Önceki Yıllara Kıyasla Daha Az Sıcak Bir Ramazan…


Bir Erdem Erdoğan (Santiago) raporudur.
———

Ramazan

Müslümanların en kutsal ayı, on bir ayın sultanı Ramazan başladı. Tüm İslam alemine hayırlı olsun diyoruz.

Yazımıza başlarken, öncelikle üçte ikisini tamamladığımız Haziran ayı nasıl geçmiş buna bir göz atalım. Aşağıdaki haritadan da göreceğiniz üzere Haziran ayının ilk 20 gününde sıcaklıklar ülkenin batı ve orta kesimlerinde normallerin 1-2 derece altında seyrederken, doğu ve kuzeydoğuda normallerin 1-2 derece üzerinde gerçekleşmiş.

haziran

Son atmosferik verileri ve sayısal model çalıştırmalarını inceleyip, önümüzdeki bir ay boyunca (Ramazan ayında) havaların nasıl gideceği hakkında bir şeyler söyleyelim…

Ramazan ayının ilk yarısında; Marmara Bölgesi’nde ve Ege Bölgesi’nin kuzeyinde sıcaklıkların mevsim normallerinin biraz altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu 10-15 günlük dilimde ara ara görülecek yağışlar ve rüzgar, sıcakların bunaltıcı olmasının önüne geçecek.

İç Anadolu’nun kuzeyinde ve batısında, kırkikindi yağışlarının bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Sıcaklıklar ise bölge genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek.

Yaz mevsiminin en bunaltıcı geçtiği bölge olan Akdeniz’in kıyı kesimlerinin doğusunda, sıcaklıkların Ramazan ayının ilk yarısında normallerde ve normallerin biraz altında seyredeceğini düşünüyoruz. Geçmiş senelerde görülen uzun süreli aşırı sıcaklar şu anda gözükmüyor.

Yukarıdaki haritada da görüleceği üzere Haziran ayının ilk 20 gününü genellikle mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçiren Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, bir süre daha mevsim normallerinin üzerinde sıcak olacağını düşünüyoruz. Sonrasında ise mevsim normallerine doğru bir iniş olacak gibi görünüyor.

Ramazan ayının ikinci yarısı hakkında kesin bir şey söyleyemesek de, edindiğimiz izlenime göre Orta ve/veya Batı Avrupa’ya yerleşmesi muhtemel bir yüksek basınç alanı sayesinde yurdun orta ve doğu kesimlerinde sıcaklıkların mevsim normallerine ya da bir miktar altına inebileceğini, batıda ise mevsim normalleri civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Bu periyotta, Orta ve Doğu Karadeniz’de aralıklarla etkili yağışlar görülecektir. Yurt genelinde aşırı sıcaklar için herhangi bir sinyal yine yok, rahat bir Ramazan ayı geçirilecek gibi görünüyor.

Fakat; halihazırda normallerin 1 ila 3 derece üzerinde sıcak olan Karadeniz, ilerleyen haftalarda bir miktar daha ısınacaktır. Bu sayede İstanbul da dahil olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan kentlerimizde, Temmuz ayının ikinci haftasından itibaren özellikle de geceleri ara ara bunaltan sıcaklar görülebilir. Ancak bu durum geçtiğimiz senelerdeki kadar uzun süreli ve şiddetli olmayacaktır.

karadeniz

Hayırlı Ramazanlar…

Reklam

Önceki Yıllara Kıyasla Daha Az Sıcak Bir Ramazan…” üzerine 24 düşünce

  1. networkcan

    Ankara Haziran ayı verileri uzun yıllar ortalamaları
    Ort sıcaklık 20.4 C 2015 18.3 C
    Yagisli gun 9 2015 20
    Ort yagış 35 kg 2015 133 kg
    Yagis bakimindan zannedersem kırılması zor bir rekor oldu.

    Cevapla
  2. ihsan (Bostancı,İST. 15m.)

    Okyanusların Batı kıyıları Doğu kıyılarından her zaman daha ılıman olur. Bunun nedeni de hava hareketlerinin Batıdan doğuya doğru gelişmesidir. Sıcak veya Soğuk hava dalgalarının bir su üzerinde ne kadar uzun veya kısa mesafe katetmesiyle de ilgili biraz. Bu genelleme ile baktığımızda. Hava hareketlerinin Batıdan doğuya olduğunu da düşündüğümüzde, Doğu Karadeniz Kıyılarının Batı Karadeniz kıyılarından daha ılıman olması. “Yani, kışların daha yumuşak, yazların daha serin.” normal. Bunda şaşılacak bişey yok sanıyorum. Kıyıköy istasyonu ile Hopa yı örnek alıp incelediğimiz de bu durum kendini bariz bir şekilde gösterir sanıyorum.

    Cevapla
  3. dogukocatepe (Doğu Ataşehir/İstanbul, 139 m | Aydos/İstanbul)

    Ciddi pozitif anomaliye sahip Karadeniz su sıcaklıkları, negatife eğilimli AO, yüksek değerlerde muson indeksi, kuzeye tırmanan azor, etkisini sürdüren El Nino, Akdeniz’e inen jet akımları, İç Anadolu’da sabitlenen jet streak, negatife eğilimli NAO, diyagramlara göre Akdeniz ve Karadeniz’deki alçak basınç eğilimi ay sonunda güzel şeyler olacağının habercisi. Ayrıca bu değerler hareketli bir yaz geçireceğimizin de göstergesi. Zaman zaman serin ve yağışlı, zaman zaman kavurucu havalar bekliyorum. Ama bu yazıda da olduğu gibi önümüzdeki bir ay içinde ciddi sıcak yok. Bu arada daha önce de söylemiş olduğum ay sonu-ay başı sistem beklentim için bu yazı güzel bir umut oldu. 🙂 Soğuk bahar, yağışlı yaz arkasından gelecek 2016 kışının son 15-20 yılın en soğuk kışlarından biri olma ihtimali var. Merakla bekliyorum. 🙂

    Cevapla
  4. havaninotlari

    Elinize sağlık güzel olmuş. Ekstrem sıcaklar yok mu yakında ? Böyle çok durgun bu aralar. En azından Ramazandan sonra bir kaç Afrika atağı görsek 🙂

    Cevapla
    1. dogukocatepe (Doğu Ataşehir/İstanbul, 139 m | Aydos/İstanbul)

      Soğukçular eksi butonuna çok fena saldırmış. 🙂

      Cevapla
        1. dogukocatepe (Doğu Ataşehir/İstanbul, 139 m | Aydos/İstanbul)

          Ben ekstrem severim. 45 derece veya -10 derece ve 100 km rüzgar filan. Ama bu eksilerin tamamen soğukçular tarafından basıldığını sanmıyorum. 🙂 Aşırı sıcaklar yaşlılar için çok büyük bir zorluk oluşturuyor hatta ölümlere sebep olabiliyor. Sokak hayvanlarının ise hiçbir çaresi yok. Eğer bu sıcaklar çok düşük nem ile birlikte gelirse büyük bir sorun oluşturmaz. Ama İstanbul’da böyle bir ihtimal olmadığına göre ciddi sorunlar çıkacaktır. Yani ılıkçılar bile eksilemiş olabilir. Soğukçu olmaya gerek yok. Ben ekstrem sevdiğim için eksilemedim ama aşırı sıcak pek de iyi değil aslında.

          Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

      Hem Kafkas Dağlarının denize paralel olmasından, hem de saat yönünün tersine doğru olan su sirkülasyonundan dolayı Karadeniz’in doğusu, batısından daha sıcak oluyormuş.

      Research (Kordzakhia, 1961; Javakhishvili, 1999; Mumladze, 1991) proofs that to the thermal field (which is caused by its geographical location) of the Black sea zone of Georgia additional warmth (especially in winter time) is added, which is a result of latitudinal Caucasus range. This effect is increased by the counter clockwise circulation of the Black sea. For that reason east coast of Black sea is warmer, than its west and north parts especially in cold period of time (table 1).

      Kaynak
      http://goo.gl/s18Xgv

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s