23 düşünce

  1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    Önümüzdeki hafta ortalarında Orta Avrupa’ya çöken yüksek basıncın da etkisiyle Balkanlar’da yer seviyesi sıcaklığı öğle saatlerinde bile sıfırın baya altında kalıyor. Karayelli bir sistem gelirse İstanbul’a birşeyler çıkabilir.

    Cevapla
    1. selimsaner (Kozyatağı, 40 m)

      19 Ocak ve 25 Ocak bu iki tarihi takip etmekte fayda var. Genelde çoğu güncelleme bahar sıcakları versede ara ara bahsettiğim bu tarihler bir göz kırpıp kayboluyor. Önceleri ayın 15’i de böyleydi ama sonra çok fakir kaldı.

      Cevapla
  2. Norther (Ataşehir/İstanbul-160 m)

    Biraz eskilerin diline dönmekte yarar görüyorum.
    19 Aralık Zemherinin Başlangıcıymış
    9 Ocak zemheri fırtınası diye geçiyor.
    2017 kışında bu tarihler civarında gerçekten de güzel aksiyonlar yaşadık , hatta 27 kasımdan itibaren nerdeyse 40-45 gün soğuk ve zaman zaman görülen yağışlara ilaveten bir kaç karlı sistem , en önemlisi bir de Godzilla sistemi aldık.
    Esasında uzun bir aradan sonra tam zamanlı gerçek kışa yakın bir kış yaşadık diyebiliriz.
    Bu verileri göz önünde bulundurarak;
    1- Havadelisi ‘nin ılık taraftan ay sonuna doğru uzaklaşacağımız şeklindeki bilimsel tezi
    2- modellerin 20’si için 1 haftada toparlanması zor olsa bile 10-15 gün için ekstrem tablolara dönmesinin mümkün oluşu
    3-Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzey ve Doğusu ile , Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun hala ciddi yağışlara ihtiyacı olduğu ve bunu alacağına inandığımdan,
    4-ve bana göre en önemlisi ( biraz da gelenekselci olduğumdan ) 27 Ocak’ın zemherinin en şiddetli günleri ve finali olduğu bilgisinden de hareketle , bu yıl zemheri takviminin çok bozulmadan işlemeye devam edeceğini ve ay sonunda yada en geç şubat başında devasa bir sistem daha göreceğimize olan his ve inancımı ve tabiki dileğimi sizlerle de paylaşmak isterim , gerçi birçoğumuz belki bu yada buna yakın düşüncelerdedir ama bunu sizlerle paylaşma adına yazıya dökmek istedim. Umarım dualarımız kabul olur.

    Cevapla
  3. Burak - 100m Görükle/BURSA

    Görükle olarak 30 Aralık’tan beri geçen 14 günün 13’ünde yerde örtü vardı. Aralık ortasında da birer günlük örtü bırakan iki kıytırık sistem gelmişti. Bir İstanbullu olarak çok uzun süre göremeyeceğim soğuk bir dönem geçirdim. Havaların verdiği yoğunluk, okulun verdiği yoğunlukla çakışınca bayağı yorulduğumu fark ettim. Sömestr ve ısınmanın çakışması ilaç gibi gelecek.

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s