Bizim de sınırları içerisinde bulunduğumuz orta enlemlerde, kışın, batı-doğu doğrultulu bir yağışlı havalar dubleyolu vardır.
Normalde bu dubleyol bizim yakınımızdan, hatta bazen tam üzerimizden geçer. O zaman haritada gördüğünüz mavi (yağmur) ve pembe (kar) boyalar Türkiye’de bol bol görülür. Ama işte bazı kışlarda da (bu kış gibi) dubleyol, resimdeki gibi ta yukarılardan, bizim çok kuzeyimizden geçme eğilimindedir; dolayısıyla mavi ve pembe boyalar oralarda toplanırlar (buna teknik olarak, AO/NAO‘nun pozitif – aşırı pozitif modu diyoruz).
Böyle zamanlarda Türkiye’de, Karadeniz’in etkisi altında kalan yerler haricinde yağış görülme olasılığı azdır. Doğu Marmara ve Karadeniz bölgelerine biraz yağmur, yükseklerine kar yağar; yağışların şiddeti Doğu Karadeniz’e doğru gidildikçe artar.
Hava geceleri her yerde soğuk, iç ve doğu bölgelerde gündüz de soğuktur. Batı ve güney kıyılar gündüz çok soğuk olmaz. Denize uzak yerlerde ve Marmara’da yerel olarak sis görülebilir.
Bu hafta da böyle olacak. Haftaya görüşmek üzere.
Kütahya’da 9 Aralık’ta yağan 2 cm kar halen erimedi. Üstelik bu Aralık ayı gerçekten son yılların en soğuğu. Gündüz dahi donuyoruz.
Üstadlar, biraz alakasız olacak biliyorum ama 29 Aralık-01 Ocak tarihleri arasında Helsinki’de kar yağma olasılığı hakkında değerlendirmelerinizi rica ederim. Teşekkürler.
Evet var ama sulu kar 🙂
Saat 16:05 iş yerindeyim. Gelirken dubleyolda seyirlik bir yağış aldık. 🙂 Kafanızı kaldırıp havaya baksanız bulutlarda yağış yapacak bir tip de yok yani.
Balıkesir Ovası’na çöken sis… Sıcaklık dün -2 derecenin üzerini görememiş…
Modeller Bursa ve Balıkesir’de gece gerçekleşen -3, -4 derece civarındaki soğumayı neden göremedi? Daha önce de karasal alandaki açık hava soğumasını 850 hPa ‘da yansıtmadıklarını çok gözlemledim. Mavi renkleri kuzeyden gelen yağışlı siklonik sistemlerde görüyoruz ama açık hava soğumasında mavi tonlar olmuyor. Bunun nedeni nedir?
Cenk Bey yerel soğumaların yakalanabilmesi için, 1) Modellerin çok yüksek yatay çözünürlükte çalıştırılması 2) Başlangıç verilerinin çok yüksek çözünürlükte sağlanması, başlangıçtaki yerel soğumaların modele girdi olarak verilmesi gerekir. Demek ki bu ikisi de yapılamıyor.
Anadolu yakasının sol kısmında gülen yüz var. 😀 İlk kez fark ettim.
Güney Marmara’da enverziyon bizim işimiz.. Balıkesirli Enver Usta 🙂
Bu işte bir terslik var. 🙂

Trakya’da hava kapalı olduğu için sıcaklıklar yüksek kalmış.
Bugün 06:30’da sıcaklık -0.3º dereceye kadar düşmüş, 12:00’da ise 12 dereceye çıkmıştı.
Saat 21:00’de 2.5º olan sıcaklık, 23:00’da 0.1 dereceye kadar düştü.
Bakalım bu gece daha ne kadar düşecek?
Şu anda -1.9 derece, Ömerli çok ilginç bir yer.
Hocam şu an benim termometre -0.6º Nem’de % 80
Yazın’da pek sıcak olmuyor. Bu yıl ortalama 25-26º kadardı. Temmuz ayının hemen hemen yarısı güneşe hasret kaldık.
Eylül ayında dahi 200 liranın üzerinde doğalgaz faturası gelen oluyor.
Sabah 07:38’de -0.8º’ye kadar düşebildik.
Ömerli’deki diğer
istasyondaistasyon da -2.1’e inmiş.Ben kendi termometremden takip ediyorum. Hocam siz nereden bakıyorsunuz? Link verir misiniz?
Buyrun ;
http://www.weatherlink.com/user/mehmetkismet/index.php?view=summary&headers=1
Ömerli’de yaklaşık 9 metre rakıma sahip bu istasyon özellikle açık ve durgun havalarda çok enteresan değerler veriyor. Ancak cephe sistemlerinde işler değişiyor, rakımı ve çevresine göre alçak kesimde kalmasından dolayı biraz daha sıcak gösterebiliyor takip ettiğim kadarıyla.
Kış olarak genelleme yapmışsınız, bu daha uzun süre sistem alamayacağımız anlamına mı geliyor?
Öyle bir ihtimal var tabii. Ama illa ki değişimler olacaktır. Bu kışın genel karakteri, ortalamada, çizdiğim gibi görünüyor.
Blogunuzu çok beğendim.
http://orknbkts.wordpress.com
Eksik olmayın.
Lanet olsun içimdeki alçak basınç sevgisine…
Modeller o kadar kötü ki, sanki bahar ayındayız, ne yağış var ne soğuma, bari ılık olsun yağmur yağsın 3 gün kar yağdı diye, 1 ay yb
etkisindemietkisinde mikalıcazkalacağız? Hiç beğenmedim.SonbahardaSonbahar da böyle kötü geçti,kıştakış da onun gibi geçiyor.Daha sistemden yeni kalktık hemen baharı getiriyorsun Spank.
Kış mı? Yapma be hocam. Kış mevsimi 21 Aralık’ta başlar. Henüz kış mevsimine girmeden, muhteşem bir sistem yaşadık, daha ne olsun? Biz de ağlarsak, Ankaralılar ne yapsın? 😀
Bulunduğum yerde halen 5 cm erimeyen kar bulunmakta. Halen toprağı göremedik 🙂
7 Aralık’ta yağan kar halen yerde 😉