“Kar Geliyor” Haberlerinin Perde Arkası


Mesela, haber bu: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25608601.asp

22893445

Peki olay nasıl gelişiyor?

* Bir ‘muhabir’, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine girip uzun vadeli tahminlere göz atıyor.

* Tahminlerde Pazar günü için kar gözüküyor.

* MGM, neredeyse tüm tahminlerini Avrupa Orta Vade Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) hava tahmin modelinin ana çıktısını temel alarak yapıyor. Bu çıktıda ne gözüküyorsa MGM haritalarında da o oluyor.

* Fakat 6-7 gün sonraki havanın nasıl olacağını kestirmek için tek bir modelin tek bir çıktısına güvenmek hatalı (hatta 1-2 gün sonrası için de hatalı). Birçok modelin birçok farklı senaryosundan faydalanmak ve bunların bir sentezini yapmak gerekiyor. Sentez de yapılsa net bir sonuca ulaşılamayabiliyor. Bilim henüz, 6-7 gün sonrasının havasını kesin olarak bilmemizi mümkün kılacak noktada değil.

* İleri ülkelerde meteoroloji işlerine bakan muhabirler, yukarıdaki paragrafta anlatılanı az çok bilirler. Onun için de kimse, 6-7 gün önceden “kar geliyor” diye haber yapmaz. Yapsa da, ancak bunun çok yüksek ihtimal olduğu durumlarda, fazla ayrıntı vermeden bu işi yapar. Tabii bizde reyting iştahının ve medyanın değer yargılarının büyük ölçüde aşınmış olmasının da payı var. Tıklanmak her şeydir.

* MGM, kurum politikası olarak ECMWF’nin ana çıktısını temel almayı ve orada ne gözüküyorsa onu haritalarında kullanmayı devam ettirebilir. Bunda bence sakınca yok. Ama en azından uzun vade tahminlerinin üzerine, öteki model senaryolarını da göz önüne alarak “6. günün isabet şansı %50’nin altına düşebilir” diye yazmalı. Aksi takdirde medya “MGM böyle diyor!” diye işin içinden çıkar.

* Son tahminlere göre, İstanbul’da Pazar günü kar yağışı şansı %20 veya altında. Hayatı etkileyebilecek kar ihtimali ise %5. Yağmur var, inşallah çok yağar.

“Kar Geliyor” Haberlerinin Perde Arkası” üzerine 7 düşünce

  1. tarassud (Bornova/İZMİR 2m)

    Günlük tahminlerin bile bölge müdürlükleri ile merkezin farklılık gösterdiği bir durumdan söz ediyoruz.

    21 Ocak 2014 Genel Merkezin yayınladığı Öğle tahmin haritası;

    Bu da İzmir Bölge Müdürlüğünün yayınladığı aynı saat dilimlerini kapsayan öğle tahmini;

    Aradaki farkı gören medyamız bir hafta önceden umut tacirliğine başlamaz umarım ve bir sözüm de DMİ’ye günlük tahminde kendi içinizde bari çelişmeyin yahu…

    Cevapla
  2. Onur(East Lansing, MI)

    Bürokrasi, bürokrasi, bürokrasi… Çalışanlar da farkındadır da adam mevzuatın dışına nasıl çıksın? Mevzuatı değiştirecek olan yönetim desen anasayfada başbakanın yaptığı açılışları yayınlayınca zaten koltuğu garantiliyor, ki ondan beklenen de bu.

    Hürriyet’in hatası ne dersen, olayı o kadar sansasyonel veriyorlar ki sanırsın çok ciddi bir gazetecilik örneği yapıyorlar. Adam gibi çıksa MGM kar uyarısı verdi dese insanlar bu ne biçim MGM diyecek. Ama olur mu, olayı kendi habercilik başarısı gibi göstermeye çalışınca kar tutmayınca o da Hürriyet’in başarısızlığı olur.

    Ha ama nedir, aklı başında birçok insan artık Hürriyet’in bu içi boş balonlarına bakmıyor. İlgimi çeken bir şey gördüğümde bile kesin alakasızdır diye düşünüyor pas geçiyorum ben. Zaten artık siteye girmiyorum bile. Zamanla benim gibi yapanlar artacaktır.

    Bir diger olasilik Ozan’in dediginden farkli olarak tum senaryolarin incelenip bu senaryonun tahmin edilmis olmasi ki bu durumda Pazar gunu basarisi olculmus olur.
    Bence ortada olan durumlarda, hele bir de uzun vade varsa ana calistirmayi yayinlamayi tercih ediyorlar. O yuzden bu durum olustu. Ki kar ihtimali onlem alinmasi gerektirebilecegi icin tahminlere o yansitilmis olabilir. Bu durumda yine Hurriyet’in magazinvari haberciligi sikinti yaratiyor.

    Cevapla
  3. welbane (washington, dc)

    Her kelimesine katiliyorum ECMWF’nin 50 kadar ensemble member’i (senaryo) var, MGM muhakkak bunlari goruyordur. Illa ki ECMWF’ye bagli kalacagiz diyorlarsa ensemble ortalamasini almalari gerekir orta-uzun vadede. Ki aslolani GFS/ECMWF ve belki bir model daha karisimidir. Direkt operasyonel ciktiyi tahmin diye vermenin ciddiye alinir bir tarafi olamaz. Su durumda ben muhabiri fazla suclamam cunku haritada ne goruyorsa onu yazmis. MGM daha nuansli olmali.

    Cevapla

Yorum yazın...