Güncelleme: 2010 Ağustos ayı, GHCN (Küresel Tarihsel Klimatoloji Ağı) verilerine göre, 27.7 derece ile ortalama sıcaklık bakımından İstanbul’da son 170 yılın en sıcak ayı olarak kayıtlara geçti. Daha önceki rekor 26.6 ile 2002 Temmuz’una ait. Bugünkü bina yoğunluğunun etkisini, GHCN’nin temel aldığı istasyonların 1930’dan önce Kandilli ve Beyoğlu’nda bulunmasını göz önüne alsak dahi, bu değer son derece ekstrem bir değer. Daha birçok merkezde de rekor kırılmış olabilir, fakat kontrol etmedim.
———————–
Aşağıdaki grafik Enka’nın İstinye sırtlarındaki istasyonundan:
Ağustos ayında ölçülen en düşük sıcaklık, Eylül’ün ilk günü ölçülen en yüksek sıcaklığın altına inememiş. Bu istasyon İstinye sırtlarında, Maslak’a yakın bir yerde, İstanbul’un devamlı kuzey rüzgarı alan, en serin yamaçlarından birinde kurulu.
Balmumcu istasyonu da aynı vaziyette, onun kayıtlarından ayrıca kuzey meltemini fazla alamayan yerlerin nasıl perişan olduğunu da anlıyoruz.
Neyse, bitti. Geçmiş olsun.
Ben ortalama sıcaklık değerleri bakımından bu kadar sıcak bir ay geçirdiğimizi tahmin etmemiştim açıkçası. Nem oranının yüksek olması nedeniyle hissedilen sıcaklık anlamında anormalliği rahatlıkla farkedebiliyorduk ancak ekstrem değerlere fazla yaklaşılmamıştı. Bu durumu yaratan havanın istikrarlı bir şekilde fazla dalgalanma olmadan gece en düşük 24-26, gündüz en yüksek 30-33(nadiren 34-35) aralığında salınması oldu. Dolayısıyla ortalamanın 27.7 çıkması ve rekor kaçınılmaz olmuş. Demek ki yılın herhangi bir ayının rekor derecede sıcak veya soğuk geçmesi için illa ki ekstrem değerlerin görülmesi gerekmiyormuş. Medyadaki haberler bizi hep bu ilişkilendirmeyi yapmaya yöneltti yıllardır. Kaç tanesi ortalama sıcaklıkla ilgili bu durumu haber yaptı!? Ben rastlayamadım da.
Önemli bir noktaya temas etmişsiniz. Bir mevsimin içinde bir iki ekstrem durum yaşanması bile insanları iklimin değiştiğine kolaylıkla ikna edebiliyorken, ölçülen değerlerdeki istikrarlı anormallikler hemen her zaman es geçiliyor. Yapacak bir şey yok, özellikle Türkiye’de bu hep böyle olacak, bilimimiz bile duygusal 🙂
Ansiklopedilerde istanbul(göztepe) uzun yıllar en sıcak ay ortalama sıcaklığı 23.2 en soğuk ay ortalama sıcaklığı 5.4 olarak yazıyor. Kandillide en sıcak ay değeri 22.5’e kadar düşüyor. Bu yıl galiba tek tek tüm aylarda ortalama sıcaklık normalin üzerinde geldi. Yaz ise özellikle temmuz 15 den itibaren felaketti. İstanbul için 27.7 derece ortalama sıcaklık cidden çok anormal. Bu Antalya’nın en sıcak ay ortalama sıcaklığına denk. Geçmiş yıllarda temmuz-ağustos aylarında bile ortalama sıcaklığın 21 derecelerde seyredebilmiş olduğunu görüyoruz. Bugün ise en serin dediğimiz yaz ancak ansiklopedilerde yazan normaller civarında olabiliyor. Geçmiş yıllarda Göztepe, neredeyse İstanbul’un Karadeniz kıyısında yer alan; Şile,Kilyos gibi merkezlerin ortalama sıcaklığına yakın değerlerdeymiş. Şu an İstanbul’da sıcaklık değerleri olarak yazın nispeten serin yerler sadece şehrin Karadeniz kıyıları ve Boğaz’ın en kuzeyi. Geçmişte ise Göztepe’de dahi zaman zaman serince yazlar olabiliyormuş. Ben bunu aşırı yapılaşmadan başka bir sebeple maalesef açıklıyamıyorum. Kısa zamanda bu kadar keskin değişiklik açıkcası beni endişelendiriyor. Fakat yetkililerimiz şimdi de Boğaz’ın en kuzey ucundaki noktalara üçüncü köprüyü inşa edicekler. Maalesef kaçınılmaz olarak artık şehrin en kuzeyinde de tahribat ve aşırı bir yapılaşma olucaktır. Bu durumda ilerleyen yıllarda İstanbul için daha kötü günler geliyor olabilir. Bir şehrin havası, suyu, doğası, iklimi ancak bu kadar katledilebilir. Emeği geçenleri kutlamak(!) lazım…
170 yıl! dile kolay. nereye gidiyoruz dedirtiyor… bakalım basına yansıyacak mı ve ne şekilde yansıyacak.
Daha önce İstanbul için Ağustos ayının tüm günlerinin en yüksek sıcaklık değerlerinin ortalamaların üstünde olabileceğiyle ilgili bir öngörüm vardı. Görünüşe göre bu gerçekleşmiş. Ekstrem değerler görülmedi ancak sıcaklık konusunda ısrarlı bir istikrar vardı. Tabii nemle birlikte hissedilen sıcaklıkların yüksekliği de gözardı edilemez. 11 Eylül ve sonrasındaki bir kaç güne dikkat diyorum. Modellerin şu anki görüntüsünden fazla yağış oluşacağını düşünüyorum Marmara ve Karadeniz için.
Gercekten bitti ve kurtulduk. Su an hava çok güzel hatta dışarıda ceketle gezenler var. 1 gunde mevsim değişti.