2 Şubat: (Çabuk Geçecek, Yoğun Bir Kar) Çok Çabuk Geçmeyebilir!


Güncelleme – 1 Şubat, Saat 18.00: Alçak basınç merkezi rotasını iyice doğuya aldı. Bu Trakya için karın iyice azalması, İstanbul için ise biraz daha erken (yarın sabaha karşı) başlaması ama yoğunluğunun daha az olması anlamına geliyor. Şu an Bursa, Kocaeli, Sakarya çevreleri ve Batı Karadeniz namlunun ucundaki yerler gibi görünüyor. Gece güncellemesine de bakalım. Sistem bizle oyun oynuyor. Bu işin en zevkli kısmı da bu, her şey olabilir. Yalpalaya yalpalaya gelen, nefis bir kar fırtınası… GFS’nin son animasyonu aşağıda. Mavilerin Marmara üzerinde göründüğü ilk görüntü bu akşam 20.00. 6 saat 6 saat sayarak ilerleyin. Maviler yağmur, pembeler kar, renkler koyulaştıkça yağış şiddeti artıyor. Yeşil çizgiler eşbasınç eğrileri, T, alçak basınç (almancası Tief).


———————————————————————————–

Saat 12.25: Son model güncellemelerine göre alçak basınç merkezi hız kaybetti ve Kırım’a ulaştıktan sonra oralarda dönüp duracak gibi gözüküyor, bu İstanbul’a, Marmara’nın doğusuna ve Batı Karadeniz’e düşecek kar yağışını önemli ölçüde arttırabilir. Sea effect snow şansı da tekrar ortaya çıktı. Bu olası gelişimi göz ardı ettiğim için bağışlayın. Ters köşeye yatan bu sefer ben mi oldum ne? Bakalım, göreceğiz.

————————————————————–

Modeller hala tam olarak fikir birliğine varamamış olsa da, GFS’nin diğerlerine nazaran daha başarılı olmasına güvenerek tahminimizi yapalım. Bu satırları yazarken GFS bile hala, olaya çok az vakit kalmasına rağmen siklonu yalpalatmayı sürdürüyor.

Bu sistemin gelişimi bir hafta önceden şehir bazında tahmin yapmaya kalkan falcı-tahmincilere (gücenmece yok, hepimiz kardeşiz) küçük bir ders niteliğinde oldu: 2 Şubat’ta gelen sistem bundan birkaç gün önce bizden ziyade Bulgaristan’ı etkileyecek gibi duruyordu, biz onun yağmurlu ve ılık kısmında kalıyorduk. Sonrasında bir alçak basınç alanı daha beliriyor, bu sefer Türkiye’ye kar getiriyordu ve bu ikincinin etkisi daha uzun sürecek gibi gözüküyordu. Ama öyle olmadı, 2 Şubat sistemi doğuya kayıp güçlendi ve karlı kısmı bize yöneldi. Sonrası ise şimdilik daha ılık görünüyor.

GFS’ye göre, kuvvetli bir alçak basınç merkezi Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Ege Denizi’nden aldığı nemle Salı günü öğleden hemen sonra Kocaeli-Zonguldak arasında bir yere varacak. Oradan da Çarşamba gününün ilk saatlerinde Kırım’a ulaşmış olacak. Epey hızlı bir siklon bu.

Siklonun arkasında pusuda bekleyen soğuk hava yağmuru batıdan doğuya doğru hızlı bir biçimde kara çevirecek. Fakat yağış da aynı hızla, ilk önce Trakya’da olmak üzere son bulacak. İstanbul’da Salı günü sabah saatlerinde Avrupa yakasının batısında başlayacak olan kar yağışı, öğleden sonra bütün Anadolu yakasını sarmış olacak. Soğuk cephenin kuvvetli olması, kar yağışının fırtınayla birlikte birkaç saat boyunca şiddetli olacağını gösteriyor. Öğleden sonra ve akşam arasında 1-2 saat göz gözü görmeyebilir. Sonrasında kar ve fırtına yoğunluğunu kademe kademe kaybedecek ve gece saatlerinde Kocaeli-Sinop arasındaki vazifesini ifa etmek üzere İstanbul’dan ayrılacak (belki Anadolu yakasında sabah saatlerinde son zayıf yağışlar kalabilir). İstanbul ve Batı Karadeniz görevlerinden arta kalan nem İç Anadolu’da da kısa süre içinde 5-10 cm kar yapabilir.

İstanbul’da 5-20 cm arasında kar bekleyebiliriz (mesela Eminönü 5, Çamlıca 20 cm). Dikkat edin, alçak basıncın izlediği yol nedeniyle rüzgar kısa süre içinde günbatısına dönüyor: hava soğuk kalsa da bu rüzgar İstanbul’da yağışı keser, çünkü Karadeniz’den nem getiren kuzey bileşeni günbatısında yoktur. Yani bu sefer lake effect snow yok.

Sağlıcakla kalın.

Reklam

2 Şubat: (Çabuk Geçecek, Yoğun Bir Kar) Çok Çabuk Geçmeyebilir!” üzerine 7 düşünce

  1. Rasim Bey

    İstanbul’da ciddi bir yağmur başladı.Gökgürültülü bir şekilde yağmakta.Bir an evvel kara dönüşmesini diliyoruz.

    Cevapla
  2. Altan Çamlı

    DMİ hala 3 Şubat günü kar yağacağını iddia ediyor.İyice kafamızı karıştırdınız.Yarın akşam karın keyfini çıkartabilecek miyiz.Yoksa DMİ’nin dediği gibi Çarşamba sabahı mı yoğun kar yağışıyla karşılaşacağız.

    Cevapla
  3. mistral

    kardesim eline saglık fakat biraz eksiklerin var soyle soyleyim bu lake effect falan deil karadeniz effect bunu değiştir göl yok …ikincisi o sekilde kar yagma olasılıgı hala var yagıs pers ve hafifliyecek cuma tekrar baslıyacak…

    Cevapla
    1. havadelisi Yazıyı Yazan

      Mistral arkadaşım teşekkür ederim. Sea effect ve lake effect aynı mekanizmadır biliyorsun, aynı anlamda kullanıyorum. İstanbul’un kuzeyinde göl olmadığının farkındayım. Yine de sağol. Yağışın tekrar başlayacağı konusunda haklı olabilirsin, durum yine son anda değişmiş gözüküyor. Güncelleyeceğim.

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s