Havadelisi.com 2014 Kış Ligi sona ermiştir.
12. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
11. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
10. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
9. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
8. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
7. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
6. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
5. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
4. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
3. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
2. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
1. hafta: Tahminler, Sonuçlar: Kısa Vade, Orta Vade, Uzun Vade
*******
Katılımcıların bu başlıktaki yorumları takip etmeleri gerekiyor. (Bu başlığın linki blog üst menüsünde de bağımsız bir sekme olarak mevcut).
* Değerlendirmenin kolay ve adil olması bakımından, ligde mücadele edecek hava delilerinin hepsinin, tahminlerini tek bir istasyon için yapmasına, bu istasyonun da İstanbul Atatürk Havalimanı olmasına -blog yönetim kurulu olarak- karar verdik. Tahminlerini başka istasyonlar için yapmak isteyen arkadaşlardan af diliyor ve kendilerinden anlayış bekliyoruz. (Farklı istasyon seçimlerinin çıkaracağı sorunlar, yazının ileriki bölümünde ayrıntısıyla anlatacağımız puanlama sisteminin okunmasıyla daha iyi anlaşılacaktır.)
* Ligimize katılan her hava delisi, her hafta üç adet tahmin yapacak. Bu tahminler kısa, orta ve uzun vadeye yönelik olacak. Tahminler pazar günleri saat 23.59’a kadar tamamlanmış olacak.
* Kısa vade, tahminlerin son yollanma gününden itibaren 1., 2. ve 3.; orta vade 5., 6. ve 7., uzun vade de 10., 11. ve 12. günlerden oluşacak. (Yani, mesela tahmini pazar günü gece yarısına kadar yapıyorsanız, kısa vade pazartesi-salı-çarşamba, orta vade cuma-cumartesi-pazar, uzun vade de takip eden çarşamba-perşembe-cuma olacak).
* Buna göre, her bir periyot için, şu değerler tahmin edilecek (yukarıdaki tablonun ayrıntıları):
1) Günün en yüksek sıcaklıklarının 3 günlük ortalaması [ (a+b+c) / 3 ] : Tek bir değer tahmin edeceksiniz: Örneğin, günün en yüksek sıcaklıklarının, tahmin ettiğiniz periyodun ilk günü +12.0, ikinci günü +5.0, üçüncü günü -5.0 derece olacağını düşünüyorsanız, bunların ortalaması olan [ (+12.0) + (+5.0) + (-5.0) ] / 3 = 4.0 derece yazmalısınız. Noktadan (virgülden) sonra bir basamak kullanın, 12.3 C gibi. Doğrulama referansı şu adres olacak. O adreste de belirtildiği gibi, her bir tahmin gününün maksimum sıcaklığı, tahmini yapılan gün saat 06’dan (UTC) saat 18’e (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen en yüksek sıcaklık olacak. Bu değer, tahmin ettiğiniz günün akşamı saat 21 gibi açıklanıyor.
2) Günün en düşük sıcaklıklarının 3 günlük ortalaması [ (d+e+f) / 3 ] : Yine tek bir değer, 3 gün ölçülen 3 en düşük değerin ortalaması, doğrulama referansı şu adres. Noktadan (virgülden) sonra bir basamak kullanın, 12.3 C gibi. Her bir tahmin gününün minimum sıcaklığı, önceki gün saat 18’den (UTC) tahmini yapılan gün saat 06’ya (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen en düşük sıcaklık olacak. Bu değer, tahmin ettiğiniz günün sabahı saat 09 gibi açıklanıyor.
3) Günlük yağışların 3 günlük toplamı [ g+h+i ] : Mesela 20.2, 25.3 ve 30.5 mm düşeceğini düşünüyorsanız 20.2+25.5+30.5 = 76.0 mm yazmalısınız, doğrulama referansı şu adres. Noktadan (virgülden) sonra bir basamak kullanın, 56.6 mm gibi.Her bir tahmin gününün yağış miktarı, tahminini yaptığınız gün saat 06’dan (UTC) bir sonraki gün saat 06’ya (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen yağış miktarıdır. Bu değer, tahmin ettiğiniz günden bir sonraki gün sabah saat 09 gibi açıklanıyor.
4) Günlük sabah ölçülen kar kalınlıklarının 3 günün içindeki maksimum değeri [ maks(k,l,m) ] : Toplamı değil, yani sırasıyla 0, 15 ve 10 cm ölçülecekse 15 cm yazmalısınız. Kar kalınlığı tam sayı olarak bildiriliyor, yani eğer 12.3 cm yazarsanız bu 12 cm kabul edilecektir. AHL’de kar varsa ölçüm değeri bildiriliyor, sinoptik raporlardan da ölçüm değerine erişebiliyoruz. Kar kalınlığı değeri, yağış gibi, tahmin ettiğiniz günden bir sonraki gün sabah saat 09 gibi açıklanıyor.
Taslak olarak kullanabileceğiniz örnek bir tahmini yazının sonunda bulabilirsiniz.
DEĞERLENDİRME
Her bir vade periyodu için ayrı ayrı puanlama yapılmak üzere,
* Maksimum sıcaklığı tam bilirseniz 100 puan alıyorsunuz. Her 0.1 derecelik sapmada 2 puanınız eksiliyor. Yani tam 1 derece saparsanız 80, 2 derece saparsanız 60 puan alıyorsunuz… Böyle gidiyor. 5 derece ve daha üstünde hata yaparsanız sıfır puan alıyorsunuz. (Eğer tahmininizi ondalık kullanmadan, mesela “4 derece” diye verirseniz bu 4.0 derece kabul edilecek ve her 0.1 derecelik sapmada 2 puanınız gidecek. Bir basamak ondalık değeri her zaman verin lütfen.)
* Minimum sıcaklık değerlendirmesi, maksimumla aynı. Tam sonuç 100 puan, 5 derece ve daha üzerinde sapmalar sıfır puan.
* Yağış değerlendirmesinde rekabet öne çıkacak, ayrıca sıcaklıktan aldığınız puanlar da önemli olacak. Ölçülen üç günlük toplam yağış değerine göre katılımcılar, bu değerden en az sapandan en çok sapana doğru sıralanacak. Birinci olan 100, ikinci 95, üçüncü 90 puan… Böyle gidecek, yirminci sıradaki 5 puan alacak, bunun altındakiler sıfır puan alacak. Eğer herhangi bir başarı sırası N tane kişi tarafından paylaşılıyorsa, o başarı sırası ve altındaki N-1 tane başarı sırasının payına düşen puanlar toplanacak ve o N tane kişiye pay edilecek. Örnek: Üç tane 9. varsa; 9, 10 ve 11. sıraların puanları toplamı 60+55+50 = 165 olur. Her bir 9.’ya 165 / 3 = 55 puan verilecek. Bu üç tane 9.’dan sonra gelen kişi 12. sıradan puanlanacak. Ancaaaak…. Eğer yağışı çok iyi tahmin ettiğiniz halde sıcaklık tahminlerinizde aynı başarıyı gösterememişseniz yağışı tesadüfen iyi tahmin etmişsiniz demektir… Bu nedenle maksimum ve minimum sıcaklık tahminlerinizden elde ettiğiniz puanların ortalaması, yüzde olarak yağıştan aldığınız puanla çarpılacak ve bu son çıkan değer yağıştan aldığınız nihai puan olacak… Örnek: Diyelim ki maksimum sıcaklıktan 60, minimum sıcaklıktan 40 puan aldınız… Bunların ortalaması 50. Yağışta da 3. sıradasınız, yani normalde 90 puan alıyorsunuz… 90 x %50 = 45 puan, yağıştan alacağınız nihai puan olacak… Eğer sıcaklıkta sıfır çektiyseniz, yağışta da otomatikman sıfır çekiyorsunuz…
* Kar kalınlığı değerlendirmesinde de yağışla aynı sistem uygulanacak. Fakat birinci 50, ikinci 45, üçüncü 40… onuncu 5 puan alacak. Bunun altı sıfır puan. Kar değerlendirmesinde zaten sıcaklık da önemli olacağı için sıcaklıktan alacağınız puan ortalaması yüzde olarak yansıtılmayacak. Dikkat: Türkiye’de kar ölçümleri güvenilmez olduğu için bu kategorideki puanlamayı gözden geçirebiliriz. Gidişata bakacağız.
*** Böylece her bir vade periyodu için 100+100+100+50 = 350 tam puan alınabilecek. Üç vadenin toplamında 350 x 3 = 1050 tam puan alınabilecek.
* Herhangi bir hafta maça çıkmamanın özrü yok. Maça çıkmadığınız hafta her kategoriden sıfır puan alırsınız.
* En fazla puanı toplayan şampiyon olacak ve seneye “Avrupa Üstatlar Ligi”ne katılmaya hak kazanacak. 2. ve 3. sırayı alacaklar, HaberTürk ve Beyaz TV’nin hava durumu sunuculuğuna getirilecek. Şaka şaka, fakat şampiyona sembolik bir ödül vermeyi düşünüyoruz. Son üç sırayı alan katılımcılar küme düşecekler ve seneye BankAsya CNNTürk Yorumcuları liginde mücadele edecekler (bu da şaka 😀 )
* Her bir vade kendi içinde de değerlendirilecek ve kısa-orta-uzun vade sıralamaları yapılacak. Öte yandan şampiyonu, toplam puan belirleyecek.
Lig, 12 hafta sürecek. 12. haftanın sonuna kadar puanlama normal şekilde yapılacak. Toplam puanlar hesaplandıktan sonra, her bir katılımcının en az puan aldığı 2 hafta, o katılımcı için puanlamaya dahil edilmeyecek. Yani, örneğin siz 12 haftanın 12′sine de katılmışsanız, en az puan aldığınız iki haftada aldığınız puanları sileceğiz. Ya da zaten iki haftayı kaçırmışsanız ve sıfır almışsanız, bir şey kaybetmiş olmayacaksınız. O sıfırlarınız doğrudan silinecek. Son puan durumu herkesin en yüksek puan aldığı 10 hafta üzerinden yapılacak.
————————–
————————–
Süper Lig 12. hafta tahminlerinizi 13 Nisan Pazar akşamı saat 23.59′a kadar bu başlığın altına yorum olarak yazabilirsiniz. Örnek tahmin az aşağıda. İstediğiniz sorudan başlayabilir, istediğiniz kaynaktan faydalanabilirsiniz. Katılımcılar arasındaki kopyanın önlenmesi için, yorum olarak girdiğiniz tahmin, belirtilen tarih/saate kadar “Yorumunuz onay bekliyor” ibaresiyle onaylanmadan bekleyecek, editörler haricinde kimse tarafından görülemeyecektir. Yine belirtilen saate kadar, yeni yorum yazarak tahmininizi dilediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz. Son yorumunuz geçerli kabul edilecektir. Pazar akşamı saat 23.59′dan itibaren tüm tahminler onaylanarak görünür hale getirilecek, bu saatten sonra yapılan tahminler geçersiz sayılacaktır. Başlık, geyiğin harlanması için yorumlara açık kalacaktır.
Tahminlerinizi buraya tıklayarak yazabilirsiniz.
Örnek bir tahmin aşağıda, yorumunuzun içine kopyala yapıştır yaparak değerleri değiştirebilirsiniz:
*******
12. HAFTA TAHMİNLERİ
Kısa vade (1,2,3. günler, yani 14-15-16 Nisan 2014)
1) 15.2 derece
2) -8.6 derece
3) 78.5 mm (ya da kg, aynı şey)
4) 89 cm
Orta vade (5,6,7. günler, yani 18-19-20 Nisan 2014)
1) 19.2 derece
2) -3.0 derece
3) 25.5 mm (ya da kg, aynı şey)
4) 45 cm
Uzun vade (10,11,12. günler, yani 23-24-25 Nisan 2014)
1) 10.2 derece
2) -7.0 derece
3) 80.5 mm (ya da kg, aynı şey)
4) 67 cm
*******
LÜTFEN TAHMİNİNİZİ YAPMADAN ÖNCE TAHMİN PERİYOTLARI TABLOSUNU (yazının içinde var) DİKKATLE İNCELEYİNİZ! YAĞIŞ VE KAR MİKTARLARININ, TAHMİN ETTİĞİNİZ GÜNDEN BİR SONRAKİ GÜN AÇIKLANDIĞINI UNUTMAYINIZ!
Lig ne zaman başlıyor? Bu sene bomba gibi geliyorum.
Başta Cemal Bey olmak üzere tüm katılımcıları kutluyorum.
Değerli zamanlarından ayırıp yarışmaya emek veren Ozan Hoca ve Alkım üstadı da kutluyorum, seneye daha da iyi bir ligle karşınızda olacağız.
Ozan Hocam çok emek verdin. Organizasyonda aslan payı senin. Teşekkür ederiz. Cemal Bey, Commandouz ve Santiago’yu da tebrik ediyorum başarılarından dolayı. Önümüzdeki yıl daha kaliteli ve zevkli bir lig olacağına eminim.
Teşekkür ederim. Ben de şampiyon Cemal Bey’i kutlarken bu yarışmayı düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Bunca iş güç arasında bunca uğraş vermek saygı gerektiren bir durum. Yarışmaya gelirsek kendimi başarılı olmuş sayıyorum. Gelecek yarışmada ise kalite düzeyinin daha da artacağına eminim ve bu defa hedefim kesinlikle şampiyonluk.
Hava Tahmini Süper Ligi’nin ilk şampiyonu Cemal Bey’i ve dereceye giren tüm yarışmacıları tebrik ederim. Ligin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum..
Güzel bir yarışma oldu. Başta Cemal bey olmak üzere dereceye giren tüm arkadaşları kutlarım. Ayrıca emeği geçen herkese teşekkürler.