Son 50 Yılın En…


uzmanlar_uyardikavurucu_sicaklar_geliyor_h5028

DİKKAT!

“Küresel ısınma” demek, dünyanın her noktası her sene bir önceki sene olduğundan daha sıcak olacak demek DEĞİLDİR.

Bölgesel olarak görülen ve birkaç günden birkaç haftaya kadar çeşitli süreler boyunca devam eden normalden sıcak (veya soğuk) havalar; her şeyden önce, iklimin DOĞAL değişkenliğine ve hava şartlarını belirleyen basınç dağılımlarına bağlıdır.

Yani: Avrupa’nın orta ve doğusunda yüksek basınçlar hakimse Türkiye’nin olduğu yerde rüzgarlar genellikle kuzeyden eseceğinden, sıcaklıklar uzun dönemli ortalamaların (yani mevsim normallerinin) altında kalır. Tam tersi durumda (Avrupa’daki alçak basınç hakimiyetinde) ise normalden ılık-sıcak günler yaşarız. Mevsim hangisi olursa olsun; bazı yıllarda Avrupa’da alçak basınçlar çokken, bazılarında yüksek basınçlar çoktur. Buna havanın/iklimin doğal değişkenliği denir.

Örneğin: Geçen yıl Haziran ayında yaz bir türlü gelmek bilmemişti. Bu sene de bahar çok erken geldi. İkisinin de sebebi “doğal değişkenlik”tir.

Küresel ısınma ise, dünyanın ORTALAMA sıcaklığının artması, yani küresel TOPLAM ısı enerjisinin yükselmesi demektir. Düz mantıkla düşünürseniz, eğer dünyadaki toplam ısı miktarı yüksekse bundan sizin payınıza düşen miktar da yükselecek demektir. Dolayısıyla, UYGUN BASINÇ DAĞILIMI oluştuğunda normalin üzerinde ölçülecek sıcaklıkların, küresel ısınmanın yardımıyla rekor seviyeleri zorlaması KOLAYLAŞIR. Bunu sayısal olarak ifade etmek kolay veya doğru olmasa da şu şekilde bir örnek verebiliriz: Hava sıcaklıkları herhangi bir nokta için “doğal değişkenlik” ile mevsim normallerinin 5-6 derece üzerinde seyrediyorsa, 1-3 derece de “küresel ısınma” katkı yapar ve normalden fark 6-9 dereceye çıkar (bu hesap herhangi bir bilimsel analize dayanmamaktadır, bu yoruma konunun anlaşılması için eklenmiştir).

Sonuç olarak, “küresel ısınma” herhangi bir bölge için yalnız kendi marifetiyle rekor sıcaklıkta bir yaza neden OLAMAZ. Hava/iklim şartlarının doğal değişkenliği nedeniyle, dünyanın ORTALAMA sıcaklığı çok yüksekken bile gayet normal, hatta püfür püfür bir yaz geçirebiliriz. Dolayısıyla şimdiden, herhangi bir yönteme dayanmaksızın, sadece “küresel ısınma”yı sebep ve etken göstererek “kavurucu, rekor sıcak” bir yaz geçireceğiz demenin herhangi bir bilimsel veya haber değeri bulunmamaktadır.

Fakat eğer, basınç dağılımlarından ötürü sıcak bir yaz geçirecek olursak, evet, küresel ısınmanın katkısından dolayı uzun süreli / aşırı veya rekor sıcaklara maruz kalabiliriz.

Serin bir yaz geçirmenizi dileriz.

Reklam

Son 50 Yılın En…” üzerine 3 düşünce

  1. izmirdehava (Konak, 3-5 m)

    Ortalamaların artışında şehirsel ısınmanın da payı çok yüksek.
    Mesela İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün kurulmuş olduğu tepe eskiden yaz aylarında püfür püfür imbat alabilen daha kırsal bölgede bir tepe iken, sahile set çeken ve etrafı saran apartmanlardan sonra imbat istasyona eskisi gibi serin ulaşamamaya başladı.
    Aynı zamanda zaten odukça sığ bir su kütlesi olan İzmir Körfezi’ni de evsel atık sularımızla bolca ısıtıp her yaz Ege açıklarına nazaran 2-3 derece daha sıcak olmasına sebep olurken, İzmir için artan ortalamaların küresel değil şehirsel olduğunu da unutmamak lazım.
    Dünya’nın bir çok kentinde de yıllardır mevcut meteoroloji istasyonları da benzer ısı adalarından çok etkilenip, küresel ısınmanın da gerçekte olduğundan çok daha yüksek ölçülmesine neden oluyorlar artık.

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s