Bir Ozan Mert Göktürk & Erdem Erdoğan ortak raporudur.
Yazı güncellenmiştir.
——————
Şu aşağıda gösterilen kütle (Salı gününe ait), Demirköy’de metrekareye sadece 10 dakikada 5,8 kg yağmur bırakmış (resim için HavaTrakya‘ya çok teşekkürler).
10 dakikada 5,8 kg bırakan kütle, 1 saatte yaklaşık 35, 1 günde de 835 kg yağış bırakır… Bu miktar İstanbul’un güney istasyonlarının yıllık yağışından fazla!
Yazının gerisini de okuyun diye abartıyoruz elbette… Bu tip yağışlar aynı şiddette gün boyu devam etmeyeceği için düşen miktarlar da böyle aşırı değerlere ulaşmaz… Fakat yine de, önümüzdeki 4-5 günde Karadeniz’den gelen yağmur bulutlarının en kallavileri sizin semte denk geldiğinde yağmurun ne şiddette yağacağını, yukarıdaki hesaptan iyi kötü çıkarabilirsiniz.
Perşembe en fazla olmak üzere; İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak illeriyle Balıkesir’in kuzey kısımları, Tekirdağ ve Kırklareli’nin Karadeniz’e yakın yerlerinde önümüzdeki 3-4 gün yer yer kuvvetli sonbahar yağışları var… Ülkenin batı yarısının iç kesimleri de, bu saydıklarımız kadar olmasa da yağmurdan nasiplenecek (özellikle Çarşamba günü). Doğu Karadeniz’den söz etmiyoruz bile, oraların en yağmurlu mevsimi başladı, Cuma-Cumartesi de oralar coşar.
Genel yağış dağılımına baktığımızda aslan payı Rize-Artvin arası kıyı şeridinin olacak gibi görünüyor. Batıda ise halen sıcak olan Karadeniz ve Marmara Denizi’nin çifte kavrulmuş etkisiyle Bandırma dikkat çekiyor.
Deniz etkisiyle güçlenen yağışları çözmekte iyi olan bazı sınırlı alan modelleri, Perşembe günü için İstanbul çevresine çok kuvvetli yağışlar öngörüyor. Bugün güncellenen Yunan SKIRON ve MM5 modelleri bu yağışların Saray-Tekirdağ-Bandırma arasını hedef alacağını söylese de, bu yağışın en çok nereyi etkileyeceğini ancak günü geldiğinde görebileceğiz.
Eski SKIRON çalıştırmalarından birinde de yağışın en şiddetli kısmı İstanbul’a veriliyordu, bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.
Yukarı seviyelerdeki hatırı sayılır miktardaki soğuma sayesinde, denizlerden buharlaşma çok fazla olacak, bu da aynı oranda düşecek yağışın miktarını artıracaktır. Karadeniz buhar olup yağdığında ise, deniz suyu sıcaklıkları Batı Karadeniz’de 4 günde yaklaşık olarak 1-3 derece arasında soğuyacak.
Perşembe ve Cuma günleri yağış ve bulutlulukla birlikte gündüz sıcaklıkları yurt genelinde normallerin 4 ila 8 derece altında kalacak, sonbaharı hissedeceğiz.
Gidişatı lütfen bu başlık altına yapılacak yorumlardan takip edin… Kendinize de dikkat edin.
Silivri istasyonu probleminin nedeni anlaşıldı arkadaşlar.
Benim internetten çektiğim ve harita üzerinde gösterdiğim verilerde istasyon koordinatlarının hepsi doğru değil. Yanlış olduğunu tespit edebildiklerimi düzeltiyorum. Tuzlalı Semih sağ olsun, tüm istasyonların bilgilerini gösteren excel dosyasına ulaşmış 🙂 Bana da yolladı. “Silivri” denen ama bu tip sistemlerde Silivri ile alakası olmayan istasyonun yeri aslında Büyükkılıçlı köyü yakınlarında. Rakımı da 195 metre. Tengizman haklı. Silivri’de yağmur çok az yağdı, ama az kuzeyinde kıyamet kopmuş.
Büyükkılıçlı istasyonuna Silivri adını veren dahi MGM karar vericilerine de tebriklerimizi iletiyoruz. Adamların her şeyi bir alem. “Üsküdar” diye istasyon isimleri de var, bilmem ne kadar yukarıda olan. Lan oğlum Üsküdar deniz kenarındadır!
Üsküdar denen istasyon Üsküdar’ın kuzeyinde (merkezle alakasız değerler gösterir Boğaz’dan dolayı), Ümraniye denen istasyon 190 metre rakımda orman içinde. Bunlar daha bir şey değil. Türkiye genelinde, istasyon adı ilçenin adını almış fakat ilçeyle uzaktan yakından alakası olmayan o kadar çok yer var ki! En yakınımızda bulunan örneği Silivri. Sanki Silivri merkeze yakın hiç yer yok, sen git 200 metre dağa istasyon kur 🙂
Ama MGM yağış konusunda en iyi referans kaynağı. Hem çok profesyonel ekipmanları… Hocam darılma lütfen. Yapmışsın böyle güzel orta, gelişine vuracağım elbette. Hele kalede Santiago varken. 🙂
Siz yine golünüzü atın ama, cihazları MGM üretmiyor; bu yüzden de veriler iletilebildiği müddetçe en güvenilir olanlar yine MGM’den gelenler diye düşünüyorum, en azından ümit ediyorum.
Cihazlarda bir sıkıntı yok ki, cihaz üretimini Mgm yapmıyor, ithal ediyor. Burada Mgm’ye kızdığımız nokta veri iletimindeki aksaklıklar. Yoksa istasyonlara sınıfının en iyi diyebiliriz. Diğer nokta da özel istasyonlarla Mgm istasyonları arasında hassas değerler oluşturabilecek farklar var. Mesela özel istasyonların çoğunda dandik ve güneşten etkilenen radyasyon siperleri varken Mgm’de sıcaklık ölçümü kurallar nedeniyle Stevenson kutusunun içerisinde son derece güvenilir yapılmaktadır. Yine kar yağışı değerlerinde özel istasyonlar yağış göstermezken Mgm’de plüviyometrede bulunan özel cihaz sayesinde kar yağışı normal yağış cinsinden hesaplanıp gösterilir.
Şu blogu takip eden herkesin gıpta ile izlediği hava olaylarının gerçekleştiği Edremit Körfezi’nin kuzey kıyısında ilaç için tek bir istasyonu bile yok adamların…
Ovit Dağı
http://www.haber53.com/ovit-dagi-na-mevsimin-ilk-kari-yagdi_sf0_3330.html
Bu yağış Ankara’ya ya da İstanbul’a düşseydi yapılacak gürültüyü düşünemiyorum 2 sayfa yazı olurdu 🙂
Biz sessiz sessiz alırız yağışımızı.
14 yıl Marmaris’te yaşamış benim gibi birisi için bunlar ahmak ıslatan yağmurları. 🙂 Normal bir kış mevsiminde yılda 2 – 3 kez 100 kg üstü, 10 yılda bir de 200 – 400 kg arası ekstrem yağışı 1 günde alabilen bir yer Marmaris. Yılın 365 günü yağış alma potansiyeline sahip Rize ile karşılaştırıldığında birkaç aya sıkışan dönemde çok ağır yağış alabilen Marmaris bu konuda eşsiz.
Ama ne sıcak yapar orası yazın, oooof of. 😦
Rize’deki ekstrem yağışlar Marmaris gibi 20 saat filan sürse sonuçlarını düşünemiyorum. 500-700 kg/m²’yi rahat geçer.
Yazın 100 mm bizim için normal bir durum kış yağışlarına bağlı değiliz.
İyidere Fidanlık istasyonu 124 mm olmuş. Devamı da var gibi.. İnşallah sorun yaşanmaz.
Çok fena bir yağış. 135 oldu 24 saatlik. 1 saatlik 42 mm şu an.
İstanbul’da Salı-Cuma arası gerçekleşen yağışların 34 istasyona yansıması aşağıdaki gibi gerçekleşti.
İstanbul’da 100 mm’yi geçen 2 istasyon var. Bunlar Çatalca ve Kilyos istasyonları. 50 mm üzerinde ise tam 10 istasyon var. Anadolu Yakası’nda 40 mm’nin üzerinde istasyon yok. Anadolu Yakası’nda en fazla yağış alan istasyonların kuzey bölgeler ile Kadıköy-Üsküdar civarı olduğu anlaşılıyor. Avrupa Yakası’nda ise Büyükçekmece Gölü ve güneydoğu bölgelerde yer alan istasyonlar en az yağış alan istasyonlar oldu.
Özellikle Kilyos’tan Florya’ya uzanan ve sürekli olan yağış hattı o bölgeler arasında kalan istasyonların da birbirlerine yakın bir rakama ulaşmasında etkendi.
Sistemden önce istasyonlar arasında ciddi farklar olabileceğini belirtmiştim. İstasyonların geneli arasında aşırı farklar olmasa da bazı birbirine yakın istasyonlar arasında hatırısayılır miktarlarda yağış farklılıkları var.
En dramatik fark Kilyos ile hemen karşısındaki Anadolu Feneri arasında 89.9 mm olarak gerçekleşti. Akom-Balmumcu, Florya-Ataköy, Eskice-Hadımköy ise yine birbirine yakın ve aralarında ciddi yağış farklılığı olan istasyonlar oldular.Sabiha Gökçen, Şaşkınbakkal ve Kılıçlı istasyonları ise çift haneli yağış değerlerine dahi ulaşamadı.
Sonuç olarak bu sistem İstanbul açısından beklentilerin biraz altında gerçekleşti. Beklentilere en fazla yaklaşan, hatta beklentileri yakalayan bölge Avrupa Yakası’nın kuzey ve kuzeybatı kesimleri oldu. Hayalkırıklığı ise Anadolu Yakası’ndan geldi.
Şimdi önümüzde bir sistem daha var, ancak bu sistem değişime açık, bu şekilde gelirse kısa süreli ancak bol aksiyonlu, heyecanlı anlar yaşamamıza sebep olacak bir sistem olur. Şahsi fikrim sistemin bu şekilde ineceği ve İstanbul’da bazı istasyonlarda kısa sürede 30-40 mm yağış yapabileceği şeklinde.
Ha bir de bu sene içimde hiç olmayan bir his var. Evet bu iş hislerle olmaz ve biri bu şekilde bir paylaşım yapsa belki kızardım ancak bunu paylaşmak istiyorum. İçimde bir his bu sene İstanbul’da müthiş kış koşulları yaşayacağımızı söylüyor, hayırlısı 🙂 Son olarak bu diyagram da burada dursun, Buffalo değil İstanbul 🙂
Commandouz, çok teşekkürler,eline sağlık. Çok yakın istasyonlar arasında bu denli farklar olması, yağış ölçümlerinin gerçekten tam olarak sağlıklı yapılıp yapılmadığı şüphesini de uyandırıyor. Özellikle Anadolufeneri gibi yeni kurulan istasyonlardan şüpheliyim. İlk cephe sisteminde test etmiş oluruz.
Radardan takip ettiğim kadarıyla kütleler o bölgeyi hep sıyırdı, ancak dediğin gibi bir de cephe sisteminde test etmekte fayda var.
Çok güzel yazı. ❤
Süpersin!
Sistem Doğu Akdeniz’de epey verimli oldu. Gözünü sevdiğim MGM en sonunda Adana’nın haftalık toplam yağışını gösterebiliyor. 😀
Eylül’ün ilk günlerinde Kozan ve Osmaniye çevresi bir miktar yağış almıştı zaten. Bu sistemde ise Adana şehri ve çevresi, Karaisalı, Karataş, Yumurtalık ve İskenderun çevresinin yüzü güldü. Adana’nın (Şakirpaşa Havaalanı istasyonu’nun) son bir haftalık yağış toplamı (32 mm) bu öğledensonra düşen yağışın da yarın ilave edilmesiyle beraber, uzun yıllar Eylül ortalamasının (14 mm) 3 katına yaklaşacak.
Halihazırda;
Karaisalı: 91 mm
İmamoğlu: 62 mm
Adana Met. Bölge Müd.(Adana merkez): 56 mm
Sarıçam (Adana merkez): 54 mm
Çamlıyayla/Mersin: 44 mm
İncirlik: 35 mm
İskenderun/Hatay: 33 mm
Şakirpaşa Havaalanı(Adana merkez): 32 mm
Yumurtalık: 29 mm
Dörtyol/Hatay: 28 mm
Düziçi/Osmaniye: 25 mm
Çukurova(Adana merkez): 25 mm
Pozantı: 24 mm
Karataş: 23 mm
Bahçe/Osmaniye: 22 mm yağış aldı.
Maalesef Haziran ayındaki yağışların tersine Çukurova ilçesi bu sefer merkezde en az yağış alan yer oldu. Beni pek de tatmin etmemişti zaten dün etkili olan yağış. Kısmet artık. Ama Bölge Müdürlüğü istasyonu iyi yağış almış.
Dün İncirlik’e düşen 21 mm (Weatheronline’dan öğrendim) bu sabahki MGM tablosunda nedense yoktu. 😦 Adana Bölge’ye kaç mm düştüğü de yazmıyordu.
Hala yazmıyor. Adamların yaptığı işin hiçbir sürekliliği yok.
Bu arada Karaisalı 1 haftada 110 kg yağış almış.
Karaisalı da Adana’nın Rize’si gibi bir şey. 🙂 Rakımı 200 metre civarında, hemen arkasında 2000 metrelik dağlar yükseliyor. Orografik etkiye de, denizden fazlasıyla uzak olduğu için konveksiyona da çok daha müsait Adana’dan. Yıllık yağış toplamı 1000 mm civarında olmalı. Eskiden bir yerlerde bulmuştum verilerini ama şimdi arasam da bulamıyorum.
Mersin’e şu an fena yagmur yagiyor.
Kaynak: http://web.itu.edu.tr/climate/hava_en_yeni/
Eyüp 0 çekmiş. Yersen 🙂
Santi, Silivri verileri tamamen yanlış. Salı günü sabah 10’dan aksam 16:00’ya kadar Silivri merkezdeydim ve tek damla yağış yoktu, aksine aşırı sıcak ve bunaltıcı bir gündü. Keza Selimpaşa da aynı şekilde idi. Çarşamba günü de bu kadar yağış olduğunu sanmıyorum. Perşembe değerleri doğru sadece.
Çarşamba tüm kütleler o tarafa aktı diye hatırlıyorum abi, ama tabii nereden bileceğiz belki de yanlıştır hakikaten.
Yok Ozan.Salı günü tamamen yanlış.Hatta bulut bile yoktu neredeyse.Diğer forumda yazmıştım hatta.İşyerindekiler hani yağmur yağacaktı diye soruyorlardı.Salı günü yağış yoktu.Çarşamba günü akşam 19:00’da işten çıkana kadar da yağış yoktu.Perşembe sabahı işe geldiğimde Silivri’de oturanlara sordum,sadece gece bir ara yağdığını söylediler o kadar.Perşembe tahmini doğrudur sadece.
Valla benim hatırladığım kadarıyla bir ara radardaki sarı kütleler o bölgeye aktı durdu, eğer miktar doğruysa o sırada düşmüştür.
Ben Salı günü Silivri’de sabah 08:00 akşam 20:00 arası herhangi bir yağışa şahit olmadım.Silivri’de oturan iş arkadaşlarım da bir yağış olduğunu belirtmediler o gün için.Çarşamba 08:00 19:00 arası yine yağış olmadı. Çarşamba iş çıkışı Büyükçekmece’de yağışı yakaladık ve eve gidene kadar devam etti.
Uyudukları için görmemiş olmasınlar? Weatheronline’dan Çarşamba 01:00-08:00 arasının uydu görüntüsüne bakın. Yukardan Silivri’ye bir kütle iniyor.
Silivri istasyonu Silivri merkezine çok uzak. 200 metre gibi bir rakımda, Çatalca radar gibi bir bölgede.
Ankara şu son sistemde sessiz sedasız 25 kg yağış aldı. Yıllık yağışı daha şimdiden 550 kg’yi geçti bile. Ama bir tek mesaj atılmamış. İstanbul erkanı ise sanki ilk defa yağış görmüşçesine sayfayı mesaja boğmuş.. 🙂
Ankaralı olgun olur zaten 🙂
Ben sistemi yeni açıyorum. Bakalım Rize ne yapacak 😀
Dün süperhücre 30-50 kg/m² bıraktı ama dişimizin kovuğunu doldurmaz.
İstanbul’da yaşıyorsun ama sistemi yeni açıyorsun, seninki de güzel kafalar yani. Bari konumunu da Rize yap. 😀
550 kilogramı geçtiğine dair kaynak?
Keçiören toplamda 388 kilogram görünüyor. Kaynağınızı tahmin etmek zor da değil gerçi 🙂
(Esenboğa 408 kg, Etimesgut 337 kg)

Ahahah 😀 Bana da hiç inandırıcı gelmemişti zaten. Aslında Ankara okyanus iklimine sahip, haberimiz yok. 😀
Net.. Eto kaynak;
http://www.metstation.hacettepe.edu.tr/indextr.html
MGM’nin 30 istasyonu da yetmemiş demek 🙂
Bu tip istasyonlara güvenmiyorum ben. Örneğin: http://www.iku.edu.tr/meteo/
Siz güvenip yine de baz alabilirsiniz tabii, kayıtlara MGM Keçiören, Esenboğa ve Etimesgut geçecek nasıl olsa 🙂
Çaresizlik ve kıskançlık insanı MGM’yi doğru referans kaynağı gösterecek kadar kör ediyor demek ki.. 🙂
Dediğim gibi, siz istediğiniz kaynağı baz alıp istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz, ama beni Ankara’nın hem İstanbul’dan, hem Trabzon’dan, hem de Sakarya’dan daha fazla yağış aldığına inandıramazsınız 🙂 Red Fox AŞ ve siz o kaynağı kullanmaya devam edin 🙂
😀 Ama şaka maka yağış ölçümü daha hassas bir mevzu, MGM’nin elindeki cihazlar çok daha pahalı ve profesyonel diye biliyorum. Bir de tabii verileri iletilebilse zamanında…
Santiago’dan beklerdim de, sizden beklemezdim. “Profesyonel” ve “MGM” aynı cümle içinde kullanılınca.. Ne bileyim.. Gerçek Havadelisi bu değil.. 🙂
Cihazlar için konuştum.
Biliyorum hocam. Nükte yaptım. 😉
Bu sefer ciddi cevap yazacağım. Referans gösterdiğim otomatik istasyonun verirlerini Ankara’da bulunduğum dönemlerde kendi gözlemlerim ile defalarca test ettim. Gerek ısı değerleri, gerekse yağış verileri son derece gerçekçi. Yalnızca rüzgar yönü konusunda belki de konumundan kaynaklı yanlış veri veriyor.
Ayrıca bu istasyon son 10 yıldır Ankara nüfusunun yoğun yaşadığı Çankaya, Oran, Gaziosmanpaşa, İvedik, Çayyolu, Ümitköy, Eskişehir yolu gibi semtlere yakın konumu ile, günümüzde hemen hemen yalnızca işyerlerinin bulunduğu klasik MGM istasyonlarına göre bizleri daha ilgilendiren bir referans kaynağı.
Sistemi 12.8 mm ile kapadık.
İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan istasyonların çoğu şu ana kadar 40-80 mm. arası yağış kaydetti. Aylar sonra güneşsiz ve serin bir gün geçirdik. Sistem beni tatmin etti, çünkü son 36 saatin en az 30’u yağışlı geçti. Ancak daha fazlası da olabilirdi. Tabii Anadolu Yakası’nda oturanlar için bu akşama kadar bir sistemden bile söz etmek pek mümkün değildi ancak akşamdan sonra biraz kurtardılar 🙂 Sistem artık bir an önce geçse de hangi istasyona ne kadar yağış düşmüş görebilsek.
Şu anda Akören 78.6, Kemerburgaz 79.0 mm. Kilyos da kesin olmamakla birlikte 80 mm civarında. 100 mm’yi çoktan deviren Çatalca’nın ardından ikincilik yarışı nefes kesiyor.
Evet sonunda Anadolu yakası da biraz ıslandı sistemin sonlarına doğru 3 dakikalık sağlam bır DEY bile gördük 🙂
MGM’nin otomatik istasyonları verileri ya hiç aktarmıyor ya da yanlış aktarıyor. Doğru veri aktarımı yapan istasyonlar sınırlı sayıda olmalı. Mesela bugün Adana’da şiddetli yağış görülmüş, “24 saatlik yağış”ı tıklıyorsun İTÜ’nün haritasında, Adana’daki istasyonları göstermiyor bile. Weatheronline’dan bakabiliyorum ben kaç kg yağış düştüğüne, orda da sadece İncirlik istasyonunun yağış verileri var. İstanbul’daki 24 saatlik toplam yağışlarda da bir tuhaflık var. Eksik gösteriyor bence.
Ben sana anlatayım.
* İTÜ’nün haritasında en güncel istasyonun saatinden en çok 45 dakika önceye kadarki istasyonlar gösteriliyor. MGM’nin istasyon saatleri devamlı durduğu için çoğu istasyon güncel haritada gözükmeyebiliyor.
* Havaalanı (meydan) istasyonlarının yağış verileri anlık veriler içinde gözükmüyor, sadece günlük toplamlarda gözüküyor. Neden böyle, tabii ki bilinmez. Fakat aynı meydan verileri anında WMO’ya ve küresel veri sistemine gönderildiği için Weatheronline’da, Wunderground’da gözüküyor.
* Ayrıca bazı diğer istasyonların da yağış verisi anlık verilerde gösterilmiyor. Ertesi gün günlük toplamlarda (onlar da güncellenirse) gösteriliyor. Neyse ki artık tüm istasyonların günlük verilerini yayınlamaya başladılar, eskiden ondan da mahrumduk.
MGM’nin sisteminde herhangi bir tutarlılık yok. Çünkü sistem muhtemelen meteorolojiye herhangi bir ilgi duymayan bilgisayar/elektronik mühendisleri tarafından kuruldu ve işletiliyor.
Son cümlen çok doğru Ozan hocam bu iş işini sevmekle olur, hava delisi olamaz isen meteorolojin de bir şeye benzemez.
Şu an tüm istasyonlar gözüküyor gibi. Adana Merkez’deki istasyonların hiçbirinde, söylediğin gibi, yağış bilgisi yok…
Hayret bir şey. Ben bunu burda defalarca söyledim. Mutlaka bir okuyan, gören vardır ama değişen hiçbir şey yok.
Yağış kaydında bir problem vardır sanırım. Aynı olay uzun süredir İstanbul-Eyüp istasyonunda da geçerli.
Kaydında değil iletiminde problem olmalı. Çünkü ertesi gün 24 saatlik toplamlarda veriler gözüküyor. Eğer kayıtta problem varsa o zaman manuel de kayıt yapılıyor ve 24 saatlik toplamlarda o gösteriliyor.
Ve tabii kayıtta problem varsa bilmem nereden ithal makineleri alırken kazıklanmışsınız demektir. Veya bilmiyorum, o makinelerin ithalatçısı birisinin amcasının oğlu da olabilir…
Tuzla’da 3-4 dakikalık muson yağmurlarını andıran kuvvette acayip bir yağış oldu. Televizyon yayınları kesildi kısa süreliğine.
Tuhaf bir gülümseme geldi 🙂
Neyse ki kapanışta bir şeyler kapabildik

Balmumcu’da ilk defa 30 mm değerini görüyorum. Nereden gelse Boğaz çevresine yarıyor.
Florya 45 kilogramı geçti..
Bursa’da harika bir yağmur var.Orta şiddette ama sürekli yağıyor,sindire sindire derler ya,aynen öyle işte 🙂
Az önce Boğaziçi köprüsünden geçtim, tepemizde aşağıya doğru sarkan koyu gri saçak saçak bulutlar vardı. Köprünün üzerinde denizden 64 metre yukarıda akan bir derenin içindeydik, zemin gözükmüyordu.
Beşiktaş’ta sağanak yeniden şiddetlendi! 😀 Sokaklar dereye döndü !
Fındıkzade’de göz gözü görmüyor, sabahki gibi yağmur var, sesi eve kadar geliyor, turuncu ve sarı kütleler var üzerimizde, dakika başı radara ve cama bakıyorum, bu nasıl hastalık yardım edin. 😀
Sarıyer sahili
http://batu71.wordpress.com/?attachment_id=57
Bu da Tuzla sahili
