İzlanda – Doğu Akdeniz Otobanı’ndan Yağmur ve Kar Geliyor


“Peki nerelere?” sorusunun cevabını analiz ve tahminler başdanışmanımız Erdem Erdoğan veriyor…
—————-

Son derece kurak giden bir kış ilk yarısı sonrası, nihayet son bir haftadır batı bölgeler özlediği yağışlara kavuştu. Sert lodos ve aralıklı yağışlar bu hafta boyunca etkisini sürdürmeye devam edecek.

Cuma-Cumartesi günlerinden itibaren ise Orta Akdeniz üzerinden gelecek olan İzlanda kökenli alçak basınç sistemlerinin etkisine gireceğiz.

ECM101-120

Atlantik Okyanusu’nun bol nemli ve mevsime göre ılık alçak basınçları Akdeniz’i boylu boyunca kat edecek, Ege üzerinde iyice derinleşerek batı bölgelerimizden itibaren ülkemizi uzunca bir süre etkisi altına alacak.

İzlanda kökenli sistemlerin Ege ve Doğu Akdeniz’e doğru inmesi bizim için bol alçak basınç, bol yağış ve ülke genelinde bilimum hava olayı demek.

Güneyde, Akdeniz’de bunlar olurken; kuzeyimizde, Doğu Avrupa’da ise yer seviyesinde birikmiş olan ve sinsice hücum emrini bekleyen Sibirya soğukları bulunmakta.

Son verilere göre; Orta Akdeniz’den gelen alçak basınç merkezinin 26 Ocak Pazar günü iyice doğuya kaymasıyla beraber, kuzeyimizde bekleyen bu soğuklar da Trakya’dan itibaren ülkemize hücum edecek. Pazartesi günü Marmara Bölgesi’nde çok soğuk bir gün olacak, sıcaklıklar İstanbul’da bile kar değerlerine inebilecek.

14012700_2_2212

Bu veriler ışığında önümüzdeki bir hafta için özellikle batı ve güney bölgelerde bol yağış, Trakya ve Marmara’da ciddi soğuk, kayak merkezleri, Trakya ve Doğu Anadolu’da ise kar olasılığı bir hayli yüksek.

Rtavn19218

gfs_6hr_snow_acc_eur_33

Avrupa’da bunlar olurken Kuzey Amerika’nın doğusu yeni bir soğuk hava dalgasını bekliyor. Oralarda kutup neredeyse yer değiştirdi. Bizim buralar içinse henüz böyle bir senaryo görünürde yok, kıyılarda iyi bir kar bekleyenler biraz daha beklemek zorunda..

Rnaanh1442

28 Ocak Salı dahil o güne kadar olacak güncel hava olaylarını bu başlık altında tartışalım. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığımız gibi bloga üye olursanız harika olur (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları ve uzun vade tahminlerini lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.

İzlanda – Doğu Akdeniz Otobanı’ndan Yağmur ve Kar Geliyor” üzerine 222 düşünce

  1. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    İstanbul’da yarın öğle saatlerinde lodos yönlü fırtına var. Mgm de uyarı vermiş. Akşama doğru ise batıya meyletmeye başlayıp hızını azaltacak.

    1

    Cevapla

Yorum yazın...