Havalar Değişiyor: Önce Lodos ve Yağmur, Haftaya…


Rtavn19218Bundan sonra bizim çakal medyanın yöntemlerini benimsemeye karar verdim. Öyle başlıklar atacağım ki ülkecek fırtınadan uçacağımızı, sele gideceğimizi, kara gömüleceğimizi zannedeceksiniz. Merak edip linke tıklayacak, yazının tamamını okuduğunuzda aslında çoğu şeyin normal olduğunu, mevsimin gereği neyse onun yaşanacağını anlayacaksınız ama iş işten geçmiş olacak. Reytingleri sekize ona katlayıp reklam gelirlerinden voliyi vuracağım, siz buralarda ıslak, pis bir soğukta doğalgaz faturasını düşünürken ben İsviçre’nin en janti kayak merkezlerinde viskimi yudumlayacağım. Neden şimdiye kadar yapmadıysam…

Neyse. Haberlere geçelim.

* Bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) yağış yalnızca Kıyı Ege, Marmara’nın batısı ve Trakya’da. Belki İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki semtlere de bu akşam (Çarşamba) yerel/kısa süreli sağanaklar sokulabilir. Rüzgar Ege’de güneyden sert esiyor, akşamdan itibaren Marmara’da da sertleşecek.

* Perşembe akşam saatlerinden itibaren Kıyı Ege’den başlamak üzere ciddi bir yağış dalgası Türkiye’nin batısını etkileyecek (şaka değil). Ege ve Akdeniz kıyılarıyla Marmara’nın batısında Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ve Cuma öğlene kadar şiddetli yağış ve su baskınına karşı dikkatli olunmalı (ciddiyim).

* Cuma günü Türkiye’nin tüm batı yarısı az da olsa yağış alacak ama yukarıda saydığım bölgelerdeki gibi bir risk o gün için -şimdilik- gözükmüyor. Sıcaklıklar ülkenin batı yarısında biraz azalacak.

* Hafta sonu yağış sadece Kıyı Ege’de ve yerel olarak Anamur-İnebolu hattının doğusunda var. Hava gündüz soğuk olmayacak. Kıyı Ege kuraklıktan etkilenmemeye devam ediyor…

* Gelecek haftanın başından itibaren yeni yağışlar, ve -şu anki tahminlere göre- Salı’dan itibaren sonbahar sonuna / kış başına yakışır soğuklar Balkanlar üzerinden yurdumuza giriş yapacak. İç kesimlerdeki şehir merkezlerine yılın ilk karı, hatta İstanbul’a da sulu kar yağabilir. Yağmayabilir de 🙂

Dip Not: Meteoroloji’nin “haftalık/aylık yağış miktarları bir günde düşecek” açıklaması haber değeri taşımıyor.

1) Türkiye’de çoğu yerde yağmur her gün azar azar yağmaz, mesela kışın haftada ortalama 1-3 gün yağar, yani zaten bir haftalık yağış 1 günde düşebilir, bu olağandır.

2) Dünya sıcak bir zamandan geçtiği için denizler sıcak, buharlaşma fazla, su çevrimi hızlı. Bu yüzden yağmur, yağınca şiddetli yağma eğiliminde. Aylık yağışların 1 günde düşmesi de bununla ilgili. Bu da Türkiye’de son 10 yıldır sıkça gerçekleşen bir şey zaten.

İleride daha da kötü olur mu olmaz mı onu göreceğiz.

Bir de, Sardinya’da hortum olmadı, yukarıda anlattığım sebeplerden ötürü aşırı yağış oldu, insanlar bu yüzden öldü. Medyaya güvenmeyin.

Reklam

Havalar Değişiyor: Önce Lodos ve Yağmur, Haftaya…” üzerine 137 düşünce

  1. Ahmet Uçar (@aucarenator) Yazıyı Yazan

    Ozan bey Marmaris’de meydana gelen şiddetli yağış konusunda MGM son derece başarılı uyarılar yapmıştır, ama bazı arkadaşlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşlar meteoroloji yağışlar başlamadan ilk uyarıyı yapmış hem de şiddetli olarak 12 saatte 100 mm olarak gerçekleşen 30 saatte 214 mm.dir analizlere göre devam edeceği öngörülmüş uyarı tekrar edilmiş 36 mm daha yağmış sabahleyin Marmaris özelinde oluşumlar radar ve sayısal modellerden görülmüş toprak çok doygun olduğu için uyarı tekrar yayımlanmış 31 mm daha yeni yağış meydana gelmiş radar verilerine göre istasyonumuzun olmadığı içmeler turunç gibi yerlere 80 kg civarında yağış meydana gelmiştir. Bu son derece başarılı uyarılardan dolayı arkadaşlarımızı ben şahsen tebrik ederken burada eleştirilmesi anlamsız olmaktadır. Meteorolojide uyarı kaldırılmaz ilk yazılırken sona ereceği saatte belirtilir ve otomatik olarak gösterimden kalkar Ozan bey size yolunuzda başarılar dilerim yoğunluğumdan dolayı her zaman takipçiniz olamam ama yanlış anlamalara ve karalamalara imkanım oldukça cevap vermeye çalışacağım. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

      Her zaman bekleriz. Yanlış anlamalara ve karalamalara vereceğiniz cevapların yanısıra, yapılan doğru eleştirilerde de sessiz kalmamanızı ve fikrinizi belirtmenizi istirham ederim.

  2. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    Artık kar yağsın diye yırtınmayacağım. Yağarsa yağar,yağmazsa çıkar Kartepe’de görürüm. Takip etmekten, sistemlerin kuşa dönmesinden yoruldum artık. Anladım ki bulunduğum konum için ekstrem şeyler istiyorum. Kara doymak için doğuya yağmur için Bodrum veya Marmaris’e gideceksin. Yoksa hakkına razı gelip, boşa olmayacak şeyler için üzülmeyeceksin.

  3. Antibiyotik - Ankara / Çankaya 1.000 mt

    Marmaris’te şiddetli yağış sonrası çarşının durumu.

    1

    Dört, beş kez benzer felaketleri yaşayan birisi olarak geçmiş olsun diyorum.
    Belki durumdan vaziyet çıkartmak gibi olacak ama Marmaris ve Muğla’nın rekor yağış almasını takip eden dönemlerde genellikle şiddetli kışlar yaşanmıştır.
    Unutulmaz 12 Aralık 1992 sel baskınını takip eden günlerde Marmaris, Bodrum ve Antalya’ya kar yağmış, 93 Ocak ayı sel baskını sonrasında iç bölgeler hemen her hafta etkili kar yağışlarına teslim olmuş, 2011 Aralık ayında Muğla merkezde 10.10.2011 yılında ölçülen 168 kg rekor yağışı takip eden 2012 kışı zaten malum.
    İnsan bazen yalnızca görmek istediğini görüyor ama… Neden olmasın. 🙂

  4. timur fırtına(BeykozİST,200 m)

    Şu an 1 Aralık için gayet iyi bir sistem görülüyor.Kar yağmaması için hiç bir hiçbir sebep yok…

    İstanbul -6 ile -8 arası gibi duruyor.850 hPa 1500 metrenin basıncı olduğu için yer yaklaşık 7 derece daha sıcak olacak.Yani İstanbul’da yer sıcaklığı 0 derece civarında olacak.Bu çok iyi bir haber.

    Aynı zamanda 30 knot’a yakın rüzgar olacak.

    En önemlisi çok ciddi bir yağış bekleniyor.

  5. Semih(Tuzla/İSTANBUL, 15 m.)

    İstanbul, benim bildiğim İstanbul’sa hala, bu sistemden hiçbir şey olmaz 🙂 Soğuğun girdiği ertesi günü birkaç tepesi karlı Aydos, Kayışdağı fotoğrafı görürüz o kadar.
    İlk sistemimiz sonuçta, heyecan yok değil ama beklentiye girmeyelim bence ki olursa daha mutlu olalım.

  6. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

    Bir MGM uzmanı daha geldi geçti. Peh peh peh! Ah bu bürokrasi yok mu! Kimbilir ne kadar iyi niyetli ve işini düzgün yapmaya çalışan idealist bir arkadaşımız (kardeşimiz, ağabeyimiz) daha burayı uzaktan izlemekle yetinecek. Verilecek cevaplar onun cevabı değil, sorumluluk onun değil. Muhtemelen işine olan saygısından kurumunu savunmak zorunda hissediyor kendisini ama dert hepimizin ortak derdi aslında. Onun da derdi yani. Radarları o mu aldı? Uyarı mekanizmasını o mu geliştirdi? MGM’nin tepeden dibe kadar yapılanmasını o mu organize etti? Bütün soruları ona sorduk ve sessizce çekip gitti aynı diğerleri gibi. Çünkü verilecek cevap yok. Bu işin muhatabı var mı peki? Varsa da ortalarda gözükmezler, duymazlar. Her şeyin en iyisini bildiklerini sanıp günü kurtarır onlar çünkü. Bugün varlar, yarın yoklar. Hazır varken…

  7. Sinan Şahinoğlu

    Saat 5.30 gibi Bağcılar’dan Mecidiyeköy’e yola çıktım yarım saatlik yolu 1.5 saatte tamamladık ufacık yağmurun trafiğe yaptığı sorunlar yüzünden. Tabii Çağlayan yolundan indim yürümek için bir de ne olsun trafik açılmış …

  8. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

    MGM’nin, “özellikle Marmaris için” acil koduyla saat 15.30’da yaptığı şiddetli yağış uyarısından bu yana geçen 6 saatte düşen yağış… 2,8 kg. Deprem olsa hissedilmez 🙂

    1

    Saat itibariyle uyarı halen ana sayfada duruyor.

    1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

      Ayin 2’si gibi yeni sistem geliyor, ECMWF’de ECMWF de destekliyor.

      Ayın 6’sında yeni sistem gözüküyor

      gelir gelmez bilemeyiz, fakat ben bu yüzden modeller iyi demiştim hareketli çıktılar çıkıyor. Kar yok diye kötü anlamına gelmesin yağmur ve soğuk yeter benim için.


      1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

        Elbette var. Çarşamba veya perşembe günü İBB Hadımköy kameralarında görülecek. Saatini bilahare bildireceğim. “O kar değil, kky filan” yorumlarını yapacak olanlara şimdiden çok sıkıcı olacaklarını bildirmek istiyorum. :

    1. bleher(izmit/0m)

      ”KAR” kelimesini çıkartmak için bir neden göremiyorum eğer İstanbul’a yağmıyorsa kar yağmadı mı diyeceğiz? Şu an sistem kıyı kesimler hariç iç bölgeler için hala ciddiyetini koruyor gayet de güzel bir sistem olacak..

      1. Ahmet Uçar (@aucarenator)

        Marmaris ve Muğla il geneli için MGM dün sabah saat 10’da şiddetli yağış uyarısı yapmıştı. Bugün saat 15’e kadar, son tahminlere göre yağışın etkisini 24’e kadar devam ettirmesi beklendiği için saat 15.00’te yeni bir uyarı hazırlandı. Bunda anlaşılmayacak bir şey görmüyorum eleştiri olsun diye yazmak sizin bilginize ve ciddiyetinize yakışmıyor.

        1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

          Eleştiri olsun diye yazmadım Ahmet Bey, MGM’nin ana sayfasında saat 15.30’a kadar “GÜNCEL UYARI YOKTUR” ibaresi vardı, keşke ekran görüntüsünü alsaydım… Katkınız için yine de teşekkürler.

          1. Ahmet Uçar (@aucarenator)

            Buraya yorum yazmak istemiyordum. Sadece sizleri takip ediyordum. Ama haksız eleştirilere kayıtsız kalamadım. Çalışmayan radar konusuna gelince malumunuz hepsi ithal ürün yabancı firmaların ve onarımları uzun sürebiliyor. Bugünkü Marmaris radarının arızalanması ise çok anormal bir durum değil ki 200 mm’yi aşan bir yağış meydana gelmiş şimşek ve yıldırım aktivitesi çok fazla ve kuvvetli elektronik sistemler arızalanmış olamaz mı müdahale edildi saat 17’de tekrar görüntü alınmaya başlandı.

            Bir arkadaşa daha cevap vereyim burada rapor ve uyarı yayımlamak için kurul filan toplanmaz uzman arkadaşlar tam yetkilidir. Birkaç dakika içerisinde uyarı hazırlanır ve yayımlarlar. Yetkileri vardır. İlginize yine de teşekkür eder iyi günler dilerim.

            Yorumlarınızı her zaman bekleriz Ahmet Bey. Eleştiri olmadan gelişme olmaz. – Ozan

            1. penkhy

              Ülke dışındaki radarların imalat yerini ithal kelimesiyle açıklayamıyor muyuz peki? Neden onların böyle uzun süreler arızalandığına rastlamıyoruz acaba? Çünkü biz hava delileri olarak oralardaki ekstrem sistemlerde de radarlarına kadar takip ediyoruz da hiç arızaya denk gelmiyoruz her nedense…Günlerce onarılamayan radarlardan yıllardır bıkkınlık geldi bize…Bizim radarlar Çin malı mı yoksa arızalılarını bize mi kakalıyorlar diye aklımdan geçmiyor değil şu an 🙂 Yine de saygılar…

            2. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

              Vah ki vah, uyarı konusunda demek tam yetki olmasına rağmen, yani dediğiniz gibi bir kaç dakika içerisinde uyarı yayımlamaya yetkileri olmasına rağmen 214 kg.a kadar bekliyorlarsa yorum yapmaya gerek yok sanırım..

            3. El NiNo (Yenikapı/İST, 7m)

              Hiç sanmıyorum…! Yağış bittikten sonra uyarı yapılmasına kaç kere rastladım. Gözlerime mi inanayım size mi? Mgm son durumlarını takip ettiğim için günün her saati giriyorum. Ne kadar zamanda bilmiyorum ama tarayıcım bana 1.100 kere giriş yaptığımı söylüyor…!

    1. Cenk (Şişli/İST, 110 m)

      İlk sistemde sıcaklıkların sınırda olması çok normal. Bu sadece İstanbul için de geçerli değil. Meteorolojik olarak kuzey yarım kürede kış başlangıcı 21 Aralık’tır. Mevsime göre gayet iyi bir sistem geliyor. Çok memnuniyetsizsin SpanK.

          1. Cenk (Şişli/İST, 110 m)

            Geçenlerde, “günlerce süren yağmurları özledim” gibi bir laf ettin SpanK. İklim değişikliği nedeniyle eskisi gibi sık kar yağmayabilir ama “doğru dürüst yağmur yağmıyor” gibi bir ifade kullanman doğru değil. Geçiş mevsimlerinde yağışlar kısa süreli görülebilir ama kışın gayet de uzun ömürlü oluyor. İstanbul, kış mevsiminde, Karadeniz sahilindeki bir çok merkezle birlikte yağış süresinin en uzun olduğu şehirlerden biri. istatistiklere bakıp bunu görebilirsin. Ayrıca,iç kesimlerde yaşayan insanlar ne yapsın?

            1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

              Herkes bana tepki göstermiş, ben kişisel düşüncemi paylaştım, iç kesimlerde yaşamadığım için havalarını bilmiyorum, ama beni İstanbul’daki hava hiç tatmin etmiyor, kışın toplasan doğru dürüst sea effect kaç kere oluyor?

              İstanbul’un kuzey semtlerine ormanlara vs şehrin kalabalığından uzak bölgeler daha çok etkileniyor o sea effectlerden, nüfusun yoğun ve kalabalık olduğu güney sahilleri ve boğaz fazla etkilenmiyor.

              Yağan karlar yerde 1 haftadan fazla duramıyor ki, benim oturduğum semtte 1 günde eridiğini bilirim.

              İstanbul’un havası yumuşak yani bunu inkar edemezsiniz, Kışın soğuk olur yağış olmaz işimiz DEK’e kalır o da bizim burayı vurmuyor vurduktan sonrada eriyip gidiyor zaten.

              Yağış deseniz, ne zamandır yıldırım göremiyorum yılda 1-2 defa oluyor.

              Ben İstanbul’u kötülemedim, ben sadece benim gibi ekstrem hava arayan birisi için kötü bir yer.

        1. Santiago (Florya - IST / 47m)

          Sistemler geciktikçe “Kış Aralık ikinci yarısı başlar”, “İstanbul’un kışı 15 Ocak 15 Şubat arasındadır”, “85 Şubat Efsanesi”, “87 Mart Efsanesi”, “Nisan’da Ankara’ya yağan kar” diye devam eder 🙂

  9. Burak - Bursa/Görükle, 127m

    27 Kasım Çarşamba ilk saatlerle birlikte 850hpa’da -6 ve -9 arası İstanbul’un üzerine geliyor ve Çarşamba öğleden sonrasına kadar da rüzgar karayel, deniz suyunun 15 derece olduğu düşünüldüğünde DEK olacak diyebilir miyiz?

    1. vostok(Döşemealtı/ANT, 300 m)

      Senin attığın resimlerdeki rüzgar tahmini o şekilde gerçekleşirse, yine aynı attığın resimdeki sıcaklık tablolarının gerçekleşmesi mümkün olmaz. Muhakkak ki daha düşük değerlerde sıcaklıklar görülecektir, karayelli rüzgarlardan dolayı. Fakat bunlardan evveli, sistemin etkisini, yağacak olan karın miktarını v.s tartışmadan önce, şunu söylemek istiyorum ki, İstanbul ilk kar yağışını havada da olsa büyük bir ihtimalle görecek gibi..

      1. ercanyavuz Küçükyalı/ist,20m

        Arkadaş duygularına yenilen bir İstanbullu değil yalnız, dikkatinizi çekerim arkadaş Antalya’dan yazıyor 😀 Şaka bir yana İstanbul kıyıları en en iyi ihtimalle sulu kar alabilir bir kaç saatliğine, bundan öteye geçeceğini pek mümkün görmüyorum son güncellenen GFS ve ECMWF çıktısına göre…

  10. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Bakamayanlar için Ecmwf’nin akşam güncellemesinin sıcaklık ve yağış animasyonları:


    Akşam modeli oldukça düzelmiş ve tatminkar bir görüntü sundu. Önümüzdeki 7-8 günlük süreçte hayli tatminkar yağışlar alacağız. Uzun süredir süregelen kurak döngüde bu şekilde kırılmış olacak. Kısaca önümüzdeki günlerde tam bizlik havalar yaşayacağız.

    Son olarak; kar olur 😀

      1. Nostaljik (İstanbul-Ataşehir-130M)

        Bu arada Ben Havaturka’daki Kutupseven nikli kişiyim duyurulur. Herkese can-ı gönülden selamlar..

            1. Santiago (Florya - IST / 47m)

              Evet, detaylı inceledim 1 saat önce. GFS hatalı, olmayan bir siklon üretip Orta Avrupa’ya sokuyor ve sistemi allak bullak ediyor. Bence yarın hepsi orta bir nokta bulur, sistem ECMWF ve UKMO Modellerinin dediği gibi gelir.

  11. Santiago (Florya - IST / 47m)

    NAE modeline göre önümüzdeki 48 saat içerisinde düşecek olan toplam yağış..

    İzmir – Aydın arasında 200 milimetreyi geçen yerler var, risk büyük.

    Not: Bu model yağışı biraz abartıyor olabilir, yine de tehlikeli.

    1

  12. Santiago (Florya - IST / 47m)

    Çeşitli modellerden Yer Seviyesi Basıncı ve 500 hPa Jeopotansiyel Yüksekliği görüntüsü.. GFS’de Danimarka üzerindeki 1010 milibarlık siklona dikkat, diğer modeller öyle bir siklon görmemiş.

    27 Kasım 2013 TSİ : 02:00

    1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

      Ilıkçı lobisi iş başında yine. 🙂 “GFS’nin gördüğünü 24 saate kadar tüm modeller görecek. GFS’nin dediğine gelecek” diyecem ama bu yazdığıma ben bile inanmıyorum maalesef. Son çıktı bana da absürd geldi biraz.

      1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

        GFS ısrarına devam ediyor, İstanbul’da salı akşamı sağlam kar var diyor. ECMWF temkinli. Sulu kar belki. GEM Balkanlardan bir cm içeri giremez bu soğuk diyor. UKMO ECMWF ile GFS arası. Tabii ki GFS’ciyiz ama maç halen ortada. Heyecan dorukta.

      1. Nostaljik (İstanbul-Ataşehir-130M)

        Mustafa bey bilim adamlığı ile eleştirinin beraber olmayacağı yönünde görüş belirtmişsiniz fakat tüm Dünya medyanın Ozan bey’in anlattığı gibi olduğunu biliyor. Bilim adamı kafasında olanlar da bu beğenilmeyen medyanın sisteminin var olması için bu şekilde çalışması gerektiğini biliyor (yani Çakal gibi kurnaz ve zekidir ayrıca Çakallar). Eleştiri zat’ı muhtereminize değil bence sistemin var oluş ve yaşam şekline. Belki Çakal sözü ağır gelmiştir size! ama sorun Bu kelimede mi? yoksa! medyada mı? bunu da düşünmeniz lazım 🙂

    1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

      Rating uğruna atılan başlıkla ilgisi olmayan içeriğe sahip haber yayınlayan medya organlarına çakaldan daha hafif nasıl bir tanımlama yapabilir acaba bilim dünyası? Ben de bilmek isterim. Çakal değilsiniz de nesiniz? Bu sitede bahis bile oynandığını ima etmedi mi bu çakal medya hiçbir araştırma, doğrulatma gereği duymadan? Çok çakalsınız çok.

      Ha bu arada, çakal medyayı bilgilendirelim. Bknz. TDK Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 4 nolu anlam.

      1

    2. Burak - Bursa/Görükle, 127m

      Mustafa Bey ülke tarihinin en büyük olaylarında penguen ve Hitler belgeseli yayınlayan, Reyhanlı’da ölen 52 kişiyi, verdiğimiz o kadar şehidi, cezaevlerindeki çocuk tecavüzlerini haber niteliği taşımıyormuş gibi 2 dakika gösterip sonra halka karşı bir utanma hissetmeden şarkı-türküye geçen fakat İstanbul’a yarım saat sulu kar yağdı diye tüm gündemini havaya ayıran, kar tuttuğunda bütün gün afet yayını yapan haber kuruluşlarından söz ediyoruz… Herkes medyamızın ne kadar çakal olduğunu biliyor ve söylüyor da bunun bilim adamı olmakla alakası yok bence.

      Muhalif olan her gün ülkeyi batırıyor, yeni bir krize sokuyor; yandaş olan her gün ülkeyi uzaya çıkarıyor. Hepsi aynı bunların.

    3. cemalmoglu(Beylikdüzü/İST,167 m)

      Yorumları okuduğumda herkes kendi dünya görüşüne göre medyayı eleştirmiş. İşi politik bir mecraya çekmeden dahi baksak medya tüm konularda olduğu gibi meteoroloji konusunda da reyting uğruna çok komik durumlara düşmekte. Örneğin büyük puntolarla kar geliyor yazıp haberin içeriğine girdiğinizde böyle bir şey olmadığını çoğu zaman görüyoruz.

        1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

          Bünyamin Sürmeli’den öğrendim, ani ve şiddetli yağışları toprak emene kadar akıp gidiyor, çoğu zaman da sel oluyor aynı yağış orta kuvvette uzun süre yağsa toprak onu emer akıp gitmez. Bu açıdan faydası yok dedim.

        2. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

          Yeraltı suyuna da etkisi var sel de yapıyor. Bazı durumlarda şiddetli yağış yeraltı suyuna hafif yağıştan daha fazla katkıda bulunuyor. “Hiç etkisi yok” demek doğru değil.

    1. Orajhastası (ODTÜ Yurtlar Bölgesi / Ankara - 942m)

      Malkara, İpsala, Uzunköprü bölgesi deniz kıyısında olmamasına rağmen ciddi yağışlar alabiliyor. Geçtiğimiz Haziran ayında Malkara’ya bir günde 111 kilogram yağış düşmüştü. Uzunköprü’de de 136 kilogramlık bir yağış olmuştu 20 Mayıs 2012 tarihinde. İlginç bir bölge gerçekten.

      1. ozan DENİZ ETKİSİ (çorlu/185m)

        Bunun sebebi aynı hat üzerinde yağışın takılı kalması. Yani cephenin enine değil de boyuna bu şehirler üzerinden mesafe kat etmesi..

        Aynı durum 1997 15 Ekim’de ve 2006 Aralık’ta da oldu. 97’de Tekirdağ’a 24 saat içinde 180 kg, 2006’da da 140 kg yağmur düştü. Bu mevsimde bu durum sıkça oluyor Güney ve Batı Trakya’da.

  13. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

    İstanbul’da havada da olsa kar görüleceğine inananlardanım diyerek tutma ihtimali en yüksek tahmini ben yapmış olayım. Nasılsa bir şekilde bir yerlere yağar. Merkezde kar görüp görmeyeceğimizi söylemek için henüz erken ancak rüzgar karayele meylederse hafif bir örtü bile neden olmasın? Geçen yılki 20 Aralık ve 7 Ocak sistemleri 850 hPa sıcaklıklarının 2m sıcaklıklarıyla ve kar örtüsüyle direkt olarak ilişkili olmadığı konusunda ciddi dersler almama neden oldu. Yeri geldiğinde -3 bile lapa lapa kar yapmaya yetiyor. Haftasonuna kadar tablo netleşir. Artık her yeni çıktı yeni bir heyecan. Benim aradığım da bu. 🙂

  14. Semih(Tuzla/İSTANBUL, 15 m.)

    Yeni bir 20 Aralık olabilir mi acaba? 😀 Kar yağmasına dahi ihtimal vermediğim o günün sabahına beyaz örtüyle uyanmıştım.

    Önümüzdeki sistem için çeşitli modeller değişik senaryolar sunuyor. İyi kötü bir sistem gelecek ama bana kalırsa kar yağmayacak 🙂

    1. Hava59(Muratlı/Tekirdağ 180m )

      Aynen bir de Edirne’nin Hamzabeyli sınır kapısına doğru sevk edilmeye başlanmıştır malum genelde kar oradan giriş yapar Trakya’ya 🙂 Haberlerde çok göreceğiz kar kapıdan girdi başlıklarını bence 😀

  15. Santiago (Florya - IST / 47m)

    “Kar yağacak yerler için tıklayın” ibaresi koyup bir slayt gösterisi de yap Ozan Hocam, tıkladıkça Uludağ, Kartalkaya, Gerede…. diye devam ederiz, millet İstanbul gelecek diye 70. slayta kadar tıklar vallahi 🙂

    Arada birkaç tane de reklam koyarız kimse anlamadan ona tıklar, oh, gelsin paralar 🙂

    1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

      İşte CEO’luk diye buna denir, süper bir öneri… Hatta aralara Varşova’yı, Berlin’i filan da koyarız, slayt sayısı artar… Oldu bu iş. Maaşını 50 bin dolar yaptım.

Yorumlar kapalı.