Karadeniz Soğuyor


Aşağıdaki harita deniz suyu sıcaklıklarını normalden fark olarak gösteriyor. 13 Eylül itibariyle sıcaklıklar Karadeniz’in kuzeybatısında normale, hatta normalin çok az altına düşmüş.

Gerçi bizim kıyılar ve doğu kısımlar halen normalin üzerinde sıcak. Ama en azından soğumanın özellikle Karadeniz’de gayet hızlı gerçekleşebildiğini, yaz sonu ölçülen çok yüksek deniz suyu sıcaklıklarının şurada kaygılanıldığı gibi kışın yağacak karlara ekstradan mani olmasının zor olduğunu öğrenmiş olduk. Hatırlarsanız şimdi mavi gözüken yer de 30 dereceye yakındı, ama şu an 21-22 derece. Gerçek sıcaklıkları da aşağıdaki harita gösteriyor.

Öte yandan bütün bunlar, önümüzdeki haftalarda yoğun buharlaşmadan dolayı aşırı yağış olmayacağı anlamına gelmiyor, çünkü 22-24 derece de buharlaşma için çok yüksek bir sıcaklıktır. Doğa normalden farklara filan bakmaz, işine bakar.

Bu arada Hopa yaklaşık 30 saatte 111 kg’ı kapmış. Rize ve batısında ise korkulan olmadı.

Reklam

Karadeniz Soğuyor” üzerine 9 düşünce

  1. timur

    Karadeniz’in sıcaklığı neden o kadar hızlı düşüyor? Bugün bizim kıyılar (İstanbul) 22 derece olmuş oysa hava o kadar soğuk değil.

    deniz suyu 16 eylül

    Ayrıca neden kuzeybatıdan oyle bir soğuk dalgası geldi ki?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Demek ki Karadeniz’de sadece yüzeyde sığ bir tabaka ısınıyor, hava biraz serinleyince ısınan yerler hemen soğuyor. Bunları da takip edip öğrenmiş olduk.

      Sıcaklığı en kolay düşen yer Karadeniz’in kuzeybatısı, çünkü soğuk hava kuzeyden en kolay oraya ulaşıyor, denizin doğu tarafının kuzeyinde Kafkas dağları olduğu için orası ılık kalıyor.

      Cevapla
    2. Santiago Yazıyı Yazan

      Kafa yordum bu olaya biraz, bir nokta yakaladım, doğru mudur bilmem, resimli açıklama benim, takdir senin 🙂

      çizim 1

      çizim 2

      Karadeniz’i kuzeybatıdan besleyen çok büyük nehirler var, avrupa’ya yağan yağmurlarla soğumayı bunlar sağlıyor diye tahmin ediyorum.

      Akdeniz’den İstanbul Boğazını kullanarak çok büyük miktarda tuzlu ve sıcak su karadenize hücum ediyor, bizim kıyıların soğumasını bu akıntı önleyebilir diye tahmin ediyorum. Binlerce yıl önce Karadeniz bir göl iken iklim şartları çok daha farklıdır muhtemelen.

      Doğu Karadenizi ise besleyen hiçbir ciddi kaynak yok, kuzeybatılı rüzgarlarda deniz etkisi için ideal bir ortam oluyor, arkasında 3000 metreye varan dağlarıda bulunca trabzon-rize-artvine bütün nemini bırakıyor.

      Cevapla
      1. Havadelisi Yazıyı Yazan

        Çok güzel noktalara temas etmişsiniz. Uzun vadede Karadeniz’deki su sıcaklığının coğrafi dağılımını nehir akışlarının da belirlediği doğrudur, fakat enlemin de bunda etkisi var. Kısa dönemli soğumaların ise ne kadarının nehirler tarafından sağlandığından emin değilim. Ayrıca İstanbul Boğazı boyunca ve kuzeyinde görülen yağmur ve kar bantlarına Marmara’dan gelen alt seviye akışının gerçekten de bir etkisi olabilir, bu benim de aklıma gelmişti… Tekrar çok teşekkürler fikirleriniz için.

        Cevapla
        1. Santiago

          Rica ederim, ben de teşekkür ederim. Karadeniz Effect’e ait bir uydu görüntüsü buldum (28.12.2008), mükemmel bence. Paylaşıyorum. Üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz.

          karadeniz effect

          Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s