2014’ün Son Haftası ve Ötesi (Videolu)


2014, kar sevenler için hiç güzel bir yıl olmadı. Neyse ki bitiyor.

Yılın son haftasında hava batı bölgelerde çoğunlukla parçalı az bulutlu, Salı gününden itibaren de yine son derece ılık olacak: Marmara, Ege ve Akdeniz’de Çarşamba günü 20 dereceler pekala mümkün. İç bölgelerde de sis tabakasının üzerindeki ve dışındaki yerler hafta ortasından itibaren yine mevsim normalinin üzerini görecek. Hafta sonuna doğru yağışlar ve şimdilik pek ciddi gözükmeyen bir soğuma, batıdan tekrar yaklaşıyor olacak. Öteki ayrıntılar ve uzun vadeyle ilgili tartışmalar, haftalık videomuzda…

Okumayı sevenler için yazılı olarak da bildirelim: Kıyılarda kar için hala vakit var.

Atlantik Okyanusu’ndan doğuya doğru yol alan ve kıtaya ısı taşıyan alçak basınçlar (siklonlar), mevsimin şimdiye kadar olan bölümünde Avrupa’da ve Asya’nın batısında kayda değer bir soğuk hava birikimine engel oldu, birikenleri de derhal doğuya doğru süpürdü. Bu da kıyılarda kar yapacak hakiki soğukların bize yaklaşmasını, yaklaşsa bile yeterince uzun kalmasını neredeyse imkansız kılıyor. Aşağıdaki resimde, geçen hafta boyunca gerçekleşen sıcaklıkların mevsim ortalamalarından sapmasını görüyorsunuz, neredeyse tüm Avrupa normalin üzerinde olmuş.

14-21

Avrupa Kıtası önümüzdeki 10 gün boyunca, batı-doğu güzergahında hareket edip kıtaya ısı taşıyan Atlantik Okyanusu siklonları ile onların önüne set çekmek için şimdiye kadarki en ciddi hamleyi yapacak yüksek basınçların kıyasıya mücadelesine sahne olacak. Hava tahmin modellerinin uzun vadeli çıktılarından elde ettiğimiz bilgilere göre, batı-doğu yönlü akış zaman zaman yüksek basınçlar tarafından engellenecek ve bu, kuzey-güney yönlü soğuk hava akışlarına zemin hazırlayacak. Fakat akışların tam olarak nerelerde ve ne kadar süreyle kuzey-güney yönlü olacağı hususunda ciddi bir belirsizlik var. Yüksek basınçlar ne kadar dirençliyse, Atlantik siklonları da bir o kadar ısrarlı. Bu yüzden uzun vadeli tahminlerdeki isabet şansı bu sıra her zaman olduğundan da düşük.

Öte yandan, “analog metot” dediğimiz, içinde bulunduğumuz mevsimin önceki yıllardaki benzerlerini bulmaya dayalı yöntemlere, ayrıca Havadelisi.com ekibinin tecrübelerine göre; hakiki soğukların Ocak ve Şubat ayı içerisinde yurdumuzu en az 1-2 defa ziyaret etmesi ve kıyı bölgelerde de kar yağışlarına yol açması yüksek bir ihtimaldir.

Sağlıcakla kalınız.

Reklam

2014’ün Son Haftası ve Ötesi (Videolu)” üzerine 21 düşünce

  1. Santiago (Florya - IST / 47m)

    Modeller de çıldırdı, kafasına göre takılıyorlar.. Kendilerini adam olmaya, tahminlerinin arkasında durmaya davet ediyorum 😀

    Ayrıca yeni GFS’nin (T1534) absürdlüğüne dikkat, eskisini aratacak bize..

    Bir kaç yıldır model takip ediyorum, gidişatta bir değişiklik olacağı zaman ilk sinyali genelde ECMWF yakıyor. GFS bir kaç çalıştırma sonunda uyanıyor bu duruma. Gerçi ECMWF de son bir iki gündür kötü.

    Cevapla
  2. Santiago (Florya - IST / 47m)

    ECMWF model demeti (tahmin kümesi / ensemble) ortalaması, son bir kaç tahmininde uzun vadede İzlanda’yı hortlatıyor, Azor’u da üzerimize pide gibi yaymış. Vay babam vay..

    Senaryo bu olursa başka bir sistem için günlerce bekleriz..

    Cevapla
  3. Hasan FIRAT

    Şırnak’ta bu güne kadar bahar havası varken birden bire bugün dondurucu bir soğuk geldi. Bu gece kar yağışı bekliyorum. Nihayet beyaz bir örtüye kavuşalım 🙂

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s