Öncelikle, bizi Feysbuk ve Tvitır üzerinden takip etmeyen müstesna blog takipçilerimizden özür dileyelim: Okumakta olduğunuz bu sayfaları biraz ihmal ettik. Malum, devir sosyal medya devri ve bizim memleketin internet kullanıcılarının büyük kısmı, pratikliği sebebiyle hemen her şeye Feysbuk üzerinden ulaşıyor… Onun için biz de son zamanlarda o tarafa biraz fazla ağırlık verdik.
————-
Soğuk bir nisandan sonra gelen mayıs ayı Türkiye’nin büyük bir kesiminde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece üzerinde sıcaklıklarla geçti.
Fakat, baharın kapanışı teamüllere daha uygun olacak. Kuzeyden sokulacak serin hava sıcaklıkları önce normallere, sonra da normallerin altına çekecek; soğumaya birçok yerde, çeşitli şiddetlerde yağmur, dolu, şimşek, yıldırım da eşlik edecek. Değişim en çok ülkenin batı ve orta bölgelerinde hissedilecek, bu hafta ortasından (Çarşamba) itibaren kademe kademe olacak ve -en azından serinliği- hafta sonunu da kapsayacak. Yağışlardan en çok Marmara’nın güneyi ve doğusu, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz, Ege ve İç Batı Anadolu etkilenecek. Bu bölgelerde sel, su baskını ve hortum riski mevcut.
Mesela aşağıdaki haritada Cuma günü ölçülecek sıcaklıkların mevsim normallerinden farkı veriliyor, gördüğünüz gibi Türkiye’nin batısı normallerden 4 ila 10 derece serin.
Aşağıdaki haritalarda ise yağışların en çok nereleri etkileyeceğini görüyorsunuz. Günlük ve anlık tahminlerimizi bu yazının yorumlarıyla Feysbuk (ve bağlantılı Tvitır) hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Son uzun vadeli verileri değerlendirdiğimizde ise yaklaşmakta olan haziran ayının ülkemizin batısında uzun yıllar ortalamasına yakın sıcaklıklarla veya biraz üzerinde; doğusunda ise normallerde ya da biraz altında sıcaklıklarla geçeceği sonucunu çıkartabiliriz. Yağışların da geçen seneki kadar olmasa da yurt genelinde uzun yıllar ortalamalarına yakın, yer yer üzerinde olacağını söyleyebiliriz.
Efsane bir haziran ayı geliyor diyebilir miyiz ?
Nereye göre olduğuna bağlı. 🙂 Dün kendi blogumda “Haziran’la Gelen Sonbahar Beraberinde Ayazlı Geceleri de Getirecek.” başlığıyla yazı yazdım. Bence efsane olabilir. Ayrıca yazımda İstanbul’da bugün hafif yağış beklediğimi de yazmıştım. Radara bakılırsa geliyor gibi. Gelmezse benim için baştan kestane olmuştur. Tahminim tutmamış olacak çünkü. 🙂
Soğukçular kazanacak!
Mayıs’ın bitmesiyle birlikte yaz bitti. Sonbahara giriyoruz. Haziran’da etkisini göstermeye başlayacak olan sonbahar tekrar şimşeksiz, yıldırımsız uzun süreli yağmurların, zaman zaman kuru soğukların, poyrazlı günlerin başlamasına, deniz suyunun 1-2 derece daha artmasıyla birlikte deniz etkisi sağanakların da başlamasına neden olacak. Bazı dağlarda tekrar kar yağışları başlayacak. Dün Erciyes’te yağdı bile, geldiğini önceden haber veriyor. 2015 kışı 3 aydan oluşmuyor. Bu yıl tamamıyla bir kış. 🙂
Azor Yüksek Basıncı da işe devam ediyor.
Ne orajlar olur ama 🙂 Bu arada rumuzunuza yer ve rakım bilgisi eklerseniz çok iyi olacak. Yarışmaya nereden katıldığınızı göremiyoruz 😀
Assembly programlama dili ile işletim sistemi çekirdeği yazmış biri olduğumdan dolayı böyle birşeyin pek inandırıcı olduğunu sanmıyorum ama rakım bilgisini yazmayı beceremediğim bir gerçek. 🙂 Söyliyeyim bilen bilsin. 139 metrede Kayışdağı’dayım. (İstanbul) Şimdi biraz daha çabalayacağım. Belki yaparım. 🙂
Hem Ataşehir hem Aydos’ta sık sık bulunduğum için böyle yaptım. Ev Kayışdağı yamacında, bisikletle genellikle Aydos’a gidiyorum. Bu nedenle Aydos’tan sık sık son durum bildirebilirim. Zirve ile yamacın başlangıç hizası (gölet) arasında belli bir yerim olmadığından aralık yazdım. Uygun olur mu? Yoksa değiştireyim mi? Bu arada İstanbul’un Çatalca’dan sonraki en soğuk ve karlı iki bölgesindeyim. Aydos yaklaşık 949 hPa’ya denk geliyor. 🙂 Başardıııım! İşte gönderiyorum.
Fazla uzun oldu. Böyle daha iyi gibi.
🙂 Teşekkürler, tek ilçe yazmanız yeterli olur aslında. Ah o programcılık ne zor bir iş 😀 Amatör olarak yapılamayacak kadar karmaşık 😀
Ben programcılık eğitimi almadım ki. 🙂 Havadeliliğinde de durum farklı değil. Birine eğer önce “izobarlar yakınsa rüzgar artar” diye öğretmeye başlarsanız korkmadan öğrenir, ama eğer Skew-T ile anlatmaya başlarsanız hemen vazgeçer. Şimdi ben şöyle desem:
1. mov al, “a”
2. mov [0xb8000], al
Bu kod ekrana “a” yazar. İlk başlayan biri o harfi değiştirerek ekrana yazılacak şeyi değiştirebilir.
1. org 0x7c00
2. bits 16
3. cli
4. lgdt [gdtr]
5. lidt [idtr]
6. mov eax, cr0
7. or al, 1
8. mov cr0, eax
9. jmp 0x08:Main
10. Main:
11. mov ax, 0x10
12. mov ds, ax
13. call loadirqs
14. sti
15. jmp $
Öğrenmeye bu kodla başlayan biri ne yapacağını bilemez. Kodun ne işe yaradığını bile anlamaz. Ben herşeyi yavaş yavaş deneyerek ve kendi kendime öğrendim. Buna da bilgisayar deliliği denilebilir aslında. Kısaca o kadar da karmaşık değil, biri yaptıysa siz de yaparsınız. 🙂
O zaman ben acele edip zor kısımdan başladım 🙂 Aslında işi çözmeme ramak kalmıştı ama neyse boşver 🙂
“Yaza Girmeden Biraz Serinlik, Bol Yağmur ve Şimşek”
“6. mov eax, cr0
7. or al, 1
8. mov cr0, eax”
Konuyu saptırmayı güzel başardık. Bence de boşverelim. 🙂
Hazirana girerken tekrar ortaya çıkan efsane 2015 kışı devam ediyor 🙂 Dün akşam Ankara Gölbaşı’nda olduğu yerde tüten yağış 65 kilo bırakmış! Şimşeksiz, yıldırımsız. Yakındaki komşu ilçe Çankaya’nın büyük bir kısmında ise kuru soğuk vardı.
Dün öğle saatlerinde gökyüzünü saran mor bulutlar bol şimşeklerin ardından 15 kg kadar yağışa neden oldu. Böylece mevsim normallerini aşmış olduk. 2015’in yağış bakımından normallerin altında kalan tek ayı Nisan oldu. Ayrıca yıllık ortalamanın 3’te 2’si yılın ilk 5 ayında düştü.
Gök gürültülü bir sabaha uyandık Konya’da 🙂 Geceden beri etkili olan sağanaklar 10 kg’a yakın yağış bırakmış. Şu an bir sonbahar havası var adeta. Hava soğuk ve tamamen kapalı. Ara ara yağmur yağıyor gök gürlüyor. Çok güzel 😀
Eskişehir’de de benzer durum söz konusu. Tek eksiğimiz şimşek aktivitesi. O da olmasın varsın, hava süper!! Sıcaklık 12-13 derecelerde, yağış geceden beri aralıklarla devam ediyor.
Aynı hava Beypazarı’nda da hüküm sürüyor 😀 Günlerdir aralıklarla etkili olan sağanaklar ve bugün adeta Kasım havası var.
İstanbul için sistem fos çıktı. Başka sistemde görüşmek üzere, hoşçakalın. 😀
Dün gece senin orayı vurdu bir kütle saat 4-5 gibi. Kaçırmışın. 😀
Saat 5 de kalktım ama camdan bakmaya üşendim , yağmur sesi de gelmiyordu. 😦 ama olsun, geçen senede hep böyle aitem ediyordum sonra bol bol yağmur yağmaya başlamıştı. 😀
Vay be! İnsan gerçekten hayret ediyor. 0+0=0 😦
Bu Coğrafyada yaşamak artık bu meraktan beni soğutmaya başladı. İlk defa böyle hissediyorum. Tat tuz kalmadı.
O kadar ümit bağladık ama hiç aksiyon yaşanmadı. İzmit’ te dün gece tek bir gökgürültüsü görüldü sadece. Sonrasında sarımtrak bir kütle yaklaşırken makinemi kurup yıldırım çekimine başladım ama bir tane bile çakmadı. Hiç yağmak istemiyor sanki. Çay filan içsin kendine gelir belki. 😛
Modeller İstanbul için kötüye gidiyor. Tüm şehirlilere söylüyorum. Evinizde elektrikli tüm makineleri çalıştırın, fırınları sobaları yakın, tüm ampulleri çalıştırın, tasarrufsuz ampul kullanmaya özen gösterin, kombiyi açın, UFO vb. ısıtıcıları çalıştırın. Arabayla dışarı çıkın, son hız gidin ayrıca araba ısıtıcısını çalıştırın, evdeki gereksizleri çıkarıp yakın. Sıcağa ihtiyacımız var. Konveksiyon ortadan kalkıyor ama nem güzel. Isıtırsak sorun kalmaz. Yükleniyoruz!………..
Kayışdağı’dayım. Kuzeyimde aşırı koyu renkli bir kümülonimbüs var. İlk fark ettiğimde süper hücre zannettim, o kadar karanlık bir bulut. Altında çok koyu renkli sarkıtlar var. Boğaz yolundan ayrılıp Anadolu Yakası’na sokulan turuncu kütlenin bir uzantısı galiba. Altında muhtemelen dolu yağıyordur. Bulutun tabanı dağın tepesine denk geliyor. O kadar alçak.
Uuu beybi şu güzelliğe bakın. Bodrum’da olmak vardı şimdi.
İzmir’in kuzeyi, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Düzce, Zonguldak ve Bartın illerinde kolay kolay bulunmayacak bir fırtına yaşanacak. Donma seviyesi 2000 metre cıvarına inecek. Yaklaşık 10 km kalınlığında bir buz yığını gelecek, hem adveksiyonla hem konveksiyonla titreşip inanılmaz bir statik elektriğe neden olacak. Şimşekler aralıksız çakacak. Çok sayıda şehre dolu yağacak. Muhtemelen hortum haberleri gelecek. Seller olacak. Sitenin hali iyi değil. Böyle bir durumda herkesin olması gerekirdi, ama pek gelen yok.
Hocam 2000 mt donma seviyesi fazla iddiali degil mi? Son GFS skew-t diyagramlarinda 3000 mt civarinda gorunuyor, yanlis bir yere mi bakiyorum?
Skew-T 3000 civari diyor ona itirazım yok. İlmeteo 2200’lere çekmişti, bana da yağış anında olabilir gibi geldi. O yüzden yazdım.
Yalovadayim ve yaşananları paylaşmaya çalışacağım.
İstanbul radarına bakın. (PPI) Döne döne geliyor. 🙂 Dikkatli bakarsanız dönme hareketini fark edersiniz, hemen anlaşılmayabilir.
Burda hava karardı. Çok lokal bir kütle var üzerimizde.
Yerimizi alalım. 😀
(Mobildeyim diye böyle yükledim)
Hadi hayırlısı. Son haftalarda doğru dürüst optik olay bile olmadı. Bu sistemle şenlenelim.
http://wp.me/a4GPl5-1j
pazar günü öğleden sonra kaydettim görüntü kalitesi düşük olunca iyi çıkmadı.
Bu kadar zayıf bir 22 derecelik haleyi çıplak gözle iyi fark etmişsiniz. Paylaştığınız için teşekkürler. Pazar günü uzun zaman aradan sonra parçalı da olsa hale gözlemi yaptım ve fotoğrafladım, ancak yayınlamaya değer bir görüntü değil.