Ankara’da ya da Gaziantep’te oturuyorsanız, “ne zaman yumuşamıştı ki zaten” diye sormanız normal, çünkü buralarda kar pek ara vermeden yağıyor… Fakat geçen haftaki aşırı soğuklardan sonra birçok yerde görülen ılınmayı es geçmemek lazım. Hatta bu ılınma bazı yerlerde bir gün içerisinde gayet şiddetli biçimde meydana gelmişti, örneğin Afyon’daki 24 saatlik sıcaklık artışı 26 dereceyi bulmuştu. Kışı ve soğuğu kapınızın önündeki duruma göre değil ülke genelinde hakim olan şartlara göre değerlendirirseniz… işte belki muhabbetlerde biraz havanız filan olur yoksa şart da değil yani 🙂
Perşembe’den itibaren Trakya’dan başlayarak, Cuma günü de İstanbul’da kar ve rüzgar olarak kendini göstermek üzere, hakiki kış havasına tekrar merhaba diyeceğiz. Hafta sonu çoğu yerde hafif yağış ama bol buzlanma olacak. Güncellemeleri bu başlığın yorumlarında yapacağız… Takipte kalın.

GFS'nin Cumartesi öğle saatlerinde görüleceğini tahmin ettiği yer yüzeyi sıcaklığı haritası. Sıfır derece izotermini kalın mavi çizgiyle belirttim.
Önümüzdeki hafta ise ne olacağı henüz net değil. Görünen o ki soğuklar bir süre daha devam edecek… Fakat bu soğukların derecesini, yerini sağlama almış gözüken Sibirya yüksek basıncının gireceği şekil ve dolayısıyla kuzeydeki Sibirya soğuğunun ne yöne ve ne kadar yayılacağı belirleyecek. Model çıktılarına ve bu mevsimdeki klimatolojik eğilimlere göre önümüzdeki hafta için (30 Ocak Pazartesi ve sonrası) var olan üç senaryoyu ve ihtimallerini aşağıya yazıyorum.
Senaryo 1: Sibirya soğukları Sibirya’ya yakın yerlerde kalacak, ne Avrupa’ya ne de bize pek fazla yayılamayacak, kıytırık soğuklar devam edecek, kıyılarda kar yağsa da hiç tat vermeyecek: Ara sıra bu şekilde model çıktıları görsek de, bu senaryo modellerin geneli tarafından desteklenmiyor, ayrıca yılın içinde bulunduğumuz zamanı tarihsel olarak Türkiye’de en soğuk kış günlerinin görüldüğü zaman. Onun için bu ihtimale %15 veriyorum.
Senaryo 2: Sibirya soğukları güneye ve batıya doğru yayılacak, bize de bu sert soğukların bir kısmı gelecek ve özellikle kuzey kıyılarımızla birlikte birçok bölgede kar yağışları görülmeye devam edecek, Akdeniz’den gelecek alçak basınçların getirdiği nemle iç bölgelerde kar yağışları yoğun olarak sürecek: %60. Birçok modelin birçok çıktısı bu senaryoyu desteklemeye devam ediyor ve bu mevsimde normal olan, dolayısıyla beklenmesi gereken de budur.
Senaryo 3: Sibirya soğukları tepemize çökecek ve uzun süreli (10-15 günlük) ağır kış koşulları hakim olacak. İstanbul’da alçak yerlerde 30-40 cm ve üzerinde kar kalınlığı oluşacak: Kesinlikle olmaz denemez, Sibirya soğukları kaynak yerinde çok sağlam gözüküyor ve üzerimize akma ihtimali vardır; ama model çıktılarının son günlerde bu senaryoda ısrar etmeyi bırakmış olmaları ve böyle şeylerin klimatolojik olarak ülkemizde nadir görülen hadiseler olması nedeniyle, %25 diyorum. %15 diyecektim, fakat Şubat başı her zaman sürprizlere açıktır.
Tuzla’da da hafif kar yağışı var ama tutacak gibi değil. Sıcaklık 0.7 derece ve rüzgar kuzeyden kuvvetli esiyor.
Son GFS ve UKMO modelinde 3 Şubat’ta Orta Avrupa’ya akan soğuk hava, bizi şok eden akıl almaz şekildeki İngiltere üzerinde erimesinden vazgeçmiş, 5 Şubat’tan sonra siklonla beraber geri dönüş sinyalini yakmış gibi. Dün akşam UKMO ve GEM’de bunu yakalamıştı. Bakalım ECMWF nasıl çıkacak..
Ayrıca şu senaryoda kar İbiza adasını terketmiş, Tunus’u gözüne kestirmiş. İtalya da tarihinin en yoğun kar yağışlarından birini alabilir.
Bugün akşamüstü saat 17.00 gibi Beykoz Acarkent taraflarındaydım, zaten bir önceki sistemde oluşan örtü neredeyse aynı şekilde duruyordu ve üzerine yoğun bir kar yağışı alıyordu, sıcaklık -1C idi, inanılmaz bir görüntü vardı, kısacası süperdi orası sanki İstanbul değil başka bir memleketteymiş gibi hissettim kendimi, oradan uzaklaşıp Kozyatağı tarafına geldiğimde ise yağış oldukça azalmış, sıcaklık ise 1C’lere yükselmişti, en son Bağdat Caddesine vardığımda ise 1.5 C’leri gördüm.
Ankara Eymir Gölü, bugün.

Maltepe’de kar yağışı başladı, hafif tipi şeklinde devam ediyor rüzgar poyrazdan kuvvetli esiyor.
Hocam mümkün olduğunca tipi terimini doğruluk açısından en azından 3 saat sürmeden kullanmayalım. – White Fox
Erzurumda hava gün boyunca açıktı ve çok soğuktu, şuanda termometre -19,7 dereceyi gösteriyor…
DEK’e şu anda Ümraniye-FSM köprüsü arasında yakalanmış durumdayim yağış çok yoğun yol kenarları beyaza beyaz katmış yol durumu sakin. Simdi eve(Sefaköy) gidiyorum bakalım kanser olmayız inşallah. 😀
Bu arada istanbul radarı bozulmuş böylesi daha iyi oldu çocukluğumdaki gibi kar ne zaman biter artık sürpriz olucak 🙂
Kırmızı yuvarlak içine aldığım yer, sabahtan beri bulunduğum yer. Radarda görünmediği halde sabah 08:30’da başlayan kar, hiç durmadan ince ince yağdı ve yağmaya devam ediyor. Aracın yan camları bile beyaz.O şekilde yağıyor. İlk okulda kullandığımız tahta cetvelle yaptığım ölçü ile 5 cm kar var. Dijital makinem bozuk olmasa aslında çok güzel görseller paylaşağım sizlerle!

İstanbul/Bahçelievlerde 17:00 da baslayan kar şuan etkili oluyo gece boyunca böyle yağarsa sabaha beyaz örtü olabilir inşallah.sıcaklık 2 derece.Arkadaslar size bir sorum olacak bahçelievlerin denizden yüksekliği kaç bilen varmı?bakırköy 28 metre olarak biliyorum biz biraz daha yükseğiz rakam verebilecek varmı?
Google Earth’den yüksekliğe bakın, bundan daha iyi bir şey öneremem. – White Fox
İstanbul / Fındıkzade’de hafif kar başlamış durumda 16:30’da başladı hala devam etmekte radara bakınca belki o kütle güneye inerse iyi kar alırız diye düşünüyorum ama bu sistem beni hiç tatmin etmedi nerde o kışlar diyemeden edemiyorum.
19:15 hala devam ediyor yoğunlaştı hafif buz tabakası oluştu arabaların üzerinde bizim sokak güneye bakıyor diye rüzgarın önünü kesiyor evin arkası eminim beyazlamıştır
Şuan Mecidiyeköy’deyim. Kuvvetli sayılabilecek bir kar yağışı var. Görüş mesafesi 250-300 metreye indi. DEK’i biraz erken almaya başladık sanırım.
Üstadlar yorum sizin.
Bugünde GEK koşulları vardı sadece çok sağlam koşullar yoktu ve bu yüzden bir çok yer de hafif kar sağanakları olabildi ve daha çok kara üzerinde friction etkisiyle ortaya çıktı. Erkenlik söz konusu değil, GEK beklenen bir durumdur. Yoğun yağışın arkası çok sürmeyecek gibi :)- White Fox<
NTV hava durumu: İstanbul’a son 25 yılın soğuğu geliyor, iki gün boyuna kuvvetli kar var, hissedilen sıcaklık -6 derece olacak,
Tabi pek güvenmediğinden size sorayım dedim ya sizce ?
İstanbul’a son 25 yılın soğuğu (25 yıl önce 87) geliyor demiyordu excratarius.Son 25 yılın en soğuk günleri yaşanıyor diyordu o alt yazıda Perşembe gününden itibaren yaşanan soğuklar ve yeni gelen soğuklarla ilgili.Ayrıca kuvvetli kar değil ara ara kar sağanakları diyordu yanlış anlamadıysam.-6 derece doğru:)(Kaynak NTV altyazı:D)
Benim cep telefonuma gelenden direk yazdım, alt yazı değil. 🙂
İstanbul Küçükçekmece’de hafif kar başladı. Sıcaklık 2-3 derece.
Kar deliliği aç gözlülüktür. Bu bir gerçek. Kar yağarken bile acaba akşama yağacakmı, yarın devam edecekmi diye düşünmek,. Daha sistem girmeden , bir sonraki sistemi kafaya takmak, yağdıkça daha çok yağsın demek. Yağarken ,azalınca moral bozmak bize özgü bir durum işte. Doyumsuzluk had safhadadır kar deliliğinde. Havalar ılıkken 1 kar sağanağı için yapmayacağım şey yok diyenler ,3 gün tipi sonrasında kar azalınca lanet okumazalrmı? 1 haftalık koca sistemi düşünmeyip , 1 hafta sonraki alçak basıncın yapacaklarına kafa takanlar biz değilmiyiz? Buna kızamam çünkü bende öyleyim. Karlı dönem sonrası rüzgarın lodosa dönmesiyle nasılda kötü bir gün geçiririz. Havayla ilgili tek şeye bakmayız, sanki hayat bitmiş gibi, yaşama sevincimiz elimizden alınmış gibi oluruz. Çevremizdekiler halimize şaşar derlerki yazın ne yapacaksınız. Biz nankörüzdür de. Doymayız ama artık kar şansı kalmayınca unuturuz karı. Başlarız kırkikindilerle ve extrem sıcaklıklarla ilgilenmeye . Pek haksızda sayılmayız çünkü en az 9 ay vardır kar görmeye. Sadece şunu düşünün mayıs ayındayız veya ekim. Diyorlarki önünüzdeki 3 günden 1 tanesinde 1 saat kar yagacak. Ne yapardık ?
Hocam bence böyle düşünmeyip gelen en küçük sistemin bile keyfini çıkarsak ve beklentileri hep en aşağıda tutsak daha iyi olmaz mıydı? Bence o zaman şu dışarıda 4 gündür yağan karla daha fazla mutlu olurduk.
Ruhuma tercüman oldun sağol, bu keşke hiç olmasa ben de denize çevremdekiler gibi karı, yağmuru, güneşi kafaya takmasam ve kimse bana deli gözüyle bakmasa ama ne yapalım biz kar delileri hep böyle inşallah istediğimiz gibi sert bir kış olur. İnşallah sistem iki gün önceki sertliğinde gelir Türkiye’ye…
Cama yapışırdık sanırım. 🙂
An itibariyle Şişli’de kar serpiştiriyor. Diğer semtler nasıl?
İstanbul’un bu hafta sonu sea effect yağışlardan istenildiği gibi faydalanamadığı yukarıdaki skew_t çıktısında net olarak belli oluyor. Rüzgar profili uygun ama bulutlar oldukça sığ.
Pazartesiden itibaren ise yukarı atmosfer kademeli olarak soğuyacak. Modeller yıldız ve karayel olan rüzgarlarını biraz daha poyraza doğru çevirdiler. GFS in son çalıştırmasında salı günü için öngördüğü skew_t diyagramı aşağıda. Buna göre sıcaklık ve rüzgar gayet uygun görünüyor. Model yer sıcaklığını düşük aldığı için cape değeri 0 gibi görünsede, aslında deniz üzerinde 300 joule üzerinde Cape değerleri olacağınıda tahmin ediyorum. Buda kış şartları için oldukça uygun kararsızlık şartları olduğunu da gösteriyor. Mehmet Can, RAOB’dan simülasyon yapabilirse Cape değerlerini skew t üzerindede gösterebilir.
Sonuç olarak en son değerlendirmeme göre; İstanbul Anadolu yakası başta olmak il genelinde en güzel Deniz Etkisi Yağışını (DEK) Pazartesi 18:00- Salı 14:00 arasında bekliyorum. DEK uzmanları ne düşünüyorlar ? Onların görüşlerinide çok merak ediyorum açıkcası…
Dediğiniz gibi bugün çok sığ koşullar vardı, bu yüzden etkili bir deniz etkisi yağışları beklememek doğru olurdu.
Ben salı günü içinde 800-700 mb’daki rüzgar hızlarını can sıkıcı buldum. Zira, rüzgar hızı ve yönü yüzünden salı öğleden önce, etkili yağış yapabilecek kütleler İstanbul üzerine gelmeden Karadenizin açıklarında oluşabilir. Rüzgarın yarattığı bir sığlık var, rüzgar salı günü öğleden önce 1.5 kilometre yukarıdan itibaren dikey bulut oluşumunu tepeden traşlayabilir – yönü yukarda farklı, karadan geliyor.
GFS’ye göre daha çok öğleden sonra ve sabaha karşı olan koşullar DEK açısından uygun gibi, salı akşam da özellikle Anadolu yakası için…

MM5’e göre salı öğleden sonrasındaki koşullar GFS’den daha iyi durumda…


MM5’te ayrıca GFS’deki gibi öğleden önce traşlanma yok…en iyi senaryo MM5’te var.
HIRLAM’da rüzgarı karayele meyillendirmiş ona göre Anadolu yakası balı yer.
White Fox dostum, pazartesiden hiç söz etmemişsiniz hiç kar mı olmayacak ya da en etkili kısım için mi salı gününü söylüyorsunuz?
Hayır yarın da GEK oluşması muhtemel ama bugünkü gibi sığlık var(miktarca çok çok fazla birşey olmaz, mesela Bakırköy’de 15 mm yağış olmaz) en azından koşullar bugünden ve salı öğleden öncesinden daha iyi olduğunu düşünüyorum, salı günü tartışıldığı için salı üzerine özellikle durdum. – White Fox
Burada da bugüne ait balon ölçüm sonucu var. Modellerle paralel en azından tepe enverziyonunun yeri isabetli olmuş.
Bu arada söylemeden geçmeyim:
Benim daha evvel uydurduğum bir terim vardı. “Ghost Sea Effect” – ” Hayalet Deniz Etkisi “ – sığlık koşullarında radar verisinde denizde bir şey görünmeden kara üzerinde deniz etkisi yağışlarının sürtünme friction ile tomurcuklanmanıp yükselti ile anlık yoğunlaşması – salı öğleden önce ve yarın bu ihtimal de var, yerdeki rüzgar kuvvetliyse rüzgar traşlamalarında da olabiliyor.
Dipnot: Rüzgar traşlamasını da bugün türettim. 😀
O ihtimal şu an gerçekleşiyor, Moda’da şimdi bile hafif-orta kuvvette kar yağışı var, 25 Ocak 2010’dan 1 gün önce de aynen böyle başlamıştı, gerçi o zaman şartlar çok daha müsaitmiş daha önce de incelediğimiz gibi… Neyse yeni başlığı açacağım.
Bir Fenerli olarak Fenerbahçe maçına bakıyorum bir taraftan gördüm, nasıl olduğunu 🙂
Bu arada bir şey daha ekleyim: Geçen sefer gökgürültülü kar olmuştu, bu sefer 2 gün gökgürültülü kar olasılığı çok düşük.
Burada çok güzel bir kar başladı.

Bu akşam saatlerinde bu başlığın yorumlarını kapatıp, yeni bir başlık açacağım. Bu başlık uğursuz geldi, yaşamamız ihtimali bulunan bir soğuk ve kar senaryosunun (Senaryo 3) şimdilik kıyısından dönüyoruz. Yeni başlıkta İstanbul’da ve Karadeniz’e yakın öteki yerleşimlerde bu gece sıklığını ve etkisini yavaş yavaş arttırmasını beklediğim DEK sağanaklarına odaklanacağım. Aşırı bir kar beklentisine girmemiş olsak heyecanla karşılayacağımız 3 gün olacak, Pazartesi, Salı ve Çarşamba.
Hocam şu senaryo 2 de oluşması beklenen alçak basınçlardan ne haber ? 😀
Başlık elimizde patladı 🙂 Bence yine uçuk beklentilere girildiği için hayal kırıklığı yaşandı yine.
arkadaşlar çok üzülmeyin şimdiden, 180 saat sonrasında Orta Avrupa’dan bize doğru hareket edip Marmara Bölgesinin üstüne merkezi İstanbul’a gelecek şekilde yerleşiyor, tabii bugünkü haritalarda öyle.
Bu gece yarısına doğru İstanbul’da kar yine başlayacak ve Çarşamba gününe kadar devam edecek görünüyor. Ne dersiniz? Böyle uzun soluklu bir yağış alabilir miyiz? Daha karlar da erimedi etrafta. En azından Bahçaköy/Sarıyer’de. 🙂
Şu görüntüye bir yorum getirebilirmisiniz anladığım kadarıyla kıyı egeden sokuluyor bulut kümesi istanbula yağış bırakabilir mi sizce?

Yunanistan civarlarında çok zayıf belli belirsiz bir ULL alanı ve shortwave through cirit atıyor gibi, karmaşık görünüyor(kesin ne olduğu akşam analizlerde netleşir) ama sıcak veya soğuk cephe olmadığını söyleyebilirim – güney Ege’de yağışlara neden olabilir. Radardan takip etmek lazım.
MGM’deki son durumlara göre, Muğla’da yağış başlamış.
Trabzon sürpriz yaptı. Ordu, Giresun hatta Akçaabat’ta yağış yokmuş ama Trabzon merkez şu anda bembeyaz. Yağış devam ediyor, yollar bile beyaz. Yoğun ama ince yağıyor, acaba graupel mi?
Beyaz, sıkı ve bulgur gibiyse Graupel oluyor. O taraflarda konvektif aktivite olduğundan mümkün olabilir – Santiago
evet sıkı ve bulgur gibi
şu anda sadece Trabzon merkezde kar yağışı var. Dün gece Giresun Espiye’de sabaha kadar kar 5 cm yağdı.
Neresi afedersiniz?
Rize’nin yüksekleri – Santiago
Şu alttaki manzaraya baktıkça ağlamak istiyorum! 😦 her şey o “alçak” basınç yüzünden! 😦 bu kadar kısa bir süre kala değişme, 180 derece değişme, ihtimali var mı lehimize acaba? Bir umut?..
Arkadaşım burda belirgin bir mantık hatası var; Alçak basınç kafasına göre oluşan birşey değil, soğuk oraya indiği için oluşuyor o alçak orada yani alçak basınç orada olduğu için soğuk oraya kaçıyor gibi bir durum söz konusu değil.
Yok. Son bir kaç yılın (belki daha fazla) en kuvvetli soğuk hava dalgasını Orta ve Batı Avrupa kaptı.
Nasıl bi AB’yse bir ucu Siciliya’da diğeri Novorosissk’de, bir güzel duvar olup soğukları pek güzel engelliyor. Gerçi şu an dövüneek çok birşey yok, Orta ve Batı Avrupa’da sadece kuru soğuk olacak, ama bir de kuvvetli siklon eşlik ederse o zaman kahrından ölen çok olur 🙂 Velhasıl bizi kara gömmesini umduğumuz AB sonumuza sebep oldu..
Barcelona’yı kara gömerse biterim ben 🙂
Aslında soğuğu çekecek AB Doğu Akdeniz’de mevcut fakat kuzeye çıkamıyor. Hesapları alt üst eden o oldu bence..
Azor’la Sibirya kavuşması böyle oluyormuş demek. Bunu çok isteyenler şimdi deli tavuk gibi düşünüyorlardır..
GFS 7-8 şubat gibi tekrar sokmuş soğukları ülkemize.Hans bile acıdı halimize. 😀
O alçak basınca dua edeceksin bir hafta sonra.. Sitenin kurallarına uymak için ayrıntı yazmıyorum. Sadece sabredelim.
Kuru havayı engelleyip daha fazla yağışa mı neden olacak? Ben çözemedim. Biraz ipucu verebilir misiniz?
Giresun Epiye de son durum: Rakım 10 metre kar kalınlığı 2 cm , hava parçalı bulutlu.
Modelleri izleyen herkesin moralinin bozulduğu açık. Kimsenin bişeyler yazmaması da bu yüzden sanırım. Bana sorarsanız hiç kimsenin demoralize olmasına gerek yok. Tamam, belki haliç donmayacak, hatta Tarabya koyu da, ama yinede iyi bir kış yaşıyoruz. En azından, her gün kar seviyelerinde gezinen bir soğuk, zaman zaman da olsa yağan kar İstanbul için yeterli değil mi sizce de? Tüm iç Anadolu ise neredeyse tarihi kışlarından birini geçiriyor. Üstelik, henüz kış bitmiş değil. Hatta bana sorarsanız içinde İstanbulun da yer aldığı Kuzey kıyılarımız için yeni başlıyor. Kimse bugünden itibaren önümüzde ki 3 günlük sürece ciddiye almıyor anladığım kadarıyla ancak bence böyle düşünenler yanılacaklar. İğneadadan, Sinopa kadar olan tüm bölge çok güzel kar yağışları alacak. Bu bölgeler arasına güney marmara kıyılarını bile dahil edebiliriz kanımca. Ayrıca, bu sistem geçtikten sonra bile Mart ortalarına kadar yine çok heyecanlı günler geçirebileceğimizi de düşünmüyor değilim. Hadi, toparlanın biraz çocuklar. Bozmayın morallerinizi, Hem daha genciz, Bu kış olmasa seneye kış. Mutlaka biz bu Haliçi de Boğaziçinide donduracağız. Ha gayret…
Arkadaşlar Karadeniz’in kuzeyinde uydudan gördüğüm kadarıyla bir hareketlilik var. Animasyon olarak paylaşamadım ama işaretledim yerini ve gidiş yönünü. Deniz etkisi mekanizması çalışmaya başlamış olabilir mi sizce?
Mekanizma sığ da olsa zaten aktifti. Modeller akşama yağışın artacağını söylüyor. – Santiago
Ozan Deniz’in parmağı olmalı bu işte.
“Çorlu’da hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düşmesi nedeniyle süs havuzu dondu.”
http://www.haberler.com/corlu-da-sus-havuzlari-dondu-3310350-haberi/
🙂 Haliç’e niyet, süs havuzuna kısmet… 🙂
Henüz parmağımı sokmadım 🙂 4-5 Şubat gibi düşünüyorum. Baktım ben karışmayınca çuvallıyor Sibirya bile. Yine bana iş düşecek:))
Modelleri bu haliyle bile beğenmeyen İstanbul’lu kardeşlerim, siz çok daha azını hakediyorsunuz.
Evet biz İstanbul’lular çok daha azını hakediyoruz.Daha bi kaç gün öncesine kadar havada yağmurun arasından süzülecek 1 kar tanesini bile görmek için neredeyse şekilden şekile giren biz İstanbul’lular,son 4 gündür yağan kara bakmadan önümüzdeki sistem için ahkâm kesmiş,tabiri caizse aç gözlü davranmışızdır.Ve dışarıda hala kar yağıyor bazen kuvvetleniyorda ama sistem fos çıktı işte çünkü tutmadı.Çünkü 87 olmadı.Çünkü uzun soluklu değildi.Çünkü gökgürlemedi ya da çünkü hava kar toplamadı.Evet biz çok daha azını hakediyoruz;her yanımız denizlerle çevrili olmamıza rağmen yağan karla tatmin olmayıp hep daha fazlasını isteyerek…
Hatırlıyanlar olcaktır. 2006’dan bu yana her kış kar lastiği taktırıyordum ve kışlar berbat geçiyordu, bu sene totem yaparak taktırmamıştım ve soğuk bir kış bekliyordum. Cuma sabahı kar yağışında yaz lastikleri ile çıktım, o güzel karda yokuşu çıkamadım, öğlenden sonra kar lastiklerini “nasıl olsa bu iş garanti 10 gün” diyerek tekrar taktırdım ve … kusura bakmayın herşey benim yüzümden oldu. Pazartesi tekrardan söktürebilirim lastiklerimi. Çok pişmanım.
Hocam hemen söktürün ama o halde yola çıkmayın, hem biz sevinelim hem size birşey olmasın 🙂
Ne oldu ya kimse mi birşey yazmıyor,yoksa sansür mü uygulanıyor,ya da moraller mi bozuldu. eğer öyleyse gün doğmadan neler olur neler…sizler en azından yerde örtü bile gördünüz.bense anca bugün samsunda havada kar gördüm. o da 100 yıl yağsa örtü oluşturmayacak cinstendi…
Yoo çok mutluyuz, -25C üzerimize geliyor son modelde 🙂
Santiago, tam o sırada uyandım işte ben 🙂
-25 miiiiiiiiiiii 😀
Hocam şaka kokusu aldım özür dileyerek soruyorum ciddi misiniz?
Şaka evet, süper sistem kaçtı gitti.
Sabah modellerine göre sanırım Sibirya yalan oldu?
Bunu söyleyebilmek için henüz çok erken.
Yarım Omega Blok 🙂 Yüksek basıncın sağında bir alçak basınç daha olsaydı güzel bir Omega Blok örneği olurdu.
yarım omega bloğun ne etkisi olacaktır çihiro?
Konya’da sis için çok uygun bir skew-t görüntüsü vardı bu gece için. Ancak hava çok bulutlu ve pus bile yok şu anda. Sis tahmini yaparken, seviyesini de iyi tahmin etmek gerekiyor.
Ve Salı gecesi Konya. Üstadlarımız nasıl yorumlar bilmiyorum ama üst seviyelerde yer yer kuvvetli lodos yönlü rüzgarlar var. Yer seviyesinde rüzgar yıldız yönlü. Üst seviyelerdeki bu rüzgarların Akdeniz’den nem pompaladığını düşünüyorum.
Dikkat et yalnız bu 1237 metre için, çok bulutlu olarak gözüken hava yukarıdaki stratuslar da olabilir. Salı günü tatmin edici bir kar yağışı var gibi…
Aynı durum Ankaranın 18 GMT sindede geçerli…
Neredeyse senaryo 1 gerçekleşecek iç bölgelerde 1 2 gün hafif kardan sonra güneyli rüzgarlarla hızlı sıcaklık artışı öngören bir çok tahmin var istanbulda da beklendiği kadar etkili olmadı hatta 6 derece kadar çıktı sıcaklık ne dersin bu duruma ?
Kocamustafapaşa’da bugün bankamatikte 8 dereceyi gördüm yolda yürürken çok şaşırdım.
Şu saatlerde Anadolu yakasının çoğu yerinde hafif ama sürekli hale gelen bir yağış var. Ama bu yağış radarda MAX görüntüsünde bile görünmüyor. Sizce bunun nedeni radarın alçak seviye bulutları göremiyor olması olabilir mi?
Yağış çisentiyse alçak bulutlar oluşturuyor o yağışı, radar o yüzden göremiyor olabilir. Dediğin bence doğru, Melik Bey bu yorumu görürse daha sağlıklı bir cevap verecektir.
Ozan hocamın deniz etkisi ile oluşabilecek yağışlar için bu gün güzel bir incelmesi vardı. Orayı okursanız ve skew_t diyagramına bakarsanız, 850 mb yani yaklaşık 1500 m üzeri bir bulut oluşumunun çok zor olacağını net bir şekilde görürsünüz. Çünkü o seviyelerden itibaren sıcaklıktaki düşme duruyor ve 700 mb a kadar hiç artmıyor. Bir nevi enverziyon oluşuyor diyebiliriz. Bu koşullardan dolayı yere yakın ve kalınlığı düşük bulutlar oluştuğundan hem yağışlar hafif hemde mesafe uzadıkça radarda görünmesi çok zor.
Çünkü; radar ışını PPI görüntüsünde 0 derece açısında ilerler ve dünyanın yuvarlak olması sebebiyle ışın mesafe ilerledikçe yerden yükselir. Örneğin PPI 100 km ilerde 2 km yukarıyı görüyorsa, 200 km ilerde 4 km yukarısını görür.
Max görüntüsünde ise 0 ile 20 derece arası 10 dan fazla açıda ışın gönderilir, ilk açı 0 olduğu için MAX da PPI ile aynı seviyeden itibaren görmeye başlar. Farkı ise 0 dan sonraki 20 dereceye kadar tarama yaptığı için ara değerleride alıp bunlar içinde gördüğü en yüksek ekoyu yansıtmasıdır.
Teşekkürler. Ve bu tip yere yakın bulutların oluşturduğu hafif yağışlarda yer seviyesi sıfır derecenin üstündeyse kar yağma olasılığı çok düşüktür. Benim “soğukçu” arkadaşlar tarafından alay konusu edilen fakat gerçekleşen yağmur tahminim de bu sebeptendi zaten 🙂 – Santiago
Giresun Espiye de son durum: Rakım (10 mt.) hafif KKY başladı ve karayel fırtınası devam etmektedir.
Trabzon yine aynı Trabzon…Vakfıkebir’den Yoroz’a kadar göz gözü görmüyordu, tam kar değildi ama müthiş rüzgarla beraber savrularak yağan bir yağış söz konusuydu; Yoroz’dan sonrası kupkuru…
Giresun merkez de de hava parçalı bulutlu sadece Espiye – Çarşıbaşı arasında sulu kar var.