Mevsimlik tahminlerdeki isabet oranı nispeten yüksek kurumlardan biri olan Accuweather, Avrupa için olan kış tahminini yayımladı.
http://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-2014-2015-forecast-snow-cold/36777733
Söylediklerinin çıkacağını varsayarak, bizi ilgilendiren kısımları şu şekilde özetleyebiliriz:
* Bu kış, yağış getiren alçak basınç sistemleri en çok Akdeniz Havzası boyunca hareket edecekler (“stormy”den kasıt bu) ve buradan kuzeye doğru çıkacaklar. Dolayısıyla İspanya, İtalya ve Balkanlar’ın bol yağışlı olacağı ifade ediliyor. Bu, bizim batı ve güney bölgelerimizde de BOL BOL LODOS VE YAĞMUR olacağı anlamına gelir. Yani geçen seneki kuraklığın aksine, bol yağışlı bir kış bekleniyor (bizim şurada yazdıklarımızla da uyumlu bir öngörü bu).
* Batı Rusya’da, Sibirya Yüksek Basıncı’nın genişlemesinden kaynaklanacak “uzun süreli soğuklar”ın (“prolonged cold”) hüküm süreceği tahmin edilmiş. Doğu Avrupa’nın genel olarak karlı (“snowy”) bir kış geçireceği, Balkanlar’a ise soğukların sık sık sarkacağı (“cold shots”) yazılmış… demek ki Akdeniz Havzası’ndan kuzeye, Doğu Avrupa’ya ve Balkanlar’a doğru yol alacak alçak basınçlar (önceki maddede bahsedilen) oralara bol kar yapacak, fakat aynı zamanda soğukların da daha güneye rahatça yayılmasına bir miktar engel olacak…
* Soğukların Türkiye’ye ne kadar sokulacağı hakkında ise bir yorum yapılmamış. Başka mevsimlik tahminleri de göz önüne aldığımızda ve mantıken, soğukların (sarkabildiğinde) en fazla sokulacağı bölgemizin Trakya, sonra da Marmara olacağını söyleyebiliriz (yine, şurada yazılanlarla uyumlu bir öngörü) Bunun ne sıklıkta olacağını kestirmek ise ne yazık ki mümkün değil.
Havadelisi.com ve Accuweather’ın ortaklaştığı nokta şudur: Ülkenin kuzeybatısında, lodos arkası yağmurun sonra da karın yağdığı (en çok Trakya’ya), hemen sonrasında yine lodoslu bir yağmurun karları erittiği bol aksiyonlu ve bol yağışlı bir kış, kuvvetle muhtemeldir. Özellikle Marmara Bölgesi’nde ne olacağı ise, alçak basınçların izleyeceği rotaya en yakın yerlerden birisi olacak olması sebebiyle yüksek bir belirsizlik içermektedir. Alçak basınçların azıcık daha doğulu bir rota izlemesi (örneğin Ege’den Karadeniz’e doğru çıkması), aynı 2004 yılında olduğu gibi İstanbul’a kar fırtınaları getirebilecek; haritada gösterildiği gibi biraz daha batıda kalması ise paso lodos yememize sebep olacaktır (unutmayalım ki 2004, ortalamada soğuk bir kış değildir, normal bir kıştır).
Ayrıca yine unutmayalım ki mevsimlik tahminler, üç aylık ORTALAMALARI aşağı yukarı kestirme amaçlıdır. Yanılma payları da gayet yüksektir.
Sağlıcakla kalınız.
Bakin bir seye dikkatinizi cekmek istedim. Istanbul ozelinde ilk guclu sistem olarak; 23 ocak 2010 – 14 ocak 2012 – 8 ocak 2013.
Istanbul ozelinde ilk sistem olarak 20 aralik 2012 – 9 aralik 2013. Farkinda misiniz ilk sistemlerde son 5-6 senedir tarihlerde hep bir one cekme var. Bakalim bu sene 9 araliktan once kar yagacak mi.
Coaps ile accuweather’in kuzey yarimkurede cok genis sahada yer seviyesi tahminlerinde normal alti vermesi, buna karsilik ecmwf, nasa gibi kuruluslarin ise tam aksi cok genis sahada normal ustu vermesi sebebiyle jamstec’in tahminini cok merak ediyorum. Accuweather’in asya ve avrupa tahmin haritalarini yanyana koyup birlestirdiginizde harika bir goruntu ortaya cikiyor. Coaps’in, ama ozellikle accuweather’in tahminin gerceklesmesi umidiyle.
Basin artilari 🙂
http://www.meteogiuliacci.it/articoli/come-sara-l-inverno-2014-15-in-europa.html
Vermiş gazı vermiş gazı. Bol keseden atmış.
Cohen ayin 5’inde bir roportaj vermis. Ekim ayi kar ortusundeki artis, gecmis yillara oranla hem hizli, hem de son 47 yildaki en yuksek ikinci kar ortusu imis. Bu veriler isiginda kar ortusunun iklime etkisi acisindan, 2014-2015 kisinin gozlemlenmesi ayri bir onem arzediyormus. Gozlem konusundan bagimsiz olarak kendi ongorusunu dile getirmis Abd, Avrupa ve Asya’da soguk gecmesi yonunde imis.
http://mobile.bloomberg.com/news/2014-11-06/harsh-winter-outlook-made-a-bit-more-dire-by-early-snow.html
Evet abi dediğin gibi, durumun kar açısından aşırı olması hipotez için iyi bir test olacak. O AO bir pozitif çıksın Cohen’e soracağım ben 🙂
🙂
İlaveten, Accuweather Türkiye’den Japonya’ya dek uzanan bir fırtına kuşağı bekliyormuş Asya için yaptığı 2014-2015 kış tahminine göre.
http://www.accuweather.com/en/weather-news/asia-winter-2014-2015-forecast/36838289
“Episodes of locally heavy rain, snow and wind are in store in this swath, which could disrupt travel. It is possible one or more winter storms may affect Istanbul.”
Yani diyor ki: “Ulaşımı engelleyebilecek yerel olarak kuvvetli yağmurlar, kar ve rüzgar bu kuşak boyunca zaman zaman görülecek. Bir ya da daha fazla kış fırtınasının İstanbul’u etkilemesi mümkün.”
İstanbul’a atıfta bulunmaları ilginç. Daha önce hiç yapmamışlardı.
Adamlara her gün mail atıp “İstanbul ne olur?” diye kafa ütüleyen onlarca hava delisi varken bir iki satır da İstanbul geyiği yapmaları normal, işi biliyorlar 😀 Yani elbette, her sene “bir veya daha fazla kış fırtınasının” İstanbul’u etkileme olasılığı vardır zaten, geçen sene bile etkiledi Aralık’ta…
Accu’nun bu tahmini eğer doğru çıkarsa soğuk kaçaklarını muhakkak alırız benim için çok iyi bir tahmin tutması dileği ile.
Güvenilirliğine inancım azalmış da olsa Kuzeybatı Türkiye için olabilecek en iyi senaryodur. Yağış garanti, ara ara soğuk olasılığı yüksek. Keşke gerçekleşse…
Lodostan korksaydık Orta Asya’dan gelmezdik.
Elinize, yüreğinize, bilginize sağlık.
Sonra Kıyı Ege çok yağış aldıydı biz baktık demece olmasın. 😀
Sibirya yüksek basıncı bu kadar genişleyip Kıta Avrupası’na bu kadar sokulduktan sonra, Akdeniz’e doğru hareketlenmesini beklemek hakkımız. Söke, söke alırız…
Ozan hocam hiç kusura bakma getireceğim bu buzul çağını. İnat ettim 🙂
Ozan abi, eline sağlık. Bir şey soracağım, başka kurumlar da kış tahmini yapacaklar mı ?
Bize de gözlemlemek düşer hocam. Değerlendirmeniz tahmine daha da açıklık getirmiş.
Çok güzel bir değerlendirme Ozan hocam.
Ben hocamın değerlendirmelerini beğenmedim..
Cek, cak ekleri yeterince kullanılmamış. Bkz: “O siklon gelecek, o soğuk inecek”…
İç bölgelere mavi boncuk dağıtılmamış.
Yazının hiçbir yerinde “efsane” kelimesi geçmiyor. Ya da ben göremedim. Hava tahmini sektörünün olmazsa olmazıdır.
Süreç detaylı anlatılmamış. Bu açıdan eksik buldum. İlk kar ne zaman yağacak, kaç cm olacak, Ocak, Şubat aylarında kaçar kez kar yağacak gibi detaylar işlenmemiş.