Ocak Ayı Nasıl Devam Edecek?


Bir Erdem Erdoğan raporudur.
————

Türkiye’de Aralık ayı boyunca normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar; Ocak ayının şimdiye kadarki bölümünde (neredeyse yarısı) ülkemizin batısında normallerin 3-6 derece, doğusunda ise 1-3 derece altında seyretti. Tüm Avrupa’da kendi normaline göre en soğuk yerler Trakya, Ege, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz oldu.

temp

Hava tahmin modelleri son birkaç gündür, Ocak ayının ikinci yarısı için yukarıdaki görüntünün aksine Soğuk Batı/Orta Avrupa, Sıcak Türkiye sinyalleri veriyor. Hem de yabana atılmayacak bir yüzde ile.

Ocak 3. Hafta

Avrupa ve ABD modelleri, Ocak’ın üçüncü haftasında İzlanda alçak basıncının Güneybatı Avrupa’ya yerleşmesi sonucu bizim çoğunlukla lodoslu ve ılık havalara maruz kalacağımızı gösteriyor. Bu süreç boyunca kar dışında yağmurlara da bir müddet ara vereceğiz gibi görünüyor.

1

2Ocak 4. Hafta

Normalde bu kadar uzun bir vade incelendiğinde modeller arasında ciddi kararsızlıklar ve uyuşmazlıklar olabilir. Fakat 23 Ocak ve sonrası için, yani Ocak ayının son haftası için çoğu sayısal modelin senaryolar ortalaması, ortaya çıkacak tablo için kabataslak olarak hem fikir gibi görünüyor.

Mesela bu sabahki Avrupa Modelinin model demeti ortalaması çalıştırmasındaki senaryoların %52’si – ki bu kadar uzun vadede muazzam bir yüzde bu – Ocak üçüncü haftada kıtaya inen İzlanda alçak basıncının yavaş yavaş güneye ve doğuya kayacağına, ve gitgide soğuk karakter kazanacağına dair sinyaller veriyor.

wsi

Bunun bize yansıması ne olur?

Yukarıdaki görüntünün genel olarak bizi yine sıcak ve lodoslu tarafta bırakacağını, fakat o kutup çekirdeğinin Akdeniz Çanağı’na inmesiyle beraber özellikle batı Bölgelerimize ciddi yağışlar gelebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca, bu tip sinoptik görüntülerde ülkemize arada bir iki tane de soğuk sistem atağı olabileceğini de söylemeden geçmeyelim.

Kullandığımız sayısal modellerin kapsama alanına girmese de, kıtayı etkisi altına alacak olan kutup kökenli çekirdekteki kayma biraz daha devam ederse, Aralık ayı sonundaki ve yılbaşı civarındaki şartların Ocak ayı son günlerinde (veya Şubat ayı ilk günleri) yeniden oluşabileceğini söyleyebiliriz. Avrupa’ya, yani soğuklara yakınlığından dolayı da en şanslı kesim Marmara Bölgesi olur tabii ki…

Başka bir olası senaryo ise; bu soğuk çekirdeğin gücünü kaybetmesi ve ancak kırıntılarının bize gelmesidir, Azor Yükseği kuzeydoğuya doğru yükselip blokaj yapabilir ki bu muazzam olur. Ya da çekirdek yerinde sayar, bize de bol bol lodos gelir. Her şey ihtimal dahilinde.

Gidişatı hep beraber takip edeceğiz.

34Özetlersek;

– Ocak ayının üçüncü haftasında tüm yurtta normallerin üzerinde sıcaklıklar ve normallerin altında yağışlar bekleniyor.

– Ocak ayının dördüncü haftasında tüm yurtta normallerin üzerinde sıcaklıklar ve normallerin üzerinde yağışlar bekleniyor.

– Ocak ayının son birkaç gününden itibaren Avrupa’daki soğukların yavaş yavaş bize doğru kayma ihtimali var.

Reklam

Ocak Ayı Nasıl Devam Edecek?” üzerine 41 düşünce

  1. HakanATF ( ANKARA/GÖLBAŞI, 1098 m )

    Valla şu son 3 sistem ard arda gelmeseydi keşke bu ne ya resmen nisan moduna geçtik. bianda yaşıcağımıza bu sistemler yayılsaymış keşke. hiç memnun değilim ben. Baharı aratmıcak bu gidişle önümüzdeki haftalar batı şehirler için

    Cevapla
  2. bleher(izmit/0m)

    http://www.meteo.it/news/record-di-freddo-nel-nord-america-6498.shtml
    https://blehergenc.files.wordpress.com/2015/01/gfs-1-384 kutup bölgesinde biriken çok ciddi soğukların nereye aktığı birinci resimde nereye akacağı da model çıktısında görülüyor. Kanada’nın kuzeyinde birikmiş ve biriken aşırı soğuk hava hışımla kuzey Amerika’ya dalacak ve çok çok güneye kadar inecek gibi şu an ki görünün Florida’da bile ciddi soğuk ve kar yağışı ihtimali var.Bazı kişilerin gelmesini varsayıp umdukları soğuklar çok yüksek ihtimalle Kuzey Amerika’ya yeni tarihi rekorlar getirebilir..

    Cevapla
  3. Bursalı Deli (Bursa/Nilüfer 150m)

    Şöyle bir şey var, ama koordinat verebilmek kesinlikle mümkünat dışında. NAO endeksi kuvvetli pozitifte seyrediyorsa, soğuk Rusya içlerinde kuvvetleniyor. Sonra NAO’da hızlı bir düşüş gerçekleşirse, basınç alanının haritalarda gördüğümüz üst kısmı doğuya hareketlenirken, Azor adalarıyla bağı kesiliyor. O doğuya hareket Rusya’da ki soğuğu baskılayıp aşağı enlemlere inmeye zorluyor. İşte bu zorlama ve soğukların Avrupa içlerine veya Türkiye’ye doğru akabilme ihtimali NAO endeksindeki düşüşün takribi 10-12 gün sonrasına denk geliyor. Ama yapılabilecek tahmin bundan öte değildir. Türkiye veya Fransa’ya inebilir o soğuklar. Kazara bize gelmişse tahmin tutmuş oluyor, inmezse ufak hatalarla tahmin yine başarılı kabul ediliyor müritler tarafından. Artı burada da defalarca tartışılan konu olan NAO ve AO ile tahminciliğin zırvadan başka birşey olmadığı çok defa kanıtlandı. Bir yanlışım varsa mutlaka düzeltin, ama aşağı yönlü gerçekleşmiş olan NAO ve AO hareketinin soğuğu koparıp aşağı enlemlere çekmesi kaçınılmazdır. Bu nokta atış yapabilmeyi imkansız kılar. Vadesi taş çatlasın 10-12 gündür ve kapsayabileceği coğrafya çok geniştir. Ancak bazılarının model çıktıları ile üretilen NAO ve AO tahminlerini veri olarak kullanıp, sonra da o tahminlerin tahminlerini yapmaları ve bazı insanların bunları ciddiye alması komiktir.
    MGM’nin elle tutulabilecek hiç bir yerinin olmadığını düşünüyorum. Amatör olarak nitelendirmekten üzüntü duyduğum Erdem, para verip model çıktılarını işleyen sitelere üye oluyor ve çok isabetli tahminlerde bulunabiliyor. Erdem’in de süper bir insan olduğunu sanmıyorum, eğitim olarak MGM kadrolarında Erdem’den çok daha donanımlı insanlar mutlaka vardır ama tek eksikleri özveri. Eğitim sistemimiz ve devlet memuru olabilme şartları malum. Mühendis olmuş olmak için meteoroloji okuyan, ya da eş-dost, hısım-akraba kontenjanından MGM’ye kapağı atmış, onlarcası yüzlercesi vardır. Bu insanlarda bizim gibi merak olmasını zaten bekleyemeyiz, olması da gerekmez. Ama işlerini hakkıyla yapmaları, benim vergimin karşılığını vermeleri de, benim en doğal beklentim. Elindeki veriyi sisteme doğru işleyemeyen, kıçı kırık bir web sitesini doğru-düzgün yayınlayamayan, milyon dolarlar harcadıkları radarları sağlıklı çalıştıramayan, halkın verimli kullanımına sunamayan bir MGM’ye mecbur olmak çok üzücü.
    Bu gibi konuların kesinlikle üzerinin örtülmemesi, her hatalarının ifşa edilmesi, işlerini sevmiyorlarsa bile zorla yaptırılması, boynumuzun borcudur.
    “Durumumuz yoktu, okuyamadım” diyenler için özet, tahmincilikte nokta atış için 2 günden ötesi yalandır, MGM’ e ayıp ediyor.

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

      AO ve NAO ile tahmin yaparken sadece endeks diyagramlarına bakarak tahmin yaparsak yanılırız. Azor’un konumu nerede, kuzeye tırmansa nereye gidecek, yukarıda yeterli soğuk var mı vb…. Bir sürü etkeni göz önünde bulundurmamız lazım. AO indi NAO çıktı ile bir yere varamıyoruz maalesef. Geçen senelerde bunu çokça yaşadık.

      Cevapla
      1. Antibiyotik - Bodrum 2 mt

        Yok hocam.. Haklı falan değil… Sen elindeki Türkiye şartlarına göre son derece yüksek kaynaklara sahip ol, ama sonra bir web sitesini bile idare edebilecek vizyonun olmasın.. Bir de alay eder gibi orada bakan, gm mesajları, cv leri, fotoğrafları paylaş.
        ECMWF’ye bakıp adeta kopyala – yapıştır tahminleri sitene koy, iki tane yorum yapacak vizyonun olmasın… İnsanlar elbette seni ciddiye almaz ve doğal olarak başka mecralara yönelirler. Doğrudan size sorayım.. Acaba siz yaşadığınız yerde hava nasıl olacak diye MGM’ye bakıyor musunuz? İyi ki alternatifleri var.. Alternatifsiz oldukları tek şey radarlar ve onları da nasıl yüzlerine gözlerine bulaştırdıklarını en iyi siz biliyorsunuz.

        Cevapla
        1. Terra (Alaçam/Samsun-15m)

          Ben de işin teknik kısmından anlamayan ama Mgm’yi sıklıkla takip eden birisi olarak Anti’ye katılıyorum Ozan Hocam. İşlerini layıkıyla yapıyor olsalar, diğer insanların söylediklerine ne kadar itibar edilir sizce? Tamam, sizde eleştiriyorsunuz Mgm’yi, ancak temel sorun zaten Mgm’nin kendisinde değil mi? Facebook’ta bir arkadaşın yorumunda söylediği gibi “Akom tarım bakanlığından mı alıyor raporları”. Ben bunu şöyle yorumluyorum siz işinizi layıkıyla yapmazsanız gelir birileri doldurmaya çalışır boşluğu.

          Cevapla
      2. Havadelisi (Moda/İST, 28m)

        Antibiyotik: Analiz ve Tahminler Şube Müdürü web sayfasının nasıl görüneceğine karar veremez ki… Kurumları ve kişileri toptan yargılamayı bırakmamız lazım. Mesela Ahmet Uçar Denizli tartışmasında yanlış yapanlara arka çıktığı için bence tamamen haksızdı, ama bu konuda da haklıdır; yani birileri bazı veya birçok işi yanlış yapıyor diye her söylediği yanlış olmaz, bunları siz de biliyorsunuz…

        Cevapla
        1. Antibiyotik - Bodrum 2 mt

          Desteksiz sallamalar konusundaki tavrım belli. Ama iki yanlış bir doğru etmiyor. Tencere dibin kara, seninki benden kara tartışması olmuş MGM – Ahmet Köse tartışması. Sonuçta Ahmet Bey benim gözümde bir kurum değil, muhattap değil. Filanca forumda yazan, filancadan farklı değil. Oysa MGM önemli bir görevi, hatırı sayılır olanak ve kaynakları olan bir tüzel kişilik. Tahmin yapma yetkisi ve yetisi olan sorumlularının bir kez olsun bir projeksiyon çizdiklerine şahit olmadım. Onların kurum olarak yaptıkları tahmini 1-2 yıldır forumlara takılan amatörler de yapabiliyor. Köhnemiş, işlevsiz bir kurum.

          Cevapla
    1. bleher(izmit/0m)

      Ahmet kösenin açıklamalarından sonra iş yerinde yakın çevremde hep şu soruluyor
      -Bak çok şiddetli kış geliyormuş sen bilemedin.
      -Yahu yok öyle bir şey
      -Koskoca meteoroloji müh. odası başkanı söylüyor.Sen mi bilceksin o mu bilecek.
      -Gerçekten yok öyle bir şey belki ay sonu normal sıradan bir sistem gelebilir.
      -Vallaha adam söylemiş….
      diye giden saçma sapan diyaloglar. Hadi şimdi ikna et edebilirsen. Sonra MGM şikayetciymiş..

      Cevapla
      1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

        Bunları söylerken şunu vurgulamak lazım. Yok öyle bir şey farklı algı yaratıyor insanlarda. Aksi takdirde kaybedenlerden oluyorsunuz. “Şu anki verilerle böyle bir şeyi söylemek mümkün değil. Olabilir de olmayabilir de. Bu tür söylemlerin bilimsel dayanağı yok.” Bu iddiayı savunanların halen anlamamakta ısrar ettiği durum da bu zaten. Gelmez, olmaz öyle şey demiyoruz ki. Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz diyoruz. Cevap yok ya da tatmin edici değil.

        Cevapla
  4. batu71 (Zekeriyaköy/İST, 170m)

    MGM’den açıklama (ZAYTUNG haberi değildir):
    Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü uzmanları, kurumları dışında yapılan hava tahminlerine isyan ettiler. “İstanbul’a saat 16.00’da kar yağacak, dediler. Kar yağmayınca vatandaş bizi sorumlu tuttu. Şimdi de son 20 yılın en dondurucu soğuğu gelecek, diyorlar. Gelmeyince vatandaş bizim bilemediğimizi sanıyor. Kimse onlara hesap sormuyor. Nasıl geçen hafta İstanbul’a saat 16.00’da kar yağacak, demediysek, kuvvetli, dondurucu soğuk geliyor demiyoruz. İstanbul’da yanılan da biz değildik, bizden başkasına itibar etmeyin. Hem basına hem vatandaşlarımıza sesleniyoruz sadece bizim tahminlerimize itibar edin.”

    Cevapla
  5. banildi73 (Çekmeköy/Alemdag 190 mt)

    twitter’da gördüğüm ve bazı haber sitelerinde detaylı haber yapılmış kısa alıntı? Şimdi bu öngörüler nasıl bu şekilde kesin olarak belirtilebiliyor? (birçok tahmin sitesi bizi Şubat-Mart’da sıcak senaryoda tutmuşken hemde…)Tamam benim de şubat ve mart için bazı “soğuk dalgası” öngörülerim var bu işler belli olmaz. Hele 23/01 ile ilgili ben modellerde birşey görmüyorum belki 26’sından sonra birşeyler gelecek. (o da kesin değil) Sitedeki üstatların Ahmet Bey’le ilgili daha fazla bilgisi olabilir bizi aydınlatırlarsa sevinirim..

    Meteoroloji Mühendisleri Odası 2.Başkanı Ahmet Köse ;Son 20 yılın en çetin kışına hazırlıklı olun 23 ocaktan sonra asıl kar ve soğuk geliyor

    Cevapla
    1. Havadelisi (Moda/İST, 28m)

      Hangi birçok tahmin sitesi bizi Şubat-Mart’ta sıcak tarafta tutuyor? Ahmet Köse bey hangi yöntemle 23 Ocak’tan itibaren kar ve soğuk tahmin ediyor? Kendisinin bir blogu, bir bilimsel yayını, bu konuda herhangi bir ayrıntılı açıklaması var mıdır yöntemine dair? 30 Ocak da, 7 Şubat da “23 Ocak sonrası”na denk geliyor, o tarihlerde sert soğuklar gelirse Ahmet Köse yine bilmiş mi olacak? Niçin böyle zırvalarla meşgul olmak zorundayız?

      Cevapla
      1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

        Aşkolsun hocam koskoca Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. başkanının sözlerini zırva olarak nitelemişsin. Sana hiç yakıştıramadım. Cık cık cık. Bizim de artık entel dantel takılmayı bırakıp Kasım ayında öngördükleri bir bir gerçekleşen bu bilim insanlarına kulak vermez zamanımız geldi de geçiyor artık diye düşünmekteyim. Aşağıdaki tespitler yeterince bilimsel değil mi sence?
        “İstanbul başta olmak üzere birçok ilde beklenmedik şekilde hortumlar çıktığına ve Karadeniz’de de deniz sıcaklığının 28 dereceye kadar çıktığına ve bu sıcaklığın ise beklentilerin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Köse, bu yıl enteresan durumların yaşandığını belirterek…”
        “Deyim yerindeyse Mart kapıdan baktırmadı bu defa Ocak kapıdan baktırdı kazma kürek yaktırdı.”
        “Şuana kadar elde edilen verilerin ışığında Kasım ayında dile getirdiği ”Asıl kışın 20 Ocak sonrası başlayacağı” yönündeki öngörüsünün geçerliliğini koruduğunu da söyleyen Köse, İstanbul ve Türkiye için asıl kışın daha yeni başladığını ve Mart ayının sonuna kadar süreceğini belirtti.”
        “Şu an biz eski atalarımızın tabirine göre zemheriyi yaşıyoruz. Yani kışın ilk yarısını ,ilk kırk günlük süreci yaşıyoruz. Ondan sonrasında elli gün sürecek kışın esas yarısını göreceğiz.”

        Cevapla
      2. Terra (Alaçam/Samsun-15m)

        “Birinin iddia ettiği gibi dondurucu soğuk değil; Şubat, Mart ve Nisan ayları uzun yıllar mevsim normallerine göre Türkiye genelinde yarım ila 2 derece arasında ‘sıcak’ geçecek. Yağışlar ise normaller civarında gerçekleşecek. Ancak Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde yağışlar normalin üzerinde öngörülüyor. Özetle geçmiş kışlara göre sıcak ama normal seyrinde bir yağış tahminimiz var. Ahmet Uçar..

        Cevapla
    1. sappokinowa

      Ben bu çıktıyı çok kötü olarak yorumluyorum….yağışı bol , ama soğuk durumu ciddi sıkıntılı olur bu görünüm de…1 aylık zamanın çöpe gitmesi demektir , eğer ki şu görüntü gerçekleşirse. Grönland blokajı var bariz şekil de…….çok tatsız..! , ara ara süpürülen soğuklardan Marmara nasiplenebilir gibi , ama o kadar… yorumlarken yanlışım var ise affola…!

      Cevapla
  6. sappokinowa

    Olması gereken de bu sanırım…sonuçta kuzey enlemlerde yaşamıyoruz. Zaten ensemble’da kabak gibi meydanda, tek korkum bu ılık dönem sonunda kışın ortasını yarılamış ya da biraz geçmiş olacağız. Geçtiğimiz günlerde gelen iki baboş sistemden maalesef verim alamadık İstanbullular olarak…. Türkiye’de ise bir çok şehir ve ilçeleri kara gömüldü…. Bir daha ne zaman böyle sistemler denk gelir bilinmez tabi… Ama en yakın zaman (en azından şu anki sinoptiğe göre) gerçekten Ocak sonları ve Şubat başı gibi duruyor. Umalım ki atmosferin bu sefer ki ters taraftan “ısrarı” bu dönemlerde son bulsun…. Yoksa işimiz yaş olur.

    Cevapla
    1. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

      Geçmiş veri ve istatistiklere bakıldığı zaman İstanbul’un asıl kışının 20 Ocak’tan itibaren başladığı görülüyor. En sert dönemi de bana göre 20 Ocak-20 Şubat arasıdır. İhsan Bey’in örneği çok güzel, henüz umudumuzu kaybetmek için çok çok erken. Hele bu kış için.

      Cevapla
    2. banildi73 (Çekmeköy/Alemdag 190 mt)

      Şubat hatta martın ilk yarısını bu sene için boşlamayalım derim. Bizim bölgede sürpriz ataklar olabilir. Ayın 23’ü için umudum vardı ama bu kayboluyor hafiften. (hele son GFS çıktısından sonra ) Belli ki ne olacaksa ay sonunda olacak.

      Bu arada Erdem Bey’in çalışması da çok güzel olmuş.

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s