Güncelleme: Yorumlara radar görüntüleri ve bu yağışlı kütleye dair ilginç ayrıntılar ve görüşler eklenmeye devam ediyor.
POSEIDON gibi yüksek alansal çözünürlüklü modeller, Perşembe günü öğleden sonra özellikle İç Ege’de epey bir yağmur gösteriyor. Okurlarımdan Çihiro, burada bahsetmişti.
Bu hadise, sıcaklar tüm acımasızlığıyla sürerken meydana geleceği ve atmosferin üst seviyelerinde de artık pek serin hava filan kalmadığı için ilginç. Isınmadan dolayı oluşacak konvektif etkinliğin (dikine bulut oluşumu) ne şiddetli olacağını ve soğuk havayı bulabilmek için yerde ısınan havayı kimbilir hangi seviyeye kadar yükselteceğini varın siz düşünün.
Lütfen bu hadiseyle ilgili gözlem ve dökümanları (radar, uydu görüntüleri, model çıktıları, sıcaklık-nem değişimleri vb.) aşağıya yorum olarak ekleyin. Teşekkürler.
Yağış genelde iç bölgelerde görülmüş ama başta Antalya olmak üzere birkaç istisna da var. İlginç. İzmir’de ise DMİ yağış kaydetmemiş.
dün bahsettiğim istasyona yağmur düşmemesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum izmir’e yağış düşmedi notunu. yağış bornova’nın evka 4 doğanlar pınarbaşı semtinde oldu ancak meteoroloji istasyonu ise daha içeride. gök gürlemeye başladığında dmi sitesi de gökgürültülü sağanak şeklinde gösteriyordu.
anladım, belli ki epey yerel bir hadiseymiş.
Madem meraklı arkadaşlar var olayı anlatayım. Ordınaryus durumunda olduğum için genelde gerektiğinde olaya mudahale edıyorum. Olay aslında şu. Yağışların nedenı tabıı kı konveksiyonel durum ama asıl neden aslında yatay sıcaklık farkları. Bir tarafta 40 c ye yakın zemın sıcaklıkları ve 30 c lık 850 hpa sıcaklıkları ve batıya daha batıdan yuklenen zemınde 30 c cıvarında ve hatta balkanlarda daha serın bır hava, ve 850 deki bugune ozgu batıdan +15 ın yaklaşması. Bu bir cephe sıstemı yaraattı. Ama mevsım yaz olduğu ıcın bunu kış mevsımındekı bır cephe sıstemı gıbı dusunemeyız. Konvektıvıteyı yakalayabıldıgı yerlerde yagıs oluyor. 850 dekı sıcaklık değişimi cok net enine şekilde.. Yanı yunanıstan, ege, iç anadolu gıderek artan bır sıcaklık. Ocak olsaydı Edirne cıvarlarında kar, Çorlu’da sulu kar, İstanbul İzmıt yogun yagmur, ve Ankara cıvarlarında bugunku gıbı saganaklar oluyor olacaktı. Ben bu yağışı beklıyordum. mevsım agustos bıle olsa 500 km masefede 20 clık sıcaklık farkı mutlaka yagıs yapacaktır. Bunun bır cephe yagısı olduğunu şoyle bir gozlemle kanıtlayayım. Sabah radarda Marmara denızınde yagıs vardı. Yalova yagıs aldı. Marmara Denizinde bır konvektif yağıştan söz edilemez sanırım. Daglar da yagıs aldı ovalar da yagıs aldı.
Sevgili ukala ordinaryus 🙂 İlginç bir açıklama ama ben çok tatmin edici bulmadım, bilmem öteki hava delileri ne derler… Bir defa, yağışın İzmir’de filan sabah görülmesi sadece konvektif öğleden sonra yağışı olmadığını gösteriyor, bu tamam. Ama zeminde cephe filan da yoktu, kendimizi kandırmayalım. Ben pek incelememiştim, üst seviyelerden biraz serinlik sokulmuş, bunda haklı olabilirsin, ama buna cephe denir mi orası meçhul. Aslan payı yine de konvektif etkinliğin bence. Ben buna Anadolu musonu demeyi uygun görürdüm. Zemindeki çok kuvvetli ısınmayı kullanan, Basra alçağını sığ bir alçak yapan alçalıcı hareketin (Hadley hücresine bağlı olan) zayıflamasını fırsat bilen konvektif yağışlar. Başka görüşleri olan varsa okumaktan zevk duyarım.
Jet stream etkisi de göz ardı edilmemeli. Yağışların görüldüğü yerlerle Jet akımı etkisi altındaki yerler oldukça örtüşüyor. Üst katmanlardaki geçici ve anlık soğuma jetstream yüzünden olabilir. böylelikle zaten nemle dolan yerler az bile olsa bu soğumayı fırsat bilip bulut geliştirdi. Üst katmanlar sıcak olduğu için yükselen nemli hava soğuyup içindeki nemi buluta çeviremiyordu.
Kütahyada ne olup bittiğine dair bilgi var mı? Ankara radarında yağışı abartma eğilimi olduğu doğru ama Ankara radarında bile ilk kez bu kadar büyük çapta kırmızı renk görüyorum.
Kütahya’da dolu bile olmamış ve 7 kg cıvarı yağış almıştır. Yarın dmi yagıs raporundan bakarsınız.
“20 dakikalık yağmur yetti!”
Haber burada.
Kutahya’daki yagis ve firtina ile ilgili bir haber daha.
35 dakika 21.8 kg yağış. Çatıları uçuracak ve elektrik tellerini kopartacak fırtına. Kırmızı doğruymuş demek ki. Çünkü kırmızı demek kısa sürede çok fazla yağış düşmesi demek. Yoksa 3 gün yağan mavi renk 150 kg üstünde yağış düşürebilir.
Bak sen şu “kısa süreli ve yerel” yağışların ettiğine… Sıcaklığı 2 saatte 16 derece düşürebilme, önceki günün aynı saatinden de 21 derece aşağı çekebilme potansiyeline sahip bir olay 1 gün önceden ihbarı hak etmiyormuş demek ki.
Ayrıca hiç “yerel” bir hadise gibi de durmuyor:
Kutahya’da olup kirmiziyi yasamak vardi…
ilk defa radarda böyle bir kırmızı görüyorum. harika. ayrıca iç anadolu geneli de yağışlı gözüküyor. üç gün önce modeller bu yağışı öngörmüyordu. 2 gün öncesinde iç ege için yağış gözüktü ve bugün tüm iç bölgelerde az ya da çok yağış var. yaz yağmuru hiç çaktırmadan geldi.
Ankara radarı yanıltıyor. Kütahya’da eminim çiseliyordu yağmur. Buna benzer bir durumda Ankara radarı Zonguldak-Bartın arasını kırmızı verıyorken, zonguldak radarında aynı bölge ki zonguldak radarı daha yakın, açık mavıydı. Aldanmamak lazım. Trakya’da sabaha karşı sis oluşuyor. Marmara’da sıcak cephe karakteristikleri göruyorum. Çünkü zemin nerdeyse daha soğuk ama muthıs bır nem var. Olay tropikalleşti. Guneydoğu asya ya da Amazondaki durum gibi. Üst seviyelerde soğuk aramaya pek gerek yok. Hava her an terleyebılır. Soğuksuz sıcaksız 🙂 Hmm pekı neden yağış alan yerler de hava soğudur dersenız. E bunu anneanneler bıle bilir. Yağmur yagarken hava sogur 🙂 🙂
Ozan’cım Ankara radarı daha koyu renk gösteriyor ama kırmızı bu be, boru değil 🙂 Ayrıca evet, bir muson durumu oldu bugün sanırım. Öyle hemen “şudur budur” deyip basitçe işin içinden çıkılacak gibi de değil bence.
yıllardır ankara radarını konya dan takip eden biri olarak ankara radarının yanılmadığına and içebilirim 😉
Ankara radarının farkının açıklaması bu olabilir.
Öncelikle çok bılımsele inmediğimi ve cidden bulunduğum ortam çok sıcak olduğu için ben de gevşediğimi söyleyebilirim. Bir zamanlar ozan mert’le o kırmızılar yüzünden çok heyecanlar yaşadık. O kırmızı eğer marmara radarında gorulseydı su an haberlerde o bolgedekı afetten bahsedılırdı. Ben halen herhangı bır ınternet haber sıtesınde yada haber kanalında kutahyaya aıt olumsuz bır haber gormedım. Bunun ustune ne konusulur ki?
Vay vay, Ozan’cım yani o kadar yüksektesin ki bilimsele ‘inmek’ten bahsediyorsun 🙂 İddiacı üslubuna lafım yok ama internette biraz daha araştırma yaptıktan sonra yorum yazarsan öteki hava delilerine karşı mahcup olmazsın. Haberler burada ve burada.
ankara radarı diğer üç radara göre farklı. bu fark ya prf denilen değerin ankara da 250 KHZ diğerlerinde 400 KHZ olmasından kaynaklanıyor veya ankarada kurulu radarın versiyonu değişik. hemen hemen aynı uzaklıkta bulunan yerlerdeki yoğunlaşmayı mesela zonguldak yeşil tonlarında gösterirken ankara renk çümbüşüne dönmüş gibi gösteriyor.
Ankara radarını yabana atmayın. Mevcut radarlar içinde en yüksekteki radar Ankara radarı. En sağlıklı veriler onunkilerdir. Özellikle dikine gelişen cb bulutlarını mükemmel gözlemler. Yanıltan radarlar diğerleri. Dünkü yağışlar cephesel değil. Cümülonimbüs’ün jet akımlarına dikkat çektiği yorumu harika. Jet akımları üst seviyelerdeki serin havayı Balkanlardan Batı Anadoluya doğru taşıyınca üst seviyelerde bir miktar sıcaklık azalışı meydana geldi. Yer seviyesi aşırı ısındığı için de bu yağışların oluşumu için gereken şartlar sağlanmış oldu.
radar görüntüsünde eskişehir civarındaki renklilik baş döndürüyor.
DMİ son durumlarda İzmir için hava durumunu gökgürültülü sağanak şeklinde verdi. Bornova ilçesinde görülen yağış etkisini kaybetti.
Bahsedilen sistem, ilk etkisini bu sabah Balıkesir ve Bursa civarlarında göstermeye başladı. Ege’den kuzeye çıkan bulutlar Marmara bölgesine girdiklerinde olgunlaşıp sağanak yağışlara sebep oluyor. Ancak kütle Marmara denizine çıkınca zayıflamaya başladı. İstanbul ve Tekirdağ’a zayıf yağışı ulaşabilir. Bakalım öğleden sonra olay nasıl gelişecek…
an itibariyle izmirde yağmur başladı. dmi’ye göre yağış beklenmiyordu. ıslanmak güzel.
ilginç. sabah yağması ilginç. ben bir öğleden sonra yağmuru bekliyordum. yükselim yağışı değil mi bu ozan hocam? sabah?
ben de tam anlayamadım. iyice incelemek lazım.
Yukarıdaki analize göre yarım saat içinde yağış beklendiği anlaşılıyor. İzmir merkez iyice bulutlandı. Yağdı yağacak gibi.
izmir 08:30… parçalı yer yer çok bulutlu.. 27 derece yüzde 72 nem oranı… durağan hava. merkezde yağış beklenmiyor. yukarıdaki modellemeye bakarak babamı arayıp çiftçinin dikkatli olmasını söylemem gerekiyor sanırım.