ENKA-Balmumcu (İstanbul) Kaydındaki En Soğuk Aralık-Ocak!


12-1-svg

Doğalgaz faturalarından zaten anlamışsınızdır ama ölçüm verileri ile de teyit edelim: İstanbul son 20 yılın ortalamada en soğuk aralık-ocak aylarını yaşıyor (ENKA-Balmumcu kaydındaki en soğuk aralık-ocak ortalaması). Bu, muhtemelen son 100 yılın da en soğuk birkaç aralık-ocağından bir tanesidir. Son 20 yıldaki en soğuk aralık-ocak rekoru 2002 yılına ait idi (aralık ayları önceki yıllara ait olmak üzere). Bu yılın 1 Aralık – 25 Ocak arası soğuk bakımından 2002 senesini de geride bıraktı. Ocak ayının son günlerinde ölçülecek sıcaklıklar bu istatistiklerde önemli bir değişime yol açmayacaktır.

Sadece ocak aylarına baktığımızda ise, yaşadığımız bu ocak ayının son 20 yıldaki 2. en soğuk ocak olduğunu görüyoruz. Balmumcu kaydındaki (1996’dan bu yana) en soğuk ocak 2.8 derece ile 2000 yılında, 3.7 derecelik 2017 ise 3.8 derecelik 1996 ile çekişiyor, hangisinin 2. geleceğini göreceğiz.

İlginç bir not olarak, son yıllarda kış başlangıçlarında bir soğuma eğilimi göze çarparken şubat aylarında ısınma söz konusu (https://goo.gl/6kMyfN).

Reklam

ENKA-Balmumcu (İstanbul) Kaydındaki En Soğuk Aralık-Ocak!” üzerine 9 düşünce

  1. Acıların Çocuğu - Ankara 900 m.

    Sitede yorum yazan bazı arkadaşlar soğuk sistem alma konusunda çok istekli de olsa en azından benim ve bence daha birçok “hava” delisinin asıl derdi yağışlı bir dönem geçirmek. Ortada toprağa inen su olmadıktan sonra gece ayazıyla sabah buzuyla cebelleşmenin bir tadı kalmıyor…

    Bu arada bunları, bu başlığı ya da vakanın nadirliğini kötülemek/küçümsemek adına yazmadım. Sıradışı bir dönem yaşandığı muhakkak, bunu zahmet edip tarihsel verilerle ve istatistiklerle bezeyip paylaşanlara teşekkür etmek de boynumuzun borcu.

    Cevapla
  2. serdarg (4.Levent-İst/100 mt)

    Ozan Hocam, 2017 sıcaklık kategorisinde efsaneye doğru hızlıca yol alıyor. Grafiğe baktığımda (ham verileri değer olarak göremediğimden) 20 Yıllık verinin, 10 Yıl Ortalamanın üstünde, 10 Yıl Ortalamanın altında gerçekleşmiş görünüyor. Mühendislik seviyesinde teknik bilgi için forumun şurasına bakabilirsiniz.

    tayanc1998.pdf erişimi için tıklayın

    Burda ayrıca godzilla ile daha önceki efsane sistemler karşılaştırıldı. Bende çok teknik olmasada bazı objektif kriterler üzerinden birşeyler karalamak isterim. Efsane deyince akla ilk gelen 1987 ile Godzilla’yı karşılatıralım. (tabiki istanbul için)

    Etki Süresi:
    1987 , 4 Martın ilk saatlerinde (gece 02:00 gibi) başlayıp 14 Mart’ta son bulmuştu. Yani 10 günlük performans sergilemişti.
    Godzilla ise, 6 Ocak’ta Öğleden sonra 16:00 gibi giriş yapıp, 10 Ocak Öğlen son bulmuştu. 4 günlük bir performanstan bahsedebiliriz.
    Skor;
    1987 :1 & Godzilla:0

    Giriş:
    Godzilla’nın bizi en çok girişi hayrete düşürmüştü. Balmumcu grafiği kimsenin gözü önünden gitmiyordur sanırım. 1-2 saatteki ısı düşüşü gerçekten nefisti.

    1987 ise Akşam üzeri, 10 C üzerinde olan sıcaklık sabah saatlerinde eksili değerlere inmişti ama gece 02:00’den itibaren kar yağmaya başladığına göre Godzilla ile başa güreşecek bir giriş performansı olduğunu söyleyebiliriz.
    Skor;
    1987:2 & Godzilla:1

    Performans:
    Burda sistemlerin kaç dalga ile etkilediğine bakalım. 1987 ‘nin karizmasını çizmenin en zor olduğu kısma geldik. 3 Dalga halinde şehre çullanmıştı. Her dalgada 24-48 saat arasında bir performans sergilemişti. Ayrıca 1987 ‘nin ilk sisteminin , AB merkezinin daha derin olduğunu (980 Mb) geçmiş verilerden görüyoruz. Rüzgar efsaneydi. Kar kalınlığı ise; ilk sisteminin sonunda (48 saat sonunda) bir çok yerde 1 mt’ye yaklaşmıştı.
    Godzilla ise; bildiğiniz üzere her biri 36 saati aşmayan 2 dalga halinde gelmişti. Kar kalınlığı
    2. dalganın geldiği 9 Ocak sabahından, akşamına acaba 1987 ‘i egalemi ettik algısı oluşturacak boyuta geldi.
    Skor:
    1987:3 & Godzilla:1

    Hayata etkisi:
    Okulların tatil süresine bakalım, 1987’de toplam 8 Okul günü tatil olurken, Godzillada sadece 3 Okul günü tatil oldu.
    Skor:
    1987:4 & Godzilla:1

    Sonuç olarak; Tecrübeli rakibini zorlayan ama sadece şeref sayısıyla yetinen godzillayı alkışlarla uğurluyoruz ama grubunu 2.olarak tamamladığınıda belirtelim.

    Cevapla
    1. Havadelisi (Acıbadem/Kadıköy-İST, 60m) Yazıyı Yazan

      Hayır o son senelerdeki bir rastlantı da olabilir.

      Aralık-ocak ortalamasının şubatla olan korelasyonu, hem aralık-ocak arasındaki hem de ocak-şubat arasındaki korelasyonlardan yüksek. Dolayısıyla Şubat’ın soğuk geçme ihtimali de fazla.

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s