Soğuk ve Karlı Bir Yılbaşı


Özet ve uyarılar:

* Çarşamba – Cuma günleri arasında İstanbul, Marmara’nın doğu illeri (Bursa, Kocaeli, Sakarya), Karadeniz ile Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışları görülecek. Kar yağışının en yoğun olacağı yerler Silivri’den Bolu’ya kadar olan hat (İstanbul-Kocaeli-Sakarya), Karadeniz Kıyıları ve denize bakan yamaçları, Bitlis civarı ile Doğu Anadolu’nun güneydoğu kesimleri olacak… Karadeniz’in Samsun’un doğusunda kalan sahil kesiminde Cuma gününden önce yağacak kar biraz sulu olacak…

8682482-large
* İstanbul’da Çarşamba günü seyrek olarak başlayacak kar sağanaklarının (aralıklı ve yerel olarak görülecek kar yağışlarının) şiddeti ve sıklığı giderek artacak; sıcaklığın da düşmesiyle Perşembe günü, yılbaşı gecesi ve Cuma günü özellikle yüksek semtlerde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkileyecek. Perşembe akşam saatlerinden itibaren Cumartesi öğleye kadar sıcaklık çoğu semtte sıfır derecenin üzerini göremeyebilir. Sonuç olarak şehirde, yükseltinin ve kar sağanaklarının izleyeceği rotanın belirleyeceği, 10-60 cm arasında değişen bir kar örtüsü oluşacak, her yerde kartopu oynanabilecek.

* Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir ve doğu ilçelerinde de özellikle Perşembe ve Cuma günleri yoğun kar yağışı var…

* Samsun civarında Çarşamba öğle saatlerinde başlayacak kar yağışı Cumartesi öğle saatlerine kadar aralıklarla ve zaman zaman yoğun biçimde etkisini sürdürecek… Sahil kesiminde ve binaların yoğun olduğu yerlerde kar bir miktar cıvık olacak ama 50 metre rakım ve üzerinde çok ciddi kar birikimleri (50+ cm) mümkündür…


—————————————–

Türkiye yeni yıla birkaç gün kala, kuzeyden Rusya-Ukrayna-Karadeniz rotasını takip ederek gelen birinci sınıf bir soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyor.

base

Bu soğuk hava dalgası iki türlü kar yapacak: 1) Karadeniz üzerinden geçerken nem kazanacak ve deniz etkisiyle oluşan kar (DEK) sağanaklarına yol açacak, 2) Kıbrıs civarında, yaklaşan soğuk havaya tepki olarak oluşacak bir alçak basınç alanı ülkenin doğu yarısına Akdeniz’in nemini kar olarak bırakacak…

Sonuç olarak Pazar günü öğlene kadar düşecek toplam yağışın tahmini haritası (GFS’ye göre) şu şekilde:

16010300_2900

Gördüğünüz gibi ülkenin batı yarısının iç kesimlerinde de bir miktar yağış var ama sözünü edecek bir şey değil. İç bölgelerde kar değil, soğuk problem olacak. Mesela Ankara’da… 🙂

——————–
İstanbul’la ilgili özel bir şeyler söylemek gerekirse…
* 17-18 Şubat 2015 sistemine çok benzeyen bir durumla karşı karşıyayız…
* Deniz suyu sıcaklığı 17-18 Şubat’ın 3-4 derece üzerinde… Bu, düşen yağışı arttıracaktır, ama havayı da biraz ılıtan bir etki yapacaktır… Dolayısıyla kar miktarı çok fazla olabilir, ama en alçak semtlerde ve binaların yoğun olduğu yerlerde karın cıvık olma ve ara verdiğinde erime ihtimali yüksek (özellikle yılbaşı gecesinden önce)…
* Sınırlı alan modelleri birden fazla ve kuvvetli DEK bandı oluşumunu destekliyor, ama her şey radardan belli olacak…

———-
Yorumlarımızı bu başlığın altına yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Soğuk ve Karlı Bir Yılbaşı” üzerine 567 düşünce

  1. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    İstanbul için DEK’lerin Çarşamba öğlen Cuma öğlen arasında olduğunu düşünürsek. Radardaki saatlik gidişattan takip ettiğim kadarıyla, 50 KM hızla gidiyor veya 60. 50 den hesaplarsak, 48 saatte 2400 KM yapar. İstanbul’un arkasındaki 500 KM’lik Karadeniz hattının 5 katı. Aynı hızda gittiğini var sayarsak. Mısır’ı geçip Sudan’ın kuzeyine varıyor. Bize gelen batılı sistemlerin tarafına bakacak olursak, şöyle düşünün İspanya’nın Akdeniz sınırından oluşup hiç bozulmadan size gelen bir bant. Gerçekten muazzam.

    Cevapla
    1. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

      Basaksehir olarak yogun kar’a devam ediyorduk ki su siralar hava durgun.

      Cevapla
  2. archibil (Amasya,400m)

    Kader birgün bize de güler diye umutla bekliyoruz.
    Kar üstüne yazamasak ta cam üstüne yazıyoruz..
    Hava Delisiyiz bütün memlekete haykırıyoruz..

    Not, camdaki gözükenler kar değil eski yağmurdan kalan tozlar,yanlış anlaşılmasın 😦

    Cevapla
  3. nehrk (Buyukcekmece/IST.-25m| Atlanta,GA (260m)

    Su ana kadar sistem Avrupa Yakasi’nin batisi icin beklentilerin altinda kaldi. Gun icinde bantlar cok sik ugramadi. Simdilik 2015 ve 2012’nin epey gerisinde kalmis olsak da, Catalca bandinin yavasca doguya itilmesiyle cok ciddi bir yagis soz konusu son 1 saattir. 15:45 itibariyle de acik alanda 20 santim civari bir kar kalinligi vardi
    https://nehrk.files.wordpress.com/2015/12/image4.jpg?w=260&h=463&crop=1
    https://nehrk.files.wordpress.com/2015/12/image5.jpg?w=261&h=463&crop=1

    Cevapla
  4. TIYIR ( Zonguldak, 69m.)

    Tüm takipçilerin yeni yılını kutluyorum. Uzun zamandır siteyi takip etmeme rağmen üye olmayı ve yorum yapmayı hep erteledim. Sitede emeği geçen herkese teşekkürler.
    Bu heyecan verici sistem dahilinde Zonguldak’la ilgili bir yorum olmayınca birkaç satır yazmakta fayda gördüm. DEK’ler Karadeniz’in üzerinde sıralandılar ve geliyorlar. Yüksek seviyelerde kar yağışı daha etkin. Bulunduğum noktada 15-20 cm aralığında. Tabii ki benim beklentim daha yüksekti. Zonguldak-Ankara ve Zonguldak-İstanbul yönünde trafik kazalarına bağlı sıkıntılar yaşandığını duyuyorum; yerel basında ve gidip gelenlerden aldığım bilgilere göre yoğun bir buzlanma söz konusu.
    Bu geceyi kar üstünde geçireceğimiz kesin ve tahminim aralık ayı en düşük sıcaklık rekoru da Zonguldak için bu gece geçilecek.
    30 Aralık ve bugüne ait iki fotoğraf ekliyorum.
    Verimli yağışlar temennisi ile.

    Not: Gelişmelerden bilgi vereceğim 🙂


    Cevapla
    1. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

      Daga ciktin atiyorsun, Catalca arabalari kalkiyor burdan binip gideriz kar neymis gorursun.

      Cevapla
  5. Karpat (Bitlis-1710m)--(Bitlis/Mutki-1485m)

    Görüntüler Mutki’den 30 cm’lik derste kullandığım cetvelle anca ölçüm yapabildim. Kar 30 cm’den fazla olduğu için toprağa kadar karı kazıp cetveli koydum. Ölçebildiğim kadarıyla gölge olan yerlerde eski kar erimediği için 62-63 cmlik kar vardı Yeni kar muhtemelen 50 cm civarında örtü yapmış, ve halen daha yağış devam ediyor. Bu arada Mutki Bitlis’in en az kar alan yeridir. Tatvan’daki Rahva Ovası bu ilin hatta bu yörenin en fazla kar alan yeridir bakalım akşam Rahva’dan geçicem hava kararmadan ulaşabilirsem fotoğraf atarım.

    Cevapla
  6. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Saat 13:29’da yanımdaki apartmana gözümün önünde kızıl renkli yıldırım düştü. Akabinde çısss diye ses gelmesi ile birlikte internet ve tv ağı gitti. İnanılmaz bir andı..

    Cevapla
  7. Batuhan Kartopu ( Moda/Kadıköy/36 m)

    Ozan Hocam siz hakkaten şanssızsınız:( Şu Moda’da yıllarca neler çektik millet kara doyarken , ben de hem daha çok kar görürüm mantığıyla hem de bi organizasyon düzenlediğim için Levent’te kaldım dün gece, bu gece de Levent’te olacağım. Ancak kıyafetlerimi almak için eve uğradığımda dehşete düştüm. Leventten Moda’ya kadar geldiğim her yerden daha fazla kar Moda’da var şuan. Malesef resim paylaşamıyorum ama çektim daha sonra paylaşacağım… Moda sınırlarını zorluyor diyebilirim.

    Cevapla
  8. Sinanoba (Sinanoba - B.Çekmece - İST 20m)

    Şu ân DEK yağış mola verdi, güneş çıktı. Bu sâyede görebiliyorum ki denizin üzeri buram buram tütüyor, soğuk hava nedeniyle buharlaşma var. Maalesef fotoğraf çekemiyorum. Buharlaşmanın yoğunlaştığı yer B.Çekmece Rose Marin ve Levtur önleri ve açıkları. Buradaki kar örtüsü 12 -15 cm arası.

    Cevapla
      1. Karpat (Bitlis-1710m)--(Bitlis/Mutki-1485m)

        Bulut altındaki difüzyona bakılırsa hatrı sayılır bir yağış var. Nedense kar yağışını doğup büyüdüğüm şehir olan Manisa ve çevresinde görmek daha mutlu ediyor.

        Bitlis’e 28 saattir aralıksız kar yağıyor dünkü yağış hafifti ancak geceden beri çok yoğun yağıyor.Elimden geldiğince görsel paylaşmaya gayret ederim.
        Şimdilik okulumdaki diğer coğrafya öğretmeni Gözde Kırcıman’ın bu sabah çekmiş olduğu bir fotoğrafı paylaşıyorum; Burası Mutki’nin merkezi ve ilkokul öğrencileri:

        Cevapla
  9. izmirdehava (Konak, 3-5 m)

    DEK bantlarının ulaştığı en güney nokta, İzmir Yamanlar Dağı ve ön planda da körfezin devleri pelikanlar.
    İzmir de bu bantlar sayesinde kayıtlı tarihin en kurak Aralık ayını eser miktardaki kar yağışıyla kapatıyor.

    Cevapla
  10. Kavunu Koklayan Adam (Bursa/Nilüfer 150m)

    Şu ana kadarki Bursa değerlendirmesi;
    Şehrin batısı güzel kar aldı bu saate kadar. Arabaların üstleri max. 15 cm, asfalt üzerinde de birkaç santimlik birikim var. Şehir merkezi ve merkezin doğusu biraz daha zayıf ancak hafif de olsa bir örtü var. Yeni bantlar yine şehrin batısını hedef almış şekilde geliyor.

    Cevapla
  11. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

    Gece 3 de ara veren kar son bir saattir tekrardan basladi, metreyle konusalim 🙂

    Yarin eve gecicem, wordpresse aktaricam hepsini.

    Cevapla
  12. hakanpzr

    An itibariyle kadıköy, şu ana kadar sistem dün akşamki performansı ile benim açımdan 2015 şubatı geçti ve bugün de devam ederek çok keyifli ve tatminkar bir hal alacak. Tüm havadelisi takipçilerinin yeni yılı kutlu olsun. Yeni senede tüm dilekleriniz gerçekleşsin, radarlar DEK’siz, 850 HPAlar -13ün altında kalmasın 😀😀❄️❄️❄️❄️⛄️⛄️⛄️⛄️

    Cevapla

Yorum yazın...