Atış Serbest


Atış Serbest'i RSS ile de takip edebilirsiniz

Blogda yazılan yazılarla doğrudan ilgisi bulunmayan her türlü görüş, açıklama, tahmin, öneri, soru ve eleştirinizi; benle ve diğer okurlarla tartışmak istediğiniz hava/iklim olaylarını bu sayfaya yorum olarak ekleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak yorum yazma kutusuna ulaşabilirsiniz. Birisine cevap yazmak istiyorsanız, lütfen cevabı vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine tıklayın. Cevabın cevabına tıklayarak devam ederseniz yorumlar sağ tarafa doğru yığılma yapıyor ve okunmaları güç hale geliyor. Eski sayfalara yukarıdaki ana menüde Atış Serbest’in altında beliren Arşiv‘den ulaşabileceğiniz gibi, bu sayfada en altta bulunan yorumun sol altındaki Older Comments (eski yorumlar) düğmesini de kullanabilirsiniz. Geçerli ve sık kontrol ettiğiniz bir e-posta adresi vermeniz, şayet daha sonra iletişim kurmamız gerekirse işimizi kolaylaştıracaktır. Teşekkürler.

(Meşhur İngiliz ‘weatherman’ Michael Fish, kariyerinin doruğundayken).

Atış Serbest” üzerine 20.118 düşünce

    1. mustikafa (Suadiye/İST,36 m) adlı kullanıcının avatarımustikafa (Suadiye/İST,36 m)

      Kış belli ki sevene güzelleşiyor…hele siz genç hava-kar delilerine..Ama doğanın en acımasız halidir kış…kar ve dondurucu soğuk yüzünü sokaktan esirgemez!Sokak canlarını ihmal etmeyin..ekmek,su ve yağsız,bozulmamış ev yemeği vs ile kuşlara yem (şekerli şeyler değil) bırakmayı unutmayın :)))) eski işe yaramaz battaniye..kumaş vs karton koli gibi ısınma/barınma ihtiyaçlarını da! Bilirsiniz zemherinin ayazı hiçbirşeye benzemez :(((

      Cevapla
  1. SelimSaner (Boğazköy, 35 m) adlı kullanıcının avatarıselimsaner (Kozyatağı, 40 m)

    15 Ocak sonrası, menzile girdiğinden beri, diyagramlarda, ara ara sinyal veriyor, 12Z çalıştırması oldukça umut verici geldi bana. 18-19 gibi soğuk girişi gösteriyor. Ama 15’i de sanki her an kırılacak gibi göz kırpıyor. O zaman işte ortaya gene 3-4 günlük bir hadise çıkabilir.Sistem bu haliyle gelirse, Balkanlardan sokulacağı için Trakya ve İstanbul’un batısı soğuktan daha çok etkilenecek .240Z’ye kadar ECMWF de GFS ile aynı görünümü veriyor. Geçtiğimiz sistemde hatırlarsanız çok erkenden sinyal vermeye başlamıştı…Uzun zamandır duymaya hasret kalmıştık, “Türkiye, bu akşamdan itibaren Balkanlar üzerinden gelen, yeni bir yağışlı ve soğuk hava kütlesinin etkisi altına girecek.Yağışlar genellikle yağmur, zamanla Trakya’dan başlamak üzere Marmara bölgesinin tamamında ve Batı Karadeniz’de kar şeklinde olacak…” 🙂

    Cevapla
  2. mustikafa (Suadiye/İST,36 m) adlı kullanıcının avatarımustikafa (Suadiye/İST,36 m)

    Bu arada 15 Ocak için sinyaller geliyor diyollaa…bu kadar mesafeden yani 10 gün diyelim…bakalım üstadlar kulaklarının üstüne istihareye mi yatacaklar…yoksa “çıkalım bre meydanee..havadelisi olanın gönlü pervaneee” diyerek bıyık buracak ve dahi el ense çekecekler mi..? Tahmin işinin en keyifli yanı bu…şimdiden merak etmiyor değilim :)))))

    Cevapla
  3. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m) adlı kullanıcının avatarıSpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Herkese selamlar.
    Dağıstandayım, ben buraya gelmeden 1 gün önce kar yağmış. Dize kadar kar var, her taraf buz hava -10 derece civarı her şey donuyor.

    Herkes aynı şeyi söylüyor, uzun yıllardır böyle kar ve soğuk olmamıştı diyor. Öyle soğukki evlerdeki su tanklarının hepsi donuyor, o yüzden su bile akmıyor. Çoğu zaman suları 24 saat açık bırakıyorlar ki sürekli aksın donmasın diye.

    Herkes kar varmı diye soruyordun dedi, senin şansına seninle beraber kar geldi diyor yılın ilk karıymış. Burası nomalde soğuk karlı bir yer değilmiş.

    Dağıstanda derbentteyim ama derbentin tepelik köylük tarafları.

    Bakü den dağıstana hep kar altında geldik, şansıma sabah bir kalktım dışarıda kar vardı yollar hep kar ve buz. Yarından itibaren hava ısınacakmış.

    Sabah abdest alıyorum, terlikler yere yapışıyordu soğuktan çoğu zaman karla abdest aldım sular donduğu için hayatımın en güzel anlarını yaşıyorum şuan rüyada gibiyim.

    Kara ve soğuk havaya doydum hava o kadar soğukki dışarıda duramıyorsun, ilkez havaların ısınmasına sevineceğim. 🙂

    Cevapla
    1. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m) adlı kullanıcının avatarıSpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

      Burası daha aşağı taraf, 300 metre yukarıda diğer köy var ama orada daha fazla kar olduğu için birkaç gün sonra çıkacağız.

      Benim anne tarafın köyü , ailem 25 senedir gelmiyorlar buraya ben o zaman yoktum yaşım 23 🙂

      Köy 1200 yıllık çok eski, hergün birinin evindeyiz hergün farklı yemekler çok zevkli, soğuktan hiç dışarı çıkamıyorum.







      Cevapla
  4. Havaankara adlı kullanıcının avatarıhavaankara_Ankara_1070m

    Dün gece gerçekleşen en düşük sıcaklıklardan – 25 ve altındaki dereceler aşağıda. Çok soğuk bir gece daha geçirdik ülke olarak. Ama benim dikkatimi çeken en düşük iki yer. Bunlar doğru olabilir mi?

    Cevapla
    1. bleher(izmit/0m) adlı kullanıcının avatarıbleher(izmit/0m)

      Son sistemi gördükten 2004 benzetmesine gerek yok sanırım Anadolu yakası ve onun doğusu ile yurdun kuzey doğusunda kalan son sistemin etkili olduğu bölgelerde referans yılbaşı sistemi olacaktır. Son sistem bu bölge için yağan kar miktarı, yağış,sistemin süresi ve soğuk açısından çok ciddi referans olacak bir sistem olmuştur.Sistemin etkili olduğu bölgelerde bu kış daha ciddi bir sistem olası değil malum bulunduğumuz coğrafyanın iklim koşullarına göre bu sistem çok ciddi bir sistemdi..Kar yağmaz demiyorum ama bu kadar etkili birikim soğu ve sistem süresini bir arada görmeyiz diyorum…Ha.!! Avrupa yakası Trakya ve iç Anadolu gibi bu sistemde kar görmeyen yerler için başka sistemler olabilir ve gayet normaldir…

      Cevapla
  5. cihiro adlı kullanıcının avatarıçihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

    İstanbul’a kar yağar da Kıbrıs durur mu 😀 Dün sabah uyandığımda şok oldum. Her yer bembeyazdı ve lapa lapa kar yağıyordu! Kıbrıs’a kar yağmaz diyenlere kapak oldu 😀 Gayet de yağıyormuş. Ben kar göremeyeceğim bu kış diye üzülürken kar yine buldu beni. Konya’da olsaydım bu kadarını göremezdim 🙂 2-3 örtü vardı ama akşama kadar eridi. Dağlarda ise hala kar var. Rüya gibiydi. Hele karı gördüğüm o ilk anı hiç unutamayacağım 🙂

    Hepinizi çok özledim. Kendinize iyi bakın 🙂

    Lefkoşa/Şirinevler Rakım: 250 M

    Şafak:107

    Atarsa tabi…

    Cevapla
    1. eternalsoil(Aksaray ,978 m) adlı kullanıcının avatarıanatolianblizzard(Aksaray ,978 m)

      Hiç gelme buralara kaadenizdekiler sefasını biz cefasını çekiyoruz. İki santim kar yağdı her yer buz. -15’de donuyoruz. Dört gözle pazartesiyi bekliyoruz. Üstadlar ne dersiniz bu sefer alabilecekmiyiz özlediğimiz karı?

      Cevapla
    1. Havaankara adlı kullanıcının avatarıhavaankara_Ankara_1070m

      Sıcaklığın çok sıkıntılı olacağınız zannetmiyorum pazartesi için. Büyük ihtimalle Pazartesi bol kar göreceğiz. Hem de lapa lapa… Sonrası daha çok yağmur. Ama en azından sisten kurtuluyoruz.

      Cevapla
      1. Weather37 (Yenimahalle/Ankara830m) adlı kullanıcının avatarıWeather37 (Yenimahalle/ANKARA830m)

        O kadar sisli haftalardan sonra ilaç gibi zaten. Soğuğun yağış olmadıktan sonra hiçbir önemi kalmıyor. Umarım ilerki dönemleri de bol yağışlı geçiririz benim için Karadeniz den Ankara ya gelmek çöle gelmek gibi bir şey 😀

        Cevapla
  6. Antibiyotik - Ankara / Oran 1.198 mt adlı kullanıcının avatarıAntibiyotik - Bodrum 2 mt

    Havadan.org ailesi olarak tüm havadelisi, kar piskopatı, oraj manyağı, bilimum meteoroloji sevdalısı dostlarımızın yeni yılını kutlar, yeni yılın onlara ve sevdiklerine sağlık, mutluluk, başarı getirmesini dileriz. Cebiniz ve radarınız hep dolu olsun.

    Cevapla
  7. mrkdmr (Batıkent/ANK, 830 m & ODTÜ/ANK, 960 m) adlı kullanıcının avatarımrkdmr (Batıkent/ANK, 830 m & ODTÜ/ANK, 960 m)

    “Yıl 1954… İstanbul ve Türkiye en sert kışlarından birini yaşamış, boğazı Tuna’dan kütleler halinde gelen buzlar kaplamıştı. İstanbulluların 1929 yılında da yaşadığı aynı manzara, 1954 yılında tekrarladı. Dönemin en önemli fotoğrafçılarından Sami Pekşirin de o kışı bu kare ile ölümsüzleştirdi. Sonradan renklendirme yaptığımız bu çok özel kareyi ilk defa yayınlıyoruz.”

    Kaynak: https://www.facebook.com/DepoPhotos/photos/a.887742644587714.1073741826.515615541800428/1192087614153214/?type=3&theater

    Cevapla
    1. Mayhart (Florya/İST, 36m) adlı kullanıcının avatarıMayhart (Florya/İST, 36m)

      Mükemmel. Koleksiyoncu olsam, büyük paralar öderdim bu fotoğrafa. Renklendirme de müthiş. Çekenin de, renklendirenin de ellerine sağlık. Bu arada fotoğrafı çeken de sanıyorum fötr şapkalıymış 🙂

      Cevapla
    1. mustikafa (Suadiye/İST,36 m) adlı kullanıcının avatarımustikafa (Suadiye/İST,36 m)

      Yalnız 2 kelime de sistemin ardında duranlar ve kararsız kalıp “moralim bozuk” deyip kenara çekilenlerden de bahsetseydiniz…Bir de bu Onur evladım önceki tüm video yayınlarında da bir telaşe müdürü gibi…bir acelecilik bir telaş bir telaş..lafı konuşmacıların ağzına tıkarcasına aculluk…ne oluyor yahu?Para mı ödüyorsunuz internet üzerinden paylaşımlara?Yani o kadar da kısa kesmenize gerek var mıydı anlamış değilim…? ? Neyse şu aculluk hiç sevmediğim iştir…bunu da demeden edemedim..yayınla lütfen adminciğim…sevgili editörcüğüm…

      Cevapla
  8. keywest (Altıntepe/Maltepe/İst/42m) adlı kullanıcının avatarıkeywest (Altıntepe/Maltepe/İst/42m)

    Merhaba arkadaşlar siteyi uzun zamandır takip ediyorum. Üye olmak bu sisteme nasipmiş. Geçen yıl Newyork’ta geçen çok soguk ama efsane diyebilegim bir kar yağışı olmadan kapattığım bir kıştan sonra bu sene İstanbul’a döndum. Geçen kıştaki 17 şubat sistemini kaçırmama rağmen istanbul daymışım gibi mgm radarı takip edip burda ki fotolara iç geçirdim ama sizin adınıza çok sevindim. Şimdi heycanla önümüzdeki yılbaşı sistemini bekliyorum.

    Cevapla
  9. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m) adlı kullanıcının avatarıHavaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANKARA, 682m)

    Beypazarı donuyor resmen sabah kalktığımda çoğu yer beyazlamıştı 0.2 mm yağışta kaydedilmiş kar greni yağmış olmalı gece. Ankara’nın birçok yerinde sıcaklıklar artılara çıkmışken hatta Kızılcahamam’da 9.4 dereceyi bulmuşken burası hala -2.1 derece. Çukurda kalmamızın bir avantajı soğuk hapsoldu adeta ve sisin, soğuğun pek dağılmayada niyeti yok gibi biz ne zaman 0’ın üstünü göreceğiz çok merak ediyorum zira günlerdir böyle hava 🙂

    Cevapla
  10. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m) adlı kullanıcının avatarıHavaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANKARA, 682m)

    Beypazarı’nda son zamanların en yoğun sisi var sıcaklık -2.5, nem %99 her yer tel tel donmuş durumda. Toprak aynı 2012 kışı öncesi gibi belki daha fazla olmak üzere acayip soğudu. Neredeyse 10 gündür güneş yüzü görmedik ve sıcaklık sürekli eksilerde kar ve örtü eksik olsada kışı iliklerimize kadar hissediyoruz 🙂 Önümüzdeki sistem için ise ülkemizin kuzey kıyılarının unutulmaz günlere tanıklık edebileceğini düşünüyorum tadını çıkarın ve bol bol foto paylaşmayı unutmayın 😀 Sizler deklerin keyfini sürerken bizde üç beş bir şeyler bekleyeceğiz artık siklon hortlar mı diye sistemin devamında. Tüm kar delilerini memnun eden güzel bir sistem geçirmek dileğiyle inşallah… Herkese bol şans 🙂

    Cevapla
  11. murat demir ( cide KAST - sea level ) adlı kullanıcının avatarımurat demir ( cide KAST - sea level )

    Coming soon !


    NOT : ( Bu eser, Es’Berat (Altındağ/Ankara,1078m) rumuzlu arkadaşımızın Hava Delisinin Not Defteri içinde, Karlı Bir Yılbaşı Mı Geliyor isimli yazısında 26,12,2015, 01:24′ de yayınlamış olduğu ”Yarından Sonra; İstanbul” isimli eserinden ilham alınarak tasarlanmıştır.)

    Cevapla
  12. Antibiyotik - Ankara / Oran 1.198 mt adlı kullanıcının avatarıAntibiyotik - Bodrum 2 mt

    Olay artık “tarihi” bir hal aldı.. 29, 87, 2004, 2006 derken bir de başımıza 2015-16 yılbaşı sistemi çıktı.. 30 sene dinleriz artık.. 😀
    Önünüzdeki tek engel Ankaralıların nazarı ve kıskanç bakışları olabilir. :S Bence siteye hemen bir nazar boncuğu koyun. 😉
    Şaka bir yana keyfini sürün ama öte yandan kendinize dikkat edin.. Çok ama çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir.

    Cevapla
  13. Cenk (Şişli/İST, 110 m) adlı kullanıcının avatarıCenk (Şişli/İST, 110 m)

    MGM’den geldiğini düşündüğüm bir açıklama;

    “…7 günlük tahminlerine göre Marmara’nın doğusu ile Karadeniz’in tamamı için perşembe gecesi ve yeni yılın ilk günü kar yağışı beklediklerini belirten uzmanlar, “İlk üç günlük tahminlerimizin tutarlılığı yüzde 85 iken, bu oran ilk 3-5 gün aralığında yüzde 70’e; 5-7 gün aralığında ise yüzde 60’a düşüyor. Dolayısıyla vatandaşlarımıza daha kesin bir tahmin için Pazartesi haritalarımızı beklemelerini öneriyoruz. Çünkü yağışlı sistem Kafkaslar’a kayabileceği gibi; bizi pas geçerek Balkanlar üzerinden İtalya’ya da gidebilir. Ne olacağını Pazartesi söyleyebiliriz” diye konuştu.”

    Modeller bizi sürekli maymun ediyor doğru ama son4-5 gün kala “Kafkasyaya’da kayabilir, İtalya’ya da gidebilir” yorumları bana tuhaf geldi.Çok geniş bir alan bu. Bugünkü verilerle sistemin manevra alanı daha dar bir coğrafya içinde öngörülebilir olmalı diye düşünüyorum.Senaryolara göre 1 hafta önce Ukrayna’nın doğusuna kayarak Avrupa’yı terk ediyordu. Sonra İngiltere taraflarında görüldü:D Bir ara Romanya-İtalya hattına kaydı. Bugün bizim güney enlemlerimize inmiş durumda. Son zamanlardaki en oynak sistem bu. 🙂 Bizim için mutlu sonla biter umarım.

    Cevapla
          1. mustikafa (Suadiye/İST,36 m) adlı kullanıcının avatarımustikafa (Suadiye/İST,36 m)

            Günlerdir blogda dönen herşeyi çogzel özetlemiş iki cümleyle NEHRK…Yönetim kendi gazında pardon havasında ama ahalinin ağzı torba değil ki büzesiniz.. :))
            Eyyy yönetim .. eyy Büyükoyumca…diyorum olanca “ciddiyetimle” :)))

            Cevapla
  14. Batuhan Kartopu ( Moda/Kadıköy/36 m//// Münih/Almanya/520 m) adlı kullanıcının avatarıBatuhan Kartopu ( Moda/Kadıköy/36 m)

    Merhabalar arkadaşlar bir sezonu daha açıyoruz… Ben bir şey sormak istiyodum bu gelecek olan sistemlerde tahmin yaparken sıcaklık haritalarını görüyoruz, yağış da diyagramlarda belli oluyor veya sea effect beklentisi oluyor peki rüzgar durumunu nasıl öngörebiliriz? Yağış tipi mi olur , fırtına olur mu şeklindeki soruları gidermek için. Teşekkürler şimdiden iyi sezonlar herkese .

    Cevapla
  15. kiamme (Suadiye/İST, 8m) adlı kullanıcının avatarıkiamme (Suadiye/İST, 8m)

    Son GFS çıktısı son yıllardaki en güzel senaryoyu vermiş. Bu haliyle 2015 Şubat sistemini bile yakalar. Fakat aşağıdaki yorumlara ben de katılıyorum, gerçekten çok uç bir senaryo bu. Daha fazla heyecanlanmamız için akşamki GFS ve ECM çalıştırmalarının da benzer sonuçlar vermesi lazım. Ama benim içim yine de kıpır kıpır oldu 06Z çalıştırmasını görünce 🙂

    Cevapla
  16. monterras ( Beylikdüzü-IST/178m) adlı kullanıcının avatarımonterras

    Tam tarihini hatırlamamak ile beraber kuvvetle muhtemel 2012-2013 kış sezonuydu. Bir sistem yine gelmesine 2-3 gün kala kuşa dönmüştü. Hayal kırıklıkları, isyanlar, tüm modellere (istifa da bir hizmettir) çağrıları arasında Ozan ve Santiago Hoca halkı sakinleştirmeye çalışıyordu, yine tam hatırlamıyorum Ozan hoca isyankar tarafta da olabilir 🙂 . Akabinde bir gece yarısı son dakika başlığı ile sistemin gelmesine 12 saat kala yine buralar bayram yerine dönmüştü. Süreç buna çok yakındı diye hatırlıyorum.

    Cevapla
  17. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m) adlı kullanıcının avatarıSpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Aileme baskı uyguluyorum, yeni yıldan sonra gidelim diye, olmaz diyorlar. Off ne olurdu birkaç gün önce gelse şu sistem. Sizlere o kadar güldüm, şimdi kendim gülünecek haldeyim. 😦

    Belki bu şekilde gelmez de, bana teselli olur. 😀

    Cevapla
    1. tengizman Sefaköy/Küçükçekmece 70 m adlı kullanıcının avatarıtengizman Sefaköy/Küçükçekmece 70 m

      Sana birşey diyeyim mi? 37 yaşındayım ve bu yaşıma kadar yılbaşında sağlam kar yağdığını görmedim. Ya sulu kar oldu, ya gündüz yağdı gece yağmadı ya da sabaha karşı yağdı. Düşün ben bu yaşıma kadar hatırlamıyorum, artık kaç senede bir geliyorsa böyle şans, sen İstanbul’ u bu sistemde bırakıp gidiyorsun. Hakikaten şanssız bir durum senin için.

      Cevapla
  18. esberat (Alemdağ, Ankara - 1010m) adlı kullanıcının avatarıEs'Berat (Altındağ/Ankara,1078m)

    Ankara için ümidimi kestim ben… Bilkent diye hüzünleniyordun bi’ ara sayın Fox! Ankara cephelerinde çok savaş verdik seninle. Kuru soğuğun, lodosun, sıcak cephelerin yeri geldiğinde pastırma yazının ve daha nicelerinin altından kalktık beraber. Bir geçmiş olsun cümlesi bu kadar soğuk olamazdı. Bunu da yazdı Ankara ! 😀 Artık yılbaşında gözlerim İstanbul’un mobese kameralarında olacak. Youtube vb. sitelerde canlı yayın yapabilecek havadelileri olursa ne heyecanlı olur ya. 😀

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m) adlı kullanıcının avatarıSantiago (Florya - IST / 47m)

      Şaka bir yana hem ECM’de hem GFS’de son birkaç çalıştırmadır inanılmaz tutarsızlık var (renkli balonlar).

      GFS sana sesleniyorum, Allah’ın varsa bi kere de senin dediğin olsun be, come on Hans!! Bu saatten sonra beni ECM kesmez, ya herro ya merro.


      Cevapla

Yorum yazın...