Blogda yazılan yazılarla doğrudan ilgisi bulunmayan her türlü görüş, açıklama, tahmin, öneri, soru ve eleştirinizi; benle ve diğer okurlarla tartışmak istediğiniz hava/iklim olaylarını bu sayfaya yorum olarak ekleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak yorum yazma kutusuna ulaşabilirsiniz. Birisine cevap yazmak istiyorsanız, lütfen cevabı vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine tıklayın. Cevabın cevabına tıklayarak devam ederseniz yorumlar sağ tarafa doğru yığılma yapıyor ve okunmaları güç hale geliyor. Eski sayfalara yukarıdaki ana menüde Atış Serbest’in altında beliren Arşiv‘den ulaşabileceğiniz gibi, bu sayfada en altta bulunan yorumun sol altındaki Older Comments (eski yorumlar) düğmesini de kullanabilirsiniz. Geçerli ve sık kontrol ettiğiniz bir e-posta adresi vermeniz, şayet daha sonra iletişim kurmamız gerekirse işimizi kolaylaştıracaktır. Teşekkürler.
(Meşhur İngiliz ‘weatherman’ Michael Fish, kariyerinin doruğundayken).
Gelen sistem temsili. 😀
1 günlük soğuma ve yeri bile ıslatamayan sprey şeklinde yağmur. Kafayı yemek üzereyim yardım edin. 😀
Görüntüler bu sabah Kırklareli Ahmetler köyünden



Ohh bee !! Mutluyum bugün..Özlenen soğuk havaya kavuştuk 1 günlük bile olsa. İçime içime çektim hissedilen 4 dereceyi 🙂 Siz değerli hava delileriyle de paylaşayım dedim ortak duygumuzu 😉
Eylül ayının başından bu yana Romanya’nın Köstence iline bağlı Mecidiye ilçesine taşındım. Sultan Abdulmecid’in kurduğu bu şehrin nüfusunun yaklaşık %40’ının Türkçe bildiğini söylüyorlar. Bugün de şeytanın bacağını kırdık ve ilk kar yağışını yakaladım. Gün boyu yağan yağmurdan sonra saat 14 gibi başlayan kar yağışı hala devam ediyor. İstanbul’dan sonra sancısız kar yağışı izlemenin tadına vardık, başkaymış 😀
Bu sistemle birlikte Erdemli yaylalarının 1600 rakımlı yerleri de kar yağışları ile tanışmış oldu.



Sezonun açılışını pazartesi gece saatlerinden itibaren Trakya yapacak. Rüzgarın kuzeyli olması, yer seviye soğuğunun mevsime göre kaliteli olmasından dolayı 300 metre ve yüksekte kalan yerlerde kar örtüsü ve buzlanma görülebilir. Salı sabahıysa İstanbul’un batısında yüksek rakımlı mahallelerde(Binkılıç, Sayalar vb.) seyirlik kar yağışı görülebilir. Kısacası bu sistemin yıldızı Kırklareli’nin kuzeyi ve yüksekleri olacak 😀



İstanbul’un batısında kar yağışı rüzgarın batı bileşeniyle beraber cephenin ne kadar güçlü geleceğine de bağlı. Beklenenden iyi koşullar olursa Hadımköy’e kadar seyirlik kar yağışı beklenebilir.
Yanlış anlamayın hocam ama yemişim öyle karı. Hiç yağmasın daha iyi.
Haklısın Spank. Kar namına aksiyon olmayınca bunlara bakıyoruz artık 🙂
İstanbul barajları %25’in altına düştü.
Yüksek basınç bizi bitirdin be.
Hazar yb belası hakikaten yedi şu güzelim ayları.
Bizim kış aralık ortasında başlayacak. Diye umuyorum. Bu döngü kırılacak. Özellikle mart ayının sert ve normallerin üstü yağışlı geçeceğini düşünüyorum.benim bir dayım var. Kış tahminini çok iyi yapıyor. Senenin belli günlerinde gök yüzünün durumuna ve hayvan hareketleribe göre yorum yapıyor. İnanması güç belki ama tahminleride tutuyor. Bu tahmin olayını dedesinden öğrenmiş. Dediği şu ki bu yıl normallerden birazdaha soğuk olacak lakin ocağa kadar yağış az olacak dedi. Bunu dediğinin üstünden 2 ay geçti. Şuana kadarda yanılmadı. Kuru ayaz yiyoruz resmen.
Geçen sene hiç değilse Kasım ayı yağışlı geçmişti bu sene 3 ayın 3’ü de kurak geçti. Ay sonuna kadar istanbul’da yağış yok.
Aslında 2019 Kasım da çok kurak geçmişti. AHL 2019 Kasım’da 23.8 kg yağış almış, bu seneyi ise 32 kg ile kapatacağız gibi görünüyor.
2019 Aralık da 35 kg yağış ile 2006 Aralık’tan sonra 2000li senelerin en kurak Aralığı. 2019’un Eylül-Aralık dönemi 4 ay boyunca yalnızca 68 kg yağış kaydedilmiş AHL’de. 2013’ten sonra 2000li senelerin en kurak Eylül-Aralık dönemi.
2019’un özellikle ikinci yarısından itibaren içinde olduğumuz ve ısrarla devam eden bu kurak dönemin etkisiyle artık barajlar da alarm veriyor. Önümüzde de öyle bol yağışlı bir dönem ufukta yok şimdilik. Bakalım lanet ne zaman bitecek ya da bitebilecek mi?
Yağışlar resmen Türkiye sınırına gelip orada duruyorlar içeri girmiyorlar. İbretlik bir görüntü bence.
Hafta içi orta ve doğu karadeniz bölgesi için sarkacak sistem’de gfs ile ecmwf arasında bariz bir yağış farkı devam ediyor🙂
Yine yağmur var
Gökhan Özen – Resimler Hayaller ft. SpanK
Modeller sistemler paramparça
Seninde gözlerin Finse kamerasına
Öylece dalmıyor mu hiç söyle
GFS, ECMWF bir galip ararken
Yitirdik, hikayemiz böyle
Ne biliyorsun kim güler sonunda
Bir ömür boyu ılıkçılar galip belki de…
Sana yağmaz, kime yağmış ki
Bu coğrafyayla kandıran modeller
Hıh, oynak böyle
Değişiyorsun, yitiriyorsun sen
Bizi günden güne…
Modeller yine bozmuş, ne olacak bu böyle. Kasım bitti daha doğru dürüst bir tane sistem görmedik. Koskoca Sonbahar mevsimi bomboş geçti. Daha kötüsü olmaz dedikçe hep daha kötü oluyor. Bizim yüzümüz hiç gülmeyecek mi ?
2020 nin nesi iyi oldu ki kışı iyi olsun, boş ver hiç beklentiye girme, Bu kışta patates de geç, Ben artık beklentilerimi minimum da tutuyorum, bu kıştan da bir şey beklemiyorum.
Kar yağmamasına eskisi kadar üzülmüyorum artık ama yağmura acil ihtiyacımız var hocam.
Bu yıl ECM modelini hiç beğenmiyorum. Size sorum arkadaşlar,yağış için en tutarlı model hangisidir.
Gözlemlediğim kadarıyla EURO4, ICON ve ardından ECMWF yağışlarda başarılıdır.
#yakanalyaistanbul #kanalistanbul
İST’OPYA | KANAL İSTANBUL
Kış tahmini için teşekkürler. Tahminleriniz genel olarak başarılı. Kesinlikle herkes dikkate almalı. Tebrik ediyorum. Ozan Hocam ve Erdem Hocam instagram’da dün akşam canlı yayında iç ege geçen sene kurak bir sezon geçirdi demiştiniz hatanızı düzeltmek isterim. Geçen sene kışın yağış açısından iç ege normaller civarı hatta yer yer hafif üstü şeklinde geçmişti .Buna mgm’den kuraklık izleme sisteminden bakabilirsiniz. Hatta Afyon-Kütahya güzel kar yağışları aldı özellikle Kütahya(Şehr-i Bal). 😀 Bu kışta inşaAllah geçen sene gibi bir yerden yırtarız. 😀 Antalya’dan umutluyuz zaman zaman bizi iyi besler.Bknz:9-12 Şubat 2015 sistemi modeller 25-30 cm. kar beklerken Antalya üzerinden gelen yağış ve çöz tozları(Cemal Saydam hocanın meşhur tozları) sayesinde beklenenden çok fazla kar almıştık.50-55 kg. yağış düştüğünü hatırlıyorum 60-65 cm. kar kalınlığına ulaşmıştık.Gene 6 Ocak 2020 sistemin de de Antalya’dan gelen yağışlarla Afyon-Eskişehir-Kütahya hatrı sayılır miktarda kar almıştı.:)
Teşekkürler. İç Ege normallerdeymiş evet.
O yağışın tamamını kar olarak alamamıştık ama yine de idare eder bir birikimdi. 6-7 Ocak sonrasında kışı unutmuştuk ama bir daha kar yüzü göremedik desem yanlış olmaz. Eskişehir yöresini kış yağışları değil, Mayıs ve elbette rekorlar kıran Haziran ayı yağışları bu dereceye taşımıştır. 2020 kışının bir numarası yoktu maalesef.
Büyük ihtimalle kasımın son haftası hareketli geçecek gibi. ECM ve GFS soğuk salınımda mutabık, GEM ise kar fırtınası vermiş batı için 😀



Bir an bu yorumu Spank’ın yaptığını sanıp korktum. Son iki seferdir buna çok benzeyen görüntüler buhar oldu Spank’ın yorumundan sonra 🙂
😀 Şu an için ana fikre bakıyorum, 120 saat kala detaylara da bakmaya başlarız.
Yazmaya korkuyorum hocam, ne zaman yazsam sistemler buhar oluyor. 😀
Hurricane Iota (Category 5)

Rüzgar hızı: 259 km/saat, Rüzgar hamlesi: 314 km/saat
Nikaragua ve komşuları iki hafta arayla iki büyük kasırga (Cat 4 – Cat 5) yaşadılar. Iota kasırgası, iki hafta önce Eta’nın çarptığı noktadan karaya çıktı.
Iota, bu sene kaydedilen en güçlü Atlantik kasırgası ve Atlantik’te Kasım ayında kayıtlara geçen en güçlü 2. kasırga oldu.
1- Cuba (1932) 175 mph, 915 mbar
2- Iota (2020) 160 mph, 917 mbar
3- Lenny (1999) 155 mph, 933 mbar
4- Eta (2020) 150 mph, 923 mbar
Havadelisi kış tahminini merak ve umutla bekliyorum 😉
Oldu oluyor. Geldi gelecek derken yıllardır uzaktan uzağa takip ettiğim içerisinde birçok tanıdık sima olan Havadelisine an itibariyle üye olmuş bulunmaktayım. Kış tahminin yayınlanacağı bu özel günde tüm herkese Bol karlı bir kış diliyorum.
Kış tahminimi yaptım: https://www.havaturka.com.tr/2021-2/
Koltuğa yaslandım ve Hava Delisinin Not Defteri resmi tahminini bekliyorum. Ne zaman çıkacak ?
Pazartesi 21:15
Yazı için teşekkürler. Umarım soğuk ve yağışlı bir kış yaşarız.
P.tesi gününü hiç bu kadar sabırsızlıkla beklemedim, haftanın ilk günü olmasına rağmen, Havadelisi ekibinin akşamına kış tahmini yapmasını bekleyen bir ben değilimdir herhalde 🙂
Arkadaşlar Hava Delisi ekibinin kış tahminini sabırsızlıkla bekliyorum. Ama açıkcası, kurak kış öngörüsü gelir diye de çok korkuyorum.
Ekşi de gördüm.
https://eksisozluk.com/turkiyede-7-yil-sonra-gorulen-kusun-vurulmasi–6731762?a=popular&p=1
Türkiye’de 7 yıl sonra görülen kuşun vurulması.
Bu kuş türü yakalı toy. en son 7 yıl önce konya’da görülmüş. o tarihten sonra geçtiğimiz günlerde trabzon’da tekrar kayıt altına alındı. kuş yolunu şaşırdığı için karadeniz’i kuzeyden güneye kat etmiş. bu yüzden bulunduğunda bitkin durumdaymış. rotası, üzerine daha önce başka bir ülkede yerleştirilen takip cihazı sayesinde öğrenilmiş. yakalı toy, kuş gözlemcileri ve milli parklar memurları tarafından koruma altına alınmıştı. kuş kendini toparlayınca tekrar doğa salındı ve göç yolculuğuna kaldığı yerden devam etmeye başladı. ama maalesef bu yolculuğu uzun sürmedi. gözlemciler, kuşun üzerindeki takip cihazı sayesinde hareketlerini takip edebiliyordu. 4 gündür hareket alamayınca kuşu aramaya çıkmışlar. maalesef saçma yaraları ve kanlı haldeki yakalı toyun ölüsünü bulmuşlar. bu çok nadir rastlanan kuş türü bir avcı tarafından öldürüldü. instagram’daki birddedectivesayfasından kuşun yaşaması için harcanan emekleri görmüştüm. o harcanan emekler bir avcının tüfeğinden çıkan saçmalarla son bulmamalıydı.
https://www.ntv.com.tr/amp/turkiye/yakali-toy-kusu-7-yil-sonra-bu-kez-trabzonda-goruldu,_OPdxL20sUOP8evwa1WwQQ
https://eksisozluk.com/img/uuxrryo4
https://eksisozluk.com/img/qheiny5z
İşte o saçmalar kadar saçma bir durum.
Eveeeeet… Kasım ayının da çoğunlukla bu şekilde geçeceği az çok belli oldu. Son haftadaki soğuma beklentisini saymazsak özellikle batı ve iç kesimlerde doğru düzgün sıcaklık sapması ve yağış görmedik. Kasımda havalar serinleri fakat normal seviyede kaldı. Olan yağışlar da vur-kaç şeklinde oldu. Bu da HAVADELİSİ.com ekibinin Ekim ve Kasım ayları için ne denli nokta atışı tahmin yaptığını gösteriyor. Organik Adam, Santiago ve Ozan hocamı mükemmel nokta atışı tahminlerinden dolayı kutlarım. Saygılarımla.
Kış tahminlerinizi dört gözle bekliyoruz. Meteorolojik olarak aşırı umutsuz bir zihinsel durumdayız. Barajlarda su kalmadı. İçme suyu kaynaklarını besleyen yağışlar yok. Hava bulutlansa bile sevinir hale geldik. Tüm bunlara ilaveten aşırı sıcak geçen Eylül-Ekim ayları yaşandı. Kasım ayı da ülkede sınırlı yerlerde hafif lokal yağışlar şeklinde devam ediyor. Ülke geneline bir faydası yok maalesef. Kısacası, konumumdan dolayı öncelikle İç Batı Anadolu, sonrasında tüm ülkemizin yağışa ve soğuğa doyması tek temennim.
Neden yağmur yağmıyor 😞 Kabus gibi çöktü üzerimize yüksek basınç 😩
Hep bu hafta gelecek diye diye koskoca sonbahar mevsimi bitti. Modellere bakılırsa Kasımın ortasından sonra daha haraketli geçecek ama bizde bu şans varken onlarda erir. 😦
Açıklama,
Sibirya tarafından salınım gözüküyor. Azor izlanda civarlarına yükselirken, ülkemiz için de kuzey’den soğukların inmesini sağlıyor. Alçak basınç sonucunda da yağışlar geliyor. Azor ile İzlanda karşılaşınca da Avrupa ve Türkiye’ye yağışlar geliyor. Vade uzun olduğu için net bir şey söylemek zor.
Üst stratosfere bakarak mı bu sonuca vardınız ?
Mehmet hocam selamlar, Stratosfer sıcaklığı yani Pw durumunu ifade ediyor. Kısacası; Soğuk stratosferde pw güçlüdür, pozitif endeksleri işaret eder. Sıcak stratosfer ise zayıf pw soğuklar güneye sarkar. Saygılar hocam.
Stratosfer ile troposfer her zaman uyumlu değiller, eşleşme olduğunda dahi bire bir yine%100 uyum olmuyor. Özellikle geçen kışın yarısı tümüyle uyumsuzdu. Aralık ayında küçük bir stratosferik ısınma oldu, güya İzlanda alçağı zayıflaması gerekiyor, NAO hiç tepki vermedi bile.
Bence doğrudan 10 mb’a bakarak salınım yorumu yapmak doğru değil.
9 Kasım Ecmwf-Eps diyagramından kısa bir İstanbul değerlendirmesi ;
Diyagramlardan göreceğimiz üzere, bugün 850 hPa’da +9 olan izotermi değeri önümüzdeki Pazartesi’ye kadar 0 hattına inmiş olacak gibi görünüyor. Halihazırda il genelinde 16-19 derece aralığında değişen hava sıcaklığı 10-13 hattına yerleşmesi öngörülüyor. Önümüzdeki 10 günün hakim rüzgarı orta-şiddetli seviyede Poyraz olacak. Önümüzdeki 5 gün içinde il genelinde etkili bir yağış beklenmiyor. Salı gününden itibaren yerel dek yağışları ve kasvetli bir gökyüzü bizi bekliyor. ( Dekler bereketlidir, yerel kısa süreli etkili yağışlar olabilir.) Barajlar 9 Kasım itibariyle %28 değeri ile son 10 yılın en düşük seviyesinde ve barajları doluluğunu pozitife çevirecek bir yağış hala gözükmüyor. Kış ve bahar dönemini kurak geçirmemiz durumunda İstanbul’u çok zor günler bekliyor.
Sevgilerimle. 🙂
Emek verilmiş, güzel bir bilgilendirme olmuş, eline sağlık.
Bir şeyi merak ediyorum, günlerdir bazen az bazen çok yağmur yağıyor İstanbul geneline, ama barajların seviyesinde ki düşme hızı yavaşlaması gerekirken arttı neredeyse, yada ben grafiği yanlış anladım.
Bu yağan yağmurlar neden hiç bir işe yaramadı ?
Kaan’ın değerlendirmesine teşekkür ederek (eline sağlık) Hüseyin Beyin sorusuna kendi yorumumu yapayım. Uzun süredir yağış olmadığı için toprağın önce ıslanması gerekiyor. Yeterli doygunluğa ulaştıktan sonra gelen yağmurlar toprak tarafından emilmeden barajlara yönlenebilir. Son günlerdeki yağışlar muhtemelen toprağı yeteri kadar ıslatmıştır. Artık barajların yavaş yavaş dolduğunu göreceğiz.
Ozan hocam size de merhaba,
MGM’nin Ocak sıcaklık tahmini gibi bir tahmin gelecekse (burada paylaşmayayım, can sıkar), önceden bir sinyal verin lütfen 🙂
Uzun süre yağış olmamıştı Hafif yağışlarda suyun akışa geçip barajlara gidebilmesi için önce toprağın doyması lazım.
Ayrıca yağış baraj havzalarında etkili olmalı. Son günlerdeki yağışlar baraj havzalarına uğramamış olabilir.
Çok teşekkür ederim. 🙂 Doğrusu Fatih abi gerekli açıklamayı yapmış ama üstünden geçecek olursak ; Barajlarda su seviyesinin değerini arttırmak aslında tek bir nedene bağlı değildir. Barajlarda etkili olacak yağışın yanında, bu havzaya su getiren derelere de bakmak gerekiyor. Şuan baraj havzası çok kuru olduğu için ilk etapta toprak kendine yetecek suyu alacak, artışa bir sonraki etapta geçilecek.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar, elinize sağlık 🙂
Bazı hava durumu siteleri , yalan yanlış kış tahmini yapmış. Bizler Havadelisi takipçisi olarak ,bu gibi kış tahminlerine inanmak istemiyoruz. Yetkili merciden açıklama bekliyoruz. 2020/2021 kış tahminleri tam olarak ne zaman açıklanacak? Kışın başlamasına sayılı günler kaldı ,hatta Doğu Karadeniz yaylalarında başladı bile 😔
Haftaya pazartesi yayınlanacak.
Çok teşekkürler 🙏🏼
Geçen hafta aynısını ben de söyledim. Yağan yağışların işe yaramadığını, barajların %30’un altına indiğini yazdım diye bana eksi verdiler hocam. 😦
Kaan üstadım güzel bir analiz olmuş. İlerleyen günlerde Ural Dağları’nda konuşlanması beklenen yüksek basınçla beraber soğuk hava dalgasıyla ülkemizin çoğu merkezine ilk kar, hatta Trakya’daki yüksek rakımlı yerlerde de kar yağışları görülebilir.

Gfs 360. saat. Maksat moral olsun. 😀
Modeller nereden nereye geldi ya sinir bozucu
Sorma hocam hep mi böyle olur anlamıyorum. Tam seviniyoruz ertesi güncelleme her şey bozuluyor. Sanırım bu coğrafyanın kaderi bu hep sistemler zayıflıyor. Güçlenerek gelende oluyor ama çok ender.
Bugünün İstanbul Radarı

Vade uzun ama ısrarla o tarihlerde soğuk gözüküyor.
ECMWF de sistemi veriyor.
Tabikide eriyecek 🌞🌡️🔥
Tereyağı gibi hemde 🙂
Ne zaman bir şey paylaşsam, diğer güncelleme bozuluyor. Aileme sistem geliyor dediğimde hep sistemlerin fos çıktığı gibi. Bunlar tesadüf ama bu kadarı da fazla. 😀
Afganistana kadar doğuladı. Sistemi ilk almanya cıvarı indirdi doğulaya doğulaya afganistanı buldu.
Ama bu yıldan çok ümitliyim. Sibirya bu yıl daha sağlam görünüyor. Enaz 3 sistemin sibirya üzerinden geleceğini düşünüyorum. Kasımın 2. Yarısı bol aksiyon gelecek inşallah.
Tek güncellemeye atlamamak lazım 🙂
ECM de vermiş ama GFS kadar değil
Gökkuşağı. 🙂
https://www.iski.istanbul/web/tr-TR/baraj-doluluk-oranlari
İstanbul’da baraj doluluk oranı %30’un altına düştü hala doğru dürüst bir yağmurlu sistem gelmedi. Hep bölgesel yada günü birlik yağmurlar yağıyor bunların barajlara bir etkisi olmadı tabloya göre.
Gözler geri sayımda… Havadelisi ekibinin 2020-2021 kış tahminini iple çekiyoruz. 🙂
Havadelisi ekibi ne zaman paylaşacak? Soğuklar kapıda artık sabredemiyoruz 😁
Kuzeyden gelen yağış şu an virga şeklinde gerçekleşiyor.
https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2020/11/brsmax15.jpg?resize=892%2C892
Konya merkezden görünen takkeli dağa mevsimin ilk karı düştü.
Hayır kar yağmış olamaz. O sadece güneş ışığı.
Evet arkadaşım doğru. Bir göz yanılması oldu 🙂 o beyazlık gidinceye kadar kar sandım. Ciddi de bir soğuk vardı. Kar görememekten serap görmeye başladım🤦🏻♂️😁
Deniz üzerinde bir mini kütle oluştu bile. Sesi de geliyor. Çok özlemişim.

Bu da muhteşem, kusursuz 😀

2 gündür, Adana yumurtalık – Karataş – Belen hattında şimşek fırtınaları dinmedi. Mersinden çok rahat gözlemleniyor yüksek rakımda olduğumuz için. Bulutlar gerçekten devasa büyüklükte. O cb bulutlarının altında olmak istemezdim. 🙄 ⚡☄️🌩️
İklim değişikliği: Grönland’da 2019’da rekor düzeyde buzul eridi
532 GIGATON BUZ KAYBEDİLDİ
Grace ve Grace-FO uydularından elde edilen veriler ile iklim modellemeleri kullanılarak yapılan incelemede uzmanlar tam bir yıl içerisinde Grönland’ın 532 gigaton buz kaybettiği sonucuna vardı. Bu rakamlar, 2012’den bu yana çok büyük bir artış olduğuna işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu kaybın deniz seviyesinin 1.5mm yükselmesine denk olduğunu belirtiliyor. Bu da bir yıl içinde ortalama %40 artış anlamına geliyor.
Danimarkalı iklim bilimci Martin Stendel’in hesaplamasına göre 2019 yılındaki buzul kayıpları, tüm Britanya’yı 2,5 metre derinliğinde erimiş suyla kaplayacak kadar büyük.
Araştırmacılar hem geçen yılı hem de 2012’yi ‘bloke edici’ olayların yaşandığı yıllar olarak tanımlıyor. Bunun anlamı, jet akımındaki kesintiler nedeniyle yüksek basınçlı hava sistemleri Grönland üzerinde sıkışıyor bu da erimeyi artırıyor.
Almanya Bremerhaven’deki Alfred Wegener Enstitüsü’nden Dr. Ingo Sasgen yaşanan erimelerle ilgili şu yorumu yapıyor:
“Grönland’da giderek daha çok olağandışı erimelerin yaşandığı bir alana girmiş görünüyoruz. 2019 veya 2012’de yaşananların tekrarlanması bekleniyor. Bu kadar güçlü erimelerin yaşanmasıyla, geri tepki mekanizmaları açısından buzun nasıl davranacağını henüz net olarak bilmiyoruz.
“Belki de bizim farkında olmadığımız bir geri tepkisi vardır veya belki de şimdi modellemelerde mükemmel bir şekilde göremediğimiz bir tepki vardır. Bu bazı sürprizler de getirebilir.”
Yazının devamını merak edenler için; https://www.mynet.com/iklim-degisikligi-gronlandda-2019da-rekor-duzeyde-buzul-eridi-110106634938
Ankara’dan Mersin’e taşındım. Artık Doğu Akdeniz’deki yağışlı sistemleri yerinde görebileceğim. İlk yağışlar nihayet göründü modellerde. Gerçi Mersin biraz sınırda ama Adana ve çevresi bol yağış alacak gibi görünüyor. Umarım Mersin için de en bol yağışlı senaryo gerçekleşir.
Ben de Mersin de ikamet ediyorum. Hoşgeldin 🙂
Teşekkürler. Hoş bulduk 🙂
Hayırlı olsun hocam.
Çok teşekkür ederim.
29 Ekim Boğaziçi ve radar görüntüsüyle beraber time-lapse. Sabah karayelin anlık dalışı güzel bir görüntü oluşturmuş 🙂
https://www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweather-2020-2021-asia-winter-forecast/832759
Accuweather falan kumda oynasın, tek gerçek havadelisi.com kış tahmini 😀
İzmirli arkadaşlara geçmiş olsun, 6.6 büyüklüğünde deprem olmuş.
Yağışa bakın. 😀 Sabırsızlıkla bekliyorum umarım fos çıkmaz.
Umarım fos çıkar ya.😁 Doğu akdenizde 6 aydır yağmur yok ıstanbula bak her hafta aksiyon.😟😟😟
Fos çıktı.
Bugünkü aksiyondan sonra yarın üst seviyedeki soğuk girişine bağlı olarak kuzeyde ve Anadolu Yakası daha fazla olmak üzere aksiyon var. Hatta kütleler yarın sabah Karadeniz açıklarında dönebilir, gözümüz var 😀



Çok kuvvetli yağmur yağmur yağıyor. Mor kütle varmış gibi şelalenin altındaymışım gibi göz gözü görmüyor Fındıkzade’de.
Bir süredir mobilden siteye girdiğimde wordpress hesabına giriyorum ancak yinede giriş yapmamış görünüyorum aynı sorunu yaşayan kimse var mı?
sorun ilk safaride oldu chrome a geçtim sonra onda oldu mozillaya geçtim onda da oldu. Sizce neden olabilir?
Aynı sorun ben de 1 seneye yakındır var. İphone safariden hesabıma giriş yapıyorum ama girmiyor. Şifre ve kullanıcı hatası filan değil, onları sorunsuz kabul ediyor ama yorum yazma kısmına geliyorum giriş yapın uyarısı çıkıyor. Ben de mecbur pc den giriyorum siteye.
Bu sorunu çözdüm safari ayarlarindan gizlilik ve guvenlik siteler arasi gezinme takibini engelleme
Mozillayı bir an Godzilla okudum, dedim acabamı ama Mozilla yazıyormuş 😂😂
WordPress uygulamasından giriş yapıp havadelisi sayfasını bulup sağ üstteki butona basıp sayfayı ziyaret ete basınca şu anda ios’tan yorum yazabildim.
Bende 2 yıl önce şifremi degistirmedigim halde giriş yapamadım. Yeni kayıt olusturdum öyle giriş yapıyorum.
Evet bu şekilde oluyor ancak önceden normal şekilde girebiliyordum safari de baslayan sorun zamanla chrome ve mozillada da oldu ne yazikki
Şu bu yorumu dedigin şekilde atiyorum tabi bu siteye giriste zamam kaybi anlamina geliyor
Uygulamayı indirdim telefona, uygulama üzerinden yazılıyor ama dediğin gibi uğraştırıyor. Ne güzel tarayıcıdan girip yazıyorduk.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.
Büyük tehlike: Donmuş haldeki metan yatakları çözünmeye başladı!
Kuzey Kutbu’ndaki yamaç çökeltilerinde, hidratlar olarak bilinen büyük miktarda donmuş metan ie birilikte çeşitli gazlar bulunuyor. Bununla birlikte, metan, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir ısıtma etkisine sahip ve bu da onu sera gazlarının en tehlikelisi haline getiriyor. ABD Jeoloji Araştırmaları kurumu, daha önce Kuzey Kutbu’ndaki hidrat istikrarsızlaşmasını ani iklim değişikliği için en ciddi dört tehlikeden biri olarak listelemişti.
Uluslararası araştırma ekibi tarafından yapılan çalışmada, Rus araştırma gemisi “Akademik Keldysh” ile yola koyulan ekip, hidratların bir kısmının suda çözündüğünü ve yüzeydeki metan seviyelerinin normalde beklenenden çok daha yüksek olduğunu keşfetti.
OLMASI GEREKENDEN 400 KAT DAHA YÜKSEK
Araştırmacılar, ayrıca metanın atmosfere yayıldığını da ifade etti. Laptev Denizi’nin yüzeyinden 350 metre derinliğine kadar olan kısmında llitre başına bin 600 nanomole oranında metan konsantrosyo
Devamı ve kaynak: https://www.mynet.com/buyuk-tehlike-donmus-haldeki-metan-yataklari-cozunmeye-basladi-110106631789
Hatay iskenderunda tekrar büyük bir yangın çıktı. Bu doğa, yangın çıksın diye şartları mı zorluyor ne?(!)
Zaten yanmayan 2, 3 ağaç kaldı. Onlara göz diktiler.🤦🏻♂️
Yorumunuzdaki ünlemi bir önceki tartışmamıza istinaden yorumlayıp, kendimi açıklamak isterim. Daha önceki yorumumda bu yangınların %100 ihtimalle doğal olarak geliştiğini, insan faktörü olamayacağını söylemedim. Bu seneki hava şartları gözönüne alındığında bunun bir olasılık olduğunu söyledim sadece. Zira dün de İskenderun’da 35 derecelik hava sıcaklığına %20 nem oranı ve 50-60 km hızla esen rüzgar eşlik etti. (27 Ekim’den bahsediyoruz hala!)
Vurgulamaya çalıştığım şey, bu yangınları çıkarmaya çalışan kişiler varsa, küresel ısınmanın onların işlerini çok ama çok kolaylaştırdığı ve bu kötü niyetli insanlarla veya örgütlerle beraber küresel ısınmanın da bir tehdit olduğunu kabul edip, bu olayı her iki açıdan ele almanın gerekliliği.
Dostum küresel ısınmayı
Türkiyede kimse yabana atmıyor artık.
Okula gitmeyen biri, bu konularla alakalı 1 defa olsun, bilgi sahibi olmayan insanlar bile iklimin ne denli değiştine bizzat kendileri şahit oluyor. Haber gündemlerinde haftada enaz 1 haber küresel ısınma ile ilgili.
Evet küresel ısınma, orman yangınlarını dolaylı yönden etkiliyor, otları sarartıyor, iklimi daha kurulaştırıyor, toprak aylarca kuruyor çatlıyor. herşey bir kıvılcımın ateşlenmesine bakıyor. Ama doğal olarak insan etkisinin dolaylı ve doğrudan etkisi olmadığı sürece türkiyede orman yangını çıkması zor hatta çok zor. Çünkü ogm verilerince çıkan yangınlar hep insan kaynaklı, doğaya bırakılan bir cam şişesi, dökülen kimyasallar atılan izmaritler yakılan ateşler atılan petro kimya ürünleri,poşetler yapılan piknikler. Fön rüzgarlarının ormanları yakıcı etkisini bilmeyen yoktur. Türkiyede bu etki en fazla anamur alanya arasındaymış. Coğrafya derslerinde Antalya diye direkt olarak bahsetselerde dağların kıyıya en dik uzandığı ve yükseltinin fazla olduğu ormanlı bir kesimdir alanya-anamur arası. Yılda kaç kez yangın çıkıyor desek bazı yıllarda yangın bile çıkmıyor, taşeli platosu dediğimiz yerde insan etkiside çok az. Ben yıllardır alanyadayım tek orman yangını görmedim burada, yani kasti ve hataen yakılmadığı müddetçe zor yangın dostum…
Pkk’lı teroristler yakıyor.