Kıyı bölgelerde oturan kar severlere illallah dedirten 2011 kışı, Mart ayı için çok yüksek kalibreli sayılması gereken bir soğuk hava dalgasıyla güzel bir kıyak geçip kendini affettirmeye hazırlanıyor. GFS diyagramı 5-6 gün sonrası için bile epey kararlı.
Bu başlığı model güncellemelerine, ilgili tartışmalara ve buna bağlı olarak günden güne netleşecek olan tahminlere ayırıyorum. Pazar akşamı yeni bir başlık açacağım, onda da şimdigörü yapacağız. Olayın ana hatlarına ilişkin birkaç laf edeyim:
Soğuk, yüksek seviye rüzgarlarıyla kutup bölgesinden taşınıyor.
Doğu Avrupa’nın ve Rusya’nın buz gibi topraklarında oluşup uzun süre olgunlaşmadığı için son derece kırılgan olacaktır. Ayrıca Mart ayındayız, güneşlenmenin süresi ve dikliği arttı, soğuk hava artık yer seviyesinde çok birikemiyor. Bu yüzden, mesela İstanbul’un kıyılarında yağışın, devam ettiği sürece kar olarak düşeceğini, ama durduğunda çabucak erimeye geçebileceğini düşünüyorum. 200 metreden yüksek yerler, İç Ege, İç Anadolu’nun batısı filan ise coşar gibi duruyor. Ege’de ve Batı Akdeniz’de oluşacak, yeri ve şiddeti henüz tam belli olmayan siklonlar fena rüzgarlara sebebiyet verecek, bu kesin gibi.
Neyse, ince ayrıntı konuşmak için henüz erken. Kar açısından, soğuğun azcık artması ya da azalması kıyılar için büyük fark yaratır. Biraz doğuya ilerlemesi ya da batıda kalması da İç ve Doğu’da oluşacak kar örtüsünün yüksekliği ve dağılımını belirler.
http://youtu.be/3M_HpEJ7f80 Kocaeli – Bahçecik
Son Gfs’yi çok beğendim şahsen. Yağış bayağı artmış. Soğuma da yeterli.
hans son güncellemede (06z) perşembe günü üzerimize -11 sokmuş ve salı-çarşamba yağışı arttırmış, yağışın süresini de perşembe gecesine kadar uzatmış.
nowcasting’i dört gözle bekliyoruz bu arada ozan hocam! 😀
Ozan Bey, sistemle ilgili Nowcasting yazisini ne zaman yayinlarsiniz ?
Bu gece
2002 Sisteminin en etkili olduğu zaman ile 2011 Cemile’nin salı geceyarısına ait sinoptik görünümler. Cemile biraz vitaminsiz kalmış, daha güçlü olsa muhteşem olurdu, buna da şükür.
Merakla beklenen soru.. Acaba bu sıcaklıklar örtü için yeterli olacak mı? Yaşayıp göreceğiz..
ozan bey, cuma günü doğum günüm ve kar yağmasını çok çok istiyorum. dmi karlı vermiş istanbul için. santiago arkadaş cuma kar yağmasını tahmin etmediğini söyledi. sizin tahmininiz nedir cuma günü için? teşekkürler.
Cuma kar çok zor. Çok ısınmazsa hava, havada son uçuşan taneler görülebilir.
Katılmıyorum. Sistem uzayacak ve cuma sabahı İstanbul’un Anadolu yakasında kar olacaktır.
Dayanak? Yok. Uzayacaktır… Neden? Bilinmiyor, öyle arzu ediliyor.
Herkese selamlar. Yarın gece saatlerinde İzmir’in kar alabilme ihtimali ne düzeydedir? Gereksiz yere ümitlenmek istemiyorum. Tam kış bitti derken mart ayının efsanevi soğukları kapımızı çalmak üzere. Bu sistem İzmir’i nasıl etkiler?
Saygılarımla.
Havada hafif sulu kar görebilirsiniz.
ozan hocam hafta içi aliağa’ da olacam..size havadaki karları değil yerdeki karların fotoğraflarını göstermek istiyorum artık. herkese bol karlı günler…
Arkadaşlar DMI yarın yani Pazartesi için kar yağışından vazgeçti KKY’a çevirdi yağışı 🙂
Ben olsam, Beykoz’u, Beşiktaş’ı, Kadıköy’ü , Bakırköy’ü falan sağanak hafif yağmur yapardım 🙂 😀
Çeşitli sitelerdeki görüntüye göre Ankarada 15-25 cm arası kar veriliyor (son görüntüye göre) Düzeltme payı olarak -5 cm alırsak yine geleceğimiz rakam merkez için 10 cm. Biliyorum hepimiz yeni bir 2002 için kıvranıyoruz ancak sonradan hayal kırıklığı yaşamaktansa temkinli olup sürpriz çıkarsada öpüp başa koymak bana daha tatlı geliyor. Herkese bol selamlar.
çarşamba sabahı sıcaklık ve yağış miktarı olarak ana model biraz iyimser zaten. 10 cm’ye fit olalım bence de…
Deniz etkisi ile kar yağışını tahmin ederken, gözden kaçırılmaması gereken temel prensipler;
1) 850 milibar seviyesi ile yer seviyesi arasındaki rüzgârın yön değişimi 30 ° dereceden az olması gerekir.
2) 700 milibar seviyesi ile yer seviyesi arasındaki rüzgârın yön değişimi de 60 ° dereceden az olması gerekir.
3) Su (deniz) sıcaklığı ile 850 milibar sıcaklık farkının en az 13 derece olması şarttır.
4) 700 milibar seviyesinin üstünde enverziyon varlığı, deniz etkisi ile olan kar yağışını güçlendirir.
5) Ortalama rüzgâr hızının troposferin alt seviyesinde, 9 ila 40 knot arasında olması gerekir.
(Ozan Hocam, yanlış bilgi vermiş olabilirim, hatam varsa sen düzeltiver 🙂 )
Bugünlerde bazı çevreler, İstanbul için ezbere GFS deniz etkisini görmez diye 30cm’den yarım metreye kadar havalarda uçuyor ama bunlara dikkat ettiklerini hiç zannetmiyorum.
Bırak o çevreleri… Heyecan fetişisti olmuşlar.
merhabalar,
İstanbul Avrupa yakası için cuma akşamına kadar uzaması ihtimali var mıdır sistemin?
teşekkürler
yok gibi görünüyor
Arkadaşlar Ankara için tahmininizi alabilirmiyim? Salı günü güzel kar alacağız gibi, çarşamba da 1005 mb ab giriyor Akdenizden. Sizce Ankara bundan nasıl etkilenir, yer seviyesindeki sıcaklık 0C ve altı olacak gibi. Bir de bu sistemi 2 0cak 2002 sistemine benzetmişsiniz, Ankara o sıstemde kendi rekorunu kırmıştı, bu olabilirmi? Tekrar teşekkür ederim..
Ankara Bilkent tahmini buradadır, akşam güncellemesi yapılacak.
https://havadelisi.wordpress.com/2011/01/13/ankara-icin-5-gunluk-hava-tahmini/
Cuma sabahı İstanbul hala kar alıyor olacak…
Çeşitli akşam modellerini incelediğimde siklonun Karadeniz’e çıktığını ve gider ayak İstanbul’a bir sürpriz hazırlığında olduğunu gözlemledim. Bari bu görüntü değişmesin!
850 hPa sıcaklıkları çarşamba gecesi – perşembe sabahı arasında bu sistem için sıradan sayılabilecek -7C civarında. Ama o da ne? Yer sıcaklıkları eksilerde! Karadeniz’e çıkan siklon 2-3 günlük poyraz fırtınasını karayele çeviriyor ve Balkanlarda çöreklenmiş olan soğuk havayı hüp diye içine çekiyor. İçine çekerken de Marmara Bölgesinden transit geçiriyor. O esnada bu soğuk yağışla da birleşmiş görünüyor. 5-6 saatlik kar sağanağı! Bugün gün içinde “karcı hakan”ın isyan ettiği GFS ana modelinin en sıcak bölgeden gitmesi aslında bizim lehimize olan birşeymiş. Bu görüntü için GFS’ten tut ECMWF, JMA, NOGAPS hepsi hemfikir. Değişmezse müthiş olur!
Süper gözlem! Teşekkür ederiz. Sistemi heyecanla bekleyenleri daha da heyecanlandırdınız. 😀
Hocam, süper gözlem tebrikler. Bence salı ve çarşamba gün boyunca il geneli yoğun kar alacak. Poyraz da bir şeyler yapacak gibime geliyor.
Tek temennimiz o hocam. Düşünsene salı – çarşamba üstüne bir de perşembe sabahı karayelli kar sağanağı, tadından yenmez vallahi.
Bence sıcaklıklar GFS’de gözükenden düşük olacak. En alçak yerlerde bile en azından 2-3 cm örtü olur diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi tek temennimiz poyraz.
Tam emin değilim ama GFS’in çözünürlüğü çok yüksek olmadığı için İstanbul’u yok sayıp Karadeniz ile Marmara’yı tek bir deniz gibi görüyor olabilir. Meteogroup Turkey & Black Sea GFS 2m. Sıcaklık modellerini incelediğinizde bana hak verebilirsiniz.
Sali ve Carsamba gunleri yagis sikintisi var gibi gozukuyor. Poyraz yildiza yakin eserse Sea Effect mekanizmasinin calisma ihtimali var, iste o zaman tadindan yenmez. Ama GFS yagisi her guncellemede daha da azaltiyor, ozellikle de Avrupa Yakasi icin.